Dobrze dobrana mieszanka przypraw do mięsa, to tylko część całej opowieści o smakowitej, perfekcyjnej pieczeni. Zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn – smak tych wszystkich przypraw idealnie podkreśli baza w postaci octu balsamicznego. To nie wszystko. Babciny patent na soczysty, pieczony schab, to jeszcze dwie ważne sprawy.

Do czego potrzebne są patyczki podczas pieczenia schabu?

Jedną z nich jest pieczenie schabu w piekarniku częściowo pod przykryciem, częściowo bez przykrycia. Dzięki temu zapobiegniecie przypaleniu przypraw z octem. Zanim jednak dojdzie do samego pieczenia, trzeba jeszcze zamarynować mięso.

Tutaj nastaje pora na użycie wspomnianego patyczka do szaszłyków. Chodzi o dobre, głębokie ponakłuwanie kawałka mięsa. Dzięki temu, przyprawy z marynaty będą mogły dobrze rozejść się po całej powierzchni pieczonego mięsa.

Przepis na pieczony schab z przyprawami

Składniki:

  • Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego w kawałku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • Szczypta chili
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Ćwierć szklanki octu balsamicznego
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i ponakłuwajcie patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach.
  2. Wszystkie przyprawy wsypcie  do moździerza i rozdrobnijcie.
  3. Potem przełóżcie całość do jednej miseczki, dodajcie ocet balsamiczny i dobrze razem wymieszajcie.
  4. Schab natrzyjcie przyprawami i postarajcie się, by przyprawy dostały się także do szczelin wykonanych patyczkiem.
  5. Przykryjcie zamarynowane mięso i odstawcie do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Włóżcie mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Jeśli nie dysponujecie naczyniem z przykrywką, wykorzystajcie folię aluminiową, czyli tzw. sreberko.
  7. Rozgrzejcie piekarnik do ok. 180 st. C i pieczcie przez 30 min pod przykryciem, a potem jeszcze ok. 40 min bez pokrywki.
  8. Upieczony schab odstawcie na przynajmniej kilka, kilkanaście minut do „odpoczęcia”.
  9. Krójcie gotową pieczeń na plastry i podawajcie z ziemniakami i surówką lub na kanapkach ze świeżym pieczywem.