Macie ochotę na pyszną kiełbasę, a sklepowe wyroby nie spełniają waszych oczekiwań smakowych? Nic dziwnego. Jeśli choć raz próbowaliście prawdziwej, swojskiej kiełbasy to wiecie, że nie ma sobie równych smakiem. Ten przepis jest naprawdę doskonały!

Zmielone mięso lub podroby, dodatki smakowe i zioła. To wszystko wtłoczone do jelita lub osłonki, składa się na kiełbasę. Kiełbasy bardzo często poddaje się potem procesowi wędzenia, ale nie jest to konieczne.

Niezwykły smak swojskiej kiełbasy

Oczywiście nie każda swojska kiełbasa smakuje tak samo! Na smak kiełbasy składa się przede wszystkim:

  • Rodzaj wybranego mięsa
  • Stopień rozdrobnienia mięsa
  • Zawartość tłuszczu w wykorzystywanym mięsie
  • Dodatki smakowe np. zioła i przyprawy
  • Proces obróbki kiełbasy po przygotowaniu (np. uwędzenie, suszenie, sparzenie wrzątkiem)

Jak widzicie, naprawdę istotną rolę w kształtowaniu saku kiełbasy, odgrywa rodzaj wykorzystanego mięsa. Sprawdźcie, jakie najlepiej się nada.

Zobacz także:

Jakie mięso na swojską kiełbasę? 

Najczęściej wykorzystywanym mięsem w produkcji kiełbas jest wieprzowina. Warto dodać do kiełbasy dwa rodzaje mięsa. Proponujemy, by zmieszać ze sobą mieloną karkówkę i łopatkę wieprzową. Zmieszajcie ze sobą mięsa w proporcji 1 do 2, czyli na każdy kilogram karkówki wybierzcie 2 kilo łopatki wieprzowej.

Składniki na kiełbasę swojską:

  • 1 kg karkówki
  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Ok. 4 ząbki czosnku
  • Jelito
  • 2 łyżki soli
  • Pół łyżeczki saletry

Przygotowanie kiełbasy swojskiej: 

  1. Mięso umyjcie i zmielcie w maszynce. Zamiast tego łopatkę możecie pokroić w bardzo drobną kostkę.
  2. Do mięsa dodajcie rozgnieciony pieprz i ziele angielskie. Połączcie składniki.
  3. Wlejcie do masy ok. 2 szklanki wody i wyrabiajcie, aż mięso wchłonie wodę. 
  4. Rozetrzyjcie czosnek z solą.
  5. Czosnek, sól i saletrę dodajcie do masy. Odstawcie ją na jakiś czas.
  6. Po jakimś czasie jeszcze raz dokładnie wyróbcie masę mięsną.
  7. Przygotujcie jelita. 
  8. Napełnijcie jelita masą mięsną, formując kiełbasy i zawiążcie na końcach.
  9. Jeśli pojawią się bąble powietrza, przekłujcie igłą jelita w odpowiednich miejscach, by się ich pozbyć. 
  10. Kiełbasa jest przygotowana do wędzenia.

Źródło: gotujmy.pl