Wystarczy tylko odrobina, by kotlety mielone stały się puszyste i jędrne. Niewielu o tym słyszało
Adobe Stock
Newsy

Wystarczy tylko odrobina, by kotlety mielone stały się puszyste i jędrne. Niewielu o tym słyszało

Chcecie się dowiedzieć jak zrobić pulchne kotlety mielone? Poznajcie ten prosty sposób!

Sposobów na zrobienie mielonych jest wiele i każdy kucharz i gospodyni uważa, że jego albo jej metoda jest najlepsza. Warto jednak posłuchać rad innych miłośników gotowania – dzięki temu wasze potrawy będą jeszcze lepsze! Poznajcie zatem ten niezwykły, ale prosty trik na przygotowanie pysznych mielonych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na dobre kotlety mielone

Zastanawiacie się co zrobić, by kotlety mielone wyszły pulchne i miękkie? Sztuczka polega na dodaniu do mięsa lodowatej wody! W trakcie wyrabiania mięsa z jajkiem, bułką i przyprawami, dolewajcie do niego bardzo zimną wodę, w proporcji 50 ml na pół kilograma mięsa. Długo wyrabiane mięso z takim dodatkiem to gwarancja puszystych kotletów!

Jeżeli przed dodaniem cebuli do mięsa podsmażacie ją, to pamiętajcie o tym, by po usmażeniu ją ostudzić – w przeciwnym razie dolewanie zimnej wody do mięsa minie się z celem.

Zobacz także
Posiekajcie to drobno i dodajcie do kotletów mielonych. Wyjdą leciutkie i pełne smaku

Posiekajcie to drobno i dodajcie do kotletów mielonych. Wyjdą leciutkie i pełne smaku

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Przepis na kotlety mielone

Aby przygotować idealne kotlety mielone, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego w łopatki
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 bułka kajzerka
  • Mleko do namoczenia
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Tymianek
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  2. Bułkę namoczcie w mleku.
  3. Następnie do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie do niego startą cebulę, odciśniętą bułkę, dwa jajka oraz przyprawy: majeranek, tymianek, czosnek oraz sól i pieprz według uznania. Nie żałujcie majeranku – nadaje kotletom wspaniały smak!
  4. Bardzo dokładnie wyróbcie masę na kotlety. Podczas wyrabiania dolewajcie do niej bardzo zimnej wody.
  5. Wyrobioną masę mięsną przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na godzinę.
  6. Po tym czasie wyjmijcie mięso, a na patelni rozgrzejcie dużą porcję oleju.
  7. Formujcie mięso na kotlety i obtaczajcie w bułce tartej. Gotowe kładźcie na patelni i smażcie na średnim ogniu na złoty kolor.

I gotowe! Kotlety mielone najlepiej smakują podane z tłuczonymi ziemniakami i surówką z ogórków kiszonych, ćwikłą lub młodą kapustą na ciepło.

Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Flickr
Newsy
Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Uwielbiacie kotlety mielone, ale nie przepadacie za ich przygotowywaniem? Sporo przy tym bałaganu! Dowiedzcie się, co zrobić, by szybciej i łatwiej smażyć kotlety.

Kotlety mielone są pyszne, chociaż trzeba przyznać, że sporo przy nich pracy i sprzątania. Nie każdy przepada za klejącą się masą mięsną! Ale książki kucharskie pełne są sprytnych trików, w tym na klejące się mięso na mielone. Sprawdźcie sami. Naszą poradę na ten odwieczny kulinarny kłopot Polaków odnajdziecie poniżej. Przepis na kotlety mielone Do przygotowania kotletów mielonych, które posmakują wszystkim domownikom, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe, z kurczaka, z indyka albo mieszane, choć najlepiej sprawdza się wieprzowe mięso z łopatki lub podgardla) 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 duża cebula Majeranek Czosnek granulowany Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie: Suchą bułkę kajzerkę zamoczcie w wodzie, a najlepiej w mleku. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie do niego startą cebulę, wymoczoną w mleku kajzerkę i wbijcie jedno jajko. Dodajcie łyżeczkę majeranku, płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według uznania. Bardzo dokładnie wyróbcie masę. Następnie na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju (gdy położycie w nim kotlety, powinien sięgać na wysokość ok. pół centymetra). Zamoczcie dłonie w wodzie lub oleju i dopiero wtedy odrywajcie kawałki mięsa z masy i formujcie je w kształt kotletów. Dzięki temu trikowi mięso będzie się znacznie łatwiej wyrabiało i nie będzie się tak kleić! Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu. Smażcie kotlety po około 2 minuty z każdej strony tak, by się mocno przyrumieniły, a następnie zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze kilka minut. By sprawdzić, czy kotlety są już gotowe, nakłujcie jeden delikatnie widelcem. Gdy...

Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem
Flickr
Newsy
Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem
Kotlety mielone to kulinarny pewniak podczas każdego obiadu. Co jednak, gdy w domu zabrakło wam właśnie jajek lub z jakichś przyczyn nie możecie ich jeść? Czym zlepić kotlety i jak sprawić, by pozostały pulchne i wilgotne?  

Wiele osób nie wyobraża sobie mielonych bez dodatku jajka. Jednak bardzo łatwo go zastąpić, nie tracąc nic na smaku i konsystencji dania. Kotlety z tego przepisu są nie tylko zwięzłe, soczyste, ale również mają wspaniały, wyrazisty smak.  Jak działają jajka w kotletach mielonych?  Jajka to naturalne spoiwo mielonych. Dzięki nim wszystkie składniki łączą się ze sobą, a kotlety nie rozpadają się podczas smażenia. Oprócz tego, jajka również cudownie nawilżają mięso. Jeżeli wrzucicie ich zbyt mało lub zbyt dużo do mielonych, to będą one albo suche jak wiór, albo wręcz papkowate. Dlatego, szukając zastępstwa dla tego składnika, trzeba pomyśleć o czymś, co nie tylko zwiąże masę, lecz również nada jej soczystości.  Czym zastąpić jajko w mielonych?  Połączenie wszystkich składników i utrzymanie ich razem to najważniejsze zadanie produktu, który zastąpi jajka. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku mąka ziemniaczana. Jest to często używany składnik wiążący, który nie wpływa znacząco na smak kotletów. Wystarczą dwie łyżki na pół kilograma mięsa, by mielone utrzymały swój kształt podczas obróbki.  Robiąc kotlety bez jajek, musicie postarać się, by były miękkie i soczyste. To, co nadaje im zwięzłości, również je usztywnia. Pamiętajcie zatem, by nie odciskać zbyt mocno namoczonej kajzerki, gdyż zawarta w niej woda doda soczystości temu daniu. Możecie również uzupełnić masę mięsną łyżką musztardy, która oprócz wilgoci, niesie ze sobą smak. Dzięki temu mielone nie będą potrzebować zbyt wielu przypraw.  Przepis na kotlety mielone bez jajka  Składniki:  ½ mięsa mielonego  1 kajzerka  1 cebula  1 ząbek czosnku   2 łyżki mąki ziemniaczanej   1 łyżka musztardy  sól i pieprz   bułka...

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję
Soczyste kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jednak ich przygotowanie nie zawsze jest proste. Sprawdźcie ten patent, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Kotlety mielone to tuż obok schabowych najpopularniejsze danie w Polsce. Najczęściej jest serwowane z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami czy mizerią. Ich przygotowanie wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad, po to aby wyszły pyszne. Zastosujcie jeden trik, a za każdym razem będą idealnie soczyste. Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z dobrej jakości mięsa mielonego. Zwykło uważać się, że im bardziej tłuste mięso, tym lepsze kotlety. Do farszu zazwyczaj dodaje się również pokrojoną drobno cebulę, która podkręca nieco smak potrawy. Niektóre gospodynie dodają także przeciśnięty przez praskę czosnek. To jednak nie wszystko... Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Oprócz tego ważne jest jajko, które ma za zadanie scalić całą masę. Istotne są również przyprawy. Najlepiej sprawdzają się standardowe, czyli sól oraz pieprz. Niemniej jednak niemal cały smak potrawy powinien wychodzić od samego mięsa i. Na pewno zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły nieco za suche. Dzieje się tak, gdy nie dysponujecie wystarczająco tłustym mięsem mielonym. W takim wypadku można uratować potrawę, wykorzystując jeden sprytny trik. Wystarczy zastosować stary patent zawodowych kucharzy i do masy mięsnej dodać startą cukinię. Dzięki niej usmażone mielone będą odpowiednio pulchne i soczyste. Przetestujcie ten trik i zaskoczcie bliskich. Przepis na kolety mielone z sekretnym dodatkiem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 bułka, może być czerstwa 1 szklanka mleka 1 cebula 1 cukinia 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Bułkę przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka na około 10 minut. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce bądź bardzo drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie...

jak usmażyć kotlety mielone
Flickr
Newsy
Zróbcie to z mięsem 30 minut przed lepieniem kotletów mielonych. Wyjdą wyjątkowo pulchne i soczyste
Staracie się, by wasze kotlety mielone były jak najlepsze? Mamy dla was jeszcze jedną pożyteczną radę.

Podstawy smażenia kotletów mielonych znają nawet poczatkujący adepci sztuki gotowania. Przecież każdy podglądał przy tym swoją mamę i babcię! Na pewno widzieliście jak kiedyś mama lub babcia moczyła bułkę w mleku przed dodaniem jej do mięsa. Jakie mięso wybrać na kotlety mielone? A skoro mowa o mięsie – z pewnością byliście świadkami tego, jak w waszych domach mielono mięso przez tradycyjną maszynkę. Dzisiaj kupujecie już w sklepach gotowe mielonki. Ważne jednak, by były odpowiednio tłuste – inaczej kotlety będą za suche. Mogą się też rozpadać. To jednak nie wszystko. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was jeszcze jedną sztuczkę, która poprawi smak waszych kotletów mielonych. Po co odstawiać wyrobione mięso na kotlety do lodówki? Dzięki naszej sztuczce wasze kotlety staną się jeszcze bardziej pulchne, a do tego zachowają swoją naturalną soczystość po wysmażeniu. O co chodzi? Wystarczy, że po wyrobieniu mięsnej masy z mielonki, cebuli ,jajka i bułki, odstawicie mięso na pół godziny do lodówki. Taki krótki „odpoczynek” dobrze mu zrobi. Dopiero po tym czasie należy przystąpić do wyrabiania kotletów. Przepis na kotlety mielone Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej z łopatki 1 bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Opcjonalnie: bułka tarta do zapanierowania gotowych kotletów Opcjonalnie: kilka ząbków czosnku Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia w mleku suchej bułki. Cebulę drobniutko pokrójcie w kostkę. Wyrabiajcie ręcznie mięso z dodatkiem jajka, bułki, cebuli, a także soli i pieprzu. Mięso powinno być wyrabiane tak długo, ile potrzeba, by odchodziło bez problemu od ręki....