Restauratorzy manipulują nami, żebyśmy jak najwięcej zamówili. To ich sprawdzone sztuczki
AdobeStock
Newsy

Restauratorzy manipulują nami, żebyśmy jak najwięcej zamówili. To ich sprawdzone sztuczki

Poznajcie te sztuczki i nie dajcie się na nie nabrać!
Anna Urbańska
maj 12, 2021

Od kilku tygodni w Polsce są otwarte restauracje. Z tej okazji informujemy was o sztuczkach stosowanych przez osoby odpowiedzialne za wygląd menu i wystrój lokalu, które mają sprawić, że zostawicie w nim więcej pieniędzy. Bądźcie na nie wyczuleni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Triki i sztuczki restauratorów w tworzeniu menu

Jeśli wydaje się wam, że menu to tylko spis dań i posiłków, jesteście w błędzie! W praktyce, nad opracowaniem menu stoi (lub powinno stać) wielu profesjonalistów. Pewnie nie będzie dotyczyło to małych barów lub skromnych jadłodajni, ale restauratorzy, którzy wiedzą, co robią, już na pewno zastosują te sztuczki w menu.

Specjalne miejsce w menu

Według badań, każdy z was zawiesza oko na prawym górnym roku menu. Wiedzą o tym wszyscy odpowiedzialni za tworzenie menu i to w tym miejscu umieszczają zazwyczaj dania, które chcą sprzedać. Będą to na przykład specjalne oferty szefa, często dość drogie.

Pogrubiona czcionka i specjalny druk

Nie będzie to dla was zdziwieniem, ale czcionka, pogrubiony druk i wielkość napisów mają znaczenie. Niektóre spisy dań są tak skonstruowane, żebyście wybrali konkretne potrawy!

Wyróżnione dania

Czasem projektanci menu decydują się dosłownie na zakreślenie jakiejś pozycji. Może być to „oferta specjalna” np. kawa + śniadanie w okazyjnej cenie. Ma to zachęcić was do rozszerzania zamówienia, bo pomyślicie, że to dobra oferta, nawet jeśli nie macie ochoty na śniadanie, a w dane miejsce przyszliście tylko na kawę.

Zobacz także

Specjalne kolory

Nie jest tajemnicą, że kolory oddziałują na ludzkie emocje i mocno na nie wpływają.

  • Czerwony i niebieski pobudzają apetyt
  • Kolor czerwony łapie spojrzenie
  • Zielony uspokaja i przywodzi na myśl zdrowe jedzenie
  • Niebieski jest stosowany do menu na bazie ryb, gdyż kojarzy się z morzem i falami

Pobudzają nostalgie

Nazwy potraw tworzone są, by brzmiały apetycznie, nie ma w tym przecież nic złego. Bądźcie jednak świadomi, że „Babcine kluseczki” to tak naprawdę zwykłe kluski, a „Aromatyczny bulion mięsno-warzywny z pastą” może okazać się najzwyklejszym rosołem.

Czytaj także:

Komentarze
Lidl i Biedronka
Adobe Stock
Newsy Biedronka i Lidl dalej kuszą cenami. Niektóre produkty jeszcze nigdy nie były tak tanie. Obniżki nawet o 50%
Olej rzepakowy, wyborne czekolady, różnego rodzaju mięso – to wszystko w doskonałych cenach w waszych sklepach. Warto zrobić zapasy na święta!
Hubert Rój
listopad 30, 2020

Od ostatniej niedzieli trwa adwent. Radosne oczekiwanie na Boże Narodzenie już więc trwa. Wraz odliczaniem dni do pierwszej gwiazdki, powoli ruszamy także z przygotowaniami świątecznymi. Także tymi kulinarnymi. Żeby naszych 12 wigilijnych dań mogło powstać, potrzebne są starannie wyselekcjonowane składniki. Nic w tym dziwnego, że Polacy ruszają na „łowy” znacznie wcześniej. Wiedzą o tym także sieci sklepów spożywczych i przygotowują specjalne okazje dla łowców promocji. Dlaczego więc nie skorzystać z kilku naprawdę godnych uwagi obniżek? Biedronka i Lidl zgodnie ze swoim zwyczajem, zachęcają nowymi promocjami już od poniedziałku. Co sieci sklepów przygotowały nam na ten tydzień? Sprawdźmy. Biedronka i Lidl kuszą ofertami Przede wszystkim Biedronka oferuje już całą gamę produktów świątecznych – od pierniczków, przez czekoladowe Mikołaje, aż do różnego rodzaju zestawów upominkowych na Gwiazdkę. Oprócz tego na półkach sklepów należących do koncernu Jeronimo Martins znajdziemy takie specjalne okazje jak: Olej rzepakowy Wyborny 1 l za 2,99 zł przy zakupie 3 butelek z kartą Moja Biedronka Łopatka wieprzowa bez kości, 1 kg, za 7,99 zł z kartą Moja Biedronka (oferta ważna tylko do środy) Płyn do prania Kłębuszek 2 l (różne rodzaje) za 6,99 zł przy zakupie 2 sztuk Banany za jedyne 2,39 zł (oferta ważna tylko do środy). Rabat wynosi aż 50% pierwotnej ceny! Świeża ćwiartka z kurczaka, 1 kg, za 1,99 (promocja także obowiązuje tylko do 2.12) Lidl także przygotował wiele ciekawych propozycji dla swoich klientów. Wśród nich specjalne świąteczne produkty, żywność, a także między innymi zabawki dla dzieci. Oto kilka bardziej interesujących promocji: Pomidory kiściowe, 1 kg, za 4,79 zł Mleko UHT Polmlek, 1 l, za 1,79...

Przeczytaj
zakwas do barszczu jak zrobić
Gotujmy.pl
Newsy Jak poznać, że zakwas na barszcz wigilijny jest już dobry? Jest na to 1 genialny sposób 
Szykujecie na wigilię barszcz z własnego zakwasu? Dowiedzcie się, jak sprawdzić czy już jest gotowy!
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Podczas zbliżającej się wigilijnej kolacji absolutnie nie może zabraknąć barszczu z uszkami! Czysty, jarski barszcz to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. By osiągnąć idealny smak zupy stosuje się zakwas do barszczu. Ponieważ jego przygotowanie jest bardzo czasochłonne, część osób decyduje się na kupienie gotowego zakwasu w formie koncentratu. Jednak wciąż jest sporo ludzi, którzy nie wyobrażają sobie jeść w wigilię barszczu „z gotowca” i przygotowują zakwas sami. Jest to spore wyzwanie i szczególnie początkujący zwykle nie wiedzą po czym poznać, że zakwas jest już gotowy do przyrządzenia barszczu. Problemy z zakwasem Wykonanie zakwasu do barszczu to nie jest wcale taka prosta sztuka i wie to każdy, kto choć raz w życiu go przygotowywał! Sama procedura zajmuje bardzo dużo czasu – zakwas przyrządza się co najmniej tydzień przed tym, jak zużyjemy go do barszczu. Sztuka polega na tym, że trzeba po prostu ukisić buraki, ale tak, by nie wyszła na nich pleśń i były idealne w smaku – nie za kwaśne i nie za łagodne. Częstym problemem jest właśnie pojawienie się pierzynki z pleśni w słoiku z zakwasem. Jeżeli kusi was, by wybrać ją ze środka i kisić buraki dalej, to natychmiast o tym zapomnijcie! Pojawienie się pleśni na wierzchu jest oznaką tego, że procesy gnilne postępują w środku i wszystko w słoiku jest już skażone. W takiej sytuacji pozostaje wyrzucić zakwas i kupić gotowy – albo zrobić nowy, jeżeli macie jeszcze trochę czasu. A skąd pleśń? Najczęściej winne jest niedokładne zakręcenie słoika oraz złe warunki przechowywania. Zakwas powinien być odstawiony w suche, zimne i ciemne miejsce. Jeśli będzie stał w cieple i do tego w miejscu, na które padają promienie słoneczne, to najpewniej się zepsuje. Jak rozpoznać gotowy zakwas? Najprościej jest po prostu sprawdzić kolor zakwasu. Gdy będzie...

Przeczytaj
Jak zabarwić lukier do pierników?
Adobe Stock
Newsy Czym zabarwić lukier do pierniczków? Te naturalne barwniki każdy ma w kuchni
Boże Narodzenie to wspaniała okazja, by wspólnie z rodziną upiec świąteczne ciasteczka. Dekorowanie pierniczków to ogromna frajda dla najmłodszych - sprawdźcie, jak można zrobić naturalne i zdrowe barwniki do lukru!
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Święta to czas, gdy pieczemy mnóstwo ciast i ciasteczek, a przede wszystkim – pierników. Zapach korzennych ciastek jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia i w tym szczególnym okresie nie ma co ich sobie żałować. Dlatego warto upiec ich jak najwięcej i bez wyrzutów sumienia zajadać się pierniczkami przed nadejściem Nowego Roku. Pierniczki nie tylko wspaniale smakują, ale także stanowią doskonałą dekorację choinki i świątecznych stroików. Wystarczy ozdobić je wzorkami z lukru, a będą wyglądać przepięknie na choince w towarzystwie bombek i światełek. Większość pewnie skorzysta z tradycyjnego przepisu na biały lukier (pisaliśmy o nim tutaj ). Warto jednak wypróbować różne barwniki do pierniczków, dzięki czemu będą wyglądały bardzo efektownie. Kolorowy lukier do pierników Być może krzywicie się na myśl o barwnikach do lukru. Wiele osób stara się odżywiać zdrowo, a to oznacza jedzenie żywności bez sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Z tego powodu część osób pewnie rezygnuje z kolorowych dekoracji do ciast. Zupełnie niepotrzebnie. Można bowiem bardzo łatwo stworzyć naturalne i bezpieczne dla zdrowia barwniki do żywności . Z ich pomocą można wyczarować piękne dekoracje do świątecznych pierniczków. Jeżeli odżywiacie się zdrowo, a do tego macie dzieci, to nie musicie rezygnować ze wspólnej zabawy w pieczenie i dekorowanie świątecznych ciastek. Dzięki naturalnym barwnikom z łatwością stworzycie kolorowe ludziki z piernika, choinki i bałwanki. Sprawdźcie poniżej, jak uzyskać poszczególne kolory lukru. Czerwony W czasie przygotowywania lukru do cukru (zamiast wody) dodaj sok z żurawiny albo porzeczek . Zielony Wystarczy wycisnąć liście szpinaku . Powstały sok wymieszany z cukrem pudrem...

Przeczytaj
magda gessler
ONS
Gwiazdy Placek po węgiersku rozzłościł Magdę Gessler do czerwoności. Posypały się skandaliczne słowa. Tak zła jeszcze nie była
W najnowszym sezonie "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła Częstochowę. Jej pomocy potrzebowali przyjaciele Piotr i Przemek, właściciele lokalu o nazwie "Diavolo". Serwowane tam potrawy przyprawiły znaną restauratorkę o zawrót głowy!
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

Magda Gessler od lat pomaga stawiać na nogi restauracje w całej Polsce. Tym razem na prośbę Piotra i Przemka odwiedziła lokal "Diavolo" w Częstochowie. Z pierwszymi problemami spotkała się już na samym początku. Felerny posiłek Nie grało tam wszystko - od wystroju, po menu. W karcie dań znajdowały się bowiem potrawy z kuchni włoskiej, meksykańskiej, a nawet polskiej. Nie wiedząc na co się zdecydować, restauratorka postanowiła spróbować wszystkiego! Wydawane dania były dalekie od ideałów – tłuste, niewłaściwie pachnące i zwyczajnie niedobre. Popisowa potrawa miała to wynagrodzić, ale… coś poszło nie tak. Placek po węgiersku rozzłościł Magdę Gessler. - Wygląda jak narzygane. Przypalone mięso… chce wam się to jeść?! Bo mnie nie. Restauratorka nie wytrzymała. Placek wylądował na barze! To nie koniec Okazało się jednak, że to dopiero wierzchołek góry lodowej. Kucharze nie znali odpowiedzi na podstawowe pytania z zakresu kulinariów, a stan kuchni pozostawiał wiele do życzenia. W zamrażalnikach standardowo nie brakowało też źle przechowywanej żywności. - To grozi zamknięciem knajpy! Finalnie rewolucja okazała się jednak udana. "Diavolo" w Częstochowie przekształciło się w argentyńską restaurację "Chimichurri". Źródło: teleshow.wp.pl

Przeczytaj