Sposobów na zrobienie mielonych jest wiele i każdy kucharz i gospodyni uważa, że jego albo jej metoda jest najlepsza. Warto jednak posłuchać rad innych miłośników gotowania – dzięki temu wasze potrawy będą jeszcze lepsze! Poznajcie zatem ten niezwykły, ale prosty trik na przygotowanie pysznych mielonych.

Sposób na dobre kotlety mielone

Zastanawiacie się co zrobić, by kotlety mielone wyszły pulchne i miękkie? Sztuczka polega na dodaniu do mięsa lodowatej wody! W trakcie wyrabiania mięsa z jajkiem, bułką i przyprawami, dolewajcie do niego bardzo zimną wodę, w proporcji 50 ml na pół kilograma mięsa. Długo wyrabiane mięso z takim dodatkiem to gwarancja puszystych kotletów!

Jeżeli przed dodaniem cebuli do mięsa podsmażacie ją, to pamiętajcie o tym, by po usmażeniu ją ostudzić – w przeciwnym razie dolewanie zimnej wody do mięsa minie się z celem.

Przepis na kotlety mielone

Aby przygotować idealne kotlety mielone, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego w łopatki
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 bułka kajzerka
  • Mleko do namoczenia
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Tymianek
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  2. Bułkę namoczcie w mleku.
  3. Następnie do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie do niego startą cebulę, odciśniętą bułkę, dwa jajka oraz przyprawy: majeranek, tymianek, czosnek oraz sól i pieprz według uznania. Nie żałujcie majeranku – nadaje kotletom wspaniały smak!
  4. Bardzo dokładnie wyróbcie masę na kotlety. Podczas wyrabiania dolewajcie do niej bardzo zimnej wody.
  5. Wyrobioną masę mięsną przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na godzinę.
  6. Po tym czasie wyjmijcie mięso, a na patelni rozgrzejcie dużą porcję oleju.
  7. Formujcie mięso na kotlety i obtaczajcie w bułce tartej. Gotowe kładźcie na patelni i smażcie na średnim ogniu na złoty kolor.

I gotowe! Kotlety mielone najlepiej smakują podane z tłuczonymi ziemniakami i surówką z ogórków kiszonych, ćwikłą lub młodą kapustą na ciepło.