Rewelacyjna sztuczka marynowania schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy przedtem
Adobe Stock
Newsy

Rewelacyjna sztuczka marynowania schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy przedtem

Nic tak nie robi dobrze mięsu jak solidne marynowanie. Niezależnie od tego jaki rodzaj mięsa przyrządzamy, pobyt w marynacie poprawia jego smak i właściwości.

Nie inaczej jest w przypadku kotletów schabowych. Wielu z was na pewno słyszało o triku z marynowaniem „schaboszczaków” w mleku i cebuli.

Wystarczy rozbić kotlety na dość cienkie placki, przyprawić sola i pieprzem. Następnie pokroić cebulę w piórka, obłożyć nią mięso i zalać wszystko szklanką mleka.

Półmisek z taką oto zawartością należy włożyć do lodówki na przynajmniej jeden dzień. I tu jest pies pogrzebany.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko zamarynować kotlety schabowe?

Nie każdy z was dysponuje tak dużą ilością czasu. Czasem decyzja o smażeniu kotletów schabowych zapada dość spontanicznie. I właśnie wtedy nie ma mowy o długim moczeniu rozbitego mięsa w mleku i cebuli. Mamy rozwiązanie dla zagonionych i także zapominalskich.

O co chodzi? Wybierzcie nieco inną metodę marynowania. Będzie nią włożenie rozbitego mięsa schabowego, w roztrzepane jajko z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Teoretycznie schabowe zawsze moczy się w jajku, w celu przygotowaniu panierki. To jednak nie to samo.

Jeśli pozostawicie swoje kotlety w jajku przynajmniej na kilkanaście minut do godziny, po wysmażeniu będą chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.

Zobacz także
Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają 

idealny schabowy

Moczycie  kotlety schabowe w mleku i cebuli? Dodajcie jeszcze ten 1 składnik, a wyjdą dobre jak nigdy

Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe?

Spróbujcie! To nic nie kosztuje, a przyniesie całkiem zadowalające efekty. Co robić po takiej „kuracji” w jajku?

Dalszy przebieg wydarzeń jest już klasyczny. Panierowanie w bułce tartej i smażenie na rozgrzanym tłuszczu. Najbardziej tradycyjny smak uzyskacie, smażąc swoje kotlety w smalcu.

Tłuszcz zwierzęcy da charakterystyczny aromat. Jeżeli wolicie bardziej delikatne smaki, wybierzcie masło klarowane. Opcją pośrednią będzie olej rzepakowy.

Dzięki tej sztuczce schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją najwięksi szefowie kuchni
Adobe Stock
Newsy
Dzięki tej sztuczce kotlety schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją szefowie kuchni
Na kotletach schabowych niejedna gospodyni domowa zjadła już zęby. Co jest tajemnicą ich chrupkości na zewnątrz i miękkości w środku?

Odpowiedź na to pytanie nurtujące niejednego z adeptów sztuki kucharskiej zawarta jest w dwóch słowach. Marynata i panierka. To klucz do sprawnego i umiejętnego przygotowania kotletów schabowych. O panierce nie zapomną nawet początkujący. Ale czy stosowaliście w swoich kuchniach marynowanie mięsa schabowego? Jak marynować kotlety schabowe? Rozbite kotlety warto pomoczyć w mleku z dodatkiem plastrów cebuli przez dobrych kilka godzin. Taka kąpiel nada im wybitnie mięciutkiego smaku w środku. Tego typu postępowanie z mięsem na kotlety schabowe to standard w kuchniach dobrych restauracji. Na szerszą skalę taką marynatę rozpropagowała Magda Gessler. Jeżeli nie macie czasu na całoroczne moczenie kotletów w mlecznej marynacie, warto dłużej potrzymać je w jajku. Zróbcie to w czasie panierowania. Po obtoczeniu mięsa w mące, zostawcie je w jajku z dodatkiem łyżki mleka na kilka minut. Nawet taka „kuracja” powinna pomóc. Dzięki temu udadzą się wam chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis na schabowe Składniki: Pokrojone na plastry mięso ze schabu wieprzowego – około 5 plastrów 2 jajka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do panierowania Cebula Pół szklanki mleka Pieprz i sól Olej do smażenia lub smalec Przygotowanie: Kotlety rozbijcie na dość cienkie placki i doprawcie solą i pieprzem. Cebulę pokrójcie w piórka. Mięso przełóżcie do półmiska, obłóżcie cebulą i odstawcie na noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin. Następnego dnia mięso należy solidnie odsączyć i przystąpić do panierowania. Najpierw zanurzcie mięso w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażcie schabowe na rozgrzanym oleju rzepakowym lub smalcu na złoto-brązowy kolor. Podawajcie tradycyjnie z ziemniakami puree i surówką. Smacznego!...

idealny schabowy
gotujmy.pl/netka
Newsy
Moczycie  kotlety schabowe w mleku i cebuli? Dodajcie jeszcze ten 1 składnik, a wyjdą dobre jak nigdy
Kawałek dobrego schabu, złocista panierka, tłuczone ziemniaki i surówka – nasz ulubiony kotlet może być jeszcze lepszy dzięki zamarynowaniu mięsa w nietypowych składnikach.

Kotlet schabowy to niedaleki kuzyn wykwintnego sznycla wiedeńskiego. Nasz rodzimy „schaboszczak” różni się od swojego pierwowzoru. Jak? Po pierwsze, jak sama  nazwa wskazuje, schabowe przygotowuje się z wieprzowego schabu. Z kolei sznycle to kotlety z cienko rozbitej cielęciny. Po drugie, schabowe smażymy zwykle na oleju lub tradycyjnie na smalcu. Za to sznycle nie obejdą się bez masła. Najlepiej klarowanego. To prawda. Schabowe są oczywiście bardziej skromnym i tańszym daniem niż sznycle wiedeńskie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nadać im wykwintnego sznytu za pomocą jednej sztuczki. Niezwykła marynata do schabowych A jest nią nietypowa marynata złożona z trzech pozornie niepasujących do siebie składników. O czym mowa? O połączeniu mleka, czosnku i cebuli. Mięso zanurzone w takim osobliwym zestawie, stanie się bardziej kruche, a przy tym zachowa swoją soczystość. Spróbujcie. Wystarczy, że zanurzycie rozbite cienko kotlety w mieszance z mleka, czosnku i cebuli na kilka godzin. A najlepiej będzie, gdy nasze kotlety „odpoczną” w takiej marynacie przez całą noc. Przepis na kotlety schabowe marynowane w mleku, cebuli i czosnku Składniki: 25 dag schabu Pół szklanki mleka Mała cebula 2 ząbki czosnku 1 roztrzepane jajko Łyżka mąki pszennej Łyżka bułki tartej Sól i pieprz Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na plastry Plastry mięsa rozbijamy na cienkie plastry. Cebulę i czosnek kroimy i obkładamy nimi kotlety. Zalewamy całość szklanką mleka i odkładamy na przynajmniej kilka godzin w zimne miejsce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed smażeniem osuszamy kotlety i panierujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni na tłuszczu. Kotlety powinny mieć złocisty kolor z obu stron. Podajemy z ziemniakami...

Kotlety schabowe są twarde i kurczą się wam podczas smażenia? Sprawę rozwiąże ta sztuczka z nożem
Adobe Stock
Newsy
Kotlety schabowe są twarde i kurczą się podczas smażenia? Sprawę rozwiąże ta sztuczka z nożem
Jaki powinien być kotlet schabowy? Na pewno chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku. Zwróćcie uwagę na ten szczegół przy ich przygotowywaniu!

Przygotowanie kotleta schabowego nie jest wbrew pozorom banalną i szybką czynnością. By "schaboszczak" wyszedł smacznie, trzeba przyłożyć się do każdej fazy działania. Pierwszym, niezwykle ważnym etapem gotowania schabowych jest odpowiedni wybór i przygotowanie mięsa. Jak powinno się rozbijać kotlety schabowe? Duża część Polaków uważa, że smaczniejszy schabowy to ten z kością. Doświadczeni kucharze twierdzą jednak, że nie ma ona żadnego wpływu na smak kotleta. Być może obecność kostki pod panierką to po prostu nostalgiczny powrót wspomnieniami do dawnej, wiejskiej wieprzowiny. Decyzja należy do was. Kiedy już wybierzecie odpowiedni, zdrowy i świeży kawałek schabu, pokrójcie go na plastry o grubości od 1 do 2 cm. Jedni wolą grubsze, drudzy cieńsze kawałki mięsa. Schabowe mogą wyjść smaczne w jednym i drugim wydaniu. Wiele zależy też od tego, jak cienko rozbijecie swoje kotlety. Na pewno znacie takie osoby, które wprost ubóstwiają cienkie placki na pół talerza! Co zrobić, by kotlet schabowy się nie kurczył? Zanim jednak przystąpicie do rozbijania mięsa schabowego, koniecznie musicie dobrze przyjrzeć się każdemu kawałkowi mięsa. Właśnie w tym momencie często rozstrzyga się to, czy kotlet będzie twardy czy też miękki po usmażeniu. O co chodzi? Przed rozbiciem kotleta weźcie do ręki ostry nóż i sumiennie usuńcie wszelkie żyły, chrząstki i inne zbędne fragmenty mięsa. To właśnie one często decydują o tym, że kotlet często nie smakuje tak , jak powinien po usmażeniu. Nie dość, że żyły i chrząstki są po prostu niesmaczne i twarde same w sobie, to dodatkowo wpływają na nadmierne kurczenie się mięsa podczas obróbki termicznej. Z kolei biała otoczka wokół kawałka mięsa schabowego nie spowoduje kurczenia się kotleta podczas smażenia, jeśli ponacinacie ją ostrym nożem delikatnie na całej długości...

Schabowe przyprawy
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Zamarynujcie w tym schabowe nawet 3 dni wcześniej. Po usmażeniu przeżyjecie kulinarną rozkosz
Nadszedł czas, by złamać przepisy. Spróbujcie razem z nami niekonwencjonalnie przyrządzonych schabowych w nietypowej marynacie.

Na schabowych polskie gospodynie domowe zjadły zęby. Większa część przedstawicieli narodu po prostu kocha to danie. Czasami wydaje się, że nie da się udoskonalić perfekcyjnego już dzieła. Kombinacje pań domu wokół schabowych obalają ten mit. Smak tradycyjnych schabowych można podkręcić choćby w jeden łatwy sposób. Jest nim marynata w mleku i cebuli. Jak zamarynować kotlety schabowe w mleku i cebuli? Jeśli lubicie jeszcze inne kombinacje i wariacje na temat schabowych, wypróbujcie naszej ostatniej dzisiejszej propozycji. A jest nią jeszcze inna marynata do schabowych. W tym przypadku nie chodzi o zmiękczenie mięsa, a o nadanie mu innego, ciekawszego smaku. Ziołowy aromat majeranku, ostrość czosnku, kwaśność ketchupu i mocny smaku musztardy – co powiecie na taki zestaw? Wystarczy, że zamoczycie schabowe w takiej kombinacji składników z dodatkiem jajka, mąki ziemniaczanej i oleju, nawet na 3-5 dni. Dajemy wam pełną gwarancję smaku! A poniżej dokładny przepis. Marynowane schabowe – przepis Składniki: Ok. 1 kg schabu 3 jajka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżeczki majeranku 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i pokrójcie na plastry. Posólcie i popieprzcie mięso i rozbijcie tłuczkiem na cienkie kotlety. W misce przygotujcie marynatę. Rozbijcie jajka i roztrzepcie w naczyniu. Do jajek dodajcie pozostałe składniki. Wymieszajcie dokładnie marynatę i włóżcie do niej kotlety. Zadbajcie o to, by kotlety dobrze pokryły się jajeczną marynatą. Mięso powinno się marynować przynajmniej 12 godzin. Smażcie mięso na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju – w marynacie znalazło się wcześniej sporo...