Regulują poziom cukru i poprawiają nastrój. Te zielone warzywa warto często jeść
Adobe Stock
Newsy

Regulują poziom cukru i poprawiają nastrój. Te zielone warzywa warto jeść i na surowo, i ugotowane

Te warzywa można przyrządzać na wiele sposobów. Dobrze smakują zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. A gotują się bardzo krótko.

Brokuły to warzywa krzyżowe, spokrewnione z kapustą, brukselką, jarmużem i kalafiorem. Należą do grupy tzw. zielonych warzyw, bogatych między innymi w luteinę i chlorofil. Są skarbnicą witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść i jak to robić? 

Wartości, które znajdziecie w kubku ugotowanych brokułów

Brokuły można jeść zarówno na surowo, jak i ugotowane. W obu formach są zdrowe, jednak mają różny profil składników odżywczych. Oto jakie wartości ma porcja (91 g) ugotowanych warzyw:

  • To 2,3 g błonnika i 3 g białka
  • Zapewnia 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, wspomagającą krzepnięcie krwi i zapewniającą zdrowie kości
  • 130% dziennego zapotrzebowana na witaminę C wspierająca odporność
  • 50% dziennego zapotrzebowania na chrom, wspomagający metabolizm energetyczny i regulujący poziom cukru we krwi
  • 40% kwasu foliowego poprawiającego pamięć i nastrój
  • 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, B6, B2, E i minerały fosfor, cholinę, mangan miedź i potas
  • 5% zapotrzebowania na magnez, cynk, żelazo, wapń i selen
Zobacz także
Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad

Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad

brokuły

Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!

Jak przygotowywać i podawać brokuły?

Jak już ustaliliśmy, można je jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jednak tak jak w innych podobnych przypadkach, warzywa więcej wartości odżywczych mają w postaci surowej, niepoddanej obróbce cieplnej.

Jak je jeść?

  • Brokuły w postaci soków wielowarzywnych. Dobrze, jeśli mogą być przygotowane w blenderze wolnoobrotowym lub zmiksowane w postaci koktajlu. Wykorzystacie wtedy wszystkie części rośliny 
  • Spróbujcie przyrządzić brokuły blanszowane. Dzięki tej technice obróbki cieplnej otrzymacie warzywo w formie pośredniej, pomiędzy surową a ugotowaną. Będzie zawierało wiele składników odżywczych, nadal pozostanie jędrne i chrupiące. Blanszowanie polega na zanurzeniu ich w osolonym wrzątku i pozostawieniu ich tam na kilkadziesiąt sekund. Tak przygotowane warzywo wykorzystujcie w sałatkach.
  • Brokuły powinny być gotowane bardzo krótko, ponieważ bardzo szybko miękną. Wrzucajcie je do wrzątku mocno osolonego, z dodatkiem szczypty cukru i soku z połówki cytryny. Gotowanie pod przykryciem, nie dłużej niż 3-5 minut pozwoli zachować intensywny kolor i najlepszy smak. Tak przyrządzone warzywa jedzcie jako jarzynka polana masłem z bułką tartą lub sosem beszamelowym albo skropiona sokiem z cytryny
  • Gotowane brokuły świetnie smakują też jako zupa krem. Przyrządźcie ją z czosnkiem i posypcie podprażonymi płatkami migdałów

Źródło: medonet.pl

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA