Robert Makłowicz to chyba najbardziej znany polski kucharz. Od wielu lat przedstawia Polakom dania z całego świata. Od niedawna robi to na swoim kanale na YouTube, gdzie śledzi go i regularnie ogląda ponad 270 tysięcy widzów. Tym razem, Robert Makłowicz przygotował specjalny odcinek programu, do którego zaprosił też swoją żonę. Przygotował on propozycje i przepisy na posiłki wielkanocne.
Śniadanie Wielkanocne według Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz zaprezentował pomysły na wielkanocne śniadanie. Podzielił się przepisem na sos do zimnych mięs i jajka po lyońsku. Oprócz tego kucharz przygotował przepyszny pasztet z drobiowych wątróbek. Spróbujecie przygotować go u siebie w domach?
Pasztet z drobiowych wątróbek według Roberta Makłowicza
Składniki na pasztet z wątróbek
- 800 g wątróbek drobiowych lub króliczych
- 200 g masła
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml bardzo słodkiego wina: porto, sherry, madera lub ok. 3 łyżki brandy
- Świeżo mielony pieprz
- Sól
- Kilka gałązek tymianku
- Świeżo mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie pasztetu według Roberta Makłowicza
- Podgrzejcie na patelni połowę masła.
- Dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Przesmażcie chwilę.
- Odłóżcie cebulę na bok patelni, wyłóżcie na nią wątróbkę. Zwiększcie ogień i smażcie wątróbkę z dwóch stron. Może być wciąż różowa w środku.
- Uważajcie, żeby wątróbka się nie przypaliła. Dodajcie słodkie wino i zwiększcie ogień. Danie może się nawet zapalić!
- Przyprawcie zawartość patelni gałką muszkatołową, świeżym tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Dodajcie soli do smaku. Duście przez kolejne 2 minuty.
- Przełóżcie zawartość patelni do naczynia do miksowania.
- Na patelnię dodacie jeszcze trochę wina i podgrzejcie, by aromatyzować wino. Przelejcie do naczynia do blendowania.
- Dodajcie do naczynia do miksowania resztę masła i zblendujcie pasztet.
- Przetrzyjcie masę pasztetową przez sitko.
- Wyłóżcie foremkę folią spożywczą. Do foremki włóżcie masę pasztetową.
- Pasztet przełóżcie do lodówki.
- Delikatnie wyjmijcie pasztet z formy przed podaniem.
Pasztet od Roberta Makłowicza ma strukturę trochę podobną do francuskiego foie gras. Jest bardzo delikatny w smaku i nie wymaga pieczenia.