Schabowy
Flickr
Newsy

Rewelacyjna sztuczka marynowania schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy przedtem

Nic tak nie robi dobrze mięsu jak solidne marynowanie. Niezależnie od tego jaki rodzaj mięsa przyrządzamy, pobyt w marynacie poprawia jego smak i właściwości.
Hubert Rój
styczeń 13, 2021

Nie inaczej jest w przypadku kotletów schabowych. Wielu z was na pewno słyszało o triku z marynowaniem „schaboszczaków” w mleku i cebuli.

Wystarczy rozbić kotlety na dość cienkie placki, przyprawić sola i pieprzem. Następnie pokroić cebulę w piórka, obłożyć nią mięso i zalać wszystko szklanką mleka.

Półmisek z taką oto zawartością należy włożyć do lodówki na przynajmniej jeden dzień. I tu jest pies pogrzebany.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Marynata dla zabieganych

Nie każdy z was dysponuje tak dużą ilością czasu. Czasem decyzja o smażeniu kotletów schabowych zapada dość spontanicznie.

I właśnie wtedy nie ma mowy o długim moczeniu rozbitego mięsa w mleku i cebuli. Mamy rozwiązanie dla zagonionych i także zapominalskich.

O co chodzi? Wybierzcie nieco inną metodę marynowania. Będzie nią włożenie rozbitego mięsa schabowego, w roztrzepane jajko z dodatkiem niewielkiej ilości mleka.

Teoretycznie schabowe zawsze moczy się w jajku, w celu przygotowaniu panierki. To jednak nie to samo.

Jeśli pozostawicie swoje kotlety w jajku przynajmniej na kilkanaście minut do godziny, po wysmażeniu będą chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.

Kolejny etap – smażenie

Spróbujcie! To nic nie kosztuje, a przyniesie całkiem zadowalające efekty. Co robić po takiej „kuracji” w jajku?

Dalszy przebieg wydarzeń jest już klasyczny. Panierowanie w bułce tartej i smażenie na rozgrzanym tłuszczu. Najbardziej tradycyjny smak uzyskacie, smażąc swoje kotlety w smalcu.

Tłuszcz zwierzęcy da charakterystyczny aromat. Jeżeli wolicie bardziej delikatne smaki, wybierzcie masło klarowane. Opcją pośrednią będzie olej rzepakowy.

Komentarze
Sznycel po wiedeńsku
gotujmy.pl/robertjankopp
Newsy Spróbujcie tych nieziemskich sznycli po wiedeńsku, a zapomnicie o schabowych na długi czas
Sznycel wiedeński to klasyk kuchni austriackiej. To ich narodowy przysmak znany na całym świecie!
Magdalena Kieblesz
styczeń 13, 2021

Bez wątpienia sznycel wiedeński to najsłynniejszy kotlet na świecie. Oryginalny sznycel przygotowuje się z udźca cielęcego. Pyszny sznycel wiedeński Mięso rozbite jest na cieniutki płat, panierowany jest w mące, jajku i bułce tartej oraz smażony na klarowanym maśle. Podawany z kwaśną sałatką, na przykład z ziemniakami oraz kawałkiem świeżej cytryny. Ten kotlet kocha wielu smakoszy, ponieważ  rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. Wyborny sznycel po wiedeńsku W Polsce króluje natomiast sznycel po wiedeńsku . Różni się od kotleta naszych dalszych sąsiadów tym, że do jego przyrządzenia używamy schabu lub z szynki, piersi z kurczaka lub indyka. A na usmażonym wierzchu,  serwujemy dodatkowo pyszne jajko sadzone. Naszym ulubionym kotletem jest kruchy kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią. Warto jednak czasem odmienić nasze tradycyjne obiadowe menu i na stół podać właśnie sznycel po wiedeńsku z udźca cielęcego z sadzonym jajkiem.  Jesteśmy pewni, że na długi czas zapomnicie o schabowych. Dobrze, że taki pyszny sznycel możemy zrobić w domu. Przepis jest bardzo prosty. Składniki: 80 dkg udźca cielęcego lub piersi indyka lub kurczaka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 jajka 10 dkg mąki pszennej bułka tarta tłuszcz do smażenia tyle jajek do sadzonych ile porcji sznycli zrobimy Sposób przygotowania: Z udźca cielęcego  wykrawamy kotlety. Za pomocą tłuczka do rozbijamy je na grubość około 1cm. Każdy kawałek mięsa nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Jajka roztrzepujemy.  Surowe kotlety obtaczamy najpierw w mące, roztrzepanych jajkach a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane płaty smażymy  w rozgrzanym tłuszczu z obu...

Przeczytaj
schabowe przepis
Kulinarna Chwila / gotujmy.pl
Newsy Tym mini-schabowym w sosie nikt się nie oprze. Koleżanki będą błagać o przepis
Znudzeni tradycyjnymi schabowymi? Wypróbujcie przepis na mini-schabowe w pysznym sosie!
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Ogromny kotlet schabowy zajmujący połowę talerza, a do tego tłuczone ziemniaki i kapusta, to dla wielu osób obiad marzenie. Ale nie każdy ma na tyle pojemny żołądek, by zmieścić takiego kotleta! Odgrzewane później mięso nie jest już tak smaczne, a szkoda też je wyrzucać. Można kupować mniejsze kawałki, a można też po prostu poporcjować je na części i usmażyć. Co powiecie na mini-schabowe? Przepis na mini-schabowe w sosie Kotlety z tego przepisu wychodzą nieco inne, niż tradycyjny schabowy. Są jednak tak pyszne, że koniecznie musicie ich spróbować! Wszystko jest zasługą wyjątkowego sosu, który nadaje im charakteru i sprawia, że są niesamowicie soczyste, a dzięki warstwie panierki cudownie chrupiące. Do przygotowania schabowych kotlecików będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kg schabu 0,5 kg pieczarek 5 łyżek musztardy 1 cebula 5 łyżek pikantnego ketchupu 2 jaja Bułka tarta Olej Pół szklanki śmietany 12% Sól Pieprz Przygotowanie Mięso pokrójcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w plastry. Rozbijcie tłuczkiem tak, jak zawsze. Następnie każdy kotlet podzielcie na 4 części. Przyprawcie mięso solą i pieprzem. Do miseczki wbijcie jajka i roztrzepcie widelcem. Kotlety po kolei maczajcie w jajku, obtaczajcie w bułce tartej i smażcie na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy usmażą się z obu stron, odłóżcie je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wchłonie on nadmiar tłuszczu) Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni. Następnie dodajcie pieczarki pokrojone w plasterki i doprawcie solą i pieprzem. Kiedy pieczarki nieco zmiękną, dodajcie 5 łyżek ketchupu, musztardy i pół szklanki śmietany. Zamieszajcie i zagotujcie. Gotowym sosem polejcie usmażone kotlety. Smacznego!...

Przeczytaj
Kotlet schabowy
Wikipedia Commons
Newsy Na czym smażyć schabowe? Od tego zależy, czy kotlety się udadzą
Kotlety schabowe królują na polskich stołach. Mimo tego, wielu z nas wciąż popełnia te same błędy przy ich smażeniu.
Hubert Rój
styczeń 11, 2021

Popularne „schaboszczaki” szturmem podbiły serca Polaków w czasach głębokiego PRL-u. Za tzw. komuny właśnie to danie stało się symbolem awansu społecznego ludu pracującego miast i wsi. Jak było z poziomem życia w czasach realnego socjalizmu, wszyscy wiemy. Nikomu nie trzeba przypominać pustych półek w sklepach i innych tego typu problemów. Kotlet schabowy jednak pozostał wśród nas po transformacji ustrojowej. Danie podawane z tłuczonymi ziemniakami i surówką nie zostało przez Polaków odrzucone. Nie stało się tak nawet pomimo tego, że „schaboszczak” to jedynie ubogi krewny szlachetnego sznycla wiedeńskiego. Jak smażyć schabowe? Pochodzenie kotleta to jedno, ale czym innym jest jego smak. Dobrze przyrządzony schabowy wcale nie musi być powodem do wstydu polskiej kuchni. Jeżeli przyrządza się schabowe z dobrego, świeżego mięsa i przestrzega podstawowych zasad podczas jego smażenia, można śmiało podać to danie podczas każdej uroczystości. I tutaj przechodzimy już do sedna sprawy. Podstawowe zasady podczas smażenia – to część, o której wiele osób zbyt łatwo zapomina. Jakie błędy popełniamy podczas smażenia kotletów schabowych? Ta lista przypomina całą litanię. Jednym z podstawowych błędów jest oczywiście to, jak smażymy. Zanim zaczniemy smażyć schabowe, powinniśmy w pierwszej kolejności dobrze rozgrzać tłuszcz na naszej patelni. Jeżeli tego nie zrobimy i za wcześnie włożymy mięso na patelnię, nasze kotlety nasiąkną tłuszczem i panierka będzie kompletnie nieudana. Na czym smażyć? Nie można jednak przesadzić też w drugą stronę. Zbyt mocno rozgrzany olej lub smalec podczas smażenia kotletów to gwarancja spalenizny na kotlecie i okropnego zapachu i dymu w całym mieszkaniu. Kolejna kwestia to sposób, w jaki smażymy...

Przeczytaj