Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny
ONS, AdobeStock
Newsy

Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny

Do zrobienia tradycyjnej paschy wystarczy wam drobno zmielony twaróg i kilka składników. Zobaczcie, jak robi ją Robert Makłowicz!

Choć Robert Makłowicz nie występuje już w telewizji, nadal jest bardzo aktywny jako dziennikarz kulinarny. Makłowicz prowadzi swój własny kanał na YouTube, gdzie regularnie publikuje filmy realizowane w bardzo podobny sposób, jak znane Polakom programy Roberta Makłowicza emitowane kiedyś w telewizji. Ostatnio pochwalił się własnym przepisem na paschę wielkanocną – sprawdźcie, jak łatwo ją przygotować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na Paschę Wielkanocną od Roberta Makłowicza

Tradycyjną Paschę Wielkanocną z łatwością zrobicie stosując się do wskazówek Roberta Makłowicza. Do przygotowania ciasta według jego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram drobno zmielonego twarogu na sernik
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru pudru z wanilią
  • 3 jajka
  • Szczypta kardamonu
  • Garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Garść rodzynek
  • Starta skórka z cytryny
  • Sól
Zobacz także
Wielkanocna pieczeń z mielonego mięsa. Będzie kulinarnym hitem w czasie świąt

Wielkanocna pieczeń z mielonego mięsa. Będzie kulinarnym hitem w czasie świąt

paszteciki z kiełbasą przepis

Wielkanocne paszteciki z białą kiełbasą. Zapieczcie je w tym cieście a zasmakują każdemu

Przygotowanie:

  1. Zalejcie rodzynki gorącą wodą i odstawcie na chwilę, by zmiękły. Odcedźcie.
  2. Do miski włóżcie cały twaróg. Dodajcie 3 jajka, szklankę cukru i 1 opakowanie cukru pudru z wanilią. Wsypcie odcedzone rodzynki i dodajcie przyprawy: szczyptę kardamonu, sól oraz skórkę pomarańczową i skórkę z cytryny.
  3. Bardzo dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników tak, by masa była idealnie gładka.
  4. Weźcie duży durszlak i wyłóżcie go gazą. Wylejcie do środka masę serową. Przykryjcie gazą i odstawcie do lodówki na 12 godzin.
  5. Po upływie podanego czasu wyjmijcie durszlak z lodówki. Przełóżcie masę na talerz i udekorujcie bakaliami. Smacznego!

Fani zachwyceni przepisem

Pod opublikowanym na YouTube filmie z przepisem napisano już mnóstwo pochlebnych komentarzy. Fani Roberta są oczarowani jego pomysłami na świąteczne wypieki:

Nikt nie pytał, każdy potrzebował. Nikt nie zasługiwał, każdy otrzymał.

Dziękujemy Panie Robercie, wszystkiego dobrego w te Święta Wielkiej Nocy :)

Żywa legenda o żywej tradycji. Garściami można by jeść!!!

Jak wam się podoba ten przepis Roberta?

wielkanocne śniadanie Makłowicza
ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz ma ciekawy pomysł na wielkanocne śniadanie. W roli głównej - pasztet z wątróbek. Lubicie?
Jeśli chcecie przygotować na Wielkanoc coś pysznego, ale wyjątkowo prostego, wypróbujcie przepis Roberta Makłowicza na pyszny pasztet z wątróbek. Zrobicie go bez pieczenia!

Robert Makłowicz to chyba najbardziej znany polski kucharz. Od wielu lat przedstawia Polakom dania z całego świata. Od niedawna robi to na swoim kanale na YouTube, gdzie śledzi go i regularnie ogląda ponad 270 tysięcy widzów. Tym razem, Robert Makłowicz przygotował specjalny odcinek programu, do którego zaprosił też swoją żonę. Przygotował on propozycje i przepisy na posiłki wielkanocne. Śniadanie Wielkanocne według Roberta Makłowicza Robert Makłowicz zaprezentował pomysły na wielkanocne śniadanie. Podzielił się przepisem na sos do zimnych mięs i jajka po lyońsku. Oprócz tego kucharz przygotował przepyszny pasztet z drobiowych wątróbek. Spróbujecie przygotować go u siebie w domach? Pasztet z drobiowych wątróbek według Roberta Makłowicza Składniki na pasztet z wątróbek 800 g wątróbek drobiowych lub króliczych 200 g masła Cebula 2 ząbki czosnku 100 ml bardzo słodkiego wina: porto, sherry, madera lub ok. 3 łyżki brandy Świeżo mielony pieprz Sól Kilka gałązek tymianku Świeżo mielona gałka muszkatołowa Przygotowanie pasztetu według Roberta Makłowicza Podgrzejcie na patelni połowę masła. Dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Przesmażcie chwilę.  Odłóżcie cebulę na bok patelni, wyłóżcie na nią wątróbkę. Zwiększcie ogień i smażcie wątróbkę z dwóch stron. Może być wciąż różowa w środku. Uważajcie, żeby wątróbka się nie przypaliła. Dodajcie słodkie wino i zwiększcie ogień.  Danie może się nawet zapalić! Przyprawcie zawartość patelni gałką muszkatołową, świeżym tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Dodajcie soli do smaku. Duście przez kolejne 2 minuty. Przełóżcie zawartość patelni do naczynia do miksowania. Na patelnię dodacie jeszcze...

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
Robert Makłowicz zdradził, jak przygotowuje gołąbki. Dodajcie do nich ten składnik, a jeszcze bardziej podkręcicie ich smak.

Robert Makłowicz jest uznawany za prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jego programy kulinarne od lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Nikt tak nie zna się na gotowaniu, jak właśnie on. Znany krytyk kulinarny posiada ogromną wiedzę nie tylko na temat polskiej kuchni, ale również kuchni z całego świata, który przemierzył wzdłuż i wszerz w swoich programach. Ostatnio Makłowicz podzielił się swoim przepisem na pieczone gołąbki, do których dodaje nietypowy składnik, jakim jest wędzony boczek. Jak upiec gołąbki z przepisu Roberta Makłowicza? Czytajcie dalej. Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza Składniki: 100 g surowego wędzonego boczku 300 g mielonego mięsa wieprzowego 300 g mielonego mięsa wołowego 1 główka kapusty 1 cebula 300 g ryżu 2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz Przygotowanie: Obgotujcie umyte i delikatnie oderwane od głąba liście kapusty (ważne, by nie były nie za bardzo rozgotowane). Odetnijcie twarde końcówki i nasady. Nastawcie w garnku wodę i ugotujcie ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę. Boczek pokrójcie w kosteczkę i podsmażcie go na suchej patelni. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajcie cebulę. Ugotowany i przestudzony ryż dodajcie do mięsa mielonego. Dodajcie cebulę i boczek. Masę dobrze wymieszajcie i doprawcie do smaku. Zawińcie farsz w liście kapusty. Kilka liści zostawcie na później, żeby wyłożyć nimi naczynie żaroodporne. Ułóżcie na nich gołąbki, zalejcie je wodą lub sosem pomidorowym. Pieczcie gołąbki trzy godziny w temperaturze 180 stopni. Źródło: msn.com.pl

Makłowicz stworzył gotowe sosy i dania Makłowicz Menu. Kupicie je w Lidlu
ONS/Adobe Stock
Newsy
Makłowicz stworzył gotowe sosy i dania Makłowicz Menu. Kupicie je w Lidlu
Świetna wiadomość dla wszystkich fanów Roberta Makłowicza! 

Robert Makłowicz to niewątpliwie najpopularniejszy polski kucharz, który zaskarbił sobie miłość zarówno młodszych, jak i starszych. Swoją popularność zdobył prowadząc kultowy program w Telewizji Polskiej – „Makłowicz w podróży”, gdzie zaznajamiał Polaków nie tylko z zagranicznymi, czasem nawet egzotycznymi kuchniami, ale także ze zwyczajami, kulturą oraz historią miejsc, do których podróżował.  Obecnie Robert Makłowicz prowadzi własny portal kulinarny maklowicz.pl, a także kanał na YouTube, gdzie kontynuuje zwyczaj gotowania w podróży edukując przy tym swoich widzów. Gwiazdor jednak wziął ostatnio udział w zupełnie nowym projekcie, którym było stworzenie własnej linii dań i sosów! Makłowicz Menu – nowa marka w Lidlu Produkty stworzone przez mistrza gastronomii dostępne będą w sieci sklepów Lidl. Wszystkie inspirowane są kuchniami świata. Jakich specjałów będą mogli spróbować fani kucharza? Sosu do spaghetti (480 g) Ostrego sosu meksykańskiego (500 g) Azjatyckiego sosu słodko-kwaśnego (500 g) Wszystkie sosy do dań kosztują 6,99 zł za słoik i weszły do sieci supermarketów już 12 kwietnia.  Od 19 kwietnia do Lidla zostaną wprowadzone także gotowe dania sygnowane nazwiskiem Makłowicza, chociaż, jak poinformował sam kucharz, na razie produkty będą dostępne tylko na Mazowszu i w Wielkopolsce. Będą to: Tajskie czerwone curry z kurczakiem i ryżem (11,99 zł) Marokański kurczak z kaszą bulgur (11,99 zł) Dania te będą znajdować się w strefie chłodniczej. Fani Makłowicza zachwyceni Pod zdjęciem, na którym Makłowicz poinformował o nowej linii produktów swojego autorstwa, nie brakuje głosów zachwytu. Fani od razu zadeklarowali, że sięgną po nowości, które...

Czy dodawać cukier do ciasta naleśnikowego? Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Czy trzeba dodawać cukier do ciasta naleśnikowego? Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości
MakłowiczMovie to cykl filmów dostępnych na Instagramie Roberta Makłowicza, w których dziennikarz odpowiada na pytania fanów. „Czy dodawać cukier do ciasta naleśnikowego?” – brzmiało jedno z nich.

Robert Makłowicz to dziennikarz, felietonista, podróżnik, krytyk kulinarny, znany z autorskich programów „Makłowicz w Podróży” czy „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Dziennikarz zyskał przez lata prawie 400 tysięcy obserwatorów w serwisie społecznościowym Instagram. Teraz znalazł niebanalny sposób na komunikowanie się z nimi. O co fani pytają Roberta Makłowicza? 58-latek zauważył, że obserwatorzy zadają mu w mediach społecznościowych tak dużo pytań, że nie nadąża z odpowiadaniem na nie. Kilka tygodni temu zaproponował więc, że będzie się z nimi cyklicznie spotykał na swoim Instagramie i w krótkich filmach odpowiadał na pytania zadawane w komentarzach. Tak wystartował kanał MakłowiczMovie. Pytania kierowane do Roberta Makłowicza są bardzo różne. Dotyczą zarówno sposobu nagrywania programów, tego jak się do nich przygotowuje. Czy rzeczywiście wszystko gotuje od początku do końca, czy wychodzi na wizję jedynie w głównym momentach prezentowania dań? Pytania także dotyczą życia prywatnego. Ktoś zapytał o to czy publicysta wciąż pracuje i czy znajduje czas na sen: - Odpowiadając wprost na pytanie: czy ja sypiam. Tak, a nawet za dużo i to od dzieciństwa lubię spać. Jestem śpiochem - odparł w odpowiedzi. Czy do naleśników na słono należy dodawać cukier? Jeden z fanów zadał dziennikarzowi pytanie, które ma rozstrzygnąć spór w grupie jego znajomych: - Dzień dobry, w naszej grupie znajomych doszło do poważnego problemu kulinarnego. Jedni twierdzą, że cukier do ciasta naleśnikowego to hańba i zaraza, że naleśniki się palą i że ich wtedy na słono nie można zrobić. Druga grupa twierdzi, że cukier trzeba dać, w minimalnej ilości, bo się wtedy ładnie rumienią i są smaczniejsze.  ...