
Jeśli przymierzacie się do usmażenia w tym roku pączków, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na pączki Roberta Makłowicza. Jego wypieki to kulinarne mistrzostwo świata.
Przepis na pączki Roberta Makłowicza
Pyszne i puszyste domowe pączki. Czego chcieć więcej? Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu autorstwa słynnego podróżnika. Makłowicz pączkowego sukcesu najwyraźniej upatruje w dużej liczbie dodanych do wyrabianego ciasta jajek. Pan Robert używa aż 7 żółtek i jednego całego jaja. Będą wyjątkowo smaczne i... apetycznie żółte! Usmażcie je na tłusty czwartek, a zachwytom gości nie będzie końca.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 10 dag cukru kryształu
- pół litra mleka
- 7 żółtek z dużych jajek
- 1 całe jajko
- 2 łyżki masła
- 2 kieliszki spirytusu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- ulubiona marmolada
- 10 dag cukru pudru do posypania (jeżeli wolicie go zamiast lukru)
- skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
- olejek cytrynowy albo pomarańczowy
- szczypta soli
- smalec do smażenia
Lukier:
- 8 łyżek soku z cytryny
- 4 łyżki wody przegotowanej gorącej
- 24 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Mąkę przesiejcie, wsypcie do miski i wymieszać z solą, a następnie uformujcie na środku dołek.
- Drożdże rozkruszcie i wsypcie do dołka.
- Na ich wierzch dodajcie cukier i 250 ml (czyli połowę) ciepłego mleka.
- Wszystko przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. kwadrans do wyrośnięcia.
- W tym czasie jajko oraz żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym.
- Wlejcie masę jajeczno-cukrową do mąki i dodajcie spirytus.
- Następnie wyrabiajcie ciasto w rękach do momentu aż przestanie się kleić.
- W międzyczasie stopniowo dolewajcie jeszcze roztopione masło.
- Teraz przykryjcie je ściereczką i pozostawcie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkujcie i wytnijcie z niego krążki, na które nałóżcie marmoladę i zlepcie.
- Tak przygotowane pączki przykryjcie ponownie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia.
- Kiedy urosną, zacznijcie je smażyć.
- Roztopcie smalec w garnku, a kiedy będzie już gorący delikatnie wykładajcie pączki.
- Pamiętajcie, aby kłaść je sklejoną stroną do dołu.
- Czas smażenia to ok. 2 minut z każdej strony.
- Gotowe pączki wyłóżcie na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Posypcie pączki cukrem pudrem lub udekorujcie lukrem i skórką pomarańczową.
Źródło: gotowanie.onet.pl