jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy

Robicie ciasto drożdżowe ze składników wyjętych prosto z lodówki czy trzymanych w temperaturze pokojowej? Jedna z tych metod ma fatalne konsekwencje

Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Ten rodzaj ciasta jest bardzo kapryśny! W przypadku drożdżówek temperatura jest bardzo ważna – dotyczy to także składników!

Pachnące drożdżówki i wysokie ciasto drożdżowe pokryte przepyszną kruszonką to wypieki, które jednoznacznie kojarzą się z ciepłym domem. Nic nie pachnie tak, jak pieczone ciasto drożdżowe! W dodatku najsmaczniejsze jest niedługo po upieczeniu i bułeczki nawet z najlepszej piekarni nie będą smakowały jak te zrobione w domu. Każda gospodyni (i gospodarz) powinna poznać przepis na idealne ciasto drożdżowe, które zawsze wyjdzie!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na ciasto drożdżowe

Do przygotowania podstawowego ciasta drożdżowego, z którego zrobicie bułeczki albo na przykład buchtę, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 ml lekko ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Zobacz także

Przygotowanie

Na początku upewnijcie się, że wszystkie składniki (z wyłączeniem mleka i wody) są w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne! Jeśli któryś ze składników będzie zbyt zimny lub ciepły, to różnica temperatur sprawi, że ciasto nie wyjdzie. Najlepiej więc wyjąć jajka i drożdże z lodówki jakiś czas przed pieczeniem, by się ogrzały. Dobrym sposobem na bezpieczne, delikatne podgrzanie jajek jest włożenie ich do miski z letnią wodą – dzięki temu białka się nie zetną, a jajka szybko osiągną temperaturę pokojową.

  1. Do średniej wielkości miski włóżcie drożdże, wlejcie 200 ml ciepłego mleka, dodajcie 4 łyżki oleju i łyżkę cukru. Wymieszajcie wszystko tak, by drożdże się rozpuściły i odstawcie.
  2. Kiedy drożdże już lekko wyrosną, wlejcie je do dużej miski. Wsypcie 600 g mąki, wbijcie dwa jajka, dodajcie szczyptę soli i wszystko wymieszajcie.
  3. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto. Powinno się lekko kleić – jeżeli ciasto się nie klei, dolejcie do niego nieco ciepłej wody.
  4. Wyrabiajcie mocno ciasto, wyciągając je do góry. W ten sposób wtłoczycie do niego powietrze. Gdy będzie już odpowiednio napowietrzone, uformujcie z niego kulę.
  5. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na około pół godziny.

Z tak przygotowanego ciasta możecie zrobić pyszne drożdżówki albo ciasto drożdżowe z powidłami. Należy je piec w temperaturze od 170 do 200 stopni na złoty kolor.

Komentarze
drozdzowy cynamonowiec do odrywania
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy Zakochacie się w tym drożdżowym cieście cynamonowym do odrywania. Jest bajecznie pyszne
Znacie ziołowy chlebek do odrywania? Jest hitem wszystkich imprez. Gwarantujemy, że to ciasto również nim się stanie.
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

Oto bajecznie pyszne ciasto drożdżowe, którym zajadają się wszyscy. Robi wrażenie, bo kawałki po prostu odrywa się od całości, nie ma potrzeby krojenia wypieku. Doskonale sprawdzi się na imprezach albo podczas weekendu w rodzinnym gronie, gdy na stole zawsze pojawiają się jakieś własnoręcznie zrobione słodkości. Cynamonowiec jest trochę czasochłonny, przede wszystkim ze względu na to, że wypieki drożdżowe potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Ale zapewniamy, że dla tego efektu naprawdę warto. Od razu upiecz go z podwójnej porcji, bo pierwsza blacha znika w mgnieniu oka. Przepis na drożdżowy cynamonowiec do odrywania Składniki na ciasto 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g cukru 400 g mąki pszennej + do podsypania Szczypta soli 2 jajka w temperaturze pokojowej 50 g masła + do wysmarowania keksówki Składniki nadzienie 70 g masła 1 duża łyżka cynamonu 100 g brązowego cukru Przygotowanie Do dużej miski przesiej mąkę. Mleko podgrzej w garnku. W miseczce rozetrzyj w połowie ciepłego mleka drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop w garnku. Do mąki dodaj resztę cukru i mleka, ostudzone masło, szczyptę soli i rozbełtane jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki i wyrób je dłońmi na gładkie ciasto. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Keksówkę dokładnie posmaruj masłem. Przygotuj nadzienie – roztop masło; w oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Na stolnicy lub blacie podsypanym mąką rozwałkuj dokładnie ciasto na duży prostokąt. Ciasto dokładnie posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zostaw odrobinę masła i cukru na później. Ciasto pokrój na paski wzdłuż krótszego boku – powinno wyjść 6...

Przeczytaj
piernikowy sernik krolewski
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć pysznych ciast – jednym z tradycyjnych wypieków jest oczywiście uwielbiany przez Polaków sernik. W tym wyjątkowym okresie polecamy dodać do niego odrobinę przyprawy piernikowej, która nada pięknego aromatu i smaku.
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać. Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Kostka masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową 1 kg sera (najlepiej z wiaderka) Niepełna szklanka cukru 4 jajka 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Kilka kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli Dodatkowo Śnieżynki do dekoracji Przygotowanie Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut). Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy. Ciasto włóżcie do lodówki. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Oddzielcie białka od...

Przeczytaj
piernikowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Nie macie pomysłu na świąteczne ciasto? Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy to propozycja, której nie może zabraknąć w waszym świątecznym repertuarze.
Anna Borkowska
grudzień 15, 2020

Wielu Polaków nawet nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych - jest iście królewski i na pewno zrobi furorę przy świątecznym stole.  Piernikowy sernik królewski to ciasto, które idealnie podkreśla klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Sernik pięknie pachnie piernikiem i skrywa w sobie nutkę pomarańczy. Z każdym kęsem wprost rozpływa się w ustach. Jak go przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g świeżego masła 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową: 1 kg dwukrotnie zmielonego sera 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego Odrobina soli Sposób przygotowania: Mąkę dobrze przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne, ale nie twarde masło, jajka oraz jogurt naturalny. Następnie dobrze zagniatamy ciasto - możemy użyć robota kuchennego. Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie owijamy je folią spożywczą, po czym wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy. Na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy dwukrotnie zmielony ser (to właśnie on nadaje naszemu sernikowi delikatności), dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość...

Przeczytaj
Gotujmy.pl
Newsy To nieco zapomniane ciasto smakuje wręcz obłędnie. Bożonarodzeniowa strucla zrobi furorę przy świątecznym stole
Makowce, keksy, pierniki i serniki... Pomysłów na świąteczne ciasta jest naprawdę wiele. W tym roku zaskocz swoich gości samodzielnie wykonaną struclą. Jej smak zrobi na nich piorunujące wrażenie!
Anna Borkowska
grudzień 15, 2020

Strucla (z niem. der Strietzel) — jest to tradycyjne ciasto świąteczne, które ma kształt długiego piroga, zwykle uplecionego w warkocz. To kruche i wielowarstwowe ciasto kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią austriacką i było bardzo popularne na terenach dawnych Austro-Węgier, Galicji, np. we Lwowie czy Krakowie. Występuje najczęściej ze słodkim nadzieniem z jabłek lub wiśni. Jego wierzch często jest posypywany cukrem pudrem. Strucla jest naprawdę pyszna i będzie świetnym pomysłem na bożonarodzeniowy deser. Smakuje obłędnie zarówno solo, jak i z pyszną świąteczną herbatą. Jak ją przygotować? Czytaj dalej! Potrzebne składniki: pół kilograma mąki 1 drożdże instant odrobina soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego  1 jajko niecała szklanka mleka 10 kropli aromatu cytrynowego 200 g margaryny 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej 50 g kandyzowanych ananasów 100 g rozpuszczonego masła 100 g cukru pudru Sposób przygotowania: Na początku należy przesiać 400 g mąki, dodać do niej drożdże instant, sól, cukier wanilinowy, jajko i mleko. Ciasto dobrze zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Margarynę ucieramy z pozostałą mąką i zagniatamy razem z wyrobionym ciastem. Do uzyskanej masy dodajemy skórkę cytrynową i ananasy. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie równe części i robimy z niego podłużne strucelki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Po upieczeniu, gorące jeszcze ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posujemy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj