bogracz makłowicz
ONS, Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy

Robert Makłowicz zdradził rodzinny przepis na węgierski bogracz. Dostał go od babci, która była Węgierką

Kto jest ciekaw nowych smaków, ten koniecznie musi wypróbować ten przepis samego Roberta Makłowicza na węgierski bogracz!

Gwiazdor polskich programów kulinarnych - Robert Makłowicz - zna się na gotowaniu jak mało kto. I nic dziwnego! Robert ma bardzo bogate korzenie. Jego obie babcie nie pochodziły z Polski – jedna była Austriaczką, a druga Węgierką. To właśnie im zawdzięcza tyle przepisów i przekazaną wiedzę na temat gotowania. Makłowicz ma też po części korzenie ormiańskie. Powiedział, że większość polskich Ormian, ma tak jak on nazwiska zakończone na „-icz”. Twierdzi też, że właśnie swoim ormiańskim przodkom zawdzięcza charakterystyczny nos i dość niski wzrost. Niedawno podzielił się świetnym przepisem na węgierski bogracz – danie, którego nauczył się od swojej babci!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis Roberta Makłowicza na węgierski bogracz

Jeśli chcecie spróbować zrobić to znane węgierskie danie, koniecznie skorzystajcie z przepisu samego Roberta Makłowicza! Potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
Rosół

Ten sekretny składnik sprawi, że rosół będzie klarowny i dłużej zachowa świeżość. Mało kto o tym wie!

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

  • Niecały kilogram wołowiny bez kości (około 800 g)
  • 50 g słoniny wędzonej (albo dwie łyżki smalcu)
  • Pół kilograma ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 mała, ostra papryczka
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Obierzcie marchewki i pietruszki i pokrójcie je w kostkę. Papryki posiekajcie, a pomidora sparzcie i pokrójcie w ćwiartki.
  3. Do rondla włóżcie 50 g słoniny i roztopcie. Jeśli używacie zamiast słoniny smalcu, to roztopcie smalec.
  4. Następnie obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i wrzućcie do rondelka z rozgrzanym smalcem. Podsmażajcie chwilę i wsypcie łyżkę mielonej słodkiej papryki. Po chwili dodajcie pokrojoną wołowinę i duście całość przez 2-3 minuty. Jeśli woda szybciej wyparuje, to po prostu dolejcie nieco wrzątku.
  5. Po tym czasie wlejcie do rondla szklankę gorącej wody. Wrzućcie wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawcie łyżeczką kminku i zamieszajcie.
  6. Duście bogracz na wolnym ogniu pilnując, by się nie przypalił. W razie potrzeby dolejcie wody.
  7. Gdy wołowina zmięknie, dodajcie do rondla pokrojone w kostkę ziemniaki i wlejcie wodę – tyle, by potrawa przypominała bardzo gęstą zupę.
  8. Gotujcie do miękkości ziemniaków. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.

I gotowe! Bogracz smakuje najlepiej podawany ze świeżym pieczywem.

karp wigilijny przepis
ONS / AdobeStock
Newsy
Zaskakujący przepis Roberta Makłowicza na karpia. Nie uwierzycie, w czym go marynuje
Nie przepadacie za karpiem przez jego charakterystyczny posmak? Wystarczy odpowiednio go zamarynować! Wypróbujcie ten genialny przepis Roberta Makłowicza.

Wyobrażacie sobie święta bez karpia? My też nie! Ta ryba to obowiązkowy element na wigilijnym stole w każdym polskim domu. Niestety, nie każdy za nim przepada. Przyjęło się mówić, że karp ma posmak mułu albo błota, dlatego część osób niezbyt chętnie jada tę rybę w święta. Są jednak sposoby by temu zapobiec (piszemy o nich w tym artykule ). Metodę na charakterystyczny smak karpia ma także niekwestionowany ekspert kulinarny Robert Makłowicz! Sekretem ukrycia wątpliwego zapachu karpia jest jego odpowiednie przygotowanie. Rybę należy wcześniej zamarynować, np. w mleku lub cebuli. Większość osób stosuje te triki i okazują się być bardzo skuteczne. Robert Makłowicz zaproponował jeszcze inną, bardzo ciekawą metodę! Wypróbujecie? Wigilijny karp według przepisu Roberta Makłowicza Jaki jest tajemniczy składnik marynaty do karpia? To… piwo! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: 1 karp 2 duże cebule 2 marchwie 2 korzenie pietruszki 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 butelka jasnego piwa Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie Oczyszczonego karpia umyjcie i pokrójcie w dzwonka. Następnie posólcie i wyłóżcie w dużym rondlu posmarowanym masłem. Warzywa umyjcie i pokrójcie w kostkę. Miód rozpuście w wodzie. Całość dodajcie do rondla z karpiem. Wlejcie do rondla całą butelkę piwa, doprawcie solą i pieprzem i zagotujcie. Gotujcie karpie najpierw przez 5 minut na dużym ogniu, a później skręćcie i przez 15 minut gotujcie małym ogniu. I gotowe! Karpia podawajcie na półmisku, polanego sosem powstałym podczas gotowania i posypanego świeżą pietruszką. Smacznego! Tak przygotowany karp będzie z pewnością ciekawym urozmaiceniem wigilijnej wieczerzy. Nie musicie się martwić o procenty! Pod wpływem wysokiej...

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
Robert Makłowicz zdradził, jak przygotowuje gołąbki. Dodajcie do nich ten składnik, a jeszcze bardziej podkręcicie ich smak.

Robert Makłowicz jest uznawany za prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jego programy kulinarne od lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Nikt tak nie zna się na gotowaniu, jak właśnie on. Znany krytyk kulinarny posiada ogromną wiedzę nie tylko na temat polskiej kuchni, ale również kuchni z całego świata, który przemierzył wzdłuż i wszerz w swoich programach. Ostatnio Makłowicz podzielił się swoim przepisem na pieczone gołąbki, do których dodaje nietypowy składnik, jakim jest wędzony boczek. Jak upiec gołąbki z przepisu Roberta Makłowicza? Czytajcie dalej. Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza Składniki: 100 g surowego wędzonego boczku 300 g mielonego mięsa wieprzowego 300 g mielonego mięsa wołowego 1 główka kapusty 1 cebula 300 g ryżu 2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz Przygotowanie: Obgotujcie umyte i delikatnie oderwane od głąba liście kapusty (ważne, by nie były nie za bardzo rozgotowane). Odetnijcie twarde końcówki i nasady. Nastawcie w garnku wodę i ugotujcie ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę. Boczek pokrójcie w kosteczkę i podsmażcie go na suchej patelni. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajcie cebulę. Ugotowany i przestudzony ryż dodajcie do mięsa mielonego. Dodajcie cebulę i boczek. Masę dobrze wymieszajcie i doprawcie do smaku. Zawińcie farsz w liście kapusty. Kilka liści zostawcie na później, żeby wyłożyć nimi naczynie żaroodporne. Ułóżcie na nich gołąbki, zalejcie je wodą lub sosem pomidorowym. Pieczcie gołąbki trzy godziny w temperaturze 180 stopni. Źródło: msn.com.pl

Cygańska zupa gulaszowa wg Roberta Makłowicza. Po prostu hit (częściowo z mrożonki!)
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Zupa gulaszowa Roberta Makłowicza. Przepis z „Podróży kulinarnych”
Cygańska zupa gulaszowa Roberta Makłowicza to aromatyczne danie, które przygotowuje się w kilka chwil. Idealnie może zastąpić dwudaniowy obiad.

Cygańska zupa gulaszowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna, a dzięki sporej ilości mięsa także sycąca. Robert Makłowicz przygotowuje to danie z kluskami i z dodatkiem mrożonych warzyw, co przyspiesza i ułatwia proces gotowania. Ta potrawa z pewnością zachwyci waszych bliskich. Przepis na cygańską zupę gulaszową Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 opakowanie warzyw mrożonych na zupę 3-4 cebule kminek 4 marynowane papryki czerwone 1 liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka bulion mięsno- warzywny olej do smażenia sól pieprz natka pietruszki Ciasto na kluski: 500 g mąki pszennej 3 jajka Przygotowanie: Cebule obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie.  Na większą oraz głęboką patelnię wlejcie niewielką ilość oleju, dobrze go rozgrzejcie. Na rozgrzany tłuszcz dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zarumienienia. W międzyczasie przygotujcie mięso. Kawałek wieprzowiny delikatnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Mięso wieprzowe pokrójcie w niedużą kostkę.  Zeszkloną cebulę posypcie kminkiem, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką. Wszystko wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. Do cebuli z przyprawami dodajcie pokrojone w kostkę mięso. Po wymieszaniu, składniki duście razem przez 20 minut. Podsmażone mięso podlejcie bulionem mięsno-warzywnym. Dodajcie również liść laurowy oraz opakowanie mrożonych warzyw na zupę. Całość zagotujcie. Z ½ kg mąki pszennej oraz trzech jajek wyróbcie ciasto. Następnie uformujcie je w formie wałka jak na kopytka i odrywajcie po kawałku. Kluski wrzucajcie bezpośrednio do gotującej się zupy. Marynowaną czerwoną paprykę pokrójcie w kostkę. Dodajcie ją wraz z marynowanym octem do zupy....

Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Koniecznie dodajcie do niego tę kiełbasę
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Robi go z 1 tylko gatunku kapusty i dodaje tę kiełbasę
Czy jest coś lepszego niż tradycyjny, długo gotowany staropolski bigos? Zróbcie go z przepisu Roberta Makłowicza, a na długo zapamiętacie jego smak.

Robert Makłowicz zdradził, jak przygotowuje tradycyjny staropolski bigos. Jaką dodaje do niego kapustę i mięso? A co z przyprawami i innymi dodatkami? Przepis na staropolski bigos Roberta Makłowicza Robert Makłowicz to wielki autorytet kulinarny w naszym kraju. Nie ma chyba osoby, która by nie znała Roberta Makłowicza! Jego programy, w których przemierza on różne zakątki świata i przygotowuje w nich tradycyjne dla danego regionu potrawy, biją rekordy popularności wśród Polaków. W jednym z dawnych odcinków swojego kulinarnego show, Makłowicz pokazał jak przygotowuje tradycyjny polski bigos. W przepisie wykorzystał on tylko jeden rodzaj kapusty – kiszoną. W bigosie Makłowicza znajdziemy za to kilka gatunków mięs, cebulę, kwaśne jabłka, śliwki oraz grzyby. Nie zapomniał on też oczywiście o aromatycznych przyprawach. Przygotujcie bigos z przepisu Makłowicza a nie będziecie chcieli robić go inaczej. Składniki: 2 kg – kiszonej kapusty 1kg – mieszanych pieczonych mięs 0,5 kg – wędlin 5 dag – słoniny 2 – łyżki smalcu 1 – duża cebula 5 dag – suszonych grzybów 2 – kwaśne jabłka kilka suszonych śliwek szklanka czerwonego wytrawnego wina kilka liści laurowych, ziaren jałowca i ziela angielskiego sól cukier pieprz Przygotowanie: Wrzućcie do garnka pokrojony surowy, wędzony boczek i podsmażcie go.  Dodajcie pokrojoną cebulę, kiszoną kapustę (wcześniej posiekajcie ją), pokrojone kawałki szynki z dzika. Dodajcie suszone, namoczone grzyby razem z wodą (najlepiej się sprawdzą prawdziwki) oraz polskie śliwki suszone, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, trochę węgrzyna. Wszystko razem gotujcie przez długi czas na małym ogniu przez trzy dni z przerwami na tak...