Robert Makłowicz to chyba najbardziej znany polski kucharz. Od wielu lat przedstawia Polakom dania z całego świata. Od niedawna robi to na swoim kanale na YouTube, gdzie śledzi go i regularnie ogląda ponad 270 tysięcy widzów. Tym razem, Robert Makłowicz przygotował specjalny odcinek programu, do którego zaprosił też swoją żonę. Przygotował on propozycje i przepisy na posiłki wielkanocne.

Śniadanie Wielkanocne według Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz zaprezentował pomysły na wielkanocne śniadanie. Podzielił się przepisem na sos do zimnych mięs i jajka po lyońsku. Oprócz tego kucharz przygotował przepyszny pasztet z drobiowych wątróbek. Spróbujecie przygotować go u siebie w domach?

Pasztet z drobiowych wątróbek według Roberta Makłowicza

Składniki na pasztet z wątróbek

  • 800 g wątróbek drobiowych lub króliczych
  • 200 g masła
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml bardzo słodkiego wina: porto, sherry, madera lub ok. 3 łyżki brandy
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • Kilka gałązek tymianku
  • Świeżo mielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie pasztetu według Roberta Makłowicza

  1. Podgrzejcie na patelni połowę masła.
  2. Dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Przesmażcie chwilę. 
  3. Odłóżcie cebulę na bok patelni, wyłóżcie na nią wątróbkę. Zwiększcie ogień i smażcie wątróbkę z dwóch stron. Może być wciąż różowa w środku.
  4. Uważajcie, żeby wątróbka się nie przypaliła. Dodajcie słodkie wino i zwiększcie ogień.  Danie może się nawet zapalić!
  5. Przyprawcie zawartość patelni gałką muszkatołową, świeżym tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Dodajcie soli do smaku. Duście przez kolejne 2 minuty.
  6. Przełóżcie zawartość patelni do naczynia do miksowania.
  7. Na patelnię dodacie jeszcze trochę wina i podgrzejcie, by aromatyzować wino. Przelejcie do naczynia do blendowania.
  8. Dodajcie do naczynia do miksowania resztę masła i zblendujcie pasztet.
  9. Przetrzyjcie masę pasztetową przez sitko.
  10. Wyłóżcie foremkę folią spożywczą. Do foremki włóżcie masę pasztetową. 
  11. Pasztet przełóżcie do lodówki. 
  12. Delikatnie wyjmijcie pasztet z formy przed podaniem.

Pasztet od Roberta Makłowicza ma strukturę trochę podobną do francuskiego foie gras. Jest bardzo delikatny w smaku i nie wymaga pieczenia.