podgrzewanie miodu
Pixabay
Newsy

Robicie to z miodem? Ta rzecz sprawia, że staje się zwykłą trucizną

Eksperci nie mają wątpliwości – miód to niesamowicie zdrowy produkt spożywczy. Mimo to, spożywanie go na gorąco może bardzo negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie. Nie powinniście go więc gotować ani dodawać do… herbaty czy grzańca!

Miód to jeden z najzdrowszych produktów dostępnych na rynku. Nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, że jest on wytwarzany w sposób naturalny przez pszczoły. Bogactwo zawartych w nim wartości odżywczych sprawia, że powinien być głównym składnikiem diety każdego z was.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości miodu

Regularne spożywanie miodu nie tylko pozytywnie wpływa na serce, nerwy i mózg, ale również wspiera gojenie ran. Eksperci udowodnili, że mikstura działa bakteriobójczo, zapobiega i wspiera leczenie rozmaitych infekcji czy wrzodów żołądka, łagodzi biegunki, zapobiega miażdżycy oraz leczy choroby wątroby.

Spożywanie miodu zalecane jest przede wszystkim osobom narażonym na duży wysiłek fizyczny i umysłowy, a więc sportowcom i uczniom. Produkt powinien być stosowany również w przypadku przewlekłych chorób, wyczerpania organizmu oraz niedoborów składników odżywczych.

Podgrzewanie miodu czyni z niego truciznę

Okazuje się jednak, że wszystkie wyżej wymienione właściwości mają rację bytu tylko i wyłącznie w przypadku surowego miodu – spożywanego w temperaturze pokojowej. Zmieszanie go z ciepłym masłem, herbatą, mlekiem czy grzańcem lub zagotowanie, może stanowić zagrożenie dla waszego zdrowia.

Temperatura gotowania wynosi 100 st. C. Eksperci twierdzą jednak, że w przypadku miodu, do szkodliwych procesów dochodzi już przy 48 st. C. Podgrzewanie tego produktu prowadzi przede wszystkim do dezaktywacji zawartych w nim enzymów i probiotyków.

Gorący miód szkodzi zdrowiu

Badania dowodzą, że podgrzewanie miodu prowadzi między innymi do wzrostu HMF – związku, który jest bardzo szkodliwy zarówno dla pszczół, jak i człowieka. Udowodniono, że po jego zjedzeniu pszczoły umarły.

Ponadto, w miodzie podgrzanym do co najmniej 50 st. C, szybciej następuje proces rozkładu enzymu beta-fruktofuranozydazy oraz zahamowania aktywności alfa-amelazy. W takich warunkach miód zdecydowanie szybciej się psuje i całkowicie traci swoje właściwości lecznicze.

Ogonki i liście pomidorów są trujące
Pixabay
Newsy
Zjadacie tę część pomidorów? Uważajcie. Jest bardzo toksyczna i trująca
Pomidory to bez dwóch zdań jedne z najzdrowszych dostępnych na rynku warzyw. Niestety, niektóre ich części są trujące. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie.

Dodajecie je do zupy, przygotowujecie z nich spaghetti, pałaszujecie z nimi kanapki. Pomidory, bo właśnie o nich mowa, to jedne z najzdrowszych warzyw na rynku. Swoje cenne właściwości zawdzięczają przede wszystkim zawartości silnego antyutleniacza – likopenu. Składnik ten odpowiada między innymi za naturalny, czerwony kolor produktu, ale również za kilka innych kwestii. Cenne wartości i właściwości pomidorów Regularne spożywanie pomidorów przede wszystkim obniża poziom „złego” cholesterolu w waszym organizmie, a co za tym idzie, zapobiega miażdżycy.  Okazuje się również, że pomidory wykazują silne właściwości antynowotworowe – dzięki nim mężczyźni są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty, z kolei kobiety na raka szyjki macicy. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że pomidory działają moczopędnie, a co za tym idzie, obniżają ciśnienie krwi. Zawarty w nich potas, korzystnie wpływa też na pracę waszego serca.  To niepozorne, czerwone warzywo wspomaga także waszą odporność, trawienie, poprawia pracę układu nerwowego oraz wykazuje silne właściwości upiększające. Zawarta w nim witamina C wzmacnia wasze naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie. Z kolei witaminy A i E, nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Pomidory mogą szkodzić zdrowiu? Niestety, okazuje się, że pomidory, choć zawierają wiele cennych wartości odżywczych, mogą również być szkodliwe dla waszego zdrowia. Warzywo to zaliczane jest bowiem do rodziny psiankowatych, czyli zawierających tomatynę – szkodliwy alkaloid. Po spożyciu tomatyny w dużych ilościach, wasz organizm może zareagować bardzo negatywnie. Mogą wystąpić mdłości, kolki, a nawet ostre biegunki.  Warto jednak pamiętać, że składnik znajduje się przede wszystkim w niedojrzałych,...

olej ryżowy właściwości
Adobe Stock
Newsy
Oto najzdrowszy olej do smażenia. Bije na głowę rzepakowy i oliwę z oliwek
Choć olej rzepakowy uważa się za cenne źródło antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, w rzeczywistości nie jest najzdrowszym istniejącym na rynku produktem do smażenia. Na głowę bije go mało popularny, ale dostępny w Polsce, olej ryżowy! Azjaci już dawno docenili jego właściwości!

Olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia Olej ryżowy, podobnie jak rzepakowy czy słonecznikowy, ma żółtą barwę. Powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Jego smak oraz zapach jest niesamowicie przyjemny i delikatny, lekko orzechowy.  W gastronomii tłuszcz doceniany jest przede wszystkim za wysoką temperaturę dymienia (254 st. C), dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Przygotowywane na nim potrawy szybciej dochodzą i zachowują swoje cenne wartości odżywcze, ale również zachowują swój oryginalny smak. Choć produkt powszechnie wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni chińskiej oraz japońskiej, z łatwością znajdziecie go w każdym większym polskim markecie spożywczym.  Cenne właściwości oleju ryżowego Olej ryżowy to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak witaminy E i K, nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo czy gamma-oryzanol. Jego regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Ten typ tłuszczu nie tylko obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, łagodzi objawy menopauzy, pomaga kontrolować masę ciała oraz obniża ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych. Zastosowanie oleju ryżowego w kuchni Olej ryżowy powszechnie wykorzystuje się w kuchni. Z powodzeniem możecie stosować go jako zamiennik popularnego tłuszczu rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy. Na pewno poczujecie różnicę w jakości spożywanych produktów. Produktu można również używać na zimno – do sałatek, sosów, dresingów czy surówek. Olej ryżowy w kosmetyce Na tym jednak nie koniec. Olej ryżowy znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Jako produkt do pielęgnacji twarzy pomaga między innymi zachować...

cenne właściwości jabłek
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie ten polski owoc, a obniżycie cholesterol i uchronicie się przed poważną chorobą
Jabłko to owoc, który z pewnością często ląduje w waszych sklepowych koszykach, ale czy jecie go wystarczająco często? Jeśli nie koniecznie to zmieńcie. Jego regularne spożywanie ma kluczowe znaczenie dla waszego zdrowia.

Jabłka to owoce całoroczne, kupicie je zarówno latem, jak i zimą. Ich spożywanie odgrywa kluczową rolę w organizmie. W ten sposób powstało nawet powiedzenie – jabłko z wieczora i nie ma doktora. Większość z was zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele prawdy jest w tym zdaniu. Zaraz wam to uświadomimy. Mnogość rodzajów jabłek Na świecie istnieje ok. 10 tysięcy rodzajów jabłek. Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, miękkością i przede wszystkim smakiem.  Niemożliwością jest znanie i spożywanie ich wszystkich. Dlatego też w Polsce wyróżnia się kilka najbardziej popularnych odmian tego owocu. Należą do nich m.in. gala, ligol, papierówka, antonówka, kosztela, gloster oraz szampion.  Większość osób nieprawidłowo spożywa jabłka Jabłka to niesamowicie zdrowe owoce. Niewielu jednak wie, że najcenniejsza w nich jest skórka i gniazdo nasienne. Wiele osób nieświadomie wyrzuca je do kosza, podczas gdy to właśnie one mogą uchronić człowieka przed poważnymi chorobami.  I o ile zjedzenie pestek może być dla wielu problematyczne, o tyle spożywanie skórki nie powinno nikogo dziwić. Oczywiście po dokładnym umyciu. Cenne właściwości lecznicze jabłek Jabłka przede wszystkim doskonale wspierają ogólną odporność organizmu – dzięki nim rzadziej chorujemy i jesteśmy mniej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Dlatego warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ten niepozorny owoc zawiera w mnóstwo cennych wartości odżywczych, przede wszystkim witaminę C, zasadowe sole mineralne, potas oraz żelazo. Jego regularne spożywanie wykazuje silne działanie odkwaszające, poprawia pracę wątroby, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, wzmacnia mięśnie, serce, a także układ nerwowy. Nie można...

domowy syrop
gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Pijcie ten domowy syrop a bardzo wzmocnicie swoją odporność. Wystarczy zmieszać 4 składniki, które macie w domu
Pandemia koronawirusa obniżyła odporność każdego z nas. Sprawy nie ułatwiają również niskie temperatury, przez które większość już „ciągnie nosem”. Aby wasze zdrowie w końcu wróciło na dawne tory, koniecznie dostarczcie swojemu organizmowi dawkę niezbędnych witamin.

Cytryna, czosnek, miód i imbir – to one sprawią, że znowu staniecie na nogi, a także uchronią was przed potencjalnymi przyszłymi infekcjami. Przeczytajcie o ich niesamowitych właściwościach. Cytryna Nie ulega wątpliwości, że cytryna to niesamowicie zdrowy produkt. W końcu stanowi źródło wielu witamin, potasu, magnezu, sodu, żelaza, a także cennego beta-karotenu. Cytryna nie tylko doskonale pobudza procesy trawienne, ale również wzmacnia odporność. Bez dwóch zdań warto po nią sięgać, szczególnie w czasie infekcji. Czosnek Czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego, ale również ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa i obniża gorączkę. Eksperci twierdzą, że roślina powinna na stałe zagościć w jadłospisie każdego, dbającego o zdrowie człowieka. Miód  Regularne spożywanie miodu ma pozytywny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Niewielu również zdaje sobie sprawę z tego, że produkt ten zwalcza bakterie o wiele skuteczniej niż większość antybiotyków. Ponadto jest w stanie wyleczyć wrzody żołądka, obniżyć ciśnienie krwi, zahamować rozwój miażdżycy, a także znacznie skrócić czas trwania przeziębienia. Imbir Ta niesamowita roślina wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także wykrztuśne. Imbir jest również znany ze swoich właściwości rozgrzewających i przeciwgorączkowych. Jego spożywanie korzystnie wpływa na pracę serca, poprawia koncentrację, dodaje energii oraz wspiera pracę układu odpornościowego. Nie ulega więc wątpliwości, że mieszanka tych 4 składników, doskonale zadba o wasze zdrowie. Sprawdźcie jak ją przygotować. Przepis na domowy syrop na odporność Będziecie potrzebować: 2 cytryn 1 główki czosnku 1...