
Dobrze dobrana mieszanka przypraw do mięsa, to tylko część całej opowieści o smakowitej, perfekcyjnej pieczeni. Zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn – smak tych wszystkich przypraw idealnie podkreśli baza w postaci octu balsamicznego. To nie wszystko. Babciny patent na soczysty, pieczony schab, to jeszcze dwie ważne sprawy.
Do czego potrzebne są patyczki podczas pieczenia schabu?
Jedną z nich jest pieczenie schabu w piekarniku częściowo pod przykryciem, częściowo bez przykrycia. Dzięki temu zapobiegniecie przypaleniu przypraw z octem. Zanim jednak dojdzie do samego pieczenia, trzeba jeszcze zamarynować mięso.
Tutaj nastaje pora na użycie wspomnianego patyczka do szaszłyków. Chodzi o dobre, głębokie ponakłuwanie kawałka mięsa. Dzięki temu, przyprawy z marynaty będą mogły dobrze rozejść się po całej powierzchni pieczonego mięsa.
Przepis na pieczony schab z przyprawami
Składniki:
- Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego w kawałku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- Kilka liści laurowych
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- Kilka ziarenek pieprzu czarnego
- Szczypta chili
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Ćwierć szklanki octu balsamicznego
- Sól
Przygotowanie:
- Mięso oczyśćcie i ponakłuwajcie patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach.
- Wszystkie przyprawy wsypcie do moździerza i rozdrobnijcie.
- Potem przełóżcie całość do jednej miseczki, dodajcie ocet balsamiczny i dobrze razem wymieszajcie.
- Schab natrzyjcie przyprawami i postarajcie się, by przyprawy dostały się także do szczelin wykonanych patyczkiem.
- Przykryjcie zamarynowane mięso i odstawcie do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Włóżcie mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Jeśli nie dysponujecie naczyniem z przykrywką, wykorzystajcie folię aluminiową, czyli tzw. sreberko.
- Rozgrzejcie piekarnik do ok. 180 st. C i pieczcie przez 30 min pod przykryciem, a potem jeszcze ok. 40 min bez pokrywki.
- Upieczony schab odstawcie na przynajmniej kilka, kilkanaście minut do „odpoczęcia”.
- Krójcie gotową pieczeń na plastry i podawajcie z ziemniakami i surówką lub na kanapkach ze świeżym pieczywem.