Robicie owsiankę z takich płatków? Fatalnie. Są najmniej wartościowe
AdobeStock
Newsy

Robicie owsiankę z takich płatków? Fatalnie. Są najmniej wartościowe

Owsianka z płatków na mleku to bardzo popularne śniadanie. Przyrządza się je szybko, jest smaczne i świetnie sprawdza się zwłaszcza w chłodne poranki, a do tego syci na długo. Jednak trzeba zwrócić uwagę na to, z czego przyrządza się owsiankę, by maksymalnie wykorzystać jej właściwości.

Dietetycy od lat powtarzają, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem z całego dnia. To właśnie rano, gdy rozpoczynamy dzień, nasz organizm potrzebuje porządnego, dobrze zbilansowanego posiłku. Takiego, który dostarczy niezbędnych składników odżywczych potrzebnych do tego, by mieć energię na poranne aktywności.

Jednym z posiłków polecanych na śniadanie jest owsianka. Jednak wybór płatków w sklepach jest dość szeroki, dlatego wybranie odpowiednich może stanowić wyzwanie. Sprawdźcie, które są najlepsze, a które lepiej odłożyć na półkę podczas zakupów. 

Jakie płatki owsiane można kupić w sklepie?

W każdym sklepie dział z płatkami śniadaniowymi jest ogromny. Na początek odpuśćcie sobie te, które w składzie mają dużo cukru, barwników, ulepszaczy i innych dodatków, które obniżają wartość śniadania złożonego z takich składników. Najlepszym wyborem będą klasyczne płatki owsiane, ale nawet te występują w różnych rodzajach. W sklepie można dostać płatki:

  • Górskie - w procesie produkcji są dodatkowo rozdrabniane, dzięki czemu gotują się nieco szybciej od zwykłych.

  • Zwykłe - produkuje się je z zgniecionych ziaren owsa. To najbardziej „surowa” forma płatków, dlatego gotuje się je długo, nawet 10 minut.

  • Błyskawiczne - jak sama nazwa wskazuje, te płatki przyrządza się w trymiga. Są one drobno krojone, a dodatkowo poddane działaniu pary wodnej, dzięki czemu są bardziej miękkie.

Zobacz także
Całonocna owsianka mocy hitem internetu. Smakuje jak Kinder Bueno

Nocna owsianka mocy to hit internetu. Smakuje jak Kinder Bueno i robi się prawie sama

Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 100g dziennie

Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie

Jakie płatki owsiane wybrać?

Stojąc przed takim wyborem, podjęcie decyzji może być naprawdę trudne. Zależy ona od tego, co jest dla was ważniejsze w płatkach - szybkość przygotowania, czy ich wartości odżywcze. Jeżeli to pierwsze, wybierzcie płatki błyskawiczne, które wystarczy gotować zaledwie 3-4 minuty.

Jeśli jednak chcecie maksymalnie wykorzystać cenne składniki odżywcze znajdujące się w płatkach, takie jak błonnik, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, wybierzcie płatki zwykłe. Gotuje się je dłużej, ale uwierzcie - organizm będzie wam za to wdzięczny.

Ostatecznie, wszystkie rodzaje płatków owsianych (oczywiście bez dodatków w postaci cukru itp.) są zdrowe i jedzenie ich regularnie wpłynie pozytywnie na wasze samopoczucie. Dobrze jednak, gdy wybierzecie właśnie płatki zwykłe lub w ostateczności górskie, a już na pewno te pozbawione sztucznych dodatków i cukrów. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 100g dziennie
Flickr
Newsy
Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
Płatki owsiane mają tyle wartości, że aż szkoda jeść na śniadanie zwykłe kanapki. Przekonajcie się sami.

W naszym kraju coraz powszechniej sięga się po płatki owsiane. Dodajecie do nich mleko lub jogurt, choć niektórzy bardziej cenią sobie gotowane w wodzie. Jadane są z miodem czy innym słodkim syropem i koniecznie z owocami. To danie, które możecie jeść przez okrągły rok i nadal nie mieć go dość. To dzięki dodawaniu sezonowych owoców, które zmieniają owsiankę o każdej porze roku, w całkiem inne danie. Oto dlaczego warto codziennie jeść owsiankę. Działanie zdrowotne płatków owsianych Płatki owsiane mają tak dużo korzystnych właściwości, że po prostu nie warto zastępować ich innym posiłkiem, np. zwykłymi kanapkami. Sami zobaczcie, jakie plusy przynosi regularne jedzenie płatków: Dostarczają antyoksydantów i zwalcza stany zapalne. To dzięki awentramidom występujących wyłącznie w płatkach owsianych. Wykryli je w owsiance naukowcy z Uniwersytetu Tufts. Rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi. Poprawiają metabolizm. Płatki zawierają dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i przyspiesza trawienie. Ugotowane płatki pęcznieją w brzuchu, dają uczucie sytości i powstrzymują przed podjadaniem. Poprawiają prace jelit. Płatki zawierają dużo beta-glukanu, który nadaje im żelowej konsystencji wyściełającej jelita, usprawniającej trawienie, ale też chroniącej przed chorobami jelit, w tym nowotworami. Obniżają poziom cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny znajdujący się w płatkach owsianych, obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza jego wchłanianie do krwiobiegu. Aby walka z wysokim cholesterolem była skuteczna, codziennie trzeba dostarczyć sonie 10 g błonnika. Taką porcję znajdziecie już w 100 g płatków owsianych. Obniżają poziom cukru we krwi. To dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jaki mają płatki owsiane. Ale uwaga - czas gotowania wpływa na podniesienie indeksu, dlatego diabetycy najlepiej, gdy...

Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Adobe Stock
Newsy
Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Dla wielu z nas płatki śniadaniowe kojarzą się zdrowym i pożywnym śniadaniem. Nic bardziej mylnego.

Mimo iż większość płatków śniadaniowych jest promowana jako „zdrowa żywność”, ten popularny produkt, który wielu z nas spożywa codziennie rano na śniadanie, w rzeczywistości ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Płatki śniadaniowe nie tylko mogą powodować cukrzycę i sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, ale też zwiększają ryzyko zachorowania na raka, a nawet powodują szybsze starzenie się organizmu. Dlaczego lepiej nie jeść płatków śniadaniowych? Płatki śniadaniowe to jedna z najgorszych rzeczy, jaką możecie zjeść rano na śniadanie. Dlaczego? Ponieważ zawierają ogromną ilość cukru oraz sztucznych dodatków. Nie dajcie się zwieść napisom na opakowaniu, które przekonują, że takie płatki są „zdrowe”, „odchudzające”, „fitness” czy „bogate w błonnik”. W rzeczywistości zaburzają one produkcję hormonów, obniżają energię i powodują szybki przyrost masy ciała. Większość dostępnych w sklepach płatków zbożowych (nawet „pełnoziarnistych” lub „o wysokiej zawartości błonnika”) powoduje niekontrolowany wzrost poziomu cukru we krwi. Zdaniem dietetyków, najgorszą rzeczą w przypadku większości zbóż, nawet tak zwanych „pełnych ziaren”, jest to, że wszystkie z nich powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi (niezależnie od tego, czy są na bazie pszenicy, ryżu czy kukurydzy), co skutkuje kaskadą hormonów magazynujących tłuszcz, które zostają uwolnione w ciele i sprawią, że nasz organizm potrzebuje jeszcze większej ilości węglowodanów w ciągu dnia, co bardzo szybko odbija się na ilości tłuszczu na naszym brzuchu. Szerszy obwód w pasie to nie wszystko Płatki śniadaniowe są wytwarzane z rafinowanych ziaren, a proces ten nazywa się ekstruzją. Produkt ten jest wysoko przetworzony, a...

Owsianka kokosowa
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy
Ta owsianka to najlepszy sposób na szybkie i mega sycące śniadanie
Pożywne śniadanie dla całej rodziny to nieraz duże wyzwanie. Nadeszła pora, by przygotować jednocześnie smaczną i pożywną owsiankę.

Jedzenie owsianki na śniadanie wróciło do łask. Wszystko za sprawą fantastycznych właściwości owsa. Przygotowana na mleku albo na wodzie śniadaniowa potrawa to nie tylko źródło energii na pierwszą połowę dnia. Owsiankę docenią w pierwszej kolejności ci, którzy chcą nieco stracić na wadze. Ta niepozorna potrawa czyni prawdziwe cuda – w przeciwieństwie do oklepanych kanapek i płatków kukurydzianych jej przyswajanie przez organizm przebiega nieco wolniej. W ten sposób jedzący owsiankę dłużej utrzymują poczucie sytości. Jakby tego było mało, owsianka to rewelacyjne źródło aminokwasów, białka, witamin i wielu cennych mikroelementów. O tym wszystkim doskonale wiedzieli już kiedyś. Jednak od dłuższego czasu jedzenie owsianki nie było w modzie. Dzisiaj owsianka wraca wraz z wieloma świetnymi wersjami, które sprawią, że śniadanie będziemy jedli z uśmiechem na ustach. Przed przystąpieniem do przygotowania naszej kokosowej owsianki, warto wspomnieć o kilku sposobach na jej przygotowanie. Wyróżniamy trzy główne rodzaje płatków owsianych – zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnią się one głównie stopniem rozdrobnienia ziarna owsa. Wybór konkretnego rodzaju płatków należy do was i do waszych upodobań. Wszystkie można przygotowywać na różne sposoby. Większość z nas gotuje płatki owsiane na mleku. Inni wykorzystują mieszankę mleka i wody. Są tacy, którzy płatki owsiane wrzucają do miski i zalewają wrzątkiem. Wystarczy odczekać kilka minut i gotowe. Znane są również metody przygotowania owsianki w mikrofalówce. Dzisiaj zaprezentujemy wam jeszcze inną metodę – a mianowicie eksperymentalną metodę bez gotowania! By przygotować w ten sposób płatki owsiane, należy przystąpić do działania już w przededniu...

Te produkty z pozoru nie zawierają̨ cukru, ale to nieprawda. Nawet nie wiecie, jak bardzo mogą tuczyć
Flickr
Newsy
Te produkty tylko z pozoru nie zawierają̨ cukru. Nawet nie wiecie, jak bardzo mogą tuczyć
Nawet wydawałoby się zdrowe produkty zawierają mnóstwo cukru. Dowiedzcie się, na co trzeba uważać.

Słynne przedwojenne hasło „cukier krzepi” już dawno odeszło do lamusa. Dziś wszyscy wiedzą, że nadmiar cukru szkodzi i prowadzi do próchnicy, cukrzycy i otyłości. Do tego jest silnie uzależniający i łasuchom bardzo trudno jest odstawić słodycze. Jednak samo zrezygnowanie ze słodkości nie gwarantuje, że wasza dieta będzie pozbawiona cukru! Wiecie, w ilu produktach spożywczych się czai? Sprawdźcie sami! W których produktach jest dużo cukru? Producenci żywności kuszą w reklamach obietnicami, jakoby ich wyroby były zdrowe i każdy dbający o siebie człowiek powinien je kupować. Ale czy wiecie, ile cukru się dodaje do tych pozornie zdrowych produktów? Złapiecie się za głowę! Batoniki owsiane – polecane osobom odchudzającym się i sportowcom. Płatki owsiane rzeczywiście dają niezły zastrzyk energii, ale zawierające je batoniki nie są ani trochę zdrowe! Dodaje się tam cukier, syropy i inne dodatki, które mają sprawić, że batonik będzie smaczniejszy. Tak naprawdę niczym nie różni się on od czekoladowych batoników w kwestii wpływu na zdrowie. Jogurty owocowe – kolejny „zdrowy” produkt. Jogurt naturalny zawiera niecałe 4 g cukru na 100 g, podczas gdy w jogurcie owocowym jest to nawet 14 g! To oznacza, że praktycznie wsypano do niego dwie łyżeczki cukru. O wiele lepiej i zdrowiej jest dodać do naturalnego jogurtu kilka owoców, niż kupować gotowy jogurt owocowy. Suszone owoce – te sprzedawane w marketach zawierają ogromne ilości cukru, dlatego to kiepski pomysł na przekąskę na diecie! Niechlubną rekordzistką w tej kategorii jest suszona żurawina. W opakowaniu tego produktu nierzadko tylko 50% składu to owoce, a 50% cukier... Płatki śniadaniowe – reklamowane są jako bardzo zdrowy produkt, który powinno się spożywać codziennie rano na śniadanie i najlepiej podawać go dzieciom. Jedzenie popularnych...