Robicie kompot ze świeżych owoców? Popełniacie duży błąd
Newsy

Robicie kompot ze świeżych owoców? Popełniacie duży błąd

Przestańcie gotować kompot ze świeżych owoców. To nie jest dobry sposób ich wykorzystania.

Truskawki, czereśnie, rabarbar, a niedługo porzeczki i agrest. Trwa sezon na świeże owoce. Jednym z ulubionych sposobów na ich wykorzystanie jest gotowanie kompotów owocowych. Kompot z truskawek czy rabarbaru to obowiązkowa pozycja na stole i towarzysz obiadów wielu Polaków. Niestety nie mamy dobrych informacji dla wielbicieli kompotów owocowych. Ich przygotowanie nie jest dobrym pomysłem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie powinno się gotować kompotów?

To po prostu nie jest najlepszy sposób na wykorzystanie właściwości owoców sezonowych. Czereśnie, wiśnie, jagody, rabarbar i porzeczki to wszystko niezwykle cenne produkty spożywcze, które są prawdziwym bogactwem antyoksydantów i witamin. Niestety przy ich gotowaniu rozkłada się wiele witamin, które nie są odporne na temperatury.

Jednym z przykładów takich witamin jest słynna witamina C, która odgrywa w organizmie różnorodne role:

  • Przeciwdziała starzeniu
  • Poprawia odporność
  • Polepsza wygląd skóry, włosów i paznokci
  • Poprawia elastyczność skóry i działa przeciwzmarszczkowo
  • Wspiera zdrowie stawów i ich regenerację
Zobacz także
Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje

Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje

Czy można popijać posiłki, czy to niezdrowe, bo rozcieńcza soki żołądkowe? Odpowiedź jest jedna

Czy można popijać posiłki, czy to niezdrowe, bo rozcieńcza soki żołądkowe? Odpowiedź jest jedna

Niestety witamina C nie jest odporna na temperaturę. Przy gotowaniu i wekowaniu traci się jej dużą część. Dlatego najlepiej spożywać sezonowe owoce na surowo. Są wtedy najcenniejsze. Zamiast gotować kompot, zróbcie na przykład zdrowy koktajl owocowy ze świeżych owoców. Dodajcie maślanki, kefiru lub mleka, a będzie on bardziej sycący.

Czy kompoty są bezwartościowe?

Nie oznacza to jednak, że kompoty są całkowicie pozbawione witamin i minerałów. Dalej przyswoicie z nich wiele cennych składników, po prostu nie wykorzystacie w 100% potencjału świeżych, sezonowych owoców. W domowym kompocie znajdować się będą przede wszystkim ważne dla zdrowia minerały, które przejdą z owoców do napoju. To na przykład wspierający serce potas lub ważny dla zdrowia całego organizmu magnez.

Pamiętajcie też, że to, czy kompot będzie tak naprawdę zdrowy zależy od ilości użytego cukru. Możecie spróbować robić kompoty bez cukru, albo dodawać do nich zdrowe zamienniki cukru, które smakują prawie identycznie, a są dostępne w każdym sklepie.

Schab za 10 zł i o połowę tańsze arbuzy. Mega promocje w Lidlu
AdobeStock
Newsy
Kilo schabu za 9,99 zł i o połowę tańsze arbuzy. Mega promocje w Lidlu
Od 5 do 7 lipca w Lidlu trwają promocje na wiele produktów. Każdy wybierze coś dla siebie!

Macie już pomysł na obiad? Może zainspirują was najnowsze promocje w Lidlu – a jest w czym wybierać! Tani schab i fasolka szparagowa na pewno przydadzą się do zrobienia pysznego posiłku dla całej rodziny. A na deser polecamy soczyste arbuzy, przecenione aż o 50%! Promocja na polskie mięso Jedną z najbardziej atrakcyjnych ofert, jakie obowiązują teraz w Lidlu, jest promocja na schab. Kupicie go za jedyne 9,99 zł za kilogram, czyli o 41% mniej, niż zwykle! Warto skorzystać również z oferty na mięso na gulasz z indyka, które kosztuje 4,99 zł za 400 g. Kupiony na promocji schab warto wykorzystać do wielu wspaniałych przepisów, które posmakują wszystkim domownikom.  Pierwszym, co przychodzi do głowy, są oczywiście klasyczne kotlety schabowe. Zróbcie je w mocno czosnkowej wersji albo zupełnie inaczej – pieczone w piekarniku ! Możecie też wypróbować świetny przepis na pyszne i dietetyczne schabowe z grilla . A zamiast kotletów, polecamy wam także smakowity schab gotowany w musztardzie i majonezie . Tanie owoce na kompot Latem dojrzewają owoce, na które wszyscy czekają cały rok. Gdy już znudzi wam się jedzenie świeżych owoców, trzeba je wykorzystać na kompoty i przetwory! Teraz w Lidlu obowiązuje promocja na polskie owoce, które doskonale się do tego nadają: Maliny:  4,89 zł/125g Agrest: 6,99 zł/kg Czerwone porzeczki: 3,99 zł/125g Czereśnie : 11,99 zł/kg Promocje na warzywa Ucieszą się miłośnicy warzyw, a także… grzybów! W Lidlu można już kupić kurki i to w bardzo atrakcyjnej cenie, która wynosi 11,99 zł za 200 g. O 50% przeceniono fasolkę szparagową i można ją kupić za 9,99 zł za kilogram. O połowę tańsza jest także sałata lodowa. Więcej za mniej, czyli promocje na nabiał Warto skorzystać z promocji...

Przepis na kompot z rabarbaru. W sam raz do wiosennego obiadu
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kompot z rabarbaru. W sam raz do wiosennego obiadu
Lubicie tradycyjne, rodzinne obiady? Ich nieodłączną częścią są gotowane przez panie domu słodkie kompoty. Wykorzystajcie sezon na rabarbar i przygotujcie z niego pyszny, lekko kwaśnawy napój.

Kompot z rabarbaru to jeden z symboli wiosennych i letnich obiadów na wsi. Dawniej był szczególnie popularny jako napój podawany do treściwego obiadu, złożonego na przykład z młodych ziemniaków, zielonej sałaty ze śmietaną i kotletów mielonych. Przyznamy się wam w zupełnej szczerości, że po takiej wyliczance momentalnie zrobiliśmy się bardzo głodni… Wy też? Cóż, nie pozostaje więc nic innego, jak zaopatrzyć się w świeży rabarbar i zaraz przystępować do gotowania. Przygotowanie takiego kompotu jest proste jak drut! Przepis na kompot z rabarbaru Składniki: Ok. 1 kg świeżego rabarbaru 3 l wody Ok. szklanka cukru Przygotowanie: Rabarbar umyjcie i pokrójcie go na małe kawałki. Przełóżcie rabarbar do garnka i wsypcie do niego cukier. Zalejcie wodą i wstawcie garnek na gaz. Kiedy rabarbar zacznie się gotować, przegotujcie go jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 min, by zdążył oddać swój smak. Nie przedłużajcie gotowania rabarbarowego kompotu w nieskończoność – po dłuższym gotowaniu szczególnie młody rabarbar zaczyna się rozpadać na nieapetyczne kawałeczki. Przelejcie do dzbanka, ochłódźcie i podawajcie do obiadu. Smacznego! Wpadliście już w rabarbarowy szał? Nie zapominajcie jednak, że sezon na to warzywo nie trwa wiecznie. Zaczyna się z końcem kwietnia i trwa mniej więcej do połowy lata. W tym czasie rabarbar zaczyna zawierać dużo niebezpiecznych dla zdrowia związków, zwłaszcza po przyjęciu ich w większych ilościach . Przed przystąpieniem do gotowania kompotu, pieczenia ciasta czy gotowania innej potrawy na bazie rabarbaru, trzeba także dokładnie oczyszczać jego łodygi z liści, które zawierają całe mnóstwo niebezpiecznych toksyn, takich jak np. kwas szczawiowy. Czytaj także:...

Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Adobe Stock
Newsy
Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Które owoce są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Jedzcie świeże, sezonowe, a te z wysokim IG odstawcie.

Lekarze od dziesięcioleci powtarzają, że żeby utrzymać dobry stan zdrowia, należy włączyć do diety owoce i warzywa. Najnowsze piramidy żywieniowe nieco precyzują tę obecność owoców i warzyw w daniach: na 2 porcje warzyw powinna przypadać 1 porcja owoców. Na zmniejszenie ilości świeżych owoców w stosunku do warzyw wpłynęło to, że owoce, także te nieprzetworzone, zawierają duże ilości cukru. A cukier nie jest obojętny dla zdrowia. Dlaczego cukier w organizmie jest niebezpieczny?  Cukier występuje nie tylko w owocach. Mniejsze ilości znajdują się w niemal wszystkich produktach spożywczych, także warzywach, zbożach, nabiale. To niezbędny węglowodan, który w organizmie rozkłada się na glukozę. Choć glukoza jest ważna do prawidłowego funkcjonowania, np. do prawidłowej pracy mózgu potrzebujemy 130 g glukozy dziennie, to szkodliwy jest zarówno jej nadmiar, jak i zbyt szybkie pojawienie się we krwi. To jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po zjedzeniu poszczególnych produktów, w tym owoców, pokazuje indeks glikemiczny produktów. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że wchłonięte podczas trawienia węglowodany powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Takie zjawisko jest szczególnie niebezpieczne dla cukrzyków. Które owoce najszybciej podnoszą poziom cukru? Owoce o tej samej zawartości cukru, mogą w różny sposób powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Niebezpieczne dla zdrowia jest, to gdy dzieje się to gwałtownym rzutem. Owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny, a więc których powinniście unikać, a gdy macie cukrzycę – wyeliminować z diety, to: Dżemy, konfitury i przetwory owocowe. Owoce w czasie przetwarzania, smażenia, gotowania tracą dużą część swoich właściwości zdrowotnych. Poza tym z reguły przetwory...

Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok
justynak223/Gotujmy.pl
Newsy
Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok
Wiele osób zastanawia się czy można wekować truskawki. Podpowiadamy, jak zachować smak lata na długie miesiące.

Sezon na truskawki trwa zbyt krótko, aby móc się nimi nacieszyć. Poza wakacjami, truskawki dostępne są w formie mrożonej lub w bardzo wysokich cenach i małych opakowaniach – są one jednak importowane, często pełne chemii i zdecydowanie mniej słodkie i smaczne niż te sezonowe. Jak więc przedłużyć radość z tych owoców na inne pory roku? Truskawki w końcu tanieją , co oznacza tylko jedno: idealny moment na przetwory. Proponujemy przepis na truskawki słoiku, które mogą postać przez kilka miesięcy i przypomnieć wam smaki lata, kiedy za oknem spadnie pierwszy śnieg. Czy truskawki można wekować? Jak najbardziej. Tradycyjna metoda wekowania polega na gotowaniu przetworów w słoikach, a następnie studzeniu ich w pozycji „do góry nogami”. Wekowanie to inaczej pasteryzowanie, które pozwala żywności utrzymać zarówno walory smakowe, jak i odżywcze przez długi czas. Doskonale sprawdza się zwłaszcza w przypadku potraw z sezonowych warzyw takich jak rabarbar , truskawki , szparagi czy bób. Przepis na truskawki w słoiku To błyskawiczny sposób na zawekowanie truskawek na jesień i zimę, abyście zawsze mieli je pod ręką - nawet poza sezonem. Składniki: 2 kg truskawek 3 łyżki cukru na każdy słoik letnia woda Przygotowanie: Truskawki dokładnie umyjcie i usuńcie szypułki. Do wcześniej wyparzonych i wysuszonych słoików włóżcie owoce układając je do pełna.  Do każdego słoika wsypcie 3 łyżki cukru, a następnie zalejcie letnią wodą i zakręćcie. Gotujcie słoiki przez około 20 minut od zagotowania wody. Wyjmijcie z wody i obróćcie do góry dnem, a następnie odstawcie do całkowitego wystygnięcia. Gotowe weki możecie schować do spiżarni. Nie trzeba przechowywać ich w lodówce. Truskawki –...