Robicie tak z grzybami? Przez ten fatalny błąd nawet jadalne grzyby mogą stać się trujące
Adobe Stock
Newsy

Robicie tak z grzybami? Przez ten fatalny błąd nawet jadalne grzyby mogą stać się trujące

Wybieracie się na grzyby? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy. Chodzi o sposób ich zbierania, który może okazać się opłakany w skutkach.

W polskich lasach pojawiły się pierwsze wielkie wysypy grzybów. Jeśli wybieracie się na grzybobranie, koniecznie pamiętajcie o pewnej prostej zasadzie. Może wam ona uratować zdrowie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie można zbierać grzybów do plastikowych reklamówek?

W polskich lasach aż zaroiło się od grzybów. Nic dziwnego, że grzybiarze wyruszają już o świcie na grzybobranie. Z grzybów można przygotować wiele smacznych potraw. Możemy je usmażyć z cebulką, zamarynować w słoiku, zrobić z nich zupę lub dodać do sosu. Ale czy wiecie, jak prawidłowo zbierać grzyby?

Jeśli wybieracie się zbierać grzyby, ale nie za bardzo się w nich orientujecie, koniecznie zabierzcie ze sobą osobę, która bardzo dobrze zna się na grzybach. Poza odpowiednim ubiorem i scyzorykiem, niezbędny wam również będzie wiklinowy koszyk. Pod żadnym pozorem nie zbierajcie grzybów do plastikowej reklamówki lub wiaderka. Dlaczego?

Jak wyjaśnia dietetyczka Małgorzata Gajewczyk, wielogodzinne przechowywanie grzybów w reklamówce może powodować ich zaparzanie i przyspieszone psucie.

Może to być niebezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ w grzybach wytwarzają się wtedy toksyny. Najlepiej grzyby zbierać do koszyka wiklinowego, ewentualnie bawełnianej torby, czyli tam, gdzie dostęp ma powietrze – powiedziała w rozmowie z portalem WP abcZdrowie Małgorzata Gajewczyk.

Jeśli dojdzie do zaparzenia grzybów, obecne w nich białko zetnie się i ulegnie rozkładowi, co może doprowadzić do zatrucia.

Zobacz także
Na Podkarpaciu lasy z grzybów „czyszczą” Rumuni. Leśnicy bezradni wobec tej konkurencji dla grzybiarzy

Na Podkarpaciu lasy z grzybów „czyszczą” Rumuni. Leśnicy bezradni wobec tej konkurencji dla grzybiarzy

Grzybiarze chwalą się wielkimi grzybami. Sprawdźcie, czy takie okazy nadają się do jedzenia

Grzybiarze chwalą się wielkimi grzybami. Sprawdźcie, czy takie okazy nadają się do jedzenia

O czym należy pamiętać podczas zbierania grzybów?

Jeśli już uda wam się zebrać grzyby, po powrocie do domu pamiętajcie o pewnej bardzo ważnej rzeczy. Nie chowajcie ich do lodówki, tylko od razu zabierzcie się za ich przebieranie. Dlaczego?

Grzyby najlepiej przebrać tuż po powrocie do domu ze względu na to, że mogą w nich zachodzić procesy gnilne, rozwój pleśni (i toksyn) lub pojawienie się larw muchówek. Tak naprawdę grzyby są świeże tylko w pierwszym dniu po zebraniu – twierdzi dietetyczka dodając, że jeśli przerobimy grzyby, np. je ususzymy czy zapasteryzujemy, zachowają one na dłużej swoje wartości odżywcze.

Okazuje się, że nie tylko trujące grzyby mogą być dla nas szkodliwe. Te jadalne także mogą wyrządzić nam krzywdę:

Należy pamiętać, aby nie zbierać przejrzałych grzybów. Przejrzałe grzyby być niebezpieczne. Stare osobniki jadalnych gatunków grzybów mogą zawierać w wyniku starzenia trujące związki. Badania z ostatnich lat pokazują, że zatrucia są w 25-87 proc. spowodowane grzybami jadalnymi – dodaje Gajewczyk. 

Źródło: WP abcZdrowie

jak przechowywać orzechy
AdobeStock
Newsy
Jedzenie takich orzechów może być niebezpieczne dla zdrowia. Wyrzuć je jak najszybciej
Choć bardzo smaczne i zdrowe, mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. I nie chodzi tu o konkretne gatunki orzechów – problem dotyczy ich wszystkich!

Znane z dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie orzechy mogą być dla nas szkodliwe! Poleca się je kobietom w ciąży i wszystkim osobom dbającym o zdrowy tryb życia i odpowiednie odżywianie. Orzechy bowiem są bardzo bogatym źródłem tłuszczów. Jednak trzeba bardzo uważać, ponieważ niektóre mogą być toksyczne! Sprawdźcie koniecznie, czego trzeba się wystrzegać. Toksyczne orzechy Niewątpliwą zaletą orzechów jest to, że można je bardzo długo przechowywać. Nie wymagają specjalnych warunków i trzymane w suchym, ciepłym miejscu (np. w kuchennej szafce lub spiżarni) będą zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Wiele osób przechowuje tak zebrane jesienią orzechy włoskie czy laskowe. Jeżeli trzymacie w swojej spiżarni zapas orzechów, to musicie bardzo uważać! Gdy leżakują zbyt długo, a co gorsza w pomieszczeniu panuje wilgoć, to może rozwinąć się na nich szczególny rodzaj pleśni – Aspergillus. Grzyby te wywołują bardzo ciężkie zatrucie pokarmowe, które u osób osłabionych i cierpiących na różne choroby mogą być śmiertelnie niebezpieczne! Pamiętajcie także o tym, że jeśli znaleźliście pleśń na jednym orzechu, to prawdopodobnie już wszystkie trzeba będzie wyrzucić. Zarodniki grzybów bardzo łatwo i szybko przenoszą się na kolejne produkty, dlatego jeden pokryty pleśnią orzech zwykle oznacza, że zakażona jest już cała reszta. Jak prawidłowo przechowywać orzechy? Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni, należy trzymać się kilku podstawowych zasad przechowywania orzechów: By zapewnić swobodny przepływ powietrza, orzechy powinniśmy wsypać do woreczków wykonanych z bawełny lub lnu. Absolutnie nie wolno korzystać z foliowych torebek! W środku zacznie gromadzić się wilgoć, która jest najlepszym środowiskiem dla grzybów....

Świeczki zapachowe są trujące
Pixabay
Zdrowie
Wyrzuć TE świeczki do kosza! Trujesz siebie i swoją rodzinę!
Romantyczna kolacja we dwoje, domowe SPA, mieszkanie przystrojone na święta – wiele osób nie wyobraża sobie ich bez pięknie pachnących świeczek wykonanych najczęściej z parafiny. Ta może być trująca!

Świeczki to produkt, który z łatwością znajdziemy na wielu sklepowych półkach. Mnogość kuszących zapachów, uspokajającej lawendy, świątecznego jabłka z cynamonem lub orzeźwiającej pomarańczy sprawiają, że wręcz nie da się przejść obok nich obojętnie. Kuszą też swoim wyglądem i ceną. To jednak tylko pozory! Wyrzuć te świeczki do kosza Większość sklepowych świeczek wykonana jest z parafiny, czyli produktu pochodnego ropy naftowej. Ta podczas spalania wydziela trujące i niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne, między innymi aceton oraz benzen, znajdujące się na przykład w oleju napędowym. Można więc powiedzieć, że palenie tego typu świeczek jest równoznaczne z wizytą na stacji benzynowej! Produkt jest trujący dla wszystkich domowników nawet wtedy, gdy nie jest zapalony! Toksyczne związki unoszą się w powietrzu nawet przez wiele godzin po zgaszeniu świeczki. Ich systematyczne wdychanie może prowadzić do różnego rodzaju chorób układu oddechowego, między innymi astmy, a nawet do choroby nowotworowej! Nie tylko parafina jest trująca Świeczki mogą być trujące nie tylko przez parafinę. Duży wpływ na nasze zdrowie mają też ich zapachy tworzone w sposób chemiczny. Szkodliwe mogą okazać się też knoty wydzielające cząstki ołowiu! Niech twój dom zapachnie zdrowo Zamiast kupować trujące świeczki zapachowe zainwestuj w dyfuzor – urządzenie, które sprawi, że twój dom będzie pachniał czymkolwiek zamarzysz! Wystarczy wlać do niego niewielką ilość wybranego olejku eterycznego, a okres przedświąteczny w mig zapachnie cynamonem! Niezastąpione mogą okazać się też suszone skórki z owoców, na przykład z pomarańczy! Źródło: iqair.cn

Przekąska dla dzieci wycofana ze sklepów
Pixabay/
Zdrowie
Pod żadnym pozorem nie podawaj ich dzieciom. Popularna przekąska wycofana przez GIS
GIS ostrzega przed przekąską, którą znamy dosłownie wszyscy. Czy paluszki mogą szkodzić zdrowiu?

Niebezpieczne produkty powinny znikać z supermarketów zanim dotrą na sklepową półkę. Główny Inspektor Sanitarny pilnuje, aby takich produktów było w naszych koszykach jak najmniej. Nie zawsze to, co mogłoby wydawać się zdrowe i pożywne, faktycznie takie jest. Pod lupę często trafiają m.in. produkty dla dzieci, które wymagają zachowania szczególnej ostrożności. Jak się niestety okazuje, niektóre z nich mogą nawet szkodzić zdrowiu! Według nowych ostrzeżeń GIS ogłoszonych na początku listopada, ze sprzedaży zostanie wycofanych co najmniej kilka produktów. W podobnych sytuacjach należy pamiętać o koniecznym sprawdzeniu, czy takie produkty nie znajdują się u nas w domu. Niezdatne do spożycia Produkty badane przez GIS co jakiś czas mają różnego rodzaju nieprawidłowości. Najnowszym tego typu odkryciem są m.in. paluszki z firmy Lajkonik , częsta i lubiana przekąska naszych pociech. Niestety nie spełniają one norm i mogą być szkodliwe. Oznacza to, że ich zakup to, na wielu płaszczyznach, niekorzystna i wielce nieprawidłowa inwestycja! Co zrobić, by ustrzec się usuniętej z obiegu żywności? Śledzić na bieżąco komunikaty GIS. Nie kupować ani nie spożywać produktów objętych komunikatem. W przypadku zatrucia pokarmowego - niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.   Wycofaniu podlegają „Paluszki z sezamem”, 150 g, z terminem ważności 12.04.2021 i 26.04.2021.   Źródło: POLSKA TIMES    

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...