Placki ziemniaczane są tak pyszne, że nikt nie potrafi się im oprzeć.
Chrupiąca skórka i miękki środek to ich najsmaczniejszy plus. Placki ziemniaczane podane z aromatycznym gulaszem, sosem pomidorowym czy grzybowym albo śmietaną czosnkową, potrafią zachwycić niejedno podniebienie.
Placki ziemniaczane to też jedna z najprostszych potraw. Do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników. Główną rolę grają uwielbiane ziemniaki. Starte lub ugotowane. Z każdego rodzaju ziemniaków placki wychodzą przepyszne!
Rewolucyjna receptura na placki ziemniaczane
Będziecie potrzebować:
- 650 g ugotowanych ziemniaków
- 3 większe jajka
- 2 łyżki mleka
- 20 g świeżych drożdży
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka śmietany
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Świeże drożdże wymieszajcie z ciepłym mlekiem i łyżką mąki pszennej.
- Po wymieszaniu rozpuszczone drożdże odstawcie.
- Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonej wodzie.
- Jeśli placki ziemniaczane chcecie zrobić szybciej, możecie przyspieszyć gotowanie ziemniaków! Wystarczy, że przed ich gotowaniem pokroicie je w mniejsze kawałki. Im będą mniejsze, tym szybciej się ugotują. To prosty trik, który skróci czas obróbki termicznej!
- Gdy ziemniaki będą już miękkie zmielcie je w maszynce.
- Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie.
- W większej misce utrzyjcie śmietanę z żółtkami, dodajcie wcześniej rozrobione z mlekiem i mąką drożdże oraz zmielone ziemniaki.
- Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszajcie i doprawcie ją solą i pieprzem do smaku.
- Z białek jaj ubijcie sztywną pianę. Wykładajcie ją porcjami na masę, przesypując mąką. Całość ponownie wymieszajcie.
- Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie już gorący, nabierajcie łyżką masę ziemniaczaną i kładźcie na patelni z tłuszczem niezbyt grube placki.
- Placki ziemniaczane smażcie na rumiano z obu stron tak, by były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Usmażone placki ziemniaczane podawajcie z aromatycznym gulaszem, ze śmietaną lub na słodko posypane cukrem. Smacznego!