W większości przepisów na zakwas chlebowy soda oczyszczona jest składnikiem zwyczajnie pomijanym. Jak się okazuje - to duży błąd, bowiem jej użycie niesamowicie służy wypiekom. Wystarczy ½ łyżeczki tego specyfiku, by chleb całkowicie zmienił swój smak i wygląd!

Soda oczyszczona przede wszystkim sprawia, że chleb jest bardziej puszysty. W połączeniu z kwasem tworzy reakcję chemiczną powodującą pęcznienie i wzrastanie chleba. Szczypta sody oczyszczonej może również znacznie poprawić jego smak, poprzez zrównoważenie kwasowości. Koniecznie przetestujcie tę metodę.

Przepis na chleb na zakwasie z sodą oczyszczoną

Składniki: 

  • Mąki żytniej
  • Mąki pszennej
  • Wody
  • Sody oczyszczonej
  • Soli

Z racji, że przygotowanie chleba zajmuje ok. 7 dni, składniki są dodawane turami. 

Przygotowanie:

  1. Pierwszego dnia w dużym słoiku umieśćcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie odstawcie naczynie w ciepłe miejsce na 24 godziny (nie zakręcajcie ani nie przykrywajcie słoika).
  2. Drugiego dnia do mikstury dodajcie kolejne 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody, wymieszajcie i ponownie odstawcie na 24 godziny.
  3. Trzeciego dnia ponownie dodajcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody i wymieszajcie. Tym razem jednak zakręćcie słoik i odstawcie go w ciepłe miejsce tylko na 12 godzin. Po upływie tego czasu potwórzcie czynność i odstawcie słoik na kolejne 12 godzin.
  4. Czwartego dnia zróbcie dokładnie to samo co dnia trzeciego.
  5. Piątego dnia zakwas będzie gotowy. Wtedy możecie zacząć przyrządzać zaczyn - 2 łyżki mikstury umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niej 150 gramów mąki żytniej i 150 ml wody, wymieszajcie i odstawcie na ok. 18 godzin.
  6. Po upływie tego czasu do zaczynu dodajcie 200 gramów mąki żytniej oraz 200 gramów mąki pszennej, 200 ml wody, ½ łyżeczki sody oczyszczonej i 1,5 łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszajcie, przełóżcie do keksówki i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 5 godzin.
  7. Chleb pieczcie przez ok. 60 minut w nagrzanym do 220 st. C piekarniku.

Gotowe!

Zobacz także: