Rewelacyjna w smaku łopatka w sosie chrzanowym. Podajcie ją z kluskami śląskimi a goście oszaleją
Gotujmy.pl
Newsy

Rewelacyjna w smaku łopatka w sosie chrzanowym. Podajcie ją z kaszą lub z kluskami, a goście oszaleją

Idealnie miękka łopatka wieprzowa w duecie z sosem chrzanowym, podana w towarzystwie klusek śląskich. Brzmi pysznie! Żaden z gości nie będzie w stanie odmówić dokładki!

Dania z łopatką wieprzową to jedne z popularniejszych potraw. Wynika to z tego, że jest jednym z tańszych gatunków mięsa wieprzowego. Ten kawałek najlepiej smakuje wraz z sosem, gdyż musi wolno się gotować, aby oddać mu cały swój aromat. Idealnie miękkie mięso w połączeniu z sosem chrzanowym i kluskami śląskimi to połączenie, któremu nie będą w stanie oprzeć się ani dorośli ani dzieci.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na łopatką w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 3,5 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki
  • 125 g śmietany
  • 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wywaru z mięsa
Zobacz także
Przepis na duszoną łopatkę wieprzową

Duszona łopatka, która wręcz rozpływa się w ustach. Pokocha ją cała rodzina

łopatka pieczona

Soczysta pieczona łopatka wieprzowa. Wyjdzie pysznie dzięki 1 sekretnemu składnikowi

Wykonanie:

  1. Łopatkę wieprzową umyjcie, osuszcie a następnie obsmażcie z obu stron na patelni.
  2. Przełóżcie mięso do większego rondla. Podlejcie je wodą i całość zagotujcie.
  3. Marchewkę, pietruszkę, seler obierzcie i włóżcie do mięsa. Tak samo por.
  4. Obraną cebulę przypieczcie na ogniu i dodajcie do garnka wraz z przyprawami.
  5. Gotujcie całość do miękkości mięsa.
  6. Gdy łopatka będzie ugotowana, należy ją wyjąć i ostudzić, po czym pokroić na grubsze plastry.
  7. Przygotowanie sosu zacznijcie od zasmażki.
  8. Na patelni rozpuście masło, a następnie dodajcie do niego mąkę.
  9. Mieszajcie dokładnie drewnianą łyżką bądź silikonową szpatułką, aby nie powstały grudki.
  10. Gdy składniki zasmażki się połączą, podlejcie ją wywarem z gotowania łopatki.
  11. Następnie dodajcie zahartowaną śmietanę, całość gotujcie przez około cztery minuty. Do sosu dodajcie chrzan i przyprawy.
  12. Wszystko dokładnie wymieszajcie razem.
  13. Pokrojoną w plastry łopatkę rozłóżcie na talerzach, polejcie sosem. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie klusek śląskich bądź tuczonych ziemniaków.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na duszoną łopatkę wieprzową
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Duszona łopatka, która wręcz rozpływa się w ustach. Pokocha ją cała rodzina
Przepyszne, miękkie i soczyste mięso to podstawa udanego obiadu. Duszona łopatka wieprzowa z tego przepisu ma wszystko, czego potrzebujecie.

Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Nic dziwnego, w końcu jest naprawdę pyszne i sycące. Jeśli wy też należycie do grona wiernych fanów wieprzowiny, koniecznie przetestujcie przepis na tę przepyszną, duszoną łopatkę. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki potrzebne do jego przyrządzenia z pewnością macie w swojej kuchni. Nie dacie wiary, jakie to proste. Przepis na duszoną łopatkę wieprzową Będziecie potrzebować 800 gramów łopatki wieprzowej 2 łyżek mąki pszennej 500 ml bulionu 1 cebuli Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Łopatkę wieprzową opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i podzielcie na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym, umieśćcie w misce lub pojemniku, zakryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na ok. 30 minut. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na dwóch łyżkach oleju. W głębszym talerzu umieśćcie mąkę, a następnie obtoczcie w niej mięso. Tak przygotowane dodajcie do cebulki i przesmażcie chwilę z obu stron. Kiedy łopatka wieprzowa ładnie się przyrumieni, podlejcie ją podgrzanym wcześniej bulionem. Na patelni umieśćcie również ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość przykryjcie pokrywką i duście aż do miękkości mięsa. Jeśli wam się śpieszy, na koniec zagęśćcie sos mąką rozmieszaną w niedużej ilości wody. Jeśli macie więcej czasu, po prostu...

bitki wieprzowe w sosie mysliwskim
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Mięciutkie bitki w doskonałym sosie, który zniknie z talerzy do ostatniej kropli
Soczyste i aromatyczne bitki wieprzowe w delikatnym sosie myśliwskim to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Danie jest tak pyszne, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Dodanie jednego składnika sprawia, że całość jest jeszcze bardziej smaczna. Sprawdźcie ten przepis!

Niedzielny obiad wiąże się z pewnego rodzaju wyniosłością, kiedy wypada podać bardziej wystawny obiad niż na co dzień. Gdy znudzą się wam kotlety schabowe lub mielone, to świetnym pomysłem są bitki wieprzowe w delikatnym, aromatycznym sosie myśliwskim. Bliscy będą zachwyceni tym daniem, które szybko zniknie z talerzy. Jaki sos do bitek? Takie mięso najlepiej łączy się z sosem grzybowym. To dla wielu może być nie lada wyzwanie, jednak dodanie do niego serka topionego sprawi, że będzie idealnie kremowy i delikatny. Sekretem udanego dania jest odpowiedni czas przygotowania. Im dłużej mięso dusi się w sosie, tym bardziej jest aromatyczne oraz soczyste. Taka potrawa doskonale się sprawdzi podczas niedzielnego obiadu w gronie najbliższych bądź w trakcie różnych uroczystości. Wszyscy będą zachwyceni wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przepis na bitki wieprzowe  w sosie myśliwskim Składniki: 1 kg chudego karczku  ½ litra bulionu 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g leśnych grzybów mrożonych 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego musztarda mąka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Karczek dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka. Mięso oprószcie mąką. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju i ułóżcie na nim plastry karczku. Obsmażcie je z obu stron, a później zdejmijcie je z patelni. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na pozostałym tłuszczu na patelni, podsmażcie ją do zeszklenia. Bitki posmarujcie musztardą, a następnie ułóżcie je w garnku lub innym naczyniu, w...

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie… sosu pomidorowego.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie przecieru pomidorowego powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 700 ml domowego bulionu 3 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżki mąki pszennej 1 ząbka czosnku 2 cebul 1 jajka Bułki tartej Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, suszonej bazylii Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie) i zeszklijcie na oleju. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, połowę podsmażonej cebulki, sól, pieprz oraz ok. 2 łyżek bułki tartej. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. Do pozostałej na patelni cebulki dodajcie starty na tarce ząbek czosnku. Całość podsmażcie, a następnie podsypcie mąką. W czystym garnku podgrzejcie bulion i zmieszajcie go z przecierem pomidorowym. Tak przygotowany dodajcie do zasmażki, doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią. Sos podduście przez chwilę pod...

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/Ziutula
Newsy
Pomysł na szybki obiad. Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Finezja smaku to mało powiedziane
Pomysłów na szybki obiad możemy znaleźć wiele. Ale jeśli wszystko się wam już znudziło i szukacie czegoś naprawdę wyjątkowego, zróbcie rozpływającą się w ustach sztukę mięsa w sosie chrzanowym.

Sztuka mięsa w chrzanowym sosie to tradycyjny pomysł na obiad, który jadaliśmy u babci. Przepis na to danie zdradzili już nasi najsłynniejsi kucharze m.in. najpiękniejsza Polka - Ewa Wachowicz . To właśnie z jej przepisu proponujemy wam tę finezyjną w smaku potrawę. Dajemy gwarancję, że nie będziecie żałować.  Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym Wolno gotowane mięsa są bardzo soczyste i smaczne a do tego rozpływają się w ustach. Dodatek aksamitnego sosu chrzanowego pięknie podbije ten smak. Czy cieknie wam już ślinka na samą myśl? Do przygotowania tego dania nie będziecie potrzebowali wyszukanych produktów. Musicie zakupić dobrą wołowinę np. krzyżową albo szponder, włoszczyznę, śmietanę i chrzan. Resztę składników na pewno macie już w domu!  Składniki 1½ kg wołowiny (może być wołowina krzyżowa, szponder) 4 szklanki wrzątku 2 marchewki pietruszka seler por 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól Składniki na sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 łyżki  mąki 1 szklanka wywaru wołowego 1 szklanka śmietanki 30% 3,4 łyżki chrzanu  sok z cytryny trochę cukru szczypta soli Przygotowanie mięsa Umytą wołowinę osuszcie ręcznikiem papierowym. W rozgrzanym garnku bez tłuszczu obsmażcie dokładnie mięso.  Zalejcie go gorącą wodą, wrzućcie warzywa, oraz podpieczoną nad gazem, przekrojoną na pół cebulę. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz sól. Gotujcie do miękkości mięsa około 2 godzin. Przygotowanie sosu chrzanowego  Na maśle zróbcie zasmażkę z mąki. Dodajcie wywaru i śmietankę. Gotujcie całość tylko chwilkę. Gdy sos zgęstnieje, dodajcie 3 lub 4...