Pachnące drożdżówki i wysokie ciasto drożdżowe pokryte przepyszną kruszonką to wypieki, które jednoznacznie kojarzą się z ciepłym domem. Nic nie pachnie tak, jak pieczone ciasto drożdżowe! W dodatku najsmaczniejsze jest niedługo po upieczeniu i bułeczki nawet z najlepszej piekarni nie będą smakowały jak te zrobione w domu. Każda gospodyni (i gospodarz) powinna poznać przepis na idealne ciasto drożdżowe, które zawsze wyjdzie!

Przepis na ciasto drożdżowe

Do przygotowania podstawowego ciasta drożdżowego, z którego zrobicie bułeczki albo na przykład buchtę, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 ml lekko ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie

Na początku upewnijcie się, że wszystkie składniki (z wyłączeniem mleka i wody) są w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne! Jeśli któryś ze składników będzie zbyt zimny lub ciepły, to różnica temperatur sprawi, że ciasto nie wyjdzie. Najlepiej więc wyjąć jajka i drożdże z lodówki jakiś czas przed pieczeniem, by się ogrzały. Dobrym sposobem na bezpieczne, delikatne podgrzanie jajek jest włożenie ich do miski z letnią wodą – dzięki temu białka się nie zetną, a jajka szybko osiągną temperaturę pokojową.

  1. Do średniej wielkości miski włóżcie drożdże, wlejcie 200 ml ciepłego mleka, dodajcie 4 łyżki oleju i łyżkę cukru. Wymieszajcie wszystko tak, by drożdże się rozpuściły i odstawcie.
  2. Kiedy drożdże już lekko wyrosną, wlejcie je do dużej miski. Wsypcie 600 g mąki, wbijcie dwa jajka, dodajcie szczyptę soli i wszystko wymieszajcie.
  3. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto. Powinno się lekko kleić – jeżeli ciasto się nie klei, dolejcie do niego nieco ciepłej wody.
  4. Wyrabiajcie mocno ciasto, wyciągając je do góry. W ten sposób wtłoczycie do niego powietrze. Gdy będzie już odpowiednio napowietrzone, uformujcie z niego kulę.
  5. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na około pół godziny.

Z tak przygotowanego ciasta możecie zrobić pyszne drożdżówki albo ciasto drożdżowe z powidłami. Należy je piec w temperaturze od 170 do 200 stopni na złoty kolor.

Zobacz także: