
W jednym z odcinków programu „Makłowicz w drodze”, słynny autorytet kulinarny przedstawił swój przepis na gulasz. Robi w go w specjalnym kociołku, ale w domowych warunkach wystarczy duży garnek z grubszym dnem. Konieczne jest też odpowiednie mięso - i wcale nie chodzi o wieprzowinę czy wołowinę.
Najlepsze mięso do gulaszu wg Roberta Makłowicza
Jak tłumaczy Makłowicz, najlepszym mięsem, jakie można wykorzystać do zrobienia gulaszu, jest młoda baranina:
– My w Polsce dość często brzydzimy się zwłaszcza baraniny. Ale to dlatego, że kojarzy nam się z zamierzchłymi czasami, z czasami, gdy mięso było na kartki, a poza kartkowym systemem można było kupić starą, ohydną, śmierdzącą baraninę. Tymczasem baranina dobra to jedno z najlepszych mięs – mówił Robert w jednym z odcinków programu „Makłowicz w drodze”.
Zaopatrzcie się więc w niezbędne składniki - w tym naturalnie w baraninę - i bierzcie się za przyrządzenie wyśmienitego gulaszu z przepisu Roberta Makłowicza.
Przepis na gulasz Roberta Makłowicza:
Składniki:
-
1 kg młodej baraniny
-
pół kg białej fasoli (należy ją dzień wcześniej namoczyć)
-
pół szklanki rozpuszczonego smalcu
-
2 marchewki
-
1 duża cebula
-
1 korzeń pietruszki
-
pół korzenia selera
-
kilka ząbków czosnku
-
2 łyżki majeranku
-
1 łyżka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka mielonego kminku
-
3 liście laurowe
-
8 ziaren ziela angielskiego
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Do dużego garnka wlejcie około pół szklanki już rozpuszczonego smalcu. Robert Makłowicz używa nie byle jakiego smalcu, bo z mangalicy, czyli specjalnej, węgierskiej odmiany świni. W zwykłym sklepie możecie mieć kłopot, by go dostać, ale znajdziecie ten smalec w sklepach internetowych. Można go oczywiście zastąpić smalcem zwykłym.
-
Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno w kostkę. Wrzućcie na rozgrzany smalec i smażcie krótką chwilę, aż się zeszkli.
-
Kiedy cebula już się zeszkli (ale jeszcze nie zarumieni), wsypcie słodką paprykę. Od razu po tym należy wlać do garnka trochę wody, żeby cebula się nie skarmelizowała. Dodajcie jeszcze posiekane drobno ząbki czosnku.
-
Następnie umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki (najlepiej w kostkę) baraninę i dodajcie ją do garnka. Ważne, by wrzucić ją do gotujących się już składników, dzięki czemu mięso szybko się zetnie i pozostanie soczyste w środku.
-
Marchew, pietruszkę i seler obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie do garnka.
-
Doprawcie danie majerankiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz mielonym kminkiem. Bez tej ostatniej przyprawy gulasz się nie obędzie, dlatego nawet jeśli nie przepadacie za kminkiem, nie bójcie się go dodać.
-
W momencie, gdy mięso już się zamknie, wlejcie około litr wody i wsypcie namoczoną wcześniej fasolę.
-
Gotujcie gulasz przez 2 godziny na małym ogniu od momentu ponownego zagotowania.
-
Po tym czasie doprawcie gulasz solą i pieprzem. Smacznego!