
Brokuły to warzywa krzyżowe, spokrewnione z kapustą, brukselką, jarmużem i kalafiorem. Należą do grupy tzw. zielonych warzyw, bogatych między innymi w luteinę i chlorofil. Są skarbnicą witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść i jak to robić?
Wartości, które znajdziecie w kubku ugotowanych brokułów
Brokuły można jeść zarówno na surowo, jak i ugotowane. W obu formach są zdrowe, jednak mają różny profil składników odżywczych. Oto jakie wartości ma porcja (91 g) ugotowanych warzyw:
- To 2,3 g błonnika i 3 g białka
- Zapewnia 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, wspomagającą krzepnięcie krwi i zapewniającą zdrowie kości
- 130% dziennego zapotrzebowana na witaminę C wspierająca odporność
- 50% dziennego zapotrzebowania na chrom, wspomagający metabolizm energetyczny i regulujący poziom cukru we krwi
- 40% kwasu foliowego poprawiającego pamięć i nastrój
- 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, B6, B2, E i minerały fosfor, cholinę, mangan miedź i potas
- 5% zapotrzebowania na magnez, cynk, żelazo, wapń i selen
Jak przygotowywać i podawać brokuły?
Jak już ustaliliśmy, można je jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jednak tak jak w innych podobnych przypadkach, warzywa więcej wartości odżywczych mają w postaci surowej, niepoddanej obróbce cieplnej.
Jak je jeść?
- Brokuły w postaci soków wielowarzywnych. Dobrze, jeśli mogą być przygotowane w blenderze wolnoobrotowym lub zmiksowane w postaci koktajlu. Wykorzystacie wtedy wszystkie części rośliny
- Spróbujcie przyrządzić brokuły blanszowane. Dzięki tej technice obróbki cieplnej otrzymacie warzywo w formie pośredniej, pomiędzy surową a ugotowaną. Będzie zawierało wiele składników odżywczych, nadal pozostanie jędrne i chrupiące. Blanszowanie polega na zanurzeniu ich w osolonym wrzątku i pozostawieniu ich tam na kilkadziesiąt sekund. Tak przygotowane warzywo wykorzystujcie w sałatkach.
- Brokuły powinny być gotowane bardzo krótko, ponieważ bardzo szybko miękną. Wrzucajcie je do wrzątku mocno osolonego, z dodatkiem szczypty cukru i soku z połówki cytryny. Gotowanie pod przykryciem, nie dłużej niż 3-5 minut pozwoli zachować intensywny kolor i najlepszy smak. Tak przyrządzone warzywa jedzcie jako jarzynka polana masłem z bułką tartą lub sosem beszamelowym albo skropiona sokiem z cytryny
- Gotowane brokuły świetnie smakują też jako zupa krem. Przyrządźcie ją z czosnkiem i posypcie podprażonymi płatkami migdałów
Źródło: medonet.pl