Gwiazdor polskich programów kulinarnych - Robert Makłowicz - zna się na gotowaniu jak mało kto. I nic dziwnego! Robert ma bardzo bogate korzenie. Jego obie babcie nie pochodziły z Polski – jedna była Austriaczką, a druga Węgierką. To właśnie im zawdzięcza tyle przepisów i przekazaną wiedzę na temat gotowania. Makłowicz ma też po części korzenie ormiańskie. Powiedział, że większość polskich Ormian, ma tak jak on nazwiska zakończone na „-icz”. Twierdzi też, że właśnie swoim ormiańskim przodkom zawdzięcza charakterystyczny nos i dość niski wzrost. Niedawno podzielił się świetnym przepisem na węgierski bogracz – danie, którego nauczył się od swojej babci!

Przepis Roberta Makłowicza na węgierski bogracz

Jeśli chcecie spróbować zrobić to znane węgierskie danie, koniecznie skorzystajcie z przepisu samego Roberta Makłowicza! Potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • Niecały kilogram wołowiny bez kości (około 800 g)
  • 50 g słoniny wędzonej (albo dwie łyżki smalcu)
  • Pół kilograma ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 mała, ostra papryczka
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Obierzcie marchewki i pietruszki i pokrójcie je w kostkę. Papryki posiekajcie, a pomidora sparzcie i pokrójcie w ćwiartki.
  3. Do rondla włóżcie 50 g słoniny i roztopcie. Jeśli używacie zamiast słoniny smalcu, to roztopcie smalec.
  4. Następnie obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i wrzućcie do rondelka z rozgrzanym smalcem. Podsmażajcie chwilę i wsypcie łyżkę mielonej słodkiej papryki. Po chwili dodajcie pokrojoną wołowinę i duście całość przez 2-3 minuty. Jeśli woda szybciej wyparuje, to po prostu dolejcie nieco wrzątku.
  5. Po tym czasie wlejcie do rondla szklankę gorącej wody. Wrzućcie wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawcie łyżeczką kminku i zamieszajcie.
  6. Duście bogracz na wolnym ogniu pilnując, by się nie przypalił. W razie potrzeby dolejcie wody.
  7. Gdy wołowina zmięknie, dodajcie do rondla pokrojone w kostkę ziemniaki i wlejcie wodę – tyle, by potrawa przypominała bardzo gęstą zupę.
  8. Gotujcie do miękkości ziemniaków. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.

I gotowe! Bogracz smakuje najlepiej podawany ze świeżym pieczywem.