Rewelacyjna marchewka z piekarnika. Posypcie ją hojnie tym składnikiem, a zapach rozniesie się po całym domu
Getty/iStock
Newsy

Rewelacyjna marchewka z piekarnika. Posypcie ją hojnie tym składnikiem, a będziecie piekli ją co tydzień

Duszona, smażona, pieczona, a może na surowo? Marchewka jest smaczna chyba w każdej postaci. To warzywo można przyrządzić na wiele pysznych sposobów, a jeden z nich bije wiele znanych receptur na głowę. Zobaczcie, jak sprytnie można zapiec marchewki, które wychodzą pyszne i pełne aromatu.

Kto ma ochotę na pieczone marchewki? To wdzięczne warzywa, które mają same zalety - są raczej tanie (z wyjątkiem obecnego sezonu...), lekko słodkie, mają bardzo ciekawy kolor, który urozmaici każde danie oraz zawierają w sobie mnóstwo witamin.

Marchewki pasują dosłownie do wszystkiego. Można zrobić z nich surówkę, dodać do duszonego mięsa, leczo albo podpiec je w piekarniku. Wypróbujcie ten ostatni sposób i dodajcie do marchewek coś pysznego, by ich smak był jeszcze lepszy.

Genialnie pasuje do nich tarty parmezan lub inny twardy żółty ser, który w trakcie pieczenia stopi się, nada marchewce wspaniałego aromatu i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza. 

Jaka marchewka jest najlepsza do pieczenia?

Do pieczenia można użyć zwykłych marchewek, które wystarczy obrać i pokroić w słupki. Jeżeli jednak macie taką możliwość, warto wykorzystać drobne marchewki typu baby (czyt. „bejbi”). Są małe, delikatne i świetnie smakują po upieczeniu w piekarniku. Do tego wystarczy je tylko umyć i gotowe, zaś marchewki normalnej wielkości należy wcześniej obrać. 

Zobacz także
Taką marchewką na ciepło będziecie się zajadali łyżkami. Dodajcie łyżeczkę tego płynu, a nie wyjdzie mdła

Taką marchewką na ciepło będziecie się zajadali łyżkami. Dodajcie łyżeczkę tego płynu, a nie wyjdzie mdła

Do surówki z marchewki babcia dodawała tylko przyprawy i ten 1 składnik. Cały smak tkwi w prostocie

Do surówki z marchewki babcia dodawała tylko przyprawy i ten 1 składnik. Cały smak tkwi w prostocie

Przepis na marchewkę z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg marchewki (najlepiej małe, typu baby|)

  • 2 łyżki masła

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g sera typu parmezan lub bursztyn 

  • sok z cytryny

  • świeży tymianek

  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchewki ze skóry. Jeśli używacie tych typu baby, to wystarczy je umyć. 

  2. Następnie pokrójcie warzywa w słupki. Włóżcie je do naczynia żaroodpornego, wlejcie lekko roztopione masło, tymianek i wymieszajcie.

  3. Obierzcie ząbki czosnku. Jeden z nich zetrzyjcie, a resztę dodajcie w całości do marchewki.

  4. Dodajcie jeszcze 100 g tartego żółtego sera (parmezan albo bursztyn), natkę pietruszki, 1 łyżeczkę soku z cytryny, sól oraz pieprz. Wymieszajcie.

  5. Naczynie z marchewkami wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni Celsjusza i pieczcie przez 25 minut. Warto umieścić je niżej, by marchewki się nie przypaliły podczas pieczenia. 

Jeżeli chcecie, na marchewkach można położyć parę cienkich plastrów boczku, by nadać daniu cudnego, lekko wędzonego smaku i aromatu.