bogracz makłowicz
ONS, Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy

Robert Makłowicz zdradził rodzinny przepis na węgierski bogracz. Dostał go od babci, która była Węgierką

Kto jest ciekaw nowych smaków, ten koniecznie musi wypróbować ten przepis samego Roberta Makłowicza na węgierski bogracz!

Gwiazdor polskich programów kulinarnych - Robert Makłowicz - zna się na gotowaniu jak mało kto. I nic dziwnego! Robert ma bardzo bogate korzenie. Jego obie babcie nie pochodziły z Polski – jedna była Austriaczką, a druga Węgierką. To właśnie im zawdzięcza tyle przepisów i przekazaną wiedzę na temat gotowania. Makłowicz ma też po części korzenie ormiańskie. Powiedział, że większość polskich Ormian, ma tak jak on nazwiska zakończone na „-icz”. Twierdzi też, że właśnie swoim ormiańskim przodkom zawdzięcza charakterystyczny nos i dość niski wzrost. Niedawno podzielił się świetnym przepisem na węgierski bogracz – danie, którego nauczył się od swojej babci!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis Roberta Makłowicza na węgierski bogracz

Jeśli chcecie spróbować zrobić to znane węgierskie danie, koniecznie skorzystajcie z przepisu samego Roberta Makłowicza! Potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
Rosół

Ten sekretny składnik sprawi, że rosół będzie klarowny i dłużej zachowa świeżość. Mało kto o tym wie!

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

  • Niecały kilogram wołowiny bez kości (około 800 g)
  • 50 g słoniny wędzonej (albo dwie łyżki smalcu)
  • Pół kilograma ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 mała, ostra papryczka
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Obierzcie marchewki i pietruszki i pokrójcie je w kostkę. Papryki posiekajcie, a pomidora sparzcie i pokrójcie w ćwiartki.
  3. Do rondla włóżcie 50 g słoniny i roztopcie. Jeśli używacie zamiast słoniny smalcu, to roztopcie smalec.
  4. Następnie obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i wrzućcie do rondelka z rozgrzanym smalcem. Podsmażajcie chwilę i wsypcie łyżkę mielonej słodkiej papryki. Po chwili dodajcie pokrojoną wołowinę i duście całość przez 2-3 minuty. Jeśli woda szybciej wyparuje, to po prostu dolejcie nieco wrzątku.
  5. Po tym czasie wlejcie do rondla szklankę gorącej wody. Wrzućcie wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawcie łyżeczką kminku i zamieszajcie.
  6. Duście bogracz na wolnym ogniu pilnując, by się nie przypalił. W razie potrzeby dolejcie wody.
  7. Gdy wołowina zmięknie, dodajcie do rondla pokrojone w kostkę ziemniaki i wlejcie wodę – tyle, by potrawa przypominała bardzo gęstą zupę.
  8. Gotujcie do miękkości ziemniaków. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.

I gotowe! Bogracz smakuje najlepiej podawany ze świeżym pieczywem.

karp wigilijny przepis
ONS / AdobeStock
Newsy
Zaskakujący przepis Roberta Makłowicza na karpia. Nie uwierzycie, w czym go marynuje
Nie przepadacie za karpiem przez jego charakterystyczny posmak? Wystarczy odpowiednio go zamarynować! Wypróbujcie ten genialny przepis Roberta Makłowicza.

Wyobrażacie sobie święta bez karpia? My też nie! Ta ryba to obowiązkowy element na wigilijnym stole w każdym polskim domu. Niestety, nie każdy za nim przepada. Przyjęło się mówić, że karp ma posmak mułu albo błota, dlatego część osób niezbyt chętnie jada tę rybę w święta. Są jednak sposoby by temu zapobiec (piszemy o nich w tym artykule ). Metodę na charakterystyczny smak karpia ma także niekwestionowany ekspert kulinarny Robert Makłowicz! Sekretem ukrycia wątpliwego zapachu karpia jest jego odpowiednie przygotowanie. Rybę należy wcześniej zamarynować, np. w mleku lub cebuli. Większość osób stosuje te triki i okazują się być bardzo skuteczne. Robert Makłowicz zaproponował jeszcze inną, bardzo ciekawą metodę! Wypróbujecie? Wigilijny karp według przepisu Roberta Makłowicza Jaki jest tajemniczy składnik marynaty do karpia? To… piwo! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: 1 karp 2 duże cebule 2 marchwie 2 korzenie pietruszki 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 butelka jasnego piwa Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie Oczyszczonego karpia umyjcie i pokrójcie w dzwonka. Następnie posólcie i wyłóżcie w dużym rondlu posmarowanym masłem. Warzywa umyjcie i pokrójcie w kostkę. Miód rozpuście w wodzie. Całość dodajcie do rondla z karpiem. Wlejcie do rondla całą butelkę piwa, doprawcie solą i pieprzem i zagotujcie. Gotujcie karpie najpierw przez 5 minut na dużym ogniu, a później skręćcie i przez 15 minut gotujcie małym ogniu. I gotowe! Karpia podawajcie na półmisku, polanego sosem powstałym podczas gotowania i posypanego świeżą pietruszką. Smacznego! Tak przygotowany karp będzie z pewnością ciekawym urozmaiceniem wigilijnej wieczerzy. Nie musicie się martwić o procenty! Pod wpływem wysokiej...

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
Robert Makłowicz zdradził, jak przygotowuje gołąbki. Dodajcie do nich ten składnik, a jeszcze bardziej podkręcicie ich smak.

Robert Makłowicz jest uznawany za prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jego programy kulinarne od lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Nikt tak nie zna się na gotowaniu, jak właśnie on. Znany krytyk kulinarny posiada ogromną wiedzę nie tylko na temat polskiej kuchni, ale również kuchni z całego świata, który przemierzył wzdłuż i wszerz w swoich programach. Ostatnio Makłowicz podzielił się swoim przepisem na pieczone gołąbki, do których dodaje nietypowy składnik, jakim jest wędzony boczek. Jak upiec gołąbki z przepisu Roberta Makłowicza? Czytajcie dalej. Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza Składniki: 100 g surowego wędzonego boczku 300 g mielonego mięsa wieprzowego 300 g mielonego mięsa wołowego 1 główka kapusty 1 cebula 300 g ryżu 2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz Przygotowanie: Obgotujcie umyte i delikatnie oderwane od głąba liście kapusty (ważne, by nie były nie za bardzo rozgotowane). Odetnijcie twarde końcówki i nasady. Nastawcie w garnku wodę i ugotujcie ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę. Boczek pokrójcie w kosteczkę i podsmażcie go na suchej patelni. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajcie cebulę. Ugotowany i przestudzony ryż dodajcie do mięsa mielonego. Dodajcie cebulę i boczek. Masę dobrze wymieszajcie i doprawcie do smaku. Zawińcie farsz w liście kapusty. Kilka liści zostawcie na później, żeby wyłożyć nimi naczynie żaroodporne. Ułóżcie na nich gołąbki, zalejcie je wodą lub sosem pomidorowym. Pieczcie gołąbki trzy godziny w temperaturze 180 stopni. Źródło: msn.com.pl

Cygańska zupa gulaszowa wg Roberta Makłowicza. Po prostu hit (częściowo z mrożonki!)
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Zupa gulaszowa Roberta Makłowicza. Przepis z „Podróży kulinarnych”
Cygańska zupa gulaszowa Roberta Makłowicza to aromatyczne danie, które przygotowuje się w kilka chwil. Idealnie może zastąpić dwudaniowy obiad.

Cygańska zupa gulaszowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna, a dzięki sporej ilości mięsa także sycąca. Robert Makłowicz przygotowuje to danie z kluskami i z dodatkiem mrożonych warzyw, co przyspiesza i ułatwia proces gotowania. Ta potrawa z pewnością zachwyci waszych bliskich. Przepis na cygańską zupę gulaszową Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 opakowanie warzyw mrożonych na zupę 3-4 cebule kminek 4 marynowane papryki czerwone 1 liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka bulion mięsno- warzywny olej do smażenia sól pieprz natka pietruszki Ciasto na kluski: 500 g mąki pszennej 3 jajka Przygotowanie: Cebule obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie.  Na większą oraz głęboką patelnię wlejcie niewielką ilość oleju, dobrze go rozgrzejcie. Na rozgrzany tłuszcz dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zarumienienia. W międzyczasie przygotujcie mięso. Kawałek wieprzowiny delikatnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Mięso wieprzowe pokrójcie w niedużą kostkę.  Zeszkloną cebulę posypcie kminkiem, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką. Wszystko wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. Do cebuli z przyprawami dodajcie pokrojone w kostkę mięso. Po wymieszaniu, składniki duście razem przez 20 minut. Podsmażone mięso podlejcie bulionem mięsno-warzywnym. Dodajcie również liść laurowy oraz opakowanie mrożonych warzyw na zupę. Całość zagotujcie. Z ½ kg mąki pszennej oraz trzech jajek wyróbcie ciasto. Następnie uformujcie je w formie wałka jak na kopytka i odrywajcie po kawałku. Kluski wrzucajcie bezpośrednio do gotującej się zupy. Marynowaną czerwoną paprykę pokrójcie w kostkę. Dodajcie ją wraz z marynowanym octem do zupy....

Robert Makłowicz pitrasi krupnik na pęczaku. Lepszy niż Polaków. Używa do niego tego mięsa
Ons/Flickr
Newsy
Krupnik Roberta Makłowicza na pęczaku i tym nietypowym mięsie. Wychodzi mu lepszy niż ten Polaków
Ile pań domu tyle sposobów na krupnik. Ten jednak jest niezwykły. Przepis na proponowany przez nas krupnik podał Robert Makłowicz zainspirowany swoimi zagranicznymi podróżami. Już sam pęczak nadaje mu wyjątkowego charakteru, jednak „kropką nad i” jest mięso w nim wykorzystane.

Krupnik Roberta Makłowicza jest pyszny i wyjątkowo aromatyczny. Ta gęsta i pożywna zupa zapewnia energię na dużą część dnia. Drobno pokrojone warzywa i esencjonalny bulion wołowy sprawiają, że szybko znika z talerza. Gdy raz spróbujecie tego przepisu, będziecie do niego wracać raz po raz! Robert Makłowicz inspiruje się kuchniami świata  Robert Makłowicz to znany dziennikarz, a także krytyk kulinarny. Jego pasja jest nie tylko dobra kuchnia, lecz również podróże. Oba te zamiłowania jak wiadomo udało mu się połączyć. Od dawna podróżuje, smakuje i gotuje dla swoich fanów. Znacie go z popularnego programu „Makłowicz w podróży", a także „Makłowicz w drodze". Obecnie jego kulinarne odkrycia podziwiać można na kanale YouTube.  Jednym z nich jest nietypowe jak dla większości Polaków użycie szpeku, czyli austriackiej odmiany słoniny czy też boczku.  Czym jest szpek?  Szpek to określenie dwóch różnych produktów. Jednym z nich jest szynka pochodząca z Tyrolu, drugim podwędzany, peklowany solą boczek. Oba te produkty wykorzystuje się do przygotowania popularnej w Niemczech Osttiroler Gersensuppe, która to zupa jest tamtejszą odmianą krupniku.  Sprawdźcie zatem jak przygotowuje swoją wariację na temat krupniku Robert Makłowicz, znany fan mieszania różnych kulinarnych prądów w swoim gotowaniu. Krupnik w stylu Roberta Makłowicza ze szpekiem Składniki:  100 g specku lub naszego wędzonego boczku  150 g kaszy jęczmiennej pęczak   1,5 l bulionu wołowego  1 cebula  1 por   1 marchewka  3 ziemniaki  gałka muszkatołowa   sól, pieprz   opcjonalnie: szczypiorek i kwaśna śmietana  Sposób przygotowania: ...