Jeśli przymierzacie się do usmażenia w tym roku pączków, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na pączki Roberta Makłowicza. Jego wypieki to kulinarne mistrzostwo świata.

Przepis na pączki Roberta Makłowicza

Pyszne i puszyste domowe pączki. Czego chcieć więcej? Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu autorstwa słynnego podróżnika. Makłowicz pączkowego sukcesu najwyraźniej upatruje w dużej liczbie dodanych do wyrabianego ciasta jajek. Pan Robert używa aż 7 żółtek i jednego całego jaja. Będą wyjątkowo smaczne i... apetycznie żółte! Usmażcie je na tłusty czwartek, a zachwytom gości nie będzie końca.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag cukru kryształu
  • pół litra mleka
  • 7 żółtek z dużych jajek
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • ulubiona marmolada
  • 10 dag cukru pudru do posypania (jeżeli wolicie go zamiast lukru)
  • skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
  • olejek cytrynowy albo pomarańczowy
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia

Lukier: 

  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki wody przegotowanej gorącej
  • 24 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie, wsypcie do miski i wymieszać z solą, a następnie uformujcie na środku dołek.
  2. Drożdże rozkruszcie i wsypcie do dołka.
  3. Na ich wierzch dodajcie cukier i 250 ml (czyli połowę) ciepłego mleka.
  4. Wszystko przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. kwadrans do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie jajko oraz żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym.
  6. Wlejcie masę jajeczno-cukrową do mąki i dodajcie spirytus.
  7. Następnie wyrabiajcie ciasto w rękach do momentu aż przestanie się kleić.
  8. W międzyczasie stopniowo dolewajcie jeszcze roztopione masło.
  9. Teraz przykryjcie je ściereczką i pozostawcie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  10. Po tym czasie ciasto rozwałkujcie i wytnijcie z niego krążki, na które nałóżcie marmoladę i zlepcie.
  11. Tak przygotowane pączki przykryjcie ponownie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia.
  12. Kiedy urosną, zacznijcie je smażyć.
  13. Roztopcie smalec w garnku, a kiedy będzie już gorący delikatnie wykładajcie pączki.
  14. Pamiętajcie, aby kłaść je sklejoną stroną do dołu.
  15. Czas smażenia to ok. 2 minut z każdej strony.
  16. Gotowe pączki wyłóżcie na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  17. Posypcie pączki cukrem pudrem lub udekorujcie lukrem i skórką pomarańczową.

Źródło: gotowanie.onet.pl