Restauratorzy manipulują nami, żebyśmy jak najwięcej zamówili. To ich sprawdzone sztuczki
AdobeStock
Newsy

Restauratorzy manipulują nami, żebyśmy jak najwięcej zamówili. To ich sprawdzone sztuczki

Poznajcie te sztuczki i nie dajcie się na nie nabrać!

Od kilku tygodni w Polsce są otwarte restauracje. Z tej okazji informujemy was o sztuczkach stosowanych przez osoby odpowiedzialne za wygląd menu i wystrój lokalu, które mają sprawić, że zostawicie w nim więcej pieniędzy. Bądźcie na nie wyczuleni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Triki i sztuczki restauratorów w tworzeniu menu

Jeśli wydaje się wam, że menu to tylko spis dań i posiłków, jesteście w błędzie! W praktyce, nad opracowaniem menu stoi (lub powinno stać) wielu profesjonalistów. Pewnie nie będzie dotyczyło to małych barów lub skromnych jadłodajni, ale restauratorzy, którzy wiedzą, co robią, już na pewno zastosują te sztuczki w menu.

Specjalne miejsce w menu

Według badań, każdy z was zawiesza oko na prawym górnym roku menu. Wiedzą o tym wszyscy odpowiedzialni za tworzenie menu i to w tym miejscu umieszczają zazwyczaj dania, które chcą sprzedać. Będą to na przykład specjalne oferty szefa, często dość drogie.

Pogrubiona czcionka i specjalny druk

Nie będzie to dla was zdziwieniem, ale czcionka, pogrubiony druk i wielkość napisów mają znaczenie. Niektóre spisy dań są tak skonstruowane, żebyście wybrali konkretne potrawy!

Wyróżnione dania

Czasem projektanci menu decydują się dosłownie na zakreślenie jakiejś pozycji. Może być to „oferta specjalna” np. kawa + śniadanie w okazyjnej cenie. Ma to zachęcić was do rozszerzania zamówienia, bo pomyślicie, że to dobra oferta, nawet jeśli nie macie ochoty na śniadanie, a w dane miejsce przyszliście tylko na kawę.

Zobacz także
Zamiast maseczek obowiązkowe rękawiczki w sklepach i restauracjach? Nowe przepisy

Zamiast maseczek obowiązkowe rękawiczki w sklepach i restauracjach? Nowe przepisy

Były kucharz zdradził ile zarabiał u Magdy Gessler. Kwota zwala z nóg

Magda Gessler ma na pieńku z mafią. Poszło o haracz za jej restaurację

Specjalne kolory

Nie jest tajemnicą, że kolory oddziałują na ludzkie emocje i mocno na nie wpływają.

  • Czerwony i niebieski pobudzają apetyt
  • Kolor czerwony łapie spojrzenie
  • Zielony uspokaja i przywodzi na myśl zdrowe jedzenie
  • Niebieski jest stosowany do menu na bazie ryb, gdyż kojarzy się z morzem i falami

Pobudzają nostalgie

Nazwy potraw tworzone są, by brzmiały apetycznie, nie ma w tym przecież nic złego. Bądźcie jednak świadomi, że „Babcine kluseczki” to tak naprawdę zwykłe kluski, a „Aromatyczny bulion mięsno-warzywny z pastą” może okazać się najzwyklejszym rosołem.

Czytaj także:

Znamy szczegóły dotyczące restauracji Roberta Lewandowskiego. Można zdębieć. Będzie... tabaka!
ONS
Newsy
Znamy szczegóły dotyczące restauracji Roberta Lewandowskiego. Można zdębieć. Będzie... tabaka!
Szef kuchni uchylił rąbka tajemnicy na temat otwarcia nowego lokalu Roberta Lewandowskiego…

Już jakiś czas temu informowaliśmy o tym, że Robert Lewandowski wkrótce otworzy restaurację , w której za kuchnię będzie odpowiadał syn Magdy Gessler – Tadeusz Muller. Wielopiętrowy lokal ma mieścić się w 150-letnim budynku dawnych Browarów Warszawskich, w sercu stołecznej Woli.  Mają się w nim znaleźć przestrzeń do wynajmu na imprezy okolicznościowe, restauracja, a także klub sportowy zaprojektowany specjalnie z myślą o fanach Roberta Lewandowskiego. Będzie można tam nie tylko kupić gadżety związane z piłkarzem, ale także obejrzeć transmisje meczów z jego udziałem. Menu w restauracji ma serwować dania amerykańsko-europejskie. Nowa restauracja Lewandowskiego Zarówno Anna, jak i Robert Lewandowski, to nie tylko sportowcy, ale także doskonali biznesmeni. Gwiazdorska para w kreatywny i przedsiębiorczy sposób lokuje swoją fortunę w nowe projekty – ostatnio coraz częściej związane właśnie z gastronomią. Anna Lewandowska otworzyła już swoją kawiarnię i sklepik, w którym sprzedaje zdrowe produkty, a wkrótce wystartuje także z cateringiem dietetycznym.  Jak się okazuje, inwestorzy restauracji w Browarach Warszawskich mają ambitne plany i zapowiadają duże obłożenie już wkrótce po otwarciu. „Zajmuję się stworzeniem menu, koncepcji tego, jak to miejsce ma wyglądać, czym ma zaskakiwać gości, całym formatem miejsca, co nie jest łatwe, bo miejsce jest bardzo duże, jest około 3300 metrów kwadratowych, trzy kuchnie. Będziemy mieli, mam nadzieję, tabakę od wakacji. Tabaka w gastronomii to jest nic innego, jak ostry zachrzan na kuchni i to jest w slangu życia kulinarnego codzienne nasze określenie. Każdy chce mieć za drzwiami kuchni tabakę” – opowiedział Tadeusz Muller redakcji Jastrząb Post. Co do roli samego Lewandowskiego, mistrz gastronomii informuje,...

Doda ma romans
ons
Newsy
Kuchnia Dody to prawdziwe dzieło sztuki. Nie uwierzycie, co gwiazda zamontowała na ścianie
Znana piosenkarka, Dorota Rabczewska, udostępniła na Instagramie zdjęcia swojego mieszkania. Całość jest niesamowicie gustowna i kolorowa. Fani oniemieli, kiedy zobaczyli ścianę w kuchni.

Ci, którzy od lat śledzą działalność Dody dobrze wiedzą, że piosenkarka jest dosyć kontrowersyjną i wyróżniającą się w świecie show-biznesu postacią. Jej charakter i styl bycia idealnie odzwierciedla nowe mieszkanie. Jest nie tylko bardzo kolorowe, ale również niesamowicie wyjątkowe. Takich elementów wystroju nie znajdziecie u nikogo innego. Doda wstawiła na Instagram zdjęcia mieszkania Internetowe życie Doroty Rabczewskiej śledzi ponad milion osób. Piosenkarka pozostaje więc w stałym kontakcie ze swoimi obserwatorami i często dodaje zdjęcia różnych momentów ukazujących jej zawodową działalność. Tym razem postanowiła pochwalić się nowym mieszkaniem, które zamierza wynajmować na doby. Na fotografiach dominują przede wszystkim mocne kolory – różowy, żółty, niebieski, fioletowy, a nawet czerwony. Całość została dopełniona drewnianymi elementami. Zdjęcia przedstawiają sypialnię, pokój gościnny, jadalnię oraz kuchnię. Fani eklektycznego stylu z pewnością dobrze czuli by się w tym mieszkaniu.  Apartament mieści się na ostatnim piętrze warszawskiej kamienicy na Mokotowie (w jednej z sypialni można się cieszyć widokiem w niebo, co umożliwia szklany sufit). W drugiej sypialni na ścianach pojawiają się (…) puchate panele dźwiękoszczelne dające gwarancję tego, że się wyśpisz. Niezbędnym elementem kompozycji jest bar - atut dobrej imprezy i sauna - ratunek po niej. Każdy pokój ma swój osobisty i wyrazisty charakter – pisze Doda na swoim Instagramie. Jak wygląda kuchnia w mieszkaniu Dody? Najbardziej kreatywnym i wyjątkowym miejscem w mieszkaniu Dody jest kuchnia. Piosenkarka postanowiła, że na żółtej ścianie z cegły, zaraz nad kuchenką gazową, zostanie zamontowana turbina. Całość wygląda bardzo imponująco. Fani są zachwyceni takim...

Czy wszystkie lokale nad morzem muszą serwować ryby? Magda Gessler była zdumiona, że tak nie jest
ONS.pl
Newsy
Czy wszystkie lokale nad morzem muszą serwować ryby? Magda Gessler była zdumiona, że tak nie jest
W ostatnim odcinku „Kuchennych rewolucji” Magdę Gessler czekało spore wyzwanie – jak uratować restaurację w trakcie pandemii koronawirusa?

Można by się spodziewać, że restauracje działające w nadmorskich miejscowościach koniecznie powinny mieć w swoim menu dania z ryb. Dotyczy to zwłaszcza trójmiejskich lokali! Jednak w ostatnim odcinku „Kuchennych rewolucji” okazało się, że ryby na stole wcale nie muszą być regułą. Przeczytajcie, jak przebiegła wizyta Magdy Gessler w bistro „Neptun” w Gdyni. Zdeterminowani właściciele Prowadzenie restauracji w trakcie pandemii koronawirusa jest ogromnym wyzwaniem. Niektórzy nawet się zastanawiali, czy program „Kuchenne rewolucje” nie zostanie w związku z tym zdjęty z ramówki ! Jednak mimo wielu utrudnień, Magda Gessler wciąż jeździ po Polsce i ratuje upadające lokale w 22. już sezonie popularnego show. W ostatnim odcinku wybrała się do trójmiejskiej restauracji „Neptun”, której właścicielka poprosiła Gessler o pomoc. W Gdyni dawniej funkcjonowało kino „Neptun”, a dziś w tym miejscu znajduje się bistro o tej samej nazwie. Pani Klaudia, właścicielka lokalu wyznała, że była zmuszona zamknąć swoją restaurację przez pandemię koronawirusa, jednak była tak zdeterminowana, że spróbowała ponownie otworzyć bistro. Niestety, miejsce przynosiło same straty. Trudny los restauracji „Neptun” Bistro radziło sobie tak fatalnie, że obecnie funkcjonuje tylko dzięki mężowi Pani Klaudii, który każdego miesiąca dokłada z własnej pensji 3 tysiące złotych do interesu. Takie poświęcenie nie zrobiło jednak wrażenia na Magdzie Gessler która stwierdziła, że skoro męża nie ma nigdy na miejscu, to nie kocha on swojej żony. „Rosół z kury przemysłowej” i brak ryb w menu Jak w każdym odcinku, Magda Gessler odwiedziny restauracji rozpoczyna od spróbowania kilku dań z karty. Była nimi ogromnie rozczarowana –...

Nagrywał rozmowy polityków u „Sowy i Przyjaciół”. Teraz otwiera restaurację. Kto się odważy tam zjeść?
Pixabay
Newsy
Nagrywał rozmowy polityków u „Sowy i Przyjaciół”. Teraz otwiera restaurację. Kto się odważy tam jeść?
Wielu z was na pewno pamięta słynną „aferę taśmową” z 2014 roku. Jej bohater - menadżer Łukasz Nurzyński, który nagrywał polityków w restauracji „Sowa i Przyjaciele”, właśnie ruszył z własnym biznesem. Domyślacie się już, jakim?

W 2014 roku całą Polską wstrząsnęła tzw. afera taśmowa. Chodzi o materiały, na których nagrano kontrowersyjne rozmowy polityków. Zdarzenie miało miejsce w ekskluzywnej warszawskiej restauracji „Sowa i Przyjaciele”, w której to jeden z pracujących wówczas w lokalu kelnerów – Łukasz Nurzyński – potajemnie nagrał rozmowę polityków PO i PSL. Czy Nurzyński odpowiedział za swoje czyny? Mężczyzna uniknął więzienia tylko dlatego, że od razu poszedł na współpracę ze służbami i był objęty programem ochrony świadków. Czym się dziś zajmuje? Nie uwierzycie! Bohater „afery taśmowej” otworzył własną restaurację Po latach od słynnej afery taśmowej, Nurzyński znów daje o sobie przypomnieć. Mężczyzna właśnie otworzył restaurację w Krakowie. Na początku lutego Nurzyński wystawił w internecie ogłoszenie, że poszukuje kucharzy oraz kelnerów do swojej nowej restauracji. W kwietniu w sieci ponownie pojawiła się taka oferta. Dzień dobry wszystkim! Poszukujemy ogarniętych kelnerek i kelnerów! Startujemy po świętach z ogródkiem! - napisał. Chcemy oferować jak najświeższe produkty, a więc truskawki, szparagi, to co Polska ma najlepszego i na tym chcemy opierać nasze menu – dodał w rozmowie z TVP. Zapytany przez dziennikarzy portalu Onet.pl o swój nowy biznes, Nurzyński odpowiedział z wyraźnym zdenerwowaniem w głosie: A co to pana obchodzi? A jestem mordercą albo gwałcicielem, żebym miał się kryć? Do widzenia! Wybierzecie się do lokalu Nurzyńskiego? Źródło: Onet.pl Czytaj też:  Restauracja z programu „Kuchenne rewolucje” funkcjonowała mimo pandemii. Nie uwierzycie, jak obeszła zakazy Komornicy, pozwy, bankructwa. W tych restauracjach...