Jajecznica
Gotujmy.pl/kuchar
Newsy

Rewelacyjna sztuczka na idealną jajecznicę. Tajemniczy składnik odmieni jej smak

Sposobów na jajecznicę są tysiące. Jedne zaskakują mniej, inne bardziej. Czasami wystarczy nietypowy dodatek, a wasza codzienna jajecznica będzie zmieni się nie do poznania.
Aleksandra Jaworska
styczeń 13, 2021

Jajecznica jako potrawa śniadaniowa nie ma sobie równych. Jeśli jesteście wielbicielami jajek, na pewno często gości na waszych stołach. To także danie, które można urozmaicić bogactwem różnych dodatków. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jajecznica to klasyczne, polskie śniadanie

Polacy wybierają jajecznicę co najmniej z kilku powodów. Jest smaczna, pełnowartościowa, sycąca i w swojej uniwersalności różnorodna. Można ją zestawiać z warzywami, serami, bakaliami i kiełkami. Możliwości dotyczące wzbogacenia jajecznicy właściwie się nie kończą.

Już sam sobór tłuszczu, na którym ją smażycie, ma znaczenie. Najczęściej wybieranym do tego produktem jest masło. Głównie ze względu na smak. Jeśli wolicie rozwiązania mało kaloryczne i korzystające ze zdrowego bogactwa roślin, wybierzcie raczej olej rzepakowy, a nawet oliwę z oliwek.

Dodatki do jajecznicy

Polacy zajadają się szczególnie kilkoma propozycjami, które często pojawiają się w codziennym menu. Należą do nich szczypiorek, boczek i grubo mielony pieprz. Dla fanów zdrowego odżywiania i warzyw idealnym dodatkiem będzie także pomidor, rzodkiewka czy papryka.

Nietypowa jajecznica z tajemniczym składnikiem

Jedna z australijskich szefowych kuchni, popularna w sieci Maggie Beer podzieliła się przepisem, którego używa do przyrządzania  swojej jajecznicy. Jak się okazuje, ikona gotowania dorzuca do dania tajemniczy składnik, którego na pewno się nie spodziewacie!

To danie, które kochamy jeść rano. Chcę pokazać ci małą sztuczkę w robieniu jajecznicy, która jest tak pyszna, bogata i cudowna – to wspaniała uczta – wyjaśnia Maggie w serii filmików „Cooking With Maggie”.

Na początek kucharka rozbiła cztery jajka do miseczki i ubiła je trzepaczką. Następnie dodała 1/3 szklanki śmietany i sól. To najlepszy moment na dodanie sekretnego, pysznego i zdrowego składnika. 

Maggie Beer jako dodatku do jajecznicy używa skórki pomarańczy. Ściera pomarańczę na tarce i dodaje ją do jajek. Następnie dokładnie miesza otrzymaną masę i wylewa na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej rozpuściła masło. Jajecznicę, która trafiła w ten sposób na patelnię, trzeba nieprzerwanie mieszać.

Jajecznica ze skórką pomarańczy jest nietypowa, wyrazista i przepyszna. Można podać ją jako samodzielne danie śniadaniowe lub na toście  masłem i świeżo zmielonym pieprzem.

Skórka pomarańczowa to skórka owoców z rodziny cytrusowych

Drzewka pomarańczowe rosną w lasach tropikalnych i osiągają około 9 metrów wysokości. Pomarańcza jest jednocześnie jednym z najbardziej rozpowszechnionych drzew owocowych na świecie. W największych ilościach występuje w Brazylii, a europejskie pomarańcze pochodzą głównie z Włoch oraz Grecji.

Skórka pomarańczowa ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Jest nieodłącznym składnikiem serników, makowców oraz innych tradycyjnych ciast. Dodawana jest również do deserów i lodów. Starta skórka tworzy także bardzo ciekawe połączenie z daniami wytrawnymi, takimi jak opisana jajecznica!

Spróbujecie?

Komentarze
przechowywanie musztardy
Adobe Stock
Newsy Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Dzięki tej metodzie dłużej zachowają świeżość
Choć musztarda i koncentrat to produkty, bez których kuchnia nie mogłaby istnieć, trzeba przyznać, że częstotliwość ich używania jest raczej mała. Dlatego też powinniście wiedzieć, jak przedłużyć ich termin przydatności do spożycia po otwarciu słoika. Trzymanie w lodówce nie wystarczy!
Weronika Kępa
styczeń 12, 2021

Bez względu na to czy jesteście fanami delikatesowej, francuskiej, sarepskiej czy rosyjskiej musztardy, każda z nich może się zepsuć. Podobnie, jeśli chodzi o koncentrat pomidorowy. W końcu otwierając słoik nigdy nie wykorzystujecie od razu całej jego zawartości. Do przygotowania większości dań wystarczy zaledwie łyżka tych specyfików. Pozostaje więc pytanie – co z resztą? Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Większość osób nie zastanawia się nad tym zbyt długo, po prostu zamyka słoik i wkłada go do lodówki, gdzie grzecznie czeka na kolejny raz, kiedy zostanie użyty. Okazuje się jednak, że niska temperatura nie  wpływa znacząco na datę przydatności. Jeśli chcecie, żeby napoczęta musztarda lub koncentrat pomidorowy dłużej zachowały świeżość, posypcie je z wierzchu… szczyptą soli. Ten niewinny trik naprawdę działa! Dzięki niemu już nigdy nie wyrzucicie pełnych słoików do kosza.  Koniecznie skorzystajcie z tego sposobu przygotowując domową musztardę z naszego przepisu. Bowiem, tego typu wyroby nie posiadają żadnych substancji konserwujących. Psują się więc o wiele szybciej niż sklepowe. Przepis na domową musztardę Będziecie potrzebować  1 szklanki ziaren gorczycy 1/3 szklanki octu jabłkowego 1/3 szklanki miodu ½ szklanki oleju 4 łyżek wody Przypraw: soli, pieprzu, kurkumy Przygotowanie Ziarna gorczycy umieśćcie w młynku i zmielcie bardzo drobno, a następnie zalejcie octem winnym i odstawcie na 12 godzin. Po upływie tego czasu do mieszanki dodajcie miód, wodę oraz olej. Całość utrzyjcie w taki sam sposób jak majonez. Na koniec doprawcie pieprzem oraz kurkumą, wymieszajcie i odstawcie na 10 dni. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przeczytaj