Krupnik Roberta Makłowicza jest pyszny i wyjątkowo aromatyczny. Ta gęsta i pożywna zupa zapewnia energię na dużą część dnia. Drobno pokrojone warzywa i esencjonalny bulion wołowy sprawiają, że szybko znika z talerza. Gdy raz spróbujecie tego przepisu, będziecie do niego wracać raz po raz!

Robert Makłowicz inspiruje się kuchniami świata 

Robert Makłowicz to znany dziennikarz, a także krytyk kulinarny. Jego pasja jest nie tylko dobra kuchnia, lecz również podróże. Oba te zamiłowania jak wiadomo udało mu się połączyć. Od dawna podróżuje, smakuje i gotuje dla swoich fanów. Znacie go z popularnego programu „Makłowicz w podróży", a także „Makłowicz w drodze". Obecnie jego kulinarne odkrycia podziwiać można na kanale YouTube. 

Jednym z nich jest nietypowe jak dla większości Polaków użycie szpeku, czyli austriackiej odmiany słoniny czy też boczku. 

Zobacz także:

Czym jest szpek? 

Szpek to określenie dwóch różnych produktów. Jednym z nich jest szynka pochodząca z Tyrolu, drugim podwędzany, peklowany solą boczek. Oba te produkty wykorzystuje się do przygotowania popularnej w Niemczech Osttiroler Gersensuppe, która to zupa jest tamtejszą odmianą krupniku. 

Sprawdźcie zatem jak przygotowuje swoją wariację na temat krupniku Robert Makłowicz, znany fan mieszania różnych kulinarnych prądów w swoim gotowaniu.

Krupnik w stylu Roberta Makłowicza ze szpekiem

Składniki: 

  • 100 g specku lub naszego wędzonego boczku 

  • 150 g kaszy jęczmiennej pęczak  

  • 1,5 l bulionu wołowego 

  • 1 cebula 

  • 1 por  

  • 1 marchewka 

  • 3 ziemniaki 

  • gałka muszkatołowa  

  • sól, pieprz  

  • opcjonalnie: szczypiorek i kwaśna śmietana 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie ze speckiem. Jeżeli nie macie specku możecie użyć po prostu wędzonego boczku. 
  2. Włóżcie mięso do garnka i włączcie palnik. Gdy tłuszcz się wytopi, wrzućcie pokrojoną cebulę i smażcie do zbrązowienia. 
  3. Dodajcie namoczony wcześniej pęczak i podsmażcie całość, aż do momentu przywierania kaszy do dna. 
  4.  Zalejcie wszystko bulionem i delikatnie zeskrobcie to co przywarło do dna. W tym tkwi esencja smaku. 
  5. Gotujcie na niewielkim ogniu do momentu, aż kasza będzie prawie dobra. Dodajcie pozostałe warzywa i gotujcie wszystko razem jeszcze około 20 minut. 
  6. Doprawcie i jeżeli lubicie - zabielcie śmietaną. Udekorujcie posiekanym szczypiorkiem i podsmażonymi plastrami specku. 

Źródło: Robert Makłowicz Facebook