Placki ziemniaczane są tak pyszne, że nikt nie potrafi się im oprzeć. 

Chrupiąca skórka i miękki środek to ich najsmaczniejszy plus. Placki ziemniaczane podane z aromatycznym gulaszem, sosem pomidorowym czy grzybowym albo śmietaną czosnkową, potrafią zachwycić niejedno podniebienie. 

Placki ziemniaczane to też jedna z najprostszych potraw. Do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników. Główną rolę grają uwielbiane ziemniaki. Starte lub ugotowane. Z każdego rodzaju ziemniaków placki wychodzą przepyszne!  

Rewolucyjna receptura na placki ziemniaczane

Będziecie potrzebować:

  • 650 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 większe jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Świeże drożdże wymieszajcie z ciepłym mlekiem i łyżką mąki pszennej.
  2. Po wymieszaniu rozpuszczone drożdże odstawcie. 
  3. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonej wodzie.
  4. Jeśli placki ziemniaczane chcecie zrobić szybciej, możecie przyspieszyć gotowanie ziemniaków! Wystarczy, że przed ich gotowaniem pokroicie je w mniejsze kawałki. Im będą mniejsze, tym szybciej się ugotują. To prosty trik, który skróci czas obróbki termicznej!
  5. Gdy ziemniaki będą już miękkie zmielcie je w maszynce.
  6. Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie.
  7. W większej misce utrzyjcie śmietanę z żółtkami, dodajcie wcześniej rozrobione z mlekiem i mąką drożdże oraz zmielone ziemniaki. 
  8. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszajcie i doprawcie ją solą i pieprzem do smaku.
  9. Z białek jaj ubijcie sztywną pianę. Wykładajcie ją porcjami na masę, przesypując mąką. Całość ponownie wymieszajcie.
  10. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie już gorący, nabierajcie łyżką masę ziemniaczaną i kładźcie na patelni z tłuszczem niezbyt grube placki.
  11. Placki ziemniaczane smażcie na rumiano z obu stron tak, by były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. 

Usmażone placki ziemniaczane podawajcie z aromatycznym gulaszem, ze śmietaną lub na słodko posypane cukrem. Smacznego! 

Zobacz także: