Choć Robert Makłowicz nie występuje już w telewizji, nadal jest bardzo aktywny jako dziennikarz kulinarny. Makłowicz prowadzi swój własny kanał na YouTube, gdzie regularnie publikuje filmy realizowane w bardzo podobny sposób, jak znane Polakom programy Roberta Makłowicza emitowane kiedyś w telewizji. Ostatnio pochwalił się własnym przepisem na paschę wielkanocną – sprawdźcie, jak łatwo ją przygotować!
Przepis na Paschę Wielkanocną od Roberta Makłowicza
Tradycyjną Paschę Wielkanocną z łatwością zrobicie stosując się do wskazówek Roberta Makłowicza. Do przygotowania ciasta według jego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 kilogram drobno zmielonego twarogu na sernik
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru pudru z wanilią
- 3 jajka
- Szczypta kardamonu
- Garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Garść rodzynek
- Starta skórka z cytryny
- Sól
Przygotowanie:
- Zalejcie rodzynki gorącą wodą i odstawcie na chwilę, by zmiękły. Odcedźcie.
- Do miski włóżcie cały twaróg. Dodajcie 3 jajka, szklankę cukru i 1 opakowanie cukru pudru z wanilią. Wsypcie odcedzone rodzynki i dodajcie przyprawy: szczyptę kardamonu, sól oraz skórkę pomarańczową i skórkę z cytryny.
- Bardzo dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników tak, by masa była idealnie gładka.
- Weźcie duży durszlak i wyłóżcie go gazą. Wylejcie do środka masę serową. Przykryjcie gazą i odstawcie do lodówki na 12 godzin.
- Po upływie podanego czasu wyjmijcie durszlak z lodówki. Przełóżcie masę na talerz i udekorujcie bakaliami. Smacznego!
Fani zachwyceni przepisem
Pod opublikowanym na YouTube filmie z przepisem napisano już mnóstwo pochlebnych komentarzy. Fani Roberta są oczarowani jego pomysłami na świąteczne wypieki:
Nikt nie pytał, każdy potrzebował. Nikt nie zasługiwał, każdy otrzymał.
Dziękujemy Panie Robercie, wszystkiego dobrego w te Święta Wielkiej Nocy :)
Żywa legenda o żywej tradycji. Garściami można by jeść!!!
Jak wam się podoba ten przepis Roberta?