Robert Makłowicz wyprowadza Polaków z błędu: „Pierogi ruskie to nie znaczy, że rosyjskie”
Instagram/RobertMaklowicz/Pixabay
Newsy

Robert Makłowicz wyprowadza Polaków z błędu: „Pierogi ruskie to nie znaczy, że rosyjskie”

Czy pierogi ruskie to na pewno pierogi rosyjskie? Sprawdźcie, co sądzi na ten temat Robert Makłowicz.

W związku z trwającą na Ukrainie napaścią rosyjską, wiele polskich producentów żywności i restauracji, zmieniło nazwę popularnego dania „pierogi ruskie" na „pierogi ukraińskie".

Magda Gessler odpowiada na pytania

Knajpy i bary mleczne zmieniają nazwę pierogów ruskich

Na ten krok zdecydował się m.in. właściciel firmy Deli2.pl, który nie tylko wycofał ze swojej oferty wszystkie produkty pochodzenia rosyjskiego, ale też chcąc pozostać solidarnym z Ukrainą, zmienił nazwę pierogów z ruskich na ukraińskie:

- Od dziś w naszym delikatesach Wasze ulubione pierogi w nowej, lepszej odsłonie! Zapraszamy wszystkich na pierogi UKRAIŃSKIE! Zmieniamy etykiety na stałe #solidarnizukrainą? – napisano na oficjalnym fanpage'u firmy na Facebooku.

Na podobny krok zdecydował się właściciel jednego z barów mlecznych w Warszawie, który zmienił w karcie menu nazwę „pierogi ruskie" na „pierogi ukraińskie":

- Część naszej załogi to pracownicy z Ukrainy. Kiedy wybuchła wojna i kucharki słyszały, jak klienci zamawiają ruskie pierogi, po prostu płakały. Decyzja była spontaniczna, od tej pory wydajemy pierogi ukraińskie – powiedział w rozmowie z „Faktem" Tomasz Korecki, szef kuchni z Baru Mlecznego Lindleya 14.

Czy aby jednak na pewno dobrze rozumiemy to nazewnictwo?

Robert Makłowicz wyprowadza Polaków z błędu: „Pierogi ruskie to nie znaczy, że rosyjskie”
AdobeStock

Skąd pochodzą pierogi ruskie?

Nazwa „pierogi ruskie" wzięła się nie od Rosji, tylko najpewniej od Rusi Kijowskiej lub Czerwonej. Jest to kraina historyczna, która obecnie znajduje się na terenie północno-zachodniej Ukrainy oraz południowo-wschodniej Polski. Zatem pierogi ruskie za nic w świecie nie mogą mieć nic wspólnego z Rosją, w której znacznie popularniejsze są inne pierogi z mięsnym nadzieniem, czyli pielmieni.

Robert Makłowicz opowiada o ruskich pierogach

Temat ruskich pierogów poruszył jakiś czas temu słynny krytyk kulinarny i podróżnik, Robert Makłowicz. Gdy przyjechał do Alwerni i spotkał się z lokalnymi mieszkańcami, tak mówił o pierogach ruskich:

- Jeśli mówimy o pierogach ruskich, to przypomina mi się dowcip z Kabaretu Olgi Lipińskiej: „Kto zamawiał ruskie? Nikt. Same przyszły". Pierogi ruskie to nie znaczy, że rosyjskie, lecz ukraińskie. Kiedyś nie było Ukrainy, tylko Ruś Kijowska. Trochę zapomnieliśmy pochodzenia słowa „ruskie". Poza tym - pierogi zna cały świat - powiedział Makłowicz.

Ostatnio pisaliśmy, co na temat zmiany nazwy tego dania sądzi Magda Gessler. Jej zdanie różni się nieco od optyki Makłowicza:

- Nic już nie będzie takie jak przedtem. A pierogi dla mnie mogą być już tylko ukraińskie - powiedziała.

Źródło: przelom.pl

Pierogi ruskie
Babeczka 35/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Nie potrafisz lepić pierogów? Tę sztuczkę znają tylko nieliczni. Zawsze działa!
Pierogi kochają i duzi i mali. Jak zadowolić domowników pysznymi pierogami? W tym artykule postaramy się udzielić kilku cennych wskazówek

Wbrew wyobrażeniom co niektórych osób, pierogi nie są specjałem tylko i wyłącznie kuchni polskiej. Kwestia nazewnictwa naszego pierogowego dania nr 1 to jedno. Pierogi ruskie jak można się domyślać swoje korzenie mają poza etniczną Polską. Jednak prawda o nadziewanym wszelkiego rodzaju cieście jest nieco bardziej skomplikowana. Historia pieroga Jako pierwsi na pomysł lepienia pierogów wpadli Chińczycy. Cóż, Azjaci mają widocznie głowę do wynalazków. Na koncie mają więc nie tylko proch strzelniczy, papier czy kompas, ale także wiele osiągnięć na polu kulinariów. Za Wielkim Murem kucharze lepili pierogi już w XIII wieku! Pierogi i różne wariacje na ich temat szybko rozsiały się potem po całym świecie. Hindusi mają swoje samosa, Meksykanie gustują w empanadas, Włosi ubóstwiają ravioli, a Rosjanie daliby się pokroić za talerz smacznych pielmieni. Taką wyliczankę można ciągnąć w nieskończoność. Tak, wiemy, że nie są to zbyt miłe wieści dla zagorzałych obrońców wyjątkowości „naszych” pierogów ruskich, ale nic na to już nie poradzimy. Zamiast dyskutować o pierogach, warto szlifować umiejętność ich przygotowywania! Pieróg nie jedno ma imię Ogólnoświatowe różnice w przygotowaniu pierogów zazwyczaj ograniczają się do trzech kryteriów. Po pierwsze pierożki mogą różnić się rodzajem wykorzystanej do nich mąki. Przeważają te pszenne, ale znane są także pierogi ryżowe, kukurydziane, a nawet żytnie. Pod różnymi szerokościami geograficznymi gotują swoje pierogi na różne sposoby – jedne narody wrzucają je na wrzącą wodę, inne smażą w głębokim tłuszczu, a jeszcze inne nacje wolą gotowanie na parze bądź smażenie. Na wyróżnienie w tym zakresie zasługują pieczone pierogi,...

Robert Makłowicz wchodzi w politykę? Nie spodoba się to wszystkim
ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz wchodzi w politykę? Nie wszystkim się to spodoba
Tego nikt się nie spodziewał. Robert Makłowicz wystąpił z poparciem dla jednego z kandydatów na prezydenta Rzeszowa. Co sądzicie o jego postawie?

Wydawałoby się, że Robertowi Makłowiczowi daleko do politycznych sporów i waśni znanych z budynku polskiego Sejmu przy ul. Wiejskiej. Tymczasem prawda o charakternym prowadzącym kulinarnych programów wygląda nieco inaczej. Co Robert Makłowicz w przeszłości mówił o polityce? Znana jest nieskrywana nigdy miłość Roberta Makłowicza do austro-węgierskiej cesarsko-królewskiej monarchii Habsburgów. Co prawda po dawnym C.K. imperium ze stolicą w Wiedniu już nic nie zostało, ale pan Robert jako rodowity krakus wraca do habsburskiej przeszłości z nutką nostalgii i estymy. Swego czasu pan Robert nie ukrywał także swojego rozczarowania rządami Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego. W jednym z programów publicystycznych gwiazdor otwarcie psioczył przed laty na wszechobecną biurokrację i marazm w kraju. Dystans, jaki Makłowicz okazał w stosunku do ekipy Donalda Tuska, nie może jednak przyćmić tego, co 57-latek sądzi rządzie Prawa i Sprawiedliwości. Partii Jarosława Kaczyńskiego nie raz obrywało się od Makłowicza, który okazywał swój sprzeciw w otwarty sposób, np. biorąc udział w strajku kobiet w zeszłym roku. Teraz pan Robert postanowił pójść o krok dalej. Wraz ze zbliżającymi się wyborami na prezydenta Rzeszowa, Makłowicz postanowił wejść do gry ze wsparciem dla kandydata na ten urząd, czyli Konrada Fijołka, polityka startującego do elekcji z poparciem PO, SLD, PSL i Polski 2050. W jaki sposób Robert Makłowicz namawia do głosowania na Konrada Fijołka? Jak można było się spodziewać, Makłowicz nie zaczął nagle roznosić rzeszowianom ulotek z podobizną Fijołka, czy wygłaszać płomiennych mów  na wiecach wyborczych. Podróżnik wybrał inny sposób zachęty mieszkańców miasta do glosowania na swojego faworyta: – Jeżeli...

Lubicie pierogi z owocami? Jak zrobić na nie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło? Oto nasze triki
Własne
Newsy
Lubicie pierogi z owocami? Jak zrobić na nie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło? Oto nasze triki
Pierogi z jagodami, truskawkami, wiśniami czy jabłkami są pyszne i basta. Sęk w tym, że często cała praca idzie na marne, kiedy okazuje się, że nadzienie wypływa z pierogów podczas gotowania.

Pierogi z owocami to dla wielu symbol i stały element letniego gotowania. To, z czym przygotujecie wasze małe cuda, zależy niemal wyłącznie od waszej fantazji. Z naszej strony polecamy następujące owoce na nadzienie: Jagody Truskawki Wiśnie Czereśnie Jagody kamczackie Jabłka Śliwki Maliny Ciekawym pomysłem są także różnego rodzaju przepisy na pierogi z bananami (np. w zimie, kiedy świeże polskie owoce są niedostępne) lub różnego rodzaju mieszanki i kombinacje. Jakie ciasto powinno się robić na pierogi z owocami? Niezależnie od tego, jakie nadzienie wybierzecie, pierogi z owocami różnią się od pierogów ruskich czy też tych z kapustą lub  z mięsem . Czym? Chodzi o ciasto na pierogi. Dużo gospodyń przyrządza do nich takie samo ciasto, jak do klasycznych pierogów, ale potem kończy to się „owocowym barszczem” w garnku. Chodzi oczywiście o wypływające notorycznie nadzienie z gotujących się pierogów. Jak temu zapobiec? Samo przyrządzenie parzonego ciasta z mąki pszennej z dodatkiem wrzącej wody na pierogi nie różni się niczym od klasycznego przepisu na ciasto na pierogi. Co zrobić, by pierogi z owocami nie rozpadały się podczas gotowania? Dopiero podczas rozwałkowywania ciasta na placki zwróćcie uwagę na jego grubość. Powinna ona być nieco większa, niż wtedy gdy zamierzacie lepić np. pierogi ruskie. Odrobinę grubsze ciasto nie tylko blokuje wypływanie kwaśnego soku z owoców i przedostawanie się do środka pierogów wrzątku, ale także sprawia, że pierogi z truskawkami czy jagodami po prostu łatwiej skleić. Nie przypadkiem wspominamy o klejeniu pierogów z owocami. Może ono okazać się dla niektórych odrobinę trudniejsze niż sklejanie i formowanie pierogów ruskich. Wspomagajcie się więc w...

lepienie pierogów falbanki
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić falbanki na pierogach? O tej metodzie nie mieliście pojęcia. Znają ją tylko wasze babcie
Pierogi są słynne nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Swoją popularność zawdzięczają formie, a także uniwersalności, gdyż można je nadziać przeróżnymi farszami. Te najlepsze przygotowywała babcia, która dodatkowo ozdabiała pierogi falbanką. Sprawdźcie jak ją wykonać!

Z jagodami, serem, kapustą i grzybami, ruskie a może z mięsem? Wybór farszu do pierogów jest ogromny. Dzięki uniwersalnemu ciastu, można je nadziać praktycznie wszystkim. Środek zależy tylko i wyłącznie od kreatywności oraz smaku. Pierogi są pyszne  Pierogi to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Są podawane na co dzień, jak i od święta. Toteż można się nimi zajadać cały rok. Latem najlepiej smakują z jagodami bądź truskawkami polane słodką śmietanką, a zimą ruskie czy z mięsem z okrasą, w okresie bożonarodzeniowym z kapustą i grzybami. Historia pierogów Ta potrawa jest już znana prawdopodobnie od XIII wieku. Wówczas pierogi były przygotowywane na większe uroczystości bądź święta. Przyrządzano ich kilka rodzajów, z czego każdy z nich różnił się nie tylko nazwą, ale farszem oraz kształtem. Wśród starodawnych pierogów można wyróżnić: kurniki - pierogi przygotowywane na wesela, były dość spore w formie kopuły, nadziewane ryżem, jajami ugotowanymi na twardo, cebulką i zawsze z dodatkiem drobiu, knysze - podawane zazwyczaj na stypie, miały upamiętnić osobę zmarłą; były okrągłe, pieczone i nadziewane kaszą, ziemniakami, twarogiem oraz cebulą, koladki - pieczone pierogi w okresie kolędowania, hreczuszki - ich ciasto było przygotowywane z mąki gryczanej, sanieżki - słodkie, pieczone pierożki przygotowywane na szczególne okazje, takie jak imieniny czy urodziny. Pierogi goszczą na stołach od setek lat. Na przestrzeni czasu nabrały nieco innego charakteru i są serwowane nie tylko od święta. Również poszerzyła się gama farszów, jakimi można nadziać ciasto.  Przygotowanie pierogów Pierogi, iż są jedną ze smaczniejszych potraw to coraz mniej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie ich w domu ze względu na...