Robicie tak z ziemniakami przed gotowaniem? Fatalnie. Równie dobrze moglibyście je wyrzucić do kosza
Adobe Stock
Newsy

Robicie tak z ziemniakami przed gotowaniem? Fatalnie. Równie dobrze moglibyście je wyrzucić do kosza

Ten błąd w kuchni nieświadomie popełniamy prawie wszyscy. Każdy wiele na tym traci.

Ziemniaki są stałą pozycją w jadłospisach wielu Polaków. Wydaje się więc, że o przyrządzaniu tych warzyw wiemy już wszystko. Regularnie je gotujemy, smażymy, robimy z nich placki, kluski czy sałatki. Okazuje się jednak, że jest jedna rzecz, którą robi większość z nas - i wcale nie jest to coś pozytywnego. Postępując w taki sposób, możemy wręcz działać na szkodę naszego organizmu. 

Nigdy nie róbcie tej rzeczy z ziemniakami

Nie można odmówić ziemniakom ich wielu zalet. Są tanie, sycące i zawierają stosunkowo mało kalorii (pod warunkiem, że nie oblewa się ich masłem lub tłustym sosem). Posiadają tylko jedną, zasadniczą wadę - czas gotowania.

Ziemniaki gotuje się naprawdę długo, zwłaszcza w porównaniu z makaronem czy ryżem. Część osób, chcąc skrócić czas gotowania, kroi ziemniaki na mniejsze kawałki. Taka metoda rzeczywiście jest skuteczna, ale czy na pewno powinniśmy tak robić?

Okazuje się, że po przekrojeniu ziemniaka na kilka mniejszych kawałków, znajdujące się w nim witaminy i substancje odżywcze dosłownie wypływają wprost do wody, w której to warzywo się gotuje. Co więcej, takie ziemniaki mogą „wypić” więcej tłuszczu znajdującego się w mięsie, z którym je podacie, przez co będą bardziej kaloryczne.

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie ziemniaków w całości, najlepiej w mundurkach lub przekrojonych na pół. Możecie nieco przyśpieszyć cały proces przykrywając garnek z ziemniakami pokrywką. 

Zobacz także
Weźcie ziemniaka i potrzyjcie nim buty. Efekt was zaskoczy

Weźcie ziemniaka i potrzyjcie nim buty. Efekt was zaskoczy

Po co dodawać sok z cytryny do gotowania ziemniaków? Te 2 powody sprawią, że już nigdy nie będziecie ich inaczej gotować

Wystarczy kapka tego składnika do gotowania ziemniaków. Różnica w smaku i wyglądzie będzie kolosalna

Wartości odżywcze i zdrowotne ziemniaków 

Wbrew pozorom, ziemniaki mogą być waszym sprzymierzeńcem na diecie. 100 g surowych ziemniaków dostarcza organizmowi około 75 kalorii. Dla porównania, w 100 g ryżu lub makaronu jest około 350 kalorii. Ponadto, ziemniaki zawierają skrobię, której spożycie ma pozytywny wpływ na organizm - może pomóc obniżyć poziom cukru i cholesterolu.

Ponadto, w ziemniakach znajduje się wiele cennych witamin. Na przykład:

  • witaminę C (zwłaszcza młode okazy),

  • witaminę B1, B2 i B6,

  • witaminę H,

  • witaminę K,

  • witaminę PP.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa gotowa, a ziemniaki nadal są twarde? To wina 1 rzeczy. Nigdy więcej nie popełnicie już tego błędu
Adobe Stock
Newsy
Zupa gotowa, a ziemniaki nadal są twarde? To wina 1 rzeczy. Nigdy więcej nie popełnicie już tego błędu
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez zup. Co jednak jeśli początkujący kucharze i kucharki popełniają klasyczny szkolny błąd i ziemniaki nie dogotowują się w wywarze? Sprawdźcie, skąd biorą się twarde ziemniaki w zupie.

Ziemniak jako warzywo idealnie nadaje się do zupy. Można łączyć go z krupnikiem, ogórkową, a nawet gulaszową. Wielu podaje ziemniaki oddzielnie choćby do takich zup jak kapuśniak czy barszcz czerwony. Co ciekawe, nasi litewscy sąsiedzi słyną z podawania... pieczonych lub smażonych ziemniaków do buraczanego chłodnika.  Ziemniaki i zupa to zatem dobrana para. Czasem jednak zdarza się, że w niektórych zupach zwłaszcza początkujące gospodynie miewają zagwozdkę z twardymi ziemniakami. Co zrobić, by kartofle zawsze chciały zmięknąć w gotującej się zupie? Jak gotować ziemniaki do zupy?  Jeśli chcecie dodać je do zupy, należy się zastanowić czy gotować je osobno czy razem z innymi warzywami, albo może wrzucać je na końcu?  Główna zasada jest taka, że pokrojone ziemniaki wrzucacie do wrzącej, najlepiej lekko osolonej wody, wtedy zachowują najwięcej witamin i minerałów, które naturalnie w nich występują. Należy również pamiętać, by nie obierać ziemniaków zbyt wcześnie i nie trzymać ich długo w zimnej wodzie. Po 15 minutach, mogą zacząć tracić swoje cenne właściwości odżywcze. Kwaśne składniki wrzucajcie do zupy na końcu Jeśli przyrządzacie zupę, w której jednym ze składników są ziemniaki, wrzućcie je do wywaru, gdy już zaczyna się gotować. Jedynym wyjątkiem są zupy kwaśne, jak ogórkowa, szczawiowa czy kapuśniak. Na początku najpierw trzeba ugotować wywar z ziemniakami, a dopiero potem dodać do niego kwaśne składniki. Gdy zrobicie odwrotnie ziemniaki nie ugotują się, pozostaną twarde lub al dente. Taki ziemniak nie jest ani smaczny, ani zdrowy. Jak już wspominaliśmy, pewnie są wśród was osoby, które zawsze gotują ziemniaki do zupy oddzielnie. To nawet zaleta, zwłaszcza gdy chcecie zostawić zupę na następny dzień. Po kilkunastu godzinach ziemniaki często zmieniają smak, a przez to wpływają na...

Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Zaczną wydzielać rakotwórcze substancje
Pixabay
Newsy
Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Będą wydzielać groźne substancje
Przechowujecie w ten sposób ziemniaki? Lepiej tego nie róbcie, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Ziemniaki to nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. Warzywo to stanowi podstawę wielu smacznych dań – przygotowujemy z niego zupy , zapiekanki , pyzy , placki , kopytka , puree oraz frytki . Gotujemy, pieczemy , smażymy a nawet grillujemy ziemniaki. Ale czy zastanawialiście się kiedyś jak je prawidłowo przechowywać? Tak nigdy nie przechowujcie ziemniaków Czy zwróciliście kiedyś uwagę na sposób przechowywania ziemniaków, czy jest to dla was bez znaczenia? Element ten, jak się okazuje, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Jeśli kupiliście w sklepie lub na bazarku ziemniaki i wróciliście z nimi do domu, trzymajcie je w suchym i ciemnym miejscu. Nigdy nie zostawiajcie tych warzyw w lodówce. Dlaczego? Ponieważ mogą one wtedy wydzielać bardzo szkodliwe dla zdrowia substancje rakotwórcze. Ziemniaki zawierają skrobię. Ta pod wpływem niskiej temperatury zamienia się w cukier, który łączy z kwasem asparaginowym. Skutkiem tej reakcji chemicznej jest wytworzenie się akrylamidu, który, jak wiadomo, ma kancerogenne właściwości. Substancja ta wytwarza się, gdy wyjmiemy ziemniaki z lodówki i poddamy je obróbce termicznej. Jeśli więc kupiliście ziemniaki, najlepiej trzymajcie je w piwnicy. Dlaczego warto jeść ziemniaki? Ziemniaki to nie tylko bogate źródło błonnika, ale również wielu witamin i minerałów. Skórka ziemniaka jest bogata w potas, a miąższ zawiera takie pierwiastki jak: magnez, żelazo, cynk, sód i wapń. Ziemniaki zawierają też witaminę C i błonnik, które są dobre dla zdrowia skóry i jelit. Obecność wapnia, magnezu i cynku w ziemniakach, pomaga nam utrzymać silne i zdrowe kości. Z kolei cynk i żelazo, odpowiadają za wytwarzanie kolagenu w organizmie. Jednym z najpopularniejszych mitów dotyczących ziemniaków jest to, że są one pełne cholesterolu. To nieprawda. Ziemniaki w ogóle nie zawierają cholesterolu. To proces...

Zróbcie tak, a ogórki po zerwaniu będą świeże przez 2 miesiące. Proste i skuteczne
iStock
Newsy
Zróbcie tak, a ogórki po zerwaniu będą świeże przez 2 miesiące. Proste i skuteczne
Chrupiące, soczyste i pachnące ogórki to prawdziwy kulinarny symbol lata. W tym czasie jemy je na potęgę, aby w pełni wykorzystać sezon. Okazuje się jednak, że odpowiednio przechowywane, mogą zachować świeżość nawet do jesieni. Jak należy je potraktować, aby pozostały jędrne i pachniały krzaczkiem nawet do dwóch miesięcy? Zobaczcie!

Świeże ogórki goszczą na naszych stołach od końcówki czerwca aż do połowy września. Jest jednak prosty sposób, aby zachować ten smak i zapach na dłużej. Wystarczy przechowywać je w odpowiedni sposób, a po kilkudziesięciu dniach wciąż będą wyglądały jak zerwane prosto z krzaczka. Jak obchodzić się ze świeżymi ogórki, aby jak najdłużej zachowały świeżość? Zobaczcie aż dwa sposoby! Pionowo w wodzie Sekretem świeżych ogórków jest trzymanie ich w pozycji pionowej. Najlepiej więc ułożyć je na stojąco w pojemniku, słoiku lub szklance. Ważne, aby były skierowane „ogonkami" w dół. Teraz wystarczy zalać je bardzo zimną wodą na wysokość około 3 centymetrów i wstawić do lodówki. Co jakiś czas warto dolewać odrobinę wody. Ten prosty sposób pozwoli zachować świeżość i jędrność ogórków nawet do miesiąca. Pakowanie próżniowe Jeszcze skuteczniejsza jest metoda próżniowa, ale tutaj potrzebujemy już dodatkowych akcesoriów. Jeśli jednak jesteście posiadaczami woreczków próżniowych ze specjalną pompką, koniecznie przetestujcie ten sposób. Umyte i dobrze wysuszone górki wystarczy włożyć do takiego opakowania, a następnie odessać powietrze i włożyć woreczek do lodówki. Tak przechowywane ogórki zachowają swoją chrupkość, zapach i smak nawet do 2 miesięcy, a po wyjęciu z woreczka, będą wyglądały jak zerwane prosto z krzaka. To szkodzi ogórkom! Kiedy wiecie już jak wydłużyć świeżość ogórków, warto też wiedzieć czego unikać, aby nie przyspieszać ich psucia. Okazuje się bowiem, że nie lubią one towarzystwa pomidorów, jabłek, gruszek, melonów i bananów. Wszystko dlatego, że wymienione owoce wydzielają duże ilości etylenu, który przyspiesza dojrzewanie roślin. Działanie tego gazu sprawi, że ogórki szybko stają się miękkie i pomarszczone. Ogórki - wartości...

jak szybko ugotować ziemniaki
Adobe Stock
Newsy
Prawie wszyscy popełniają błąd gotując ziemniaki. Wystarczy 1 trik i dodanie 1 taniego składnika
Sposób na zdrowe ziemniaki? Dodajcie ten jeden składnik w trakcie gotowania!

Przez ostatnie lata ziemniaki były owiane złą sławą. Zarzucano im, że są bardzo tuczące, a każdemu kto był na diecie odchudzającej surowo zakazywano spożywania ziemniaków. Dziś już wiadomo, że takie porady były zupełnie niepotrzebne. Warzywa te są bowiem doskonałym źródłem skrobii! W dodatku nie są wcale bardzo kaloryczne – zawierają zaledwie 77 kalorii na 100 gramów. To, co sprawia że tyje się od ziemniaków to spożywane przy okazji tłuste mięsa i sosy. Co robić, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu tych warzyw? Poznajcie prosty trik! Zdrowe ziemniaki Poza wysoką zawartością skrobi, ziemniaki są także bogate w inne witaminy. Zawierają bardzo dużo m.in.: Witaminy A – wzmacnia odporność Witamin z grupy B – regulują przemianę materii Magnezu – składnik budujący zęby i kości Siarki – działa przeciwzapalnie Potasu – obniża ciśnienie krwi Jednak jeden częsty błąd w trakcie gotowania sprawia, że sporo tych cennych składników ucieka z ziemniaków. Na szczęście można łatwo temu zapobiec! Sekretem na zdrowe ziemniaki jest dodanie jednej marchewki w trakcie gotowania. Gdy gotuje się razem z ziemniakami, marchewka zapobiega uwalnianiu się z nich witaminy C, bardzo cennej dla organizmu! Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu. Sprawia on, że witamina C zostaje zatrzymana w ziemniakach. Innym sposobem na zachowanie jak największej ilości witamin w ziemniakach jest gotowanie ich w mundurkach! To skórka zawiera większość cennych witamin i minerałów, dlatego nie pozbywajcie się jej. Jeśli nie macie ochoty na ziemniaki w mundurkach, to możecie obrane skórki podgotować i następnie upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni na oleju. Będą pyszną przekąską między posiłkami, a do tego bardzo zdrową!