W większości przepisów na zakwas chlebowy soda oczyszczona jest składnikiem zwyczajnie pomijanym. Jak się okazuje - to duży błąd, bowiem jej użycie niesamowicie służy wypiekom. Wystarczy ½ łyżeczki tego specyfiku, by chleb całkowicie zmienił swój smak i wygląd!
Soda oczyszczona przede wszystkim sprawia, że chleb jest bardziej puszysty. W połączeniu z kwasem tworzy reakcję chemiczną powodującą pęcznienie i wzrastanie chleba. Szczypta sody oczyszczonej może również znacznie poprawić jego smak, poprzez zrównoważenie kwasowości. Koniecznie przetestujcie tę metodę.
Przepis na chleb na zakwasie z sodą oczyszczoną
Składniki:
- Mąki żytniej
- Mąki pszennej
- Wody
- Sody oczyszczonej
- Soli
Z racji, że przygotowanie chleba zajmuje ok. 7 dni, składniki są dodawane turami.
Przygotowanie:
- Pierwszego dnia w dużym słoiku umieśćcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie odstawcie naczynie w ciepłe miejsce na 24 godziny (nie zakręcajcie ani nie przykrywajcie słoika).
- Drugiego dnia do mikstury dodajcie kolejne 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody, wymieszajcie i ponownie odstawcie na 24 godziny.
- Trzeciego dnia ponownie dodajcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody i wymieszajcie. Tym razem jednak zakręćcie słoik i odstawcie go w ciepłe miejsce tylko na 12 godzin. Po upływie tego czasu potwórzcie czynność i odstawcie słoik na kolejne 12 godzin.
- Czwartego dnia zróbcie dokładnie to samo co dnia trzeciego.
- Piątego dnia zakwas będzie gotowy. Wtedy możecie zacząć przyrządzać zaczyn - 2 łyżki mikstury umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niej 150 gramów mąki żytniej i 150 ml wody, wymieszajcie i odstawcie na ok. 18 godzin.
- Po upływie tego czasu do zaczynu dodajcie 200 gramów mąki żytniej oraz 200 gramów mąki pszennej, 200 ml wody, ½ łyżeczki sody oczyszczonej i 1,5 łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszajcie, przełóżcie do keksówki i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 5 godzin.
- Chleb pieczcie przez ok. 60 minut w nagrzanym do 220 st. C piekarniku.
Gotowe!