chleb na zakwasie
Adobe Stock
Newsy

Robicie chleb na zakwasie? Dzięki jednemu składnikowi wyjdzie puszysty i chrupiący

Domowej roboty chleb na zakwasie to istny rarytas. Mimo iż jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, naprawdę warto się poświęcić. Do stworzenia zakwasu koniecznie użyjcie… sody oczyszczonej. Dzięki niej pieczywo będzie niesamowicie puszyste i przyjemnie chrupiące!
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

W większości przepisów na zakwas chlebowy soda oczyszczona jest składnikiem zwyczajnie pomijanym. Jak się okazuje - to duży błąd, bowiem jej użycie niesamowicie służy wypiekom. Wystarczy ½ łyżeczki tego specyfiku, by chleb całkowicie zmienił swój smak i wygląd!

Soda oczyszczona przede wszystkim sprawia, że chleb jest bardziej puszysty. W połączeniu z kwasem tworzy reakcję chemiczną powodującą pęcznienie i wzrastanie chleba. Szczypta sody oczyszczonej może również znacznie poprawić jego smak, poprzez zrównoważenie kwasowości. Koniecznie przetestujcie tę metodę.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na chleb na zakwasie z sodą oczyszczoną

Będziecie potrzebować

  • Mąki żytniej
  • Mąki pszennej
  • Wody
  • Sody oczyszczonej
  • Soli

Z racji, że przygotowanie chleba zajmuje ok. 7 dni, składniki są dodawane turami. 

Przygotowanie

  1. Pierwszego dnia w dużym słoiku umieśćcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie odstawcie naczynie w ciepłe miejsce na 24 godziny (nie zakręcajcie ani nie przykrywajcie słoika).
  2. Drugiego dnia do mikstury dodajcie kolejne 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody, wymieszajcie i ponownie odstawcie na 24 godziny.
  3. Trzeciego dnia ponownie dodajcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody i wymieszajcie. Tym razem jednak zakręćcie słoik i odstawcie go w ciepłe miejsce tylko na 12 godzin. Po upływie tego czasu potwórzcie czynność i odstawcie słoik na kolejne 12 godzin.
  4. Czwartego dnia zróbcie dokładnie to samo co dnia trzeciego.
  5. Piątego dnia zakwas będzie gotowy. Wtedy możecie zacząć przyrządzać zaczyn - 2 łyżki mikstury umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niej 150 gramów mąki żytniej i 150 ml wody, wymieszajcie i odstawcie na ok. 18 godzin.
  6. Po upływie tego czasu do zaczynu dodajcie 200 gramów mąki żytniej oraz 200 gramów mąki pszennej, 200 ml wody, ½ łyżeczki sody oczyszczonej i 1,5 łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszajcie, przełóżcie do keksówki i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 5 godzin.
  7. Chleb pieczcie przez ok. 60 minut w nagrzanym do 220 st. C piekarniku.

Gotowe!

Komentarze