Mięso na kiełbasę domową
Gotujmy.pl/Siedlce
Newsy

Robiąc domową kiełbasę swojską, zawsze zmieszajcie te 2 mięsa. Jej smak jest wtedy nie do opisania

Nic nie zastąpi smaku własnoręcznie robionej, swojskiej kiełbasy. Koniecznie zróbcie ją z tego przepisu!

Macie ochotę na pyszną kiełbasę, a sklepowe wyroby nie spełniają waszych oczekiwań smakowych? Nic dziwnego. Jeśli choć raz próbowaliście prawdziwej, swojskiej kiełbasy to wiecie, że nie ma sobie równych smakiem. Ten przepis jest naprawdę doskonały!

Zmielone mięso lub podroby, dodatki smakowe i zioła. To wszystko wtłoczone do jelita lub osłonki, składa się na kiełbasę. Kiełbasy bardzo często poddaje się potem procesowi wędzenia, ale nie jest to konieczne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niezwykły smak swojskiej kiełbasy

Oczywiście nie każda swojska kiełbasa smakuje tak samo! Na smak kiełbasy składa się przede wszystkim:

  • Rodzaj wybranego mięsa
  • Stopień rozdrobnienia mięsa
  • Zawartość tłuszczu w wykorzystywanym mięsie
  • Dodatki smakowe np. zioła i przyprawy
  • Proces obróbki kiełbasy po przygotowaniu (np. uwędzenie, suszenie, sparzenie wrzątkiem)

Jak widzicie, naprawdę istotną rolę w kształtowaniu saku kiełbasy, odgrywa rodzaj wykorzystanego mięsa. Sprawdźcie, jakie najlepiej się nada.

Jakie mięso na swojską kiełbasę? 

Najczęściej wykorzystywanym mięsem w produkcji kiełbas jest wieprzowina. Warto dodać do kiełbasy dwa rodzaje mięsa. Proponujemy, by zmieszać ze sobą mieloną karkówkę i łopatkę wieprzową. Zmieszajcie ze sobą mięsa w proporcji 1 do 2, czyli na każdy kilogram karkówki wybierzcie 2 kilo łopatki wieprzowej.

Zobacz także
Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Koniecznie dodajcie do niego tę kiełbasę

Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Robi go z 1 tylko gatunku kapusty i dodaje tę kiełbasę

Pyszny bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Składniki na kiełbasę swojską:

  • 1 kg karkówki
  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Ok. 4 ząbki czosnku
  • Jelito
  • 2 łyżki soli
  • Pół łyżeczki saletry

Przygotowanie kiełbasy swojskiej: 

  1. Mięso umyjcie i zmielcie w maszynce. Zamiast tego łopatkę możecie pokroić w bardzo drobną kostkę.
  2. Do mięsa dodajcie rozgnieciony pieprz i ziele angielskie. Połączcie składniki.
  3. Wlejcie do masy ok. 2 szklanki wody i wyrabiajcie, aż mięso wchłonie wodę. 
  4. Rozetrzyjcie czosnek z solą.
  5. Czosnek, sól i saletrę dodajcie do masy. Odstawcie ją na jakiś czas.
  6. Po jakimś czasie jeszcze raz dokładnie wyróbcie masę mięsną.
  7. Przygotujcie jelita. 
  8. Napełnijcie jelita masą mięsną, formując kiełbasy i zawiążcie na końcach.
  9. Jeśli pojawią się bąble powietrza, przekłujcie igłą jelita w odpowiednich miejscach, by się ich pozbyć. 
  10. Kiełbasa jest przygotowana do wędzenia.

Źródło: gotujmy.pl

Biała kiełbasa z grilla. Oryginalny przepis na staropolską kiełbasę
lalunia/Gotujmy.pl
Newsy
Biała kiełbasa z grilla. Oryginalny przepis na staropolską kiełbasę
Biała kiełbasa z grilla może brzmieć nietypowo, ale gwarantujemy, że od teraz nie będziecie chcieli jej przyrządzać w żaden inny sposób.

Chociaż biała kiełbasa to tradycyjny specjał wielkanocny, można ją także przygotować na dziesiątki innych sposobów m.in. zapiekaną w kapuście , w sosie chrzanowym lub w szarym sosie (według przepisu Magdy Gessler). Dzisiaj podpowiadamy jak stworzyć własną, ręcznie robioną kiełbasę, a następnie upiec ją na grillu! Przepis na białą kiełbasę z grilla Ta wyjątkowo delikatna w smaku kiełbasa wymaga odrobiny pracy, jednak efekt końcowy będzie tego absolutnie wart! Podajcie ją na letnim przyjęciu ogrodowym, a na pewno zachwycicie wszystkich gości.  Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg tłustej wieprzowiny (np. karkówki) sól pieprz ok. 3 łyżek majeranku 3 ząbki czosnku Cienkie jelita wieprzowe 1,5 szklanki bardzo zimnej wody Przygotowanie: Mięso porządnie umyjcie i odcedźcie. Chude części wieprzowiny pokrójcie w drobną kostkę, a te tłustsze – zmielcie w maszynce do mięsa. Czosnek obierzcie, rozetrzyjcie z łyżką soli, dodajcie pieprz i majeranek. Mięso połączcie ze sobą, wlejcie do niego 1,5 szklanki lodowatej wody i wyrabiajcie, aż mięso wchłonie cały płyn. Odstawcie na 6-8 godzin w chłodne miejsce. Mięso po tym czasie jeszcze raz starannie wyróbcie.  Jelita umyjcie w ciepłej wodzie i pozostawcie je w niej na 1,5 godziny, aby wszystkie zanieczyszczenia dobrze się wypłukały. Jelita wypełnijcie masą mięsną za pomocą specjalnej końcówki do kiełbas przy maszynce do mięsa albo robocie kuchennym. Kiełbasę pozostawcie w lodówce na ok. 24 godziny. Następnie włóżcie ją do przegotowanej, gorącej wody na 35 minut i przykryjcie pokrywką. Przygotowaną w ten sposób kiełbasę upieczcie na grillu na rumiany kolor z obydwu stron.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Spiralki z boczku z...

Jak prawidłowo ugotować kiełbasę w wodzie? Większość osób popełnia 1 kardynalny błąd
AdobeStock
Newsy
Jak prawidłowo ugotować kiełbasę w wodzie? Większość osób popełnia 1 kardynalny błąd
Lubicie jeść gotowaną kiełbasę z wody? Sprawdźcie czy na pewno wiecie, jak ją prawidłowo przygotować. Jeden błąd i wasza kiełbasa na gorąco może się zrobić niesmaczna i sucha, jak wiór. Czy znaliście wcześniej ten sposób?

Lubicie smak gotowanej kiełbasy? Taka kiełbasa z powodzeniem może być spożywana zarówno w formie obiadu, jak i kolacji. Możemy ją zestawić z ziemniakami i surówką lub z chlebem i ulubionymi sosami, np. keczupem czy musztardą. Ale czy aby na pewno wiecie, jak prawidłowo ugotować taką kiełbasę? Podczas gotowania kiełbasy w wodzie, wiele osób popełnia kardynalny błąd podobny do nieodpowiedniego gotowania parówek i zbyt długo trzyma ją we wrzątku. To powoduje, że kiełbasa pęka i wypływają z niej soki. W efekcie, kiełbasa robi się sucha i pozbawiona smaku. Czy da się jakoś temu zaradzić? Wystarczy, że wrzucicie kiełbasę na wrzątek i będziecie gotować ją najkrócej, jak się da - tylko tyle, by mięso stało się po prostu odpowiednio ciepłe. Dzięki temu kiełbasa będzie smaczna, soczysta i nie popęka. Przepis na gotowaną kiełbasę Macie chęć na kiełbasę z wody? Koniecznie sprawdźcie ten przepis na jej gotowanie z dodatkiem kilku składników, które jeszcze bardziej poprawią jej smak. Składniki:  500 g kiełbasy (zwyczajnej, podwawelskiej, brockiej lub innej kiełbasy wieprzowej w naturalnym flaku) 3-5 ziaren ziela angielskiego 1-2 liście laurowe woda musztarda i chleb do podania Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę z zielem angielskim i liściem laurowym. Do wrzącej wody włóżcie kiełbasę. Woda powinna lekko przykryć pętka kiełbasy. Zdejmijcie z ognia. Parzcie kiełbasę przez 8-10 minut nie dopuszczając do popękania skórki (ewentualnie lekko podgrzewajcie na małym ogniu, aby temperatura wody osiągnęła 75°C, woda powinna tylko lekko pyrkać). Wyjmijcie kiełbasę z wody. Podajcie z musztardą i chlebem. Czy kiełbasa jest zdrowa? Kiełbasa to wyrób wędliniarski, który...

Kiełbasa biała domowa
Gotujmy.pl/Mysza75
Newsy
Unikalny przepis na domową kiełbasę. Gdy ją raz zrobicie, już nigdy nie kupicie jej w sklepie
Przygotowywanie kiełbasy to prawdziwa sztuka. Posiedli ją masarze, eksperci w wędliniarskim fachu. Warto jednak zacząć domowe eksperymenty we własnym zakresie.

Z pewnością wielu z was marzyło o przygotowaniu własnej, domowej kiełbasy. W wielu przypadkach marzenia te rozbijają się o braki sprzętowe. Nie wszyscy dysponujemy przecież wędzarniami. W takich wypadkach są trzy rozwiązania. Albo zostawić robienie kiełbasy fachowcom, albo przyrządzić kiełbasę suszoną, albo surową – białą. Dzisiaj polecamy wam tę ostatnią opcję. Biała kiełbasa kojarzy się głównie z żurkiem. Świetnie będzie smakowała także jako samoistne danie. Dla porządku przypominamy, że tak przygotowana biała kiełbasa przed spożyciem oczywiście musi zostać obgotowana we wrzątku. O zaletach domowej kiełbasy nikogo nie trzeba informować. Najważniejszy jest oczywiście fakt, że tylko od was zależy to, jakiego mięsa użyjecie do swoich wyrobów. Przepis na białą kiełbasę domową Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. 0,5  kg łopatki, 0,5 kg polędwicy wieprzowej lub szynki, 0,5 kg karkówki – wybór mięsa zależy od was) 3-4 ząbki czosnku Pieprz czarny ziarnisty Kolendra w ziarnach Sól Ziele angielskie Jadalne osłonki – jelitka wieprzowe cienkie lub osłonki kolagenowe (do kupienia w sklepach specjalistycznych) Przygotowanie: Obierzcie czosnek. W moździerzu rozbijcie kolendrę, pieprz z dodatkiem czosnku. Mięso pokrójcie na mniejsze kawałki i zmielcie na grubo w maszynce do mięsa. Połączcie mięso z przyprawami, a także posólcie. Wyrabiajcie jednolitą masę. Napełniajcie jelita mięsem, np. za pomocą maszynki. Kiełbasa będzie gotowa do spożycia po obgotowaniu przez ok. 20-30 min. Sprawdźcie kiełbaskę nakłuwając ją widelcem – powinien wchodzić w mięso dość gładko. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Robicie kiełbasę w domu? Doprawcie ją tymi przyprawami, a sklepowe wędliny będą mogły się schować
Flickr
Newsy
Robicie kiełbasę w domu? Doprawcie ją tymi przyprawami, a sklepowe wędliny będą mogły się schować
Kto ma ochotę na domową kiełbasę? Z pomocą tego przepisu zrobicie ją całkiem sami. Wychodzi taka, że palce lizać!

Kto choć raz spróbował wiejskiej kiełbasy ten dobrze wie, że w żadnym sklepie nie można takiej kupić. Zdrowa, pozbawiona chemii i smaczna - spełnia wszystkie te kryteria, o które trudno w przypadku wędlin ze sklepu. Wbrew pozorom, przyrządzenie domowej kiełbasy wcale nie jest takie trudne – wymaga jedynie sporo czasu i odpowiedniego sprzętu, czyli maszynki do mięsa z nakładką masarską, no i oczywiście wędzarni. Ten podpunkt można jednak ominąć, robiąc domową kiełbasę białą, którą wystarczy sparzyć we wrzątku. Oprócz tego potrzebne też będą wam oczywiście jelita wieprzowe, które można zamówić w dobrych sklepach mięsnych i wysokiej jakości mięso.  Jak doprawić domową kiełbasę? A jak przyprawić kiełbasę domową? Wielu jest zdania, że kluczowy w smaku kiełbasy jest czosnek. To jednak nie wszystko. Warto wzbogacić jej smak pieprzem, majerankiem i jałowcem, a także cząbrem - te przyprawy zostały wręcz do tego stworzone! Przepis na domową kiełbasę Do przygotowania pysznej, swojskiej kiełbaski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej 400 g pręgi wołowej 400 g podgardla wieprzowego lub słoniny Około 6 metrów jelit wieprzowych 4 łyżeczki soli do peklowania 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli morskiej Pół łyżeczki cząbru 2 łyżki pieprzu 2 łyżki majeranku 3 kulki jałowca Przygotowanie: Mięso z łopatki umyjcie, osuszcie i podzielcie na ładniejsze części i te nieco gorsze. Najlepsze mięso pokrójcie w kawałki i zmielcie w maszynce. Następnie zmielcie poprzerastane mięso i na końcu gorsze kawałki. Wszystkie części mielcie osobno i jeszcze nie mieszajcie ich po zmieleniu. Wołowinę zmielcie, a podgardle pokrójcie w kostkę. Oba rodzaje mięsa osobno posólcie solą do peklowania i wyróbcie. Dolejcie...