Dietetycy od lat powtarzają, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem z całego dnia. To właśnie rano, gdy rozpoczynamy dzień, nasz organizm potrzebuje porządnego, dobrze zbilansowanego posiłku. Takiego, który dostarczy niezbędnych składników odżywczych potrzebnych do tego, by mieć energię na poranne aktywności.

Jednym z posiłków polecanych na śniadanie jest owsianka. Jednak wybór płatków w sklepach jest dość szeroki, dlatego wybranie odpowiednich może stanowić wyzwanie. Sprawdźcie, które są najlepsze, a które lepiej odłożyć na półkę podczas zakupów. 

Jakie płatki owsiane można kupić w sklepie?

W każdym sklepie dział z płatkami śniadaniowymi jest ogromny. Na początek odpuśćcie sobie te, które w składzie mają dużo cukru, barwników, ulepszaczy i innych dodatków, które obniżają wartość śniadania złożonego z takich składników. Najlepszym wyborem będą klasyczne płatki owsiane, ale nawet te występują w różnych rodzajach. W sklepie można dostać płatki:

Zobacz także:

  • Górskie - w procesie produkcji są dodatkowo rozdrabniane, dzięki czemu gotują się nieco szybciej od zwykłych.

  • Zwykłe - produkuje się je z zgniecionych ziaren owsa. To najbardziej „surowa” forma płatków, dlatego gotuje się je długo, nawet 10 minut.

  • Błyskawiczne - jak sama nazwa wskazuje, te płatki przyrządza się w trymiga. Są one drobno krojone, a dodatkowo poddane działaniu pary wodnej, dzięki czemu są bardziej miękkie.

Jakie płatki owsiane wybrać?

Stojąc przed takim wyborem, podjęcie decyzji może być naprawdę trudne. Zależy ona od tego, co jest dla was ważniejsze w płatkach - szybkość przygotowania, czy ich wartości odżywcze. Jeżeli to pierwsze, wybierzcie płatki błyskawiczne, które wystarczy gotować zaledwie 3-4 minuty.

Jeśli jednak chcecie maksymalnie wykorzystać cenne składniki odżywcze znajdujące się w płatkach, takie jak błonnik, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, wybierzcie płatki zwykłe. Gotuje się je dłużej, ale uwierzcie - organizm będzie wam za to wdzięczny.

Ostatecznie, wszystkie rodzaje płatków owsianych (oczywiście bez dodatków w postaci cukru itp.) są zdrowe i jedzenie ich regularnie wpłynie pozytywnie na wasze samopoczucie. Dobrze jednak, gdy wybierzecie właśnie płatki zwykłe lub w ostateczności górskie, a już na pewno te pozbawione sztucznych dodatków i cukrów.