Robert Makłowicz pitrasi krupnik na pęczaku. Lepszy niż Polaków. Używa do niego tego mięsa
Ons/Flickr
Newsy

Krupnik Roberta Makłowicza na pęczaku i tym nietypowym mięsie. Wychodzi mu lepszy niż ten Polaków

Ile pań domu tyle sposobów na krupnik. Ten jednak jest niezwykły. Przepis na proponowany przez nas krupnik podał Robert Makłowicz zainspirowany swoimi zagranicznymi podróżami. Już sam pęczak nadaje mu wyjątkowego charakteru, jednak „kropką nad i” jest mięso w nim wykorzystane.

Krupnik Roberta Makłowicza jest pyszny i wyjątkowo aromatyczny. Ta gęsta i pożywna zupa zapewnia energię na dużą część dnia. Drobno pokrojone warzywa i esencjonalny bulion wołowy sprawiają, że szybko znika z talerza. Gdy raz spróbujecie tego przepisu, będziecie do niego wracać raz po raz!

Robert Makłowicz inspiruje się kuchniami świata 

Robert Makłowicz to znany dziennikarz, a także krytyk kulinarny. Jego pasja jest nie tylko dobra kuchnia, lecz również podróże. Oba te zamiłowania jak wiadomo udało mu się połączyć. Od dawna podróżuje, smakuje i gotuje dla swoich fanów. Znacie go z popularnego programu „Makłowicz w podróży", a także „Makłowicz w drodze". Obecnie jego kulinarne odkrycia podziwiać można na kanale YouTube. 

Jednym z nich jest nietypowe jak dla większości Polaków użycie szpeku, czyli austriackiej odmiany słoniny czy też boczku. 

Czym jest szpek? 

Szpek to określenie dwóch różnych produktów. Jednym z nich jest szynka pochodząca z Tyrolu, drugim podwędzany, peklowany solą boczek. Oba te produkty wykorzystuje się do przygotowania popularnej w Niemczech Osttiroler Gersensuppe, która to zupa jest tamtejszą odmianą krupniku. 

Sprawdźcie zatem jak przygotowuje swoją wariację na temat krupniku Robert Makłowicz, znany fan mieszania różnych kulinarnych prądów w swoim gotowaniu.

Zobacz także
Bezmięsny krupnik na piątek z przepisu Anny Lewandowskiej. Dodaje to 1 warzywo

Bezmięsny krupnik z przepisu Anny Lewandowskiej. Dodaje do niego to 1 niezwykłe warzywo

Krupnik

Przepis na prawdziwy wiejski krupnik. Ugotujcie go na tym mięsie, a będzie smakował jak u mamy

Krupnik w stylu Roberta Makłowicza ze szpekiem

Składniki: 

  • 100 g specku lub naszego wędzonego boczku 

  • 150 g kaszy jęczmiennej pęczak  

  • 1,5 l bulionu wołowego 

  • 1 cebula 

  • 1 por  

  • 1 marchewka 

  • 3 ziemniaki 

  • gałka muszkatołowa  

  • sól, pieprz  

  • opcjonalnie: szczypiorek i kwaśna śmietana 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie ze speckiem. Jeżeli nie macie specku możecie użyć po prostu wędzonego boczku. 
  2. Włóżcie mięso do garnka i włączcie palnik. Gdy tłuszcz się wytopi, wrzućcie pokrojoną cebulę i smażcie do zbrązowienia. 
  3. Dodajcie namoczony wcześniej pęczak i podsmażcie całość, aż do momentu przywierania kaszy do dna. 
  4.  Zalejcie wszystko bulionem i delikatnie zeskrobcie to co przywarło do dna. W tym tkwi esencja smaku. 
  5. Gotujcie na niewielkim ogniu do momentu, aż kasza będzie prawie dobra. Dodajcie pozostałe warzywa i gotujcie wszystko razem jeszcze około 20 minut. 
  6. Doprawcie i jeżeli lubicie - zabielcie śmietaną. Udekorujcie posiekanym szczypiorkiem i podsmażonymi plastrami specku. 

Źródło: Robert Makłowicz Facebook

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
ONS.pl/Ewa Gotuje
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
Chociaż Ewa Wachowicz pochodzi z Małopolski, jak mało kto zna regionalne smaki Polski. Także te z Podlasia. Ostatnio zdradziła przepis na krupnik z guglami.

Zainspirowana kuchnią Białegostoku i okolic pani Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami swojego programu „Ewa gotuje” naprawdę ciekawym przepisem na krupnik z ziemniaczanymi kluskami. Receptura na krupnik pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny. Gugle – bo taką te kluski noszą nazwę – gotuje się osobno. Jednak w pewnym sensie można traktować je jako zamiennik dla nudnych i oklepanych obranych ziemniaków. Co ważne, smakują naprawdę nieźle. Ich struktura przypominać może nieco kartacze lub cepeliny albo znane w innych regionach Polski tzw. kluski żelazne. Przepis na krupnik Ewy Wachowicz z guglami Składniki na krupnik: 1 kg kości wołowych 3 marchewki 2 pietruszki Połowa selera 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól Pieprz 25 dag kaszy pęczak 2 łyżki masła Natka pietruszki do posypania Składniki na kluski gugle 50 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka  masła klarowanego do smażenia 2 jajka 20 dag mąki pszennej Sól Pieprz Przygotowanie: Kości włóżcie do garnka, wypłuczcie z krwi. Dodajcie obrane warzywa, liść laurowy, sól i ziele angielskie i gotujcie, zbierając szumowiny. Kaszę pęczak ugotujcie osobno z dodatkiem masła w proporcji 1:2 z wodą. Przełóżcie ugotowaną kaszę do gotującej się zupy. Na koniec posypcie zupę natką pietruszki. Przystąpcie do przygotowania klusek. Surowe ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, odciśnijcie nadmiar wody. Cebulę obierzcie, pokrójcie i podsmażcie na złoty kolor na maśle. Dodajcie cebulkę do ziemniaków, wbijcie do środka jajka, a także dodajcie mąkę. Doprawcie solą i wyrabiajcie ciasto. Za pomocą dwóch...

Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną
Adobe Stock
Newsy
Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania
Kasza, dawniej nazywana krupą, to najważniejszy składnik krupniku. To ona powoduje, że krupnik jest tak wyjątkową zupą. Jakiej kaszy do niego użyć?

Krupnik, to jedna z najstarszych polskich zup. Przepisy na krupnik podawała już pierwsza polska autorka książek kucharskich, Lucyna Ćwierciakiewiczówna, a receptury na krupnik staropolski, można znaleźć w niemal każdej książce przedstawiającej kuchnię polską. Kaszę, czyli krupy, od których zupa wzięła swoją nazwę, dawno temu gotowano osobno. Jakiej kaszy używano dawniej, a jakiej używamy dziś? Najstarsze przepisy na krupnik Większość dawnych przepisów zaleca osobno gotować smak i kaszę. Smak, czyli wywar stanowiący podstawę zupy, przedwojenne kucharki gotowały na kościach i gorszych kawałkach mięsa. Do tego dodawały korzenie czyli warzywa korzeniowe, jak marchew, pietruszkę i seler, a także grzyby lub fasolę. Kaszę, gotowano w osolonej wodzie, a po ugotowaniu rozcierano z dużą ilością masła i dopiero wtedy łączono z wywarem, z którego wcześniej wyławiano ugotowane warzywa. Do tak przygotowanej zupy dodawano starte lub drobno pokrojone warzywa i całość posypywano posiekana natką. Jakiej kaszy dawne gospodynie używały do krupniku? Najczęściej była to kasza jęczmienna, perłowa. Choć inna przedwojenna kucharka i autorka książek kucharskich – Maria Monatowa, wspomina w swoich przepisach o kaszy orkiszowej. Klasyczny krupnik z kasza jęczmienną Dziś najczęściej krupnik jest gotowany na kościach lub mięsie, z dodatkiem włoszczyzny. Domowi kucharze dodają też do niego suszone grzyby, dzięki czemu zupa nabiera głębokiego, ciemnego koloru, wywar staje się mięsisty, a smak przechodzi leśnym aromatem. Krupnikowe kasze, to przede wszystkim różne typy kaszy jęczmiennej, przede wszystkim drobne kasze perłowe i gruby pęczak. Znana blogerka, autorka wielu tradycyjnych przepisów, Olga Smile, gotuje swój krupnik wyłącznie na włoszczyźnie, z pominięciem mięsa. A do warzywnego wywaru nie...

Krupnik
ami91/gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy przepisz na polski krupnik na wędzonym boczku. Takiej treściwej i smacznej zupy jeszcze nie jedliście
Krupnik to jedna z tych zup, którymi kiedyś karmiły nas nasze mamy i babcie. Czas na reaktywację tradycji.

Zupa pomidorowa, rosół, żurek, barszcz czerwony – do tego kwartetu klasycznych zup polskiej kuchni trzeba koniecznie doliczyć także skromny, ale bardzo smaczny krupnik. Nasze mamy i babcie żonglowały tą piątką w najprzeróżniejsze sposoby, tak by domownikom nie znudziły się zanadto pierwsze dania. Wróćmy więc do tych pięknych wspomnień. Zupy, podawane zwykle z obowiązkową kromką białego chleba były kiedyś podstawą dziennej racji żywnościowej każdego Polaka. Był nią także krupnik, który przez młodsze pokolenie nie jest zbyt mocno doceniany. Warto dać zaryzykować i przygotować krupnik po swojemu. Pamiętajcie – podczas przygotowania koniecznie trzeba dodać do tej zupy trochę swojego serca, tak by posmakowała wszystkim. Tak właśnie jak robiły to nasze babcie! Co zrobić, by krupnik smakował tak jak kiedyś, a jednocześnie był atrakcyjnym pokarmem dla młodszych? Sekret oczywiście tkwi w składnikach. PRL-owska gospodarka niedoboru stale wymuszała na gospodyniach domowych sięganie do najgłębiej skrywanych pokładów inwencji i fantazji. Na drobnych kawałkach kości i mięsa Polki potrafiły w czasach tzw. komuny przygotowywać prawdziwe przysmaki. Żyjemy dzisiaj w zupełnie innych realiach. Wykorzystajmy więc szeroko dostępne jakościowe, a wcale niezbyt drogie mięso i dajmy naszemu krupnikowi drugie życie. Zamiast „wystanej” w kolejce kości na zupę, dzisiaj możemy przecież wykorzystać do gotowania żeberka. Nasze pierwsze danie wzbogacimy tym razem wędzonym boczkiem. Ta część wieprzowiny była niestety towarem deficytowym, szczególnie pośród uboższej ludności miast. Teraz jest dostępna dla każdego – dlatego ani chwili nie wahajmy dodać się nieco boczku do naszego krupniku. Przepis na krupnik na wędzonym boczku Składniki: 20 dag boczku wędzonego 10 dag kaszy jęczmiennej 1...

Robert Makłowicz wchodzi w politykę? Nie spodoba się to wszystkim
ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz wchodzi w politykę? Nie wszystkim się to spodoba
Tego nikt się nie spodziewał. Robert Makłowicz wystąpił z poparciem dla jednego z kandydatów na prezydenta Rzeszowa. Co sądzicie o jego postawie?

Wydawałoby się, że Robertowi Makłowiczowi daleko do politycznych sporów i waśni znanych z budynku polskiego Sejmu przy ul. Wiejskiej. Tymczasem prawda o charakternym prowadzącym kulinarnych programów wygląda nieco inaczej. Co Robert Makłowicz w przeszłości mówił o polityce? Znana jest nieskrywana nigdy miłość Roberta Makłowicza do austro-węgierskiej cesarsko-królewskiej monarchii Habsburgów. Co prawda po dawnym C.K. imperium ze stolicą w Wiedniu już nic nie zostało, ale pan Robert jako rodowity krakus wraca do habsburskiej przeszłości z nutką nostalgii i estymy. Swego czasu pan Robert nie ukrywał także swojego rozczarowania rządami Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego. W jednym z programów publicystycznych gwiazdor otwarcie psioczył przed laty na wszechobecną biurokrację i marazm w kraju. Dystans, jaki Makłowicz okazał w stosunku do ekipy Donalda Tuska, nie może jednak przyćmić tego, co 57-latek sądzi rządzie Prawa i Sprawiedliwości. Partii Jarosława Kaczyńskiego nie raz obrywało się od Makłowicza, który okazywał swój sprzeciw w otwarty sposób, np. biorąc udział w strajku kobiet w zeszłym roku. Teraz pan Robert postanowił pójść o krok dalej. Wraz ze zbliżającymi się wyborami na prezydenta Rzeszowa, Makłowicz postanowił wejść do gry ze wsparciem dla kandydata na ten urząd, czyli Konrada Fijołka, polityka startującego do elekcji z poparciem PO, SLD, PSL i Polski 2050. W jaki sposób Robert Makłowicz namawia do głosowania na Konrada Fijołka? Jak można było się spodziewać, Makłowicz nie zaczął nagle roznosić rzeszowianom ulotek z podobizną Fijołka, czy wygłaszać płomiennych mów  na wiecach wyborczych. Podróżnik wybrał inny sposób zachęty mieszkańców miasta do glosowania na swojego faworyta: – Jeżeli...