Robert Makłowicz pitrasi krupnik na pęczaku. Lepszy niż Polaków. Używa do niego tego mięsa
Ons/Flickr
Newsy

Krupnik Roberta Makłowicza na pęczaku i tym nietypowym mięsie. Wychodzi mu lepszy niż ten Polaków

Ile pań domu tyle sposobów na krupnik. Ten jednak jest niezwykły. Przepis na proponowany przez nas krupnik podał Robert Makłowicz zainspirowany swoimi zagranicznymi podróżami. Już sam pęczak nadaje mu wyjątkowego charakteru, jednak „kropką nad i” jest mięso w nim wykorzystane.

Krupnik Roberta Makłowicza jest pyszny i wyjątkowo aromatyczny. Ta gęsta i pożywna zupa zapewnia energię na dużą część dnia. Drobno pokrojone warzywa i esencjonalny bulion wołowy sprawiają, że szybko znika z talerza. Gdy raz spróbujecie tego przepisu, będziecie do niego wracać raz po raz!

Robert Makłowicz inspiruje się kuchniami świata 

Robert Makłowicz to znany dziennikarz, a także krytyk kulinarny. Jego pasja jest nie tylko dobra kuchnia, lecz również podróże. Oba te zamiłowania jak wiadomo udało mu się połączyć. Od dawna podróżuje, smakuje i gotuje dla swoich fanów. Znacie go z popularnego programu „Makłowicz w podróży", a także „Makłowicz w drodze". Obecnie jego kulinarne odkrycia podziwiać można na kanale YouTube. 

Jednym z nich jest nietypowe jak dla większości Polaków użycie szpeku, czyli austriackiej odmiany słoniny czy też boczku. 

Czym jest szpek? 

Szpek to określenie dwóch różnych produktów. Jednym z nich jest szynka pochodząca z Tyrolu, drugim podwędzany, peklowany solą boczek. Oba te produkty wykorzystuje się do przygotowania popularnej w Niemczech Osttiroler Gersensuppe, która to zupa jest tamtejszą odmianą krupniku. 

Sprawdźcie zatem jak przygotowuje swoją wariację na temat krupniku Robert Makłowicz, znany fan mieszania różnych kulinarnych prądów w swoim gotowaniu.

Zobacz także
Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę

Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę

Krupnik

Przepis na prawdziwy wiejski krupnik. Ugotujcie go na tym mięsie, a będzie smakował jak u mamy

Krupnik w stylu Roberta Makłowicza ze szpekiem

Składniki: 

  • 100 g specku lub naszego wędzonego boczku 

  • 150 g kaszy jęczmiennej pęczak  

  • 1,5 l bulionu wołowego 

  • 1 cebula 

  • 1 por  

  • 1 marchewka 

  • 3 ziemniaki 

  • gałka muszkatołowa  

  • sól, pieprz  

  • opcjonalnie: szczypiorek i kwaśna śmietana 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie ze speckiem. Jeżeli nie macie specku możecie użyć po prostu wędzonego boczku. 
  2. Włóżcie mięso do garnka i włączcie palnik. Gdy tłuszcz się wytopi, wrzućcie pokrojoną cebulę i smażcie do zbrązowienia. 
  3. Dodajcie namoczony wcześniej pęczak i podsmażcie całość, aż do momentu przywierania kaszy do dna. 
  4.  Zalejcie wszystko bulionem i delikatnie zeskrobcie to co przywarło do dna. W tym tkwi esencja smaku. 
  5. Gotujcie na niewielkim ogniu do momentu, aż kasza będzie prawie dobra. Dodajcie pozostałe warzywa i gotujcie wszystko razem jeszcze około 20 minut. 
  6. Doprawcie i jeżeli lubicie - zabielcie śmietaną. Udekorujcie posiekanym szczypiorkiem i podsmażonymi plastrami specku. 

Źródło: Robert Makłowicz Facebook

Magda Gessler odpowiada na pytania

Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Czy da się zrobić krupnik bez mięsa? Oczywiście, że tak! Anna Lewandowska udowadnia, że jest to możliwe, a bezmięsny krupnik wychodzi bardzo smaczny.

Krupnik - zupa przez jednych uwielbiana, a przez innych znienawidzona. Kto wie, być może to przez awersję Adasia Niezgódki z „Akademii Pana Kleksa” do krupniku całe pokolenie Polaków nabrało wstrętu do tej zupy... A to wielka szkoda, ponieważ dobrze przyrządzony krupnik jest bardzo smaczny, sycący i przede wszystkim zdrowy. W klasycznym przepisie krupnik gotuje się na mięsie, jednak nie jest ono konieczne do przygotowania tej zupy. Smakuje ona wówczas nieco inaczej, ale nadal jest bardzo smaczna. Taką bezmięsną wersję proponuje Anna Lewandowska w jednym ze swoich przepisów. Zamiast mięsa, dodaje ona do zupy więcej warzyw, w tym m.in. nieco groszku oraz całą kalarepę. Dzięki temu krupnik ma wspaniały aromat, smak i nie jest w niczym gorszy od klasycznej wersji tego dania. Sprawdźcie, jak zrobić krupnik bez grama mięsa.  Przepis na krupnik bez mięsa od Ani Lewandowskiej Do przygotowania bezmięsnego krupniku Anna Lewandowska używa poniższych składników: Składniki: 2 litry bulionu warzywnego  1 paczka kaszy pęczak lub jaglanej (100 g) pół szklanki zielonego groszku 3 marchewki 3 ziemniaki 1 kalarepa 1 cebula 3 ziela angielskie 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła/oleju sól pieprz Przygotowanie: Podgrzejcie bulion warzywny i doprowadźcie do wrzenia. Gdy będzie się już gotował, wsypcie kaszę, przepłukaną wcześniej na sitku zimną wodą.  Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka. Na patelni rozgrzejcie olej lub masło klarowane i zeszklijcie cebulę. Obierzcie następnie marchewkę, kalarepę i ziemniaki. Pokrójcie warzywa w kostkę i wrzućcie do garnka z bulionem. Wsypcie ziele angielskie, dodajcie liście laurowe, rozmaryn, sól i pieprz. Nie zapomnijcie...

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
ONS.pl/Ewa Gotuje
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
Chociaż Ewa Wachowicz pochodzi z Małopolski, jak mało kto zna regionalne smaki Polski. Także te z Podlasia. Ostatnio zdradziła przepis na krupnik z guglami.

Zainspirowana kuchnią Białegostoku i okolic pani Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami swojego programu „Ewa gotuje” naprawdę ciekawym przepisem na krupnik z ziemniaczanymi kluskami. Receptura na krupnik pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny. Gugle – bo taką te kluski noszą nazwę – gotuje się osobno. Jednak w pewnym sensie można traktować je jako zamiennik dla nudnych i oklepanych obranych ziemniaków. Co ważne, smakują naprawdę nieźle. Ich struktura przypominać może nieco kartacze lub cepeliny albo znane w innych regionach Polski tzw. kluski żelazne. Przepis na krupnik Ewy Wachowicz z guglami Składniki na krupnik: 1 kg kości wołowych 3 marchewki 2 pietruszki Połowa selera 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól Pieprz 25 dag kaszy pęczak 2 łyżki masła Natka pietruszki do posypania Składniki na kluski gugle 50 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka  masła klarowanego do smażenia 2 jajka 20 dag mąki pszennej Sól Pieprz Przygotowanie: Kości włóżcie do garnka, wypłuczcie z krwi. Dodajcie obrane warzywa, liść laurowy, sól i ziele angielskie i gotujcie, zbierając szumowiny. Kaszę pęczak ugotujcie osobno z dodatkiem masła w proporcji 1:2 z wodą. Przełóżcie ugotowaną kaszę do gotującej się zupy. Na koniec posypcie zupę natką pietruszki. Przystąpcie do przygotowania klusek. Surowe ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, odciśnijcie nadmiar wody. Cebulę obierzcie, pokrójcie i podsmażcie na złoty kolor na maśle. Dodajcie cebulkę do ziemniaków, wbijcie do środka jajka, a także dodajcie mąkę. Doprawcie solą i wyrabiajcie ciasto. Za pomocą dwóch...

krupnik przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Wzbogaćcie krupnik tym sekretnym składnikiem ze swojej kuchni. Będzie smakowała jak nigdy przedtem
Dokuczają wam zimowe mrozy? Zróbcie smaczny krupnik z wyjątkowym dodatkiem!

Przepis na tę zupę jest znany w Polsce od wieków. Nic dziwnego – w końcu kasza stanowiła kiedyś podstawę diety polskich chłopów (ziemniaki pojawiły się w Europie dopiero wiele lat po odkryciu Ameryki). Przygotowuje się go rzecz jasna na bazie bulionu warzywnego, a w bogatszej wersji mięsnego. Składniki na krupnik były i są bardzo tanie, dlatego kiedyś była to jedna z częściej spożywanych zup w Polsce. W dodatku jest bardzo zdrowy! Zawiera między innymi witaminy z grupy B, błonnik, cynk oraz żelazo. Przepis na wyjątkowy krupnik z dodatkiem grzybów Jeśli naszła was ochota na krupnik, to zróbcie go z tego przepisu. Tak przyrządzona zupa, ma wyjątkowy smak dzięki dodaniu jednego składnika – grzybów! W sezonie wykorzystajcie świeże, a zimą - suszone. Spokojnie! Taki dodatek wcale nie sprawi, że wasz tradycyjny krupnik przemieni się w zupę grzybową. Tak czy owak, grzybki świetnie będą komponowały się z kaszą jęczmienną  Do przygotowania krupniku będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 nogę z kurczaka 100 g kaszy jęczmiennej 1 marchewkę Pół pietruszki Kawałeczek selera 2 ziemniaki 1 łyżkę masła Suszone lub świeże grzyby Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pietruszkę Przygotowanie: Mięso umyjcie, a warzywa obierzcie i pokrójcie w kostkę. Do garnka włóżcie mięso, pokrojone warzywa, grzyby oraz wsypcie kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Zalejcie wszystko zimną wodą i zacznijcie gotować. Kaszę wysypcie do miski i wypłuczcie kilka razy w zimnej wodzie. Wsypcie do garnka i gdy zupa się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie przez godzinę. Gdy krupnik będzie już ugotowany, dodajcie do niego łyżkę masła. I gotowe! Krupnik podawajcie z pokrojonym mięsem z ugotowanego kurczaka.

Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną
Adobe Stock
Newsy
Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania
Kasza, dawniej nazywana krupą, to najważniejszy składnik krupniku. To ona powoduje, że krupnik jest tak wyjątkową zupą. Jakiej kaszy do niego użyć?

Krupnik, to jedna z najstarszych polskich zup. Przepisy na krupnik podawała już pierwsza polska autorka książek kucharskich, Lucyna Ćwierciakiewiczówna, a receptury na krupnik staropolski, można znaleźć w niemal każdej książce przedstawiającej kuchnię polską. Kaszę, czyli krupy, od których zupa wzięła swoją nazwę, dawno temu gotowano osobno. Jakiej kaszy używano dawniej, a jakiej używamy dziś? Najstarsze przepisy na krupnik Większość dawnych przepisów zaleca osobno gotować smak i kaszę. Smak, czyli wywar stanowiący podstawę zupy, przedwojenne kucharki gotowały na kościach i gorszych kawałkach mięsa. Do tego dodawały korzenie czyli warzywa korzeniowe, jak marchew, pietruszkę i seler, a także grzyby lub fasolę. Kaszę, gotowano w osolonej wodzie, a po ugotowaniu rozcierano z dużą ilością masła i dopiero wtedy łączono z wywarem, z którego wcześniej wyławiano ugotowane warzywa. Do tak przygotowanej zupy dodawano starte lub drobno pokrojone warzywa i całość posypywano posiekana natką. Jakiej kaszy dawne gospodynie używały do krupniku? Najczęściej była to kasza jęczmienna, perłowa. Choć inna przedwojenna kucharka i autorka książek kucharskich – Maria Monatowa, wspomina w swoich przepisach o kaszy orkiszowej. Klasyczny krupnik z kasza jęczmienną Dziś najczęściej krupnik jest gotowany na kościach lub mięsie, z dodatkiem włoszczyzny. Domowi kucharze dodają też do niego suszone grzyby, dzięki czemu zupa nabiera głębokiego, ciemnego koloru, wywar staje się mięsisty, a smak przechodzi leśnym aromatem. Krupnikowe kasze, to przede wszystkim różne typy kaszy jęczmiennej, przede wszystkim drobne kasze perłowe i gruby pęczak. Znana blogerka, autorka wielu tradycyjnych przepisów, Olga Smile, gotuje swój krupnik wyłącznie na włoszczyźnie, z pominięciem mięsa. A do warzywnego wywaru nie...