przepis na schab pieczony z wykałaczkami
Flickr
Newsy

Rewelacyjny babciny patent na soczysty pieczony schab. Oprócz tych przypraw przyda się coś jeszcze

Szukacie pomysłu na aromatyczną pieczeń ze schabu wieprzowego? Wykorzystajcie do tego celu wykałaczki lub patyczki do szaszłyków!

Dobrze dobrana mieszanka przypraw do mięsa, to tylko część całej opowieści o smakowitej, perfekcyjnej pieczeni. Zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn – smak tych wszystkich przypraw idealnie podkreśli baza w postaci octu balsamicznego. To nie wszystko. Babciny patent na soczysty, pieczony schab, to jeszcze dwie ważne sprawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego potrzebne są patyczki podczas pieczenia schabu?

Jedną z nich jest pieczenie schabu w piekarniku częściowo pod przykryciem, częściowo bez przykrycia. Dzięki temu zapobiegniecie przypaleniu przypraw z octem. Zanim jednak dojdzie do samego pieczenia, trzeba jeszcze zamarynować mięso.

Tutaj nastaje pora na użycie wspomnianego patyczka do szaszłyków. Chodzi o dobre, głębokie ponakłuwanie kawałka mięsa. Dzięki temu, przyprawy z marynaty będą mogły dobrze rozejść się po całej powierzchni pieczonego mięsa.

Zobacz także
Jakie mięso najlepiej nadaje się na pieczeń rzymską? Z tym wyjdzie idealna

Jakie mięso najlepiej nadaje się na pieczeń rzymską? Z takim wyjdzie idealna

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Przepis na pieczony schab z przyprawami

Składniki:

  • Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego w kawałku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • Szczypta chili
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Ćwierć szklanki octu balsamicznego
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i ponakłuwajcie patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach.
  2. Wszystkie przyprawy wsypcie  do moździerza i rozdrobnijcie.
  3. Potem przełóżcie całość do jednej miseczki, dodajcie ocet balsamiczny i dobrze razem wymieszajcie.
  4. Schab natrzyjcie przyprawami i postarajcie się, by przyprawy dostały się także do szczelin wykonanych patyczkiem.
  5. Przykryjcie zamarynowane mięso i odstawcie do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Włóżcie mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Jeśli nie dysponujecie naczyniem z przykrywką, wykorzystajcie folię aluminiową, czyli tzw. sreberko.
  7. Rozgrzejcie piekarnik do ok. 180 st. C i pieczcie przez 30 min pod przykryciem, a potem jeszcze ok. 40 min bez pokrywki.
  8. Upieczony schab odstawcie na przynajmniej kilka, kilkanaście minut do „odpoczęcia”.
  9. Krójcie gotową pieczeń na plastry i podawajcie z ziemniakami i surówką lub na kanapkach ze świeżym pieczywem. 
Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście
Gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy
Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście 
Przepis na tak przyrządzony schab jest godny polecenia! Mięso schabu jest kruche i bardzo smakowite dzięki udziałowi mięsa mielonego i białej kiełbasy. Gwarantujemy, że szybko zniknie z talerzy!

Pieczony schab to danie często przyrządzane na święta. Na wielkanocnym stole będzie nie tylko pięknie wyglądać po przekrojeniu, ale także smakować całej rodzinie, gdyż takiego połączenia smaku nie da się nie polubić.  Kruchy schab w połączeniu z dobrze przyprawionym mięsem mielonym wraz z białą kiełbasą tworzy duet idealny. Jeśli jeszcze nie jedliście schabu w takiej odsłonie, koniecznie go wypróbujcie.  Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą Składniki: 1 kg schabu bez kości 2 sztuki białej, parzonej kiełbasy  350 g mięsa mielonego 1 jajko  3 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 łyżeczka majeranku przyprawa do mięsa mielonego sól  pieprz nitka kuchenna  Marynata oliwa  1/2 łyżeczki papryki słodkiej  1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej  sól  tymianek majeranek Sposób przygotowania: Kawałek schabu dokładnie umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami.  Tak przygotowane mięso przetnijcie nożem (tylko nie do końca) wzdłuż. Przecięty schab rozbijcie przez folię nie za mocno tłuczkiem.  Rozbite mięso natrzyjcie dokładnie solą oraz pieprzem. Następnie przygotujcie farsz. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie. Mięso mielone przełóżcie do miski, dodajcie jajko, przyprawy, drobno pokrojoną cebulę, a także bułkę tartą.  Całość dokładnie wymieszajcie. Na rozbity schab nałóżcie doprawione mięso mielone, na mięsie mielonym na środku ułóżcie białą, parzoną kiełbasę. Drugi kawałek białej kiełbasy pokrójcie w plastry.  Całość ciasno zwińcie i obwiążcie nitką kuchenną. Teraz przygotujcie marynatę. W miseczce wymieszajcie oliwę z przyprawami i natrzyjcie...

Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
AdobeStock
Newsy
Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
Prosty schab gotowany w aromatycznej zalewie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na zimno do kanapek. Poznajcie ten przepis!

Soczysty schab w musztardowym sosie z dodatkiem majonezu to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Duszone plastry schabu wychodzą wyjątkowo miękkie i aksamitne, a sos sprawia, że danie smakuje naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie prosty przepis na schab w musztardzie i majonezie! Pomysły na duszony schab Przepisy na schab duszony spodobają się zwłaszcza tym, którzy zniechęcili się po przygotowaniu schabu w piekarniku. Tak przygotowywane mięso może wyjść suche i niesmaczne, jednak schab gotowany zawsze wychodzi! Wypróbujcie te proste przepisy: Przepis na schab gotowany dwa razy po 5 minut Przepis na schab ze śliwką Przepis na schab z morelą Przepis na schab w musztardzie i majonezie Do przygotowania schabu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram schabu 4 łyżki majonezu 3 łyżki soli 2 łyżki musztardy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe Kilka ziaren pieprzu Kilka ziaren jałowca Majeranek Płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Wrzućcie do garnka 4 łyżki majonezu, 3 łyżki musztardy, wymieszajcie i wlejcie odrobinę wody. Zamieszajcie i gdy składniki się połączą, wlejcie 1,5-2 litry wody oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i jałowca, majeranek, 3 łyżki soli oraz płaską łyżeczkę cukru. Wymieszajcie. Schab umyjcie i włóżcie do garnka z zalewą. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i duście mięso pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na całą noc. Dzięki temu mięso wspaniale przejdzie aromatem przypraw! Następnego dnia ponownie zagotujcie zawartość garnka, gotujcie przez 5 minut i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. I gotowe! Tak przygotowany schab będzie doskonale smakował zarówno na zimno, jak i na...

Schab z pończochy bez chemii i konserwantów. Nie ma lepszej domowej wędliny. Zrobi ją nawet dziecko
Adobe Stock
Newsy
Schab z pończochy bez chemii i konserwantów. Nie ma lepszej domowej wędliny. Zrobi ją nawet dziecko
Marzy wam się wspaniała suszona wędlina, jak z śródziemnomorskich krajów? Suszony schab możecie zrobić bez problemu we własnym domu! Wystarczy mieć pończochę!

Niech nie wystraszy was dość długa lista przypraw i jeszcze dłuższa lista kolejnych kroków przygotowania tego domowego mięsnego frykasu. Wbrew pozorom, przygotowanie suszonego, surowego schabu we własnym domu, nie jest wcale trudne. Pokusimy się o stwierdzenie, że z odrobiną szczęścia przyrządziłoby go nawet wasze dziecko! Co należy przygotować do zrobienia własnego suszonego schabu? Jedyne o co trzeba się zatroszczyć to kawałek mięsa i pończochy lub innego przepuszczalnego materiału, np. gazy. Do tego przyda się odrobina cierpliwości. Mięso musi odleżeć swoje w cukrze, w soli, a także w przyprawach. Potem należy pozwolić mu na powolne dojrzewanie w ciepłym miejscu. Po niecałych dwóch tygodniach, będziecie mogli cieszyć suszonym schabem prawie jak z Hiszpanii, Włoch czy Chorwacji! Przepis na suszony schab z pończochy Składniki: Ok. 1,2 kg schabu wieprzowego w kawałku Pół szklanki cukru Pół szklanki soli Pół łyżki soli peklowej 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka zmielonej kolendry Przygotowanie: Wyczyśćcie, solidnie umyjcie mięso i wysuszcie. Natrzyjcie dokładnie cały kawałek schabu cukrem. Umieśćcie mięso w naczyniu, przykryjcie folią i schowajcie do lodówki na 48 godzin. W tym czasie odlejcie 2-3 razy zebrany w naczyniu płyn z mięsa. Po dwóch dobach wypłuczcie mięso z cukru, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie dokładnie mieszanką soli zwykłej i peklowej. Znów zamknijcie mięso szczelnie w naczyniu i odstawcie na 48 godziny. Ponownie odlewajcie na bieżąco zebraną ciecz z naczynia. Po kolejnych dwóch dobach znów wypłuczcie mięso i wytrzyjcie do sucha. Czosnek obierzcie z łupinek,...

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab , inny preferują pieczeń drobiową . Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej. Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram filetu z piersi indyka 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie...