Rewelacyjna sztuczka marynowania schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy przedtem
Adobe Stock
Newsy

Rewelacyjna sztuczka marynowania schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy przedtem

Nic tak nie robi dobrze mięsu jak solidne marynowanie. Niezależnie od tego jaki rodzaj mięsa przyrządzamy, pobyt w marynacie poprawia jego smak i właściwości.

Nie inaczej jest w przypadku kotletów schabowych. Wielu z was na pewno słyszało o triku z marynowaniem „schaboszczaków” w mleku i cebuli.

Wystarczy rozbić kotlety na dość cienkie placki, przyprawić sola i pieprzem. Następnie pokroić cebulę w piórka, obłożyć nią mięso i zalać wszystko szklanką mleka.

Półmisek z taką oto zawartością należy włożyć do lodówki na przynajmniej jeden dzień. I tu jest pies pogrzebany.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko zamarynować kotlety schabowe?

Nie każdy z was dysponuje tak dużą ilością czasu. Czasem decyzja o smażeniu kotletów schabowych zapada dość spontanicznie. I właśnie wtedy nie ma mowy o długim moczeniu rozbitego mięsa w mleku i cebuli. Mamy rozwiązanie dla zagonionych i także zapominalskich.

O co chodzi? Wybierzcie nieco inną metodę marynowania. Będzie nią włożenie rozbitego mięsa schabowego, w roztrzepane jajko z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Teoretycznie schabowe zawsze moczy się w jajku, w celu przygotowaniu panierki. To jednak nie to samo.

Jeśli pozostawicie swoje kotlety w jajku przynajmniej na kilkanaście minut do godziny, po wysmażeniu będą chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.

Zobacz także
Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają 

idealny schabowy

Moczycie  kotlety schabowe w mleku i cebuli? Dodajcie jeszcze ten 1 składnik, a wyjdą dobre jak nigdy

Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe?

Spróbujcie! To nic nie kosztuje, a przyniesie całkiem zadowalające efekty. Co robić po takiej „kuracji” w jajku?

Dalszy przebieg wydarzeń jest już klasyczny. Panierowanie w bułce tartej i smażenie na rozgrzanym tłuszczu. Najbardziej tradycyjny smak uzyskacie, smażąc swoje kotlety w smalcu.

Tłuszcz zwierzęcy da charakterystyczny aromat. Jeżeli wolicie bardziej delikatne smaki, wybierzcie masło klarowane. Opcją pośrednią będzie olej rzepakowy.

Schabowe przyprawy
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Zamarynujcie w tym schabowe nawet 3 dni wcześniej. Po usmażeniu przeżyjecie kulinarną rozkosz
Nadszedł czas, by złamać przepisy. Spróbujcie razem z nami niekonwencjonalnie przyrządzonych schabowych w nietypowej marynacie.

Na schabowych polskie gospodynie domowe zjadły zęby. Większa część przedstawicieli narodu po prostu kocha to danie. Czasami wydaje się, że nie da się udoskonalić perfekcyjnego już dzieła. Kombinacje pań domu wokół schabowych obalają ten mit. Smak tradycyjnych schabowych można podkręcić choćby w jeden łatwy sposób. Jest nim marynata w mleku i cebuli. Jak zamarynować kotlety schabowe w mleku i cebuli? Jeśli lubicie jeszcze inne kombinacje i wariacje na temat schabowych, wypróbujcie naszej ostatniej dzisiejszej propozycji. A jest nią jeszcze inna marynata do schabowych. W tym przypadku nie chodzi o zmiękczenie mięsa, a o nadanie mu innego, ciekawszego smaku. Ziołowy aromat majeranku, ostrość czosnku, kwaśność ketchupu i mocny smaku musztardy – co powiecie na taki zestaw? Wystarczy, że zamoczycie schabowe w takiej kombinacji składników z dodatkiem jajka, mąki ziemniaczanej i oleju, nawet na 3-5 dni. Dajemy wam pełną gwarancję smaku! A poniżej dokładny przepis. Marynowane schabowe – przepis Składniki: Ok. 1 kg schabu 3 jajka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżeczki majeranku 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i pokrójcie na plastry. Posólcie i popieprzcie mięso i rozbijcie tłuczkiem na cienkie kotlety. W misce przygotujcie marynatę. Rozbijcie jajka i roztrzepcie w naczyniu. Do jajek dodajcie pozostałe składniki. Wymieszajcie dokładnie marynatę i włóżcie do niej kotlety. Zadbajcie o to, by kotlety dobrze pokryły się jajeczną marynatą. Mięso powinno się marynować przynajmniej 12 godzin. Smażcie mięso na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju – w marynacie znalazło się wcześniej sporo...

Podwójny schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Podwójny schabowy to hit. Jeśli lubicie dobrze zjeść, koniecznie zróbcie go na obiad
To jest obiad tylko dla orłów. Podołacie takiemu gigantowi? Podwójny kotlet ze schabu i z karkówki przed wami!

Wasi mężowie to głodomory jakich mało? Przy takim obiedzie nawet oni mogą wymięknąć. Podwójny kawałek mięsa to uczta dla największych łakomczuchów. Nawet największe łasuchy  mogą mieć kłopot z poradzeniem sobie z tak potężnym kawałkiem mięsa. Dobrym pomysłem będzie więc podzielenie schabowego na pół. Jak przyrządzić taki rarytas? Nie będzie to specjalnie wymagające zadanie. Przygotowanie będzie przypominało prace nad zwykłymi schabowymi. Przepis na podwójnego schabowego Różnica będzie polegała na tym, że na rozbitego „schaboszczaka” powinniście położyć ubity kawałek karkówki. Następnie obydwa kawałki mięsa razem lądują w mączno-bułczanej panierce, a na końcu w głębokim oleju. Uwaga na tłuczenie karkówki! Lepiej. żebyście nie stosowali tego samego tłuczka, co do schabowych. Kratkowane tłuczki mogłyby zniszczyć strukturę karkówki. Lepiej nadają się do chudego mięsa schabowego. Karkówkę powinno się ubijać tłuczkiem z podłużnymi ząbkami lub innym, płaskim narzędziem. Podwójny schabowy wyjdzie wam dość gruby. Dlatego też powinniście go smażyć w dość głębokim tłuszczu przez nieco dłuższy czas niż tradycyjne schaboszczaki. Do dzieła! Składniki: 5 plastrów schabu wieprzowego 5 plastrów karkówki 2 jajka Bułka tarta Mąka pszenna Sól i pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso ubijcie na dość cienkie placki zgodnie z naszymi wskazówkami. W razie potrzeby przekrójcie kawałki mięsa na dwie części – kotlety wyjdą wtedy o połowę mniejsze. Posólcie i popieprzcie kotlety wedle uznania. Na kawałek schabu połóżcie kawałek karkówki i przystąpcie do panierowania. Panierujcie kotlety kolejno w mące pszennej, jajku i w bułce...

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście
Sekretem smacznych kotletów schabowych jest nie tylko odpowiednie źródło mięsa. Równie ważna jest sama panierka. A ta jest wyborna!

Panierowane rzeczy tuczą, ale i poprawiają nastrój. Panierowane mogą być rybne filety, wędliny typu mortadela oraz przede wszystkim różnorakie mięso. Polacy najchętniej sięgają po panierowanego schabowego. Sekret jego smaku tkwi w tym, w czym postanowicie go obtoczyć. Jak smażyć kotlety, żeby panierka się trzymała? Aby panierka nie odpadała od kotleta czy ryby, powinniście trzymać się kilku zasad. Mięso powinno być przede wszystkim dobrze osuszone przed panierowaniem, a tłuszcz na patelni powinien być dobrze rozgrzany. Można to sprawdzić, wkładając na patelnię np. kawałek pieczywa. Chleb zacznie szybko się rumienić, a wokół niego pojawią się pęcherzyki powietrza. To znak, że na patelnię można zacząć wrzucać kotlety. Można też włożyć końcówkę drewnianej łyżki, jeśli zauważycie pęcherzyki wokół niej, można rozpocząć smażenie. Najlepszym tłuszczem do smażenia schabowych jest smalec. Szczególnie jeśli w grę wchodzą schabowe. Panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, jeśli pod koniec smażenia zwiększycie ogień palnika. Schabowe najlepiej smakują z pięknie zrumienioną, chrupiącą panierką. Bez niej danie traci swój urok. Zadbanie o jej odpowiednią konsystencję, jest dziecinnie proste i w łatwy sposób można się tej sztuczki nauczyć. Sposób na najlepszą panierkę do kotletów schabowych Mało kto odmówiłby chrupiącego schabowego. Z pozoru nie jest to skomplikowana potrawa. Warto znać pewien trik, który pozwoli wam zrobić z tej popularnej potrawy kulinarny majstersztyk. Mięso nawet najlepszej jakości nie będzie zachwycać, jeśli panierka będzie miękka, albo co gorsze - spalona. Najlepsza panierka schabowego jest chrupiąca i złocista.  Wystarczy dosłownie kwadrans, by z kawałków surowego mięsa uzyskać dokładnie taki efekt. Rozbite na cienko kotlety solicie i pieprzycie według osobistych...

Dodajcie ten produkt do panierki na schabowe. Dalej będą pyszne, a dodatkowo o niebo zdrowsze
AdobeStock
Newsy
Dodajcie ten produkt do panierki na schabowe. Dalej będą pyszne, a dodatkowo o niebo zdrowsze
Czy da się zrobić zdrowe schabowe? Oczywiście, że się da. Wystarczy dodatek tego prostego produktu.

Kotlety schabowe to danie, które gości na większości polskich stołów bardzo często. Jecie je pewnie na obiad z ziemniakami i mizerią. Niestety, tradycyjne schabowe, chociaż uwielbiane, nie należą do dań, które należy jeść na co dzień. Są mocno kaloryczne i nie będą służyć większości osób. Mamy jednak świetny pomysł na zrobienie zdrowszych schabowych, które będą równie pyszne. Zdrowe schabowe Najmniej zdrową częścią schabowych jest mocno spalona panierka . Tradycyjna panierka z mąki, bułki tartej i jajka, wchłania ogromną ilość tłuszczu ze smażenia. Przez to kotlety robią się bardzo kaloryczne, tuczące i nie są polecane większości osób. Jeśli chcecie zrobić zdrowsze schabowe, możecie zmienić delikatnie recepturę na panierkę. Zamiast panierować je w kalorycznej i łatwo chłonącej tłuszcz bułce tartej, wykorzystajcie w tym celu otręby . Kotlety panierowane w otrębach będą smakować trochę inaczej, ale będą za to o wiele zdrowsze. Dzięki otrębom ograniczycie kaloryczność kotletów schabowych, więc od nich nie przytyjecie. Taka wersja jest też polecana: Cukrzykom Osobom z nadwagą i otyłością Każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie Możecie wykorzystać różne rodzaje otrębów. Dobrze sprawdzą się: Otręby pszenne Otręby owsiane Otręby żytnie Otręby orkiszowe To bardzo cenne źródło witamin i minerałów. Otręby są też najlepszym pokarmowym źródłem błonnika, składnika niesamowicie wspierającego jelita . Przeciwdziałają więc one zaparciom i poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik dodatkowo ma także inne funkcje : Poprawia zdrowie układu krążenia Obniża stężenie „złego” cholesterolu Jest cennym składnikiem w cukrzycy Zdrowsza panierka do schabowych Żeby...