jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy

Robicie ciasto drożdżowe ze składników wyjętych prosto z lodówki czy trzymanych w temperaturze pokojowej? Jedna z tych metod ma fatalne konsekwencje

Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Ten rodzaj ciasta jest bardzo kapryśny! W przypadku drożdżówek temperatura jest bardzo ważna – dotyczy to także składników!

Pachnące drożdżówki i wysokie ciasto drożdżowe pokryte przepyszną kruszonką to wypieki, które jednoznacznie kojarzą się z ciepłym domem. Nic nie pachnie tak, jak pieczone ciasto drożdżowe! W dodatku najsmaczniejsze jest niedługo po upieczeniu i bułeczki nawet z najlepszej piekarni nie będą smakowały jak te zrobione w domu. Każda gospodyni (i gospodarz) powinna poznać przepis na idealne ciasto drożdżowe, które zawsze wyjdzie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto drożdżowe

Do przygotowania podstawowego ciasta drożdżowego, z którego zrobicie bułeczki albo na przykład buchtę, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 ml lekko ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • sól
Zobacz także
ogórki konserwowe kiszone

Kupujecie ogórki kiszone czy kwaszone? Tylko jedne z nich są zdrowe. Wiecie które?

Kapusta na gołąbki

Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki temu trikowi wystarczy wam kilka minut

Przygotowanie

Na początku upewnijcie się, że wszystkie składniki (z wyłączeniem mleka i wody) są w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne! Jeśli któryś ze składników będzie zbyt zimny lub ciepły, to różnica temperatur sprawi, że ciasto nie wyjdzie. Najlepiej więc wyjąć jajka i drożdże z lodówki jakiś czas przed pieczeniem, by się ogrzały. Dobrym sposobem na bezpieczne, delikatne podgrzanie jajek jest włożenie ich do miski z letnią wodą – dzięki temu białka się nie zetną, a jajka szybko osiągną temperaturę pokojową.

  1. Do średniej wielkości miski włóżcie drożdże, wlejcie 200 ml ciepłego mleka, dodajcie 4 łyżki oleju i łyżkę cukru. Wymieszajcie wszystko tak, by drożdże się rozpuściły i odstawcie.
  2. Kiedy drożdże już lekko wyrosną, wlejcie je do dużej miski. Wsypcie 600 g mąki, wbijcie dwa jajka, dodajcie szczyptę soli i wszystko wymieszajcie.
  3. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto. Powinno się lekko kleić – jeżeli ciasto się nie klei, dolejcie do niego nieco ciepłej wody.
  4. Wyrabiajcie mocno ciasto, wyciągając je do góry. W ten sposób wtłoczycie do niego powietrze. Gdy będzie już odpowiednio napowietrzone, uformujcie z niego kulę.
  5. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na około pół godziny.

Z tak przygotowanego ciasta możecie zrobić pyszne drożdżówki albo ciasto drożdżowe z powidłami. Należy je piec w temperaturze od 170 do 200 stopni na złoty kolor.

jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe
ONS, AdobeStock
Newsy
Magda Gessler zdradziła sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Gwiazda stosuje 1 trik
Wysoki i puszysty placek drożdżowy to duma każdej gospodyni! Magda Gessler podpowiada co zrobić, by ciasto drożdżowe wyszło wyjątkowo pulchne.

Ekspertka od gotowania i właścicielka doskonale prosperujących restauracji - Magda Gessler jak nikt inny zna się na pieczeniu i gotowaniu, Oglądający program „Kuchenne rewolucje”, w którym Magda ratuje restauracje w tarapatach, często mogą poznać nie tylko świetne przepisy gwiazdy na pyszne dania, ale i triki kulinarne. Często okazuje się, że takie pozornie proste porady całkowicie zmieniają smak różnych dań. Triki, którymi dzieli się Magda, są niezwykle cenne, ponieważ dziś próżno szukać ich w książkach kucharskich. Niedawno Gessler zdradziła swój sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Zróbcie je według przepisu restauratorki, a wyjdzie przepyszne! Przepis na ciasto drożdżowe Magdy Gessler Aby przygotować pulchne ciasto drożdżowe będziecie potrzebowali podanych niżej składników. Składniki: 600 g mąki 135 g masła 135 g cukru 35 g smalcu 15 g drożdży 170 ml mleka 7 jajek Sól Przygotowanie: Do miski wlejcie 170 ml ciepłego mleka, dodajcie pokruszone drożdże oraz połowę podanej ilości cukru. Wymieszajcie i dodajcie do masy tyle mąki, by po wymieszaniu zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia. Ogrzejcie lekko jajka. Wbijcie je do miski i dodajcie cukier. W osobnym naczyniu rozpuśćcie masło ze smalcem. Wyrośnięty zaczyn połączcie z jajkami z cukrem. Dodajcie szczyptę soli i wsypcie przesianą mąkę. Zagniećcie dokładnie ciasto do połączenia się wszystkich składników. Wlejcie do niego masło ze smalcem i dalej wyrabiajcie. Na koniec posypcie mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z tak przygotowanego ciasta możecie zrobić smaczny placek drożdżowy z owocami i kruszonką, roladę drożdżową albo bułeczki! Trik Magdy Gessler...

Ciasto z drożdży wyrabianie
Pixabay
Newsy
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Nie pomińcie tego kroku, bo nigdy nie wyrośnie
Ciasto drożdżowe czasem nie wychodzi lub nie wyrasta? Sprawdźcie, czy na pewno postępujecie według instrukcji!

Ciasto drożdżowe to niesamowity wypiek, który gości często na polskich stołach. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto drożdżowe zdecydowanie się nie starzeje i dalej jest uwielbiane przez ludzi w każdym wieku. To baza do wyrobu pysznych chałek, placków z owocami czy drożdżówek z kruszonką. Idealne ciasto drożdżowe zachwyca swoją pulchnością, ale też chrupkością. Powinno rozpływać się w ustach i być lekkie jak chmurka. Pulchne ciasto drożdżowe Pulchne, miękkie i lekkie ciasto drożdżowe, to zasługa oczywiście drożdży. Ujarzmienie tych grzybów i znalezienie dla nich zastosowania w kuchni, to niesamowite osiągnięcie człowieka! Drożdże w procesie oddychania produkują gaz - dwutlenek węgla, który wypełnia ciasto, powoduje jego rośnięcie i odpowiada za niesamowitą pulchność wypieku. By drożdże dobrze sprawowały swoją rolę, trzeba dać im dobre warunki do wzrostu! Te specyficzne grzyby są szczególnie wrażliwe na temperaturę. By ciasto drożdżowe było idealne, koniecznie musicie wykonać wszystkie konieczne czynności bez pomijania żadnego z etapów. Tylko wtedy wasze drożdże będą działać na pełnych obrotach, spulchniając ciasto, a wypiek będzie idealny. Składniki na ciasto drożdżowe 4 łyżki masła 2 jajka 600 g mąki pszennej 200 ml mleka Ciepła woda Szczypta soli 2 łyżki cukru 40 g drożdży Przygotowanie ciasta drożdżowego Wszystkie składniki wykorzystywane do ciasta (oprócz wody i mleka) powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmijcie je z lodówki i pozwólcie odpocząć przez jakiś czas na blacie. Ciasto ze składników o tej samej temperaturze szybciej wyrośnie. Wsypcie do dużej miski mąkę. Rozpuśćcie w podgrzanym mleku drożdże, dodajcie do nich cukier i olej lub masło. Wymieszajcie drożdże z...

Trik na wyrastanie ciasta
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko wyrosło? Znamy świetny trik. Chwila roboty
Na pewno uwielbiacie ciasto drożdżowe! Dowiedzcie się jak przyśpieszyć jego robienie.

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Chrupiące i lekko rumiane z zewnątrz, puszyste w środku i bardzo lekkie dzięki dobremu wyrośnięciu. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Czasami, szczególnie w ziemie, kiedy w domu nie jest za ciepło, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszcie ten proces, stosując jeden prosty trik. Ciasto drożdżowe Ten wypiek z mąki i drożdży kocha wiele pokoleń. Zajadają się nim zarówno najmłodsi, jak i seniorzy. Pyszne ciasto drożdżowe to gwarancja sukcesu, gdy chcecie poczęstować kogoś czymś pysznym do kawy, albo przygotować lekką, słodką kolację lub śniadanie. Przepis na ciasto drożdżowe Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 jajka 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Dodajcie kilka łyżek mąki, by powstał zaczyn. Zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie cukier, jajka, szczyptę soli i masło. Dodajcie wyrośnięty zaczyn. Wyróbcie ciasto dokładnie. W razie potrzeby regulujcie konsystencję, dodając więcej mąki lub mleka albo wody. Przykryjcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto uformujcie w ulubiony kształt: warkocz, bułeczki, placek, albo przełóżcie na blachę. Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawcie przez chwilę we wyłączonym piekarniku, by uniknąć szoku temperaturowego i opadnięcia. Wyrastanie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym, choć nie za gorącym miejscu. Idealna temperatura do...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek! W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Nic się na szczęście nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej miski wlejcie pół szklanki ciepłego mleka, dodajcie 60 g świeżych drożdży, wsypcie 80 g mąki i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszajcie dokładnie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny. Podgrzejcie szklankę mleka i wlejcie do miseczki. Wsypcie dwie garści rodzynek i odstawcie. Taki zabieg sprawi, że rodzynki nasiąkną mlekiem i będą wyjątkowo mięciutkie! Następnie do dużej miski wsypcie 5 szklanek mąki (około 700 gram) oraz ¾ szklanki cukru. Żółtka w temperaturze pokojowej oraz schłodzone, roztopione masło dodajcie do mąki. Na koniec dodajcie zaczyn oraz mleko...