Jak sprawić, żeby placki ziemniaczane były mniej tłuste?
Adobe Stock
Newsy

Rewolucyjna receptura na placki ziemniaczane. Tak chrupiących jeszcze nie jedliście

Jeśli kochacie jeść placki ziemniaczane, mamy dla was rewelacyjny przepis. Placki wychodzą bajecznie chrupiące z zewnątrz i rozkosznie miękkie w środku.
Magdalena Kieblesz
marzec 18, 2021

Placki ziemniaczane są tak pyszne, że nikt nie potrafi się im oprzeć. 

Chrupiąca skórka i miękki środek to ich najsmaczniejszy plus. Placki ziemniaczane podane z aromatycznym gulaszem, sosem pomidorowym czy grzybowym albo śmietaną czosnkową, potrafią zachwycić niejedno podniebienie. 

Placki ziemniaczane to też jedna z najprostszych potraw. Do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników. Główną rolę grają uwielbiane ziemniaki. Starte lub ugotowane. Z każdego rodzaju ziemniaków placki wychodzą przepyszne!  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rewolucyjna receptura na placki ziemniaczane

Będziecie potrzebować:

  • 650 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 większe jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Świeże drożdże wymieszajcie z ciepłym mlekiem i łyżką mąki pszennej.
  2. Po wymieszaniu rozpuszczone drożdże odstawcie. 
  3. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonej wodzie.
  4. Jeśli placki ziemniaczane chcecie zrobić szybciej, możecie przyspieszyć gotowanie ziemniaków! Wystarczy, że przed ich gotowaniem pokroicie je w mniejsze kawałki. Im będą mniejsze, tym szybciej się ugotują. To prosty trik, który skróci czas obróbki termicznej!
  5. Gdy ziemniaki będą już miękkie zmielcie je w maszynce.
  6. Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie.
  7. W większej misce utrzyjcie śmietanę z żółtkami, dodajcie wcześniej rozrobione z mlekiem i mąką drożdże oraz zmielone ziemniaki. 
  8. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszajcie i doprawcie ją solą i pieprzem do smaku.
  9. Z białek jaj ubijcie sztywną pianę. Wykładajcie ją porcjami na masę, przesypując mąką. Całość ponownie wymieszajcie.
  10. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie już gorący, nabierajcie łyżką masę ziemniaczaną i kładźcie na patelni z tłuszczem niezbyt grube placki.
  11. Placki ziemniaczane smażcie na rumiano z obu stron tak, by były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. 

Usmażone placki ziemniaczane podawajcie z aromatycznym gulaszem, ze śmietaną lub na słodko posypane cukrem. Smacznego! 

placki ziemniaczane przepis
Gotujmy.pl
Newsy Na słodko, na wytrawnie, na pikantnie. Dziś Międzynarodowy Dzień Placków. Tych z naszego przepisu jeszcze nie jedliście 
Z okazji Międzynarodowego Dnia Placków mamy dla was wyjątkowy przepis na placki ziemniaczane - mamy nadzieję, że lubicie pikantne jedzenie!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Wszyscy możemy się zgodzić, że absolutnym królem polskiej kuchni jest ziemniak. Dziś swoje święto obchodzi jedno z popularniejszych dań z tego warzywa – placki ziemniaczane! I to nie tylko w Polsce, ponieważ dziś świętuje cały świat! Placki ziemniaczane na świecie Wiedzieliście, że placki ziemniaczane to popularne danie nie tylko w Polsce? Jada się je jeszcze w kilku krajach, wszędzie przyrządzając je nieco inaczej. My smażymy na dużej ilości oleju starte, surowe ziemniaki doprawione solą, pieprzem i cebulą. A na przykład Szwajcarzy wcześniej podgotowują ziemniaki i z takiej masy formują placki do smażenia, a na wierzchu lubią roztopić ser lub rozbić jajko. Amerykanie i Anglicy przygotowują „hash browns”, czyli placki z grubo startych lub posiekanych ziemniaków z jajkiem i przyprawami. Chętnie jedzą je na śniadanie! Natomiast Ukraińcy jedzą „deruny”, a Białorusini „draniki”, jednak jeżeli chodzi o sposób przyrządzania, to nie ma praktycznie żadnej różnicy między nimi, a naszymi plackami. Przepis na placki po cygańsku Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemniaka mamy dla was przepis na ostre placki po cygańsku z chili! Składniki: Pół kg ziemniaków 2 jaja 1 pęczek koperku 1 pęczek tymianku 2-3 łyżki mąki 200 g szynki wieprzowej 1 cebula 1 ostra papryczka Przyprawa chili Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Sos: Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się przypiecze, dodajemy siekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę. Na koniec wrzucamy pęczek tymianku, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do zmiękczenia mięsa. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęszczamy sos mąką. Placki: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka i...

Przeczytaj
kopytka przepis
Adobe Stock
Newsy Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni
Choć kopytka należą do ulubionych dań dzieci, dorośli też je kochają! To banalnie prosty, szybki, tani a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca. Jeśli zamierzasz go przyrządzić, musisz pamiętać, żeby odparować ziemniaki. To sekret idealnego ciasta!
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Kopytka to bez dwóch zdań świetny pomysł na leniwy obiad. W końcu ich przyrządzenie nie wymaga wizyty w żadnym sklepie. Wszystkie składniki z pewnością masz w domu. Przepis na kopytka Będziesz potrzebować 1 kilogram ziemniaków 500 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie umieść w gotującej się wodzie.  Kiedy już staną się miękkie (po ok. 25 minutach) odcedź je z wody, a następnie ponownie umieść na ogniu i odparuj, czyli innymi słowy przesmaż przez ok. 2 minuty. To sprawi, że zawarta w nich woda wyparuje i będą smaczniejsze. Tak przygotowane ziemniaki rozbij specjalnym tłuczkiem, a następnie umieść w dużej misce. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także jajka. Całość delikatnie wyrób przy pomocy dłoni. Gotowe ciasto umieść na stolnicy lub blacie kuchennym oprószonym mąką. Następnie podziel je na porcje, z każdej uformuj średniej grubości wałek i spłaszcz go dłonią. Przy pomocy noża odcinaj kluski. Powinny mieć ok. 2 cm szerokości. W dużym garnku umieść wodę i sól. Całość zagotuj. W wodzie umieszczaj kopytka, najlepiej partiami, tak aby się nie posklejały i nie obniżyły znacznie temperatury wody.  Od momentu, w którym kluski zaczną wypływać na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty, a następnie wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe! Tak przygotowane kopytka najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym, ale również mięsnym, na przykład gulaszem. 

Przeczytaj
Pyzy z mięsem
Gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Przepisy Sklepowe nigdy nie dorównają smakiem tym domowym. Znamy przepis na najlepsze pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem to przysmak dla większości Polaków. Miękkie, puszyste i jednocześnie konkretne w smaku – pogubicie się w liczeniu zjedzonych sztuk!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Nie mamy wątpliwości. Pyzy z mięsem to doprawdy wciągające jedzenie. Jeżeli mamy przed sobą talerz tej smacznej potrawy, opróżnimy go w mig. Żeby jednak „pyzowa uczta” mogła się udać, trzeba postarać się o ich odpowiednie przygotowanie. Pyzy są dość pracochłonnym daniem. Nie chcemy więc, by cały wysiłek poszedł na marne. Jakie są zagrożenia przy robieniu pyz? Po pierwsze możemy sprawić, że nasze pyzy będą zbyt twarde. Stanie się tak jeśli dodamy do ciasta zbyt dużo mąki . Stąd nasza uwaga – uważajmy podczas wyrabiania ciasta. Lepiej pomęczyć się z ciastem nieco dłużej, niż dosypać zbyt dużo mąki. Jeżeli przesadzimy w drugą stronę, to też nie będziemy mogli cieszyć się ze smacznych pyz. Ciasto złożone ze zbyt dużej ilości ziemniaków (zwłaszcza tych nieco wodnistych czy młodych ) może rozpaść się nam podczas gotowania. Wtedy pozostanie nam tylko wyławianie resztek farszu z wrzątku… Jak przygotować dobre pyzy? Kluczem jest więc zachowanie odpowiednich proporcji. O to nie należy się zbytnio martwić, jeżeli postępujemy według podanego przez nas przepisu. Drugą sprawą jest wybór odpowiedniej odmiany ziemniaka . Jak już wspomnieliśmy, unikajmy wodnistych rodzajów. Należy szukać jak najbardziej mącznych ziemniaków, które sprawią, że pyzy będą zwarte, a jednocześnie bardzo miękkie. Jakie mięso wybierzemy na pyzy? Są zwolennicy mieszania różnych rodzajów mięs do farszu na pyzy – np. podrobów z mięsem mielonym. Inni wolą zaś faszerować pyzy pasztetem . My polecamy za to po prostu dobre, dość tłuste mięso mielone – najlepiej kupione w kawałku i zmielone przez nas w domu. Przepis na pyzy z mięsem Składniki: 1 kg mącznych ziemniaków Ok. 25 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 2 jaja Łyżka...

Przeczytaj
mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

Przeczytaj