Robicie faworki? Nie rezygnujcie z napowietrzania ciasta, wyjaśniamy co to daje
Adobe Stock
Newsy

Robicie faworki? Nie rezygnujcie z napowietrzania ciasta. Od niego zależy smak chrustu

Żeby napowietrzyć ciasto, możecie użyć kilku metod. W przypadku faworków dobrze sprawdzi się metoda fizyczna, która dodatkowo odstresuje napowietrzającego.

Faworki, czyli chruściki powinny być kruche, lekkie i rozpływające się w ustach. Po usmażeniu wyłówcie z oleju i odłóżcie na ręcznik papierowy, żeby usunąć z nich resztki tłuszczu, a jak przestygną, oprószcie cukrem pudrem. Czy okażą się kruche i lekkie? To zależy od przygotowania ciasta. Ważnym etapem jego przygotowania jest napowietrzenie. Oto jak to zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Napowietrzanie ciasta – metoda na zwiększenie objętości ciasta i…odstresowanie kucharza

Napowietrzanie, to inaczej spulchnianie ciasta. W czasie spulchniania ciasto zwiększa swoją objętość, ponieważ wypełnia się pęcherzykami gazu, tu powietrza. Dzieje się tak dlatego, że gaz pod wpływem ciepła rozszerza się, zwiększa objętość i nabiera porowatej struktury. Faworki usmażone z dobrze napowietrzonego ciasta będą delikatne, puszyste, naszpikowane pęcherzykami z powietrzem.

Istnieje kilka sposobów napowietrzana ciasta. Te najczęściej używane to metody chemiczne, czyli zwiększenie objętości poprzez dodanie do ciasta środków spulchniających jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona lub biologiczne, czyli dodanie do ciasta drożdży do zakwasu.

Przygotowując faworki dobrze jest użyć jeszcze innej metody, czyli tej fizycznej, polegającej na wprowadzeniu pęcherzyków powietrza podczas przygotowania mąki i wyrabiania. Napowietrzanie mąki polega na przesianiu jej przez sito.

Z kolei napowietrzanie podczas wyrabiania wymaga siły. Wyrabiajcie ciasto mocno jej ugniatając, ale nie unikajcie też tego dobrego sposobu, który poza napowietrzeniem mąki odstresuje także was. W celu napowietrzenia i odstresowania weźcie do ręki wałek i uderzajcie ciasto z różnych stron. Po kilku uderzeniem złóżcie ciasto na pół i dalej uderzajcie w nie wałkiem. Wystarczy wykonać kilka-kilkanaście uderzeń.

Zobacz także

Faworki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Przed smażeniem robi z nimi 1 rzecz

Po co spirytus dodaje się do faworków? Oto czym zastąpić alkohol w faworkach

Po co dodaje się spirytus do faworków? Sprawdźcie, czym można zastąpić alkohol przygotowując chrust

Inne ważne etapy przygotowania idealnych faworków

Żeby ciasto na faworki udało się, warto dopilnować kilku czynności, które zapewnią sukces: 

  • Składniki na ciasto muszą być zimne, wyjmijcie je z lodówki bezpośrednio przed przygotowaniem ciasta
  • Do ciasta należy dodać kieliszek spirytusu lub octu. Faworki wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia
  • Nie zapomnijcie napowietrzyć ciasta podczas wyrabiania
  • Po wyrobieniu ciasto musi odpocząć. Odłóżcie je na co najmniej godzinę
  • Rozwałkowujcie na cienkie placki, podczas wałkowania nie używajcie zbyt dużo dodatkowej mąki
  • Smażcie gdy tłuszcz mocno się nagrzeje
  • Po wyjęciu z oleju odłóżcie na ręcznik papierowy do odsączenia zbędnych ilości tłuszczu

Źródło: kobieceinspiracje.pl, dietkam.pl

Chrupiące chrusty, faworki
iziona/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…
Karnawał to czas zabawy i rozkoszowania się pączkami i faworkami, a tłusty czwartek to ich prawdziwe święto. Chcecie przygotować idealne, chrupiące faworki? Dowiedzcie się jakiego błędu nie możecie popełnić!

Jeśli przygotowujecie samodzielnie słodycze na tłusty czwartek, pewnie będziecie robić faworki, które w niektórych domach nazywa się chrustami. To karnawałowy specjał, któremu ciężko się oprzeć. Idealne faworki są chrupiące i lekkie. Żeby osiągnąć ten efekt, musicie pamiętać o kilku zasadach. Na pewno nie możecie popełnić tego błędu…  Jak przygotować faworki? Tradycyjne faworki przygotowuje się, używając:  mąki żółtek kwaśnej śmietany cukru spirytusu lub wódki oleju rzepakowego, lub smalcu (do smażenia) soli cukru pudru (do obsypania gotowych chrustów) Dokładny przepis na pyszne, proste faworki znajdziecie tutaj . Jaka mąka do faworków Do przygotowania idealnych faworków, trzeba koniecznie użyć odpowiedniej mąki. Odpowiednia będzie mąka pszenna tortowa. Najlepiej sprawdzi się ta typu 450. Pamiętajcie, że wykorzystana mąka, koniecznie musi być też przesiana przez sito. Inaczej faworki nie będą tak pyszne, kruche i chrupiące . To właśnie sekret idealnych faworków.  Porady dotyczące przygotowywania faworków Oprócz wyboru idealnej mąki, pamiętajcie też o kilku innych zasadach, które zagwarantują wam kulinarny sukces przy przygotowaniu faworków.  Zawsze do ciasta dodajcie spirytusu, wódki lub octu. Dzięki temu ciasto nie wchłania tłuszczu w dużej ilości i faworki są chrupiące i lekkie.  Wszystkie składniki na faworki muszą być zimne, najlepiej wyjmijcie je z lodówki i od razu rozpocznijcie przygotowanie. To zagwarantuje kruchość ciasta. Wyrabiajcie ciasto, odpowiednio je napowietrzając. Podczas smażenia chcecie uzyskać wiele bąbelków powietrza, które zapewnią charakterystyczny wygląd i lekką strukturę. W tym celu wyrabiając ciasto,...

seo
AdobeStock
Newsy
Te faworki zrobicie ekspresowo dzięki temu przepisowi. Nie potrzeba do wyrabiania ciasta silnych, męskich rąk!
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! To jedno z ulubionych świąt Polaków. Każdy wówczas je swój ulubiony przysmak. Najchętniej wybierane są pączki, jednak są również zwolennicy kruchych faworków.

Tradycyjny wypiek pączków jest symbolem Tłustego Czwartku, ze względu na sposób obróbki, czyli smażenie w głębokim tłuszczu. Dawniej przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, ludzie chcieli się przygotować do bardziej postnego jedzenia. Z tego powodu w ostatni czwartek przed czterdziestodniowym postem, jedli dużo i syto.  Faworek czy chrust? Nazwa tych słodkości jest stosowana wymiennie ze słowiańską jego formą, czyli chrustem. To polskie określenie metaforyczne. Porównuje delikatne ciasteczka do suchych gałązek. Natomiast „faworek” prawdopodobnie pochodzi od kokardek, którymi niegdyś przyozdabiano strój. W znacznej części Polski zdecydowanie częściej używa się tej drugiej formy. Ekspresowy deser Idealne karnawałowe ciasteczka są kruche, a także dobrze napowietrzone. Faworki tradycyjne są dość pracochłonne i potrzebują czasu. Poniższy przepis, nie wymaga podczas wyrabiania ciasta silnych męskich rąk! Ich wykonanie jest znacznie szybsze oraz łatwiejsze. Poradzi sobie z nimi nawet kuchenny laik. Sprawdźcie! Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżka miękkiego masła 3 żółtka 1 jajko 7 łyżek śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego olej  cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki połączcie, a następnie bardzo dokładnie wyróbcie na gładką i miękką masę. Stolnicę posypcie mąką, i rozwałkujcie na niej cienko przygotowane, zagniecione ciasto.  Nożem bądź specjalnym radełkiem do faworków, wykrawajcie długie prostokąty. Następnie natnijcie je podłużnie po środku. Przełóżcie jeden koniec wyciętego ciastka przez powstałą dziurkę. W większym garnku dobrze rozgrzejcie olej. Kiedy będzie w odpowiedniej temperaturze,...

Kruche faworki
gotujmy.pl/dibloguje
Newsy
Najlepsze faworki tylko ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji. Sekretem ciasta jest…
Idealne faworki na karnawał nie powinny być zbyt tłuste. Muszą być kruche i delikatne. Znamy ich sekret!

Chyba nie ma wśród was osoby, która nie słyszałaby o siostrze Anastazji Pustelnik i jej pysznych przepisach. Są polecane chyba przez wszystkie gospodynie domowe, ponieważ podbiły niejedno podniebienie. Receptury siostry Anastazji na ciasta czy potrawy wytrawne są wymyślane prosto z serca i smakują jak u ukochanej babci. O ich popularności świadczy również fakt, że skromna siostra zakonna swoich książek o gotowaniu sprzedała już około 4 mln! Zagraniczne media porównywały ją m.in. do Nigeli Lawson. Jedno jest pewne: siostra Anastazja jest naszym polskim skarbem narodowym o czym pisaliśmy tutaj: link  Na karnawał najlepsze faworki  Okres karnawałowy, czyli czas największych balów i imprez, rozpoczął się 6 stycznia w święto Trzech Króli. Niestety, pandemia koronawirusa pokrzyżowała nasze plany i nie możemy wybrać się na zabawę. Karnawał to najlepszy czas na smażenie pączków oraz faworków, tradycyjnych kruchych ciastek. Dlatego proponujemy wam umilenie sobie tego czasu, przyrządzeniem przepysznych chruścików według przepisu siostry Anastazji. Naszym zdaniem jej receptura jest najlepsza, a słodkie faworki wychodzą wyjątkowo smakowite i delikatne. Jesteśmy pewni, że każdy z was będzie w kulinarnym niebie.  Idealne faworki z przepisu siostry Anastazji Przepis na faworki nie jest zbyt trudny, ale pamiętajcie, aby w napowietrzenie ciasta włożyć sporo siły, bo właśnie w tym tkwi sekret idealnie kruchych faworków . Po włożeniu do ust ciasteczka będą się rozpływać, a po rozgryzieniu kruszyć. Po prostu pycha.  Składniki: 6 żółtek 400 g mąki pszennej 12 łyżek śmietany 2 łyżki spirytusu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder i cukier waniliowy do posypania Sposób przygotowania:...

ciasto drożdżowe wyrabianie
Flickr
Newsy
Jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe? Wyjaśniamy krok po kroku. Znaliście tę metodę?
Wyrabianie ciasta drożdżowego wymagają wiedzy, doświadczenia i przede wszystkim cierpliwości. Oto nasze wskazówki.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie drożdżowe wypieki waszych babć są najbardziej pulchne, najdelikatniejsze? Wydaje się, że odpowiedź jest prosta. Panie domu z długim stażem, po prostu spełniają siłą rzeczy trzy podstawowe warunki powodzenia drożdżowego wypieku. O cieście drożdżowym nasze babunie wiedzą wszystko. To oczywiście bierze się z tego, ile już razy przyszło im je wyrabiać. Ciasto drożdżowe bez obaw To z kolei przekłada się na stoicki spokój i olbrzymie pokłady cierpliwości. Babcie wiedzą, że ciasto potrzebuje czasu i ten czasu mu zapewniają. Nie oznacza to jednak, że młodzi adepci sztuki piekarskiej, są z góry skazani na niepowodzenie, jeśli chodzi o pieczenie ciast drożdżowych. Jeśli będziecie wypełniali wszystkie wskazówki, które poniżej przedstawimy, ciasto powinno udać się bez problemu. Pieczenie „drożdżówek” to nie fizyka kwantowa czy jądrowa. Wszystkie tajniki pieczenia ciast na drożdżach prędzej czy później będą do przyswojenia. Kilka zastrzeżeń Przed tym jak opowiemy wam co nieco o tym, jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe, potrzebnych będzie parę zastrzeżeń. Po pierwsze. Ciasto drożdżowe nierówne drugiemu ciastu drożdżowemu. Wiele zmienia się w zakresie przygotowania w zależności od tego, czy pieczemy np. wypieki słodkie czy wytrawne. Po drugie. Nie ma z góry określonych proporcji na ciasto drożdżowe. Składniki będą się od siebie różniły w zależności od przeznaczania ciasta. To z kolei oznacza, że różniła się będzie także ilość drożdży. Ciasto bardziej „naładowane” składnikami będzie wymagało dodania większej ilości drożdży. Po trzecie. Ilość drożdży, a także ilość mąki i innych składników będzie zależała od tego, ile ciasta chcecie przyrządzić,...