Jajecznica jako potrawa śniadaniowa nie ma sobie równych. Jeśli jesteście wielbicielami jajek, na pewno często gości na waszych stołach. To także danie, które można urozmaicić bogactwem różnych dodatków. 

Jajecznica to klasyczne, polskie śniadanie

Polacy wybierają jajecznicę co najmniej z kilku powodów. Jest smaczna, pełnowartościowa, sycąca i w swojej uniwersalności różnorodna. Można ją zestawiać z warzywami, serami, bakaliami i kiełkami. Możliwości dotyczące wzbogacenia jajecznicy właściwie się nie kończą.

Już sam sobór tłuszczu, na którym ją smażycie, ma znaczenie. Najczęściej wybieranym do tego produktem jest masło. Głównie ze względu na smak. Jeśli wolicie rozwiązania mało kaloryczne i korzystające ze zdrowego bogactwa roślin, wybierzcie raczej olej rzepakowy, a nawet oliwę z oliwek.

Dodatki do jajecznicy

Polacy zajadają się szczególnie kilkoma propozycjami, które często pojawiają się w codziennym menu. Należą do nich szczypiorek, boczek i grubo mielony pieprz. Dla fanów zdrowego odżywiania i warzyw idealnym dodatkiem będzie także pomidor, rzodkiewka czy papryka.

Zobacz także:

Nietypowa jajecznica z tajemniczym składnikiem

Jedna z australijskich szefowych kuchni, popularna w sieci Maggie Beer podzieliła się przepisem, którego używa do przyrządzania  swojej jajecznicy. Jak się okazuje, ikona gotowania dorzuca do dania tajemniczy składnik, którego na pewno się nie spodziewacie!

To danie, które kochamy jeść rano. Chcę pokazać ci małą sztuczkę w robieniu jajecznicy, która jest tak pyszna, bogata i cudowna – to wspaniała uczta – wyjaśnia Maggie w serii filmików „Cooking With Maggie”.

Na początek kucharka rozbiła cztery jajka do miseczki i ubiła je trzepaczką. Następnie dodała 1/3 szklanki śmietany i sól. To najlepszy moment na dodanie sekretnego, pysznego i zdrowego składnika. 

Maggie Beer jako dodatku do jajecznicy używa skórki pomarańczy. Ściera pomarańczę na tarce i dodaje ją do jajek. Następnie dokładnie miesza otrzymaną masę i wylewa na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej rozpuściła masło. Jajecznicę, która trafiła w ten sposób na patelnię, trzeba nieprzerwanie mieszać.

Jajecznica ze skórką pomarańczy jest nietypowa, wyrazista i przepyszna. Można podać ją jako samodzielne danie śniadaniowe lub na toście  masłem i świeżo zmielonym pieprzem.

Skórka pomarańczowa to skórka owoców z rodziny cytrusowych

Drzewka pomarańczowe rosną w lasach tropikalnych i osiągają około 9 metrów wysokości. Pomarańcza jest jednocześnie jednym z najbardziej rozpowszechnionych drzew owocowych na świecie. W największych ilościach występuje w Brazylii, a europejskie pomarańcze pochodzą głównie z Włoch oraz Grecji.

Skórka pomarańczowa ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Jest nieodłącznym składnikiem serników, makowców oraz innych tradycyjnych ciast. Dodawana jest również do deserów i lodów. Starta skórka tworzy także bardzo ciekawe połączenie z daniami wytrawnymi, takimi jak opisana jajecznica!

Spróbujecie?