przepis na schab pieczony z wykałaczkami
Flickr
Newsy

Rewelacyjny babciny patent na soczysty pieczony schab. Potrzebny będzie ocet i patyczek do szaszłyków

Szukacie pomysłu na aromatyczną pieczeń ze schabu wieprzowego? Wykorzystajcie do tego celu wykałaczki lub patyczki do szaszłyków!
Hubert Rój
marzec 15, 2021

Dobrze dobrana mieszanka przypraw do mięsa, to tylko część całej opowieści o smakowitej, perfekcyjnej pieczeni.

Zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn – smak tych wszystkich przypraw idealnie podkreśli baza w postaci octu balsamicznego.

To jednak nie wszystko. Babciny patent na soczysty, pieczony schab, to jeszcze dwie ważne sprawy.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Do czego potrzebne są patyczki podczas pieczenia schabu?

Jedną z nich jest pieczenie schabu w piekarniku częściowo pod przykryciem, częściowo bez przykrycia.

Dzięki temu zapobiegniecie przypaleniu przypraw z octem. Zanim jednak dojdzie do samego pieczenia, trzeba jeszcze zamarynować mięso.

Tutaj nastaje pora na użycie wspomnianego patyczka do szaszłyków. Chodzi o dobre, głębokie ponakłuwanie kawałka mięsa.

Dzięki temu, przyprawy z marynaty będą mogły dobrze rozejść się po całej powierzchni pieczonego mięsa.

Przepis na pieczony schab z przyprawami

Składniki:

  • Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego w kawałku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • Szczypta chili
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Ćwierć szklanki octu balsamicznego
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i ponakłuwajcie patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach.
  2. Wszystkie przyprawy wsypcie  do moździerza i rozdrobnijcie.
  3. Potem przełóżcie całość do jednej miseczki, dodajcie ocet balsamiczny i dobrze razem wymieszajcie.
  4. Schab natrzyjcie przyprawami i postarajcie się, by przyprawy dostały się także do szczelin wykonanych patyczkiem.
  5. Przykryjcie zamarynowane mięso i odstawcie do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Włóżcie mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Jeśli nie dysponujecie naczyniem z przykrywką, wykorzystajcie folię aluminiową, czyli tzw. sreberko.
  7. Rozgrzejcie piekarnik do ok. 180 st. C i pieczcie przez 30 min pod przykryciem, a potem jeszcze ok. 40 min bez pokrywki.
  8. Upieczony schab odstawcie na przynajmniej kilka, kilkanaście minut do „odpoczęcia”.
  9. Krójcie gotową pieczeń na plastry i podawajcie z ziemniakami i surówką lub na kanapkach ze świeżym pieczywem. 
Komentarze