W polskich lasach pojawiły się pierwsze wielkie wysypy grzybów. Jeśli wybieracie się na grzybobranie, koniecznie pamiętajcie o pewnej prostej zasadzie. Może wam ona uratować zdrowie.

Dlaczego nie można zbierać grzybów do plastikowych reklamówek?

W polskich lasach aż zaroiło się od grzybów. Nic dziwnego, że grzybiarze wyruszają już o świcie na grzybobranie. Z grzybów można przygotować wiele smacznych potraw. Możemy je usmażyć z cebulką, zamarynować w słoiku, zrobić z nich zupę lub dodać do sosu. Ale czy wiecie, jak prawidłowo zbierać grzyby?

Jeśli wybieracie się zbierać grzyby, ale nie za bardzo się w nich orientujecie, koniecznie zabierzcie ze sobą osobę, która bardzo dobrze zna się na grzybach. Poza odpowiednim ubiorem i scyzorykiem, niezbędny wam również będzie wiklinowy koszyk. Pod żadnym pozorem nie zbierajcie grzybów do plastikowej reklamówki lub wiaderka. Dlaczego?

Jak wyjaśnia dietetyczka Małgorzata Gajewczyk, wielogodzinne przechowywanie grzybów w reklamówce może powodować ich zaparzanie i przyspieszone psucie grzybów.

Zobacz także:

– Może to być niebezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ w grzybach wytwarzają się wtedy toksyny. Najlepiej grzyby zbierać do koszyka wiklinowego, ewentualnie bawełnianej torby, czyli tam, gdzie dostęp ma powietrze – powiedziała w rozmowie z portalem WP abcZdrowie Małgorzata Gajewczyk.

Jeśli dojdzie do zaparzenia grzybów, obecne w nich białko zetnie się i ulegnie rozkładowi, co może doprowadzić do zatrucia.

O czym należy pamiętać podczas zbierania grzybów?

Jeśli już uda wam się zebrać grzyby, po powrocie do domu pamiętajcie o pewnej bardzo ważnej rzeczy. Nie chowajcie ich do lodówki, tylko od razu zabierzcie się za ich przebieranie. Dlaczego?

– Grzyby najlepiej przebrać tuż po powrocie do domu ze względu na to, że mogą w nich zachodzić procesy gnilne, rozwój pleśni (i toksyn) lub pojawienie się larw muchówek. Tak naprawdę grzyby są świeże tylko w pierwszym dniu po zebraniu – twierdzi dietetyczka dodając, że jeśli przerobimy grzyby, np. je ususzymy czy zapasteryzujemy, zachowają one na dłużej swoje wartości odżywcze.

Okazuje się, że nie tylko trujące grzyby mogą być dla nas szkodliwe. Te jadalne także mogą wyrządzić nam krzywdę:

– Należy pamiętać, aby nie zbierać przejrzałych grzybów. Przejrzałe grzyby być niebezpieczne. Stare osobniki jadalnych gatunków grzybów mogą zawierać w wyniku starzenia trujące związki. Badania z ostatnich lat pokazują, że zatrucia są w 25-87 proc. spowodowane grzybami jadalnymi – dodaje Gajewczyk. 

Źródło: WP abcZdrowie