
Kto ma ochotę na pieczone marchewki? To wdzięczne warzywa, które mają same zalety - są raczej tanie (z wyjątkiem obecnego sezonu...), lekko słodkie, mają bardzo ciekawy kolor, który urozmaici każde danie oraz zawierają w sobie mnóstwo witamin.
Marchewki pasują dosłownie do wszystkiego. Można zrobić z nich surówkę, dodać do duszonego mięsa, leczo albo podpiec je w piekarniku. Wypróbujcie ten ostatni sposób i dodajcie do marchewek coś pysznego, by ich smak był jeszcze lepszy.
Genialnie pasuje do nich tarty parmezan lub inny twardy żółty ser, który w trakcie pieczenia stopi się, nada marchewce wspaniałego aromatu i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza.
Jaka marchewka jest najlepsza do pieczenia?
Do pieczenia można użyć zwykłych marchewek, które wystarczy obrać i pokroić w słupki. Jeżeli jednak macie taką możliwość, warto wykorzystać drobne marchewki typu baby (czyt. „bejbi”). Są małe, delikatne i świetnie smakują po upieczeniu w piekarniku. Do tego wystarczy je tylko umyć i gotowe, zaś marchewki normalnej wielkości należy wcześniej obrać.
Przepis na marchewkę z piekarnika
Składniki:
-
1 kg marchewki (najlepiej małe, typu baby|)
-
2 łyżki masła
-
3 ząbki czosnku
-
100 g sera typu parmezan lub bursztyn
-
sok z cytryny
-
świeży tymianek
-
natka pietruszki
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Obierzcie marchewki ze skóry. Jeśli używacie tych typu baby, to wystarczy je umyć.
-
Następnie pokrójcie warzywa w słupki. Włóżcie je do naczynia żaroodpornego, wlejcie lekko roztopione masło, tymianek i wymieszajcie.
-
Obierzcie ząbki czosnku. Jeden z nich zetrzyjcie, a resztę dodajcie w całości do marchewki.
-
Dodajcie jeszcze 100 g tartego żółtego sera (parmezan albo bursztyn), natkę pietruszki, 1 łyżeczkę soku z cytryny, sól oraz pieprz. Wymieszajcie.
-
Naczynie z marchewkami wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni Celsjusza i pieczcie przez 25 minut. Warto umieścić je niżej, by marchewki się nie przypaliły podczas pieczenia.
Jeżeli chcecie, na marchewkach można położyć parę cienkich plastrów boczku, by nadać daniu cudnego, lekko wędzonego smaku i aromatu.