Regulują poziom cukru i poprawiają nastrój. Te zielone warzywa warto często jeść
Adobe Stock
Newsy

Regulują poziom cukru i poprawiają nastrój. Te zielone warzywa warto jeść i na surowo, i ugotowane

Te warzywa można przyrządzać na wiele sposobów. Dobrze smakują zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. A gotują się bardzo krótko.

Brokuły to warzywa krzyżowe, spokrewnione z kapustą, brukselką, jarmużem i kalafiorem. Należą do grupy tzw. zielonych warzyw, bogatych między innymi w luteinę i chlorofil. Są skarbnicą witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść i jak to robić? 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości, które znajdziecie w kubku ugotowanych brokułów

Brokuły można jeść zarówno na surowo, jak i ugotowane. W obu formach są zdrowe, jednak mają różny profil składników odżywczych. Oto jakie wartości ma porcja (91 g) ugotowanych warzyw:

  • To 2,3 g błonnika i 3 g białka
  • Zapewnia 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, wspomagającą krzepnięcie krwi i zapewniającą zdrowie kości
  • 130% dziennego zapotrzebowana na witaminę C wspierająca odporność
  • 50% dziennego zapotrzebowania na chrom, wspomagający metabolizm energetyczny i regulujący poziom cukru we krwi
  • 40% kwasu foliowego poprawiającego pamięć i nastrój
  • 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, B6, B2, E i minerały fosfor, cholinę, mangan miedź i potas
  • 5% zapotrzebowania na magnez, cynk, żelazo, wapń i selen
Zobacz także
Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad

Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad

brokuły

Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!

Jak przygotowywać i podawać brokuły?

Jak już ustaliliśmy, można je jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jednak tak jak w innych podobnych przypadkach, warzywa więcej wartości odżywczych mają w postaci surowej, niepoddanej obróbce cieplnej.

Jak je jeść?

  • Brokuły w postaci soków wielowarzywnych. Dobrze, jeśli mogą być przygotowane w blenderze wolnoobrotowym lub zmiksowane w postaci koktajlu. Wykorzystacie wtedy wszystkie części rośliny 
  • Spróbujcie przyrządzić brokuły blanszowane. Dzięki tej technice obróbki cieplnej otrzymacie warzywo w formie pośredniej, pomiędzy surową a ugotowaną. Będzie zawierało wiele składników odżywczych, nadal pozostanie jędrne i chrupiące. Blanszowanie polega na zanurzeniu ich w osolonym wrzątku i pozostawieniu ich tam na kilkadziesiąt sekund. Tak przygotowane warzywo wykorzystujcie w sałatkach.
  • Brokuły powinny być gotowane bardzo krótko, ponieważ bardzo szybko miękną. Wrzucajcie je do wrzątku mocno osolonego, z dodatkiem szczypty cukru i soku z połówki cytryny. Gotowanie pod przykryciem, nie dłużej niż 3-5 minut pozwoli zachować intensywny kolor i najlepszy smak. Tak przyrządzone warzywa jedzcie jako jarzynka polana masłem z bułką tartą lub sosem beszamelowym albo skropiona sokiem z cytryny
  • Gotowane brokuły świetnie smakują też jako zupa krem. Przyrządźcie ją z czosnkiem i posypcie podprażonymi płatkami migdałów

Źródło: medonet.pl

Co lepsze: surowe czy gotowane jedzenie? Jedna metoda dostarcza więcej witamin, druga ułatwia trawienie.
Adobe Stock
Newsy
Co lepsze: surowe czy gotowane jedzenie? Jedno dostarcza więcej witamin, drugie ułatwia trawienie
Czasem łatwiej schrupać surową marchew niż ją ugotować. Wołowina ceniona jest zarówno jako pieczeń jak i tatar. Z kolei drobiu raczej nie zjecie bez gotowania. Co gotować, a czego nie warto?

Powszechnie wiadomo, że gotowanie i poddawanie obróbce cieplnej pokarmów pozbawia je witamin i części wartości odżywczych. Czy zatem surowa żywność jest zdrowsza? I czy naprawdę zdrowe jest jedzenie wyłącznie surowizny? Wyjaśniamy też co lepiej jeść na surowo, a co po ugotowaniu. Zalety i wady surowej żywności To prawda, że obróbka termiczna niszczy bezpowrotnie wiele witamin, np. witaminę C, czy witaminy z grupy B. Poza tym w surowych produktach znajduje się więcej aktywnych enzymów trawiennych, które wspierają i przyspieszają trawienie pokarmów. Jedząc surowe owoce i warzywa możecie zjeść ich mniej i dostarczyć sobie odpowiednich ilości witamin. Także surowe mięso i ryby mają kilkakrotnie więcej substancji odżywczych, w tym kwasów omega-3 niż te, które zostały ugotowanie, usmażone czy upieczone. W związku z wartościami, jakie dla organizmu niesie spożywanie surowego jedzenia, powstał nawet skrajny odłam wegetarianizmu – witarianizm, którego zwolennicy jedzą wyłącznie surową, roślinną żywność. Spożywanie jedynie surowej żywności ma jednak także wiele wad. Należą do nich: Ryzyko zatrucia. Zakażenie mikrobiologiczne, a nawet pasożytnicze wzrasta, jeśli produkty nie są poddane obróbce cieplnej. Nawet jajka pochodzące z bezpiecznej hodowli mogą być zarażone bakteriami salmonelli. Reżim sanitarny. Z powyższych powodów każdy produkt powinien być starannie umyty. Bakterie nie zostaną przecież usunięte pod wpływem wysokiej temperatury Wysoki koszt. Produkty, np. mięso i ryby przeznaczone do spożycia na surowo muszą być znacznie wyższej jakości, a więc dużo droższe od tych zwykłych Trudniejsze żucie i trawienie. Produkty surowe są znacznie trudniejsze do przetworzenia i strawienia przez nasz układ pokarmowy Jakie są wartości ugotowania...

sposób na białego kalafiora
Pixabay
Newsy
Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Dzięki tej metodzie będzie miał ładny biały kolor
Kalafior przechowywany zbyt długo, mrożony, a nawet gotowany, może bardzo szybko ściemnieć. Mimo iż podczas zwykłego, rodzinnego obiadu kolor warzywa nie ma tak wielkiego znaczenia, podany gościom powinien być „śnieżnobiały”. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Cenne właściwości kalafiora Właściwości kalafiora zostały docenione ponad 2 tysiące lat temu. Na przestrzeni lat udowodniono, że regularne spożywanie tego warzywa może między innymi zmniejszyć ryzyko zachorowania i  rozwoju raka prostaty, pęcherza, jamy ustnej, gardła i krtani. Na tym jednak nie koniec. Jedzenie kalafiora zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na wrzody oraz cukrzycę. To niepozorne warzywo może uchronić również przed innymi schorzeniami układu pokarmowego – zapaleniem błony śluzowej żołądka, zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka. Nic dziwnego, że Polacy tak powszechnie wykorzystują go w swoich jadłospisach. Kalafior ma jedną wadę... Kalafior jest bardzo wdzięcznym warzywem. Bowiem można go jeść zarówno na surowo – w dipie, sosie lub sałatce, jak również w postaci gotowanej – w zupach, zapiekankach oraz tartach. Niektórzy uwielbiają go w wersji z przyrządzoną na maśle bułką tartą. Niestety, niekwestionowaną wadą kalafiora jest to, że jego różyczki szybko ciemnieją – z białych stają się żółte. W tym przypadku mrożenie nic nie da. Po takiej obróbce termicznej warzywo przybierze niesamowicie nieapetyczny wygląd. Najlepiej więc przechowywać je w dolnych szufladach lodówki, łodygą do góry. Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Gotowanie kalafiora jest proste, ale ryzykowne. Okazuje się, że przyrządzając warzywo można popełnić wiele błędów. Większość z nich jest związana z zachowaniem cennych wartości odżywczych lub ciemnieniem różyczek.  Tak naprawdę nawet, jeśli kupiliście świeżego kalafiora, po obróbce termicznej może on ściemnieć. Na ten proces ma wpływ między innymi naczynie, w którym gotujecie warzywo – aluminiowy garnek sprawi, że zżółknie, z kolei...

Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
AdobeStock
Newsy
Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
Kupiliście szparagi i aż kusi was, żeby schrupać je na surowo? Lepiej sprawdźcie czy to zdrowe.

W sklepach i warzywniakach pojawiły się już szparagi. Te zdrowe i smaczne warzywa z roku na rok zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Czy można jednak jeść je na surowo? Sprawdźcie, zanim to zrobicie. Czy można jeść surowe szparagi? Większość miłośników szparagów spożywa je w postaci smażonej, gotowanej lub pieczonej, ale czy można jeść te warzywa również na surowo? Gotowanie szparagów zmiękcza ich twarde włókna roślinne, dzięki czemu warzywo to jest łatwiejsze do przeżucia i strawienia, ale szparagi rzeczywiście mogą też być jedzone bez konieczności gotowania. Jeżeli chcecie zjeść szparagi na surowo: na początku usuńcie zdrewniałe końce następnie użyjcie obieraczki do warzyw, tarki lub ostrego noża, aby obrać szparagi ze skórki a następnie pokroić lub posiekać je na drobne kawałki (im cieńsze będą kawałki, tym łatwiej będzie wam je przeżuć) możecie podać szparagi w towarzystwie prostego dressingu z oliwy z oliwek i soku z cytryny lub octu, co dodatkowo zmiękczy twardsze części łodygi i nada im ciekawego, głębszego smaku Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe. zawierają dużo cennych związków chemicznych znanych jako polifenole , które są dobrze znane ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych pomagają zmniejszyć stres, stany zapalne i ryzyko kilku chorób, w tym chorób serca i cukrzycy wspomagają zdrowie jelit, ponieważ działają jak prebiotyki, odżywiając pożyteczne bakterie żyjące w naszym układzie pokarmowym gotowane szparagi mogą być przydatne w schorzeniach przewodu pokarmowego, ponieważ pomagają regulować układ trawienny, zmniejszając w ten sposób stan zapalny są dobrym źródłem potasu, dzięki czemu obniżają...

Ten owoc obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Wzmocni też waszą odporność
Pixabay
Newsy
Ten owoc obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Wzmocni też waszą odporność
Czy słyszeliście kiedyś o tym niezwykłym owocu? A może mieliście już okazję go spróbować? Włączcie go do diety a nie pożałujecie.

Miechunka jadalna (łac. physalis peruviana Lam.) to bardzo smaczny i zdrowy owoc, który znany jest także jako wiśnia peruwiańska, rodzynek brazylijski lub złota jagoda. W polskich sklepach można spotkać ją zwłaszcza w postaci liofilizowanej i suszonej. Świeża miechunka przypomina rozmiarem pomidorki koktajlowe i ma otoczkę, która przypomina chińskie lampiony. Dlaczego warto ją jeść w dowolnej postaci? Właściwości zdrowotne miechunki jadalnej Miechunka jadalna to owoc, który można jeść nie tylko na surowo, ale też po ugotowaniu lub w postaci dżemów lub galaretek. Jest bogatym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych oraz minerałów. 140 gramów tego owocu dostarcza: 3,92 mg witaminy B3 1,4 mg żelaza 15,4 mg witaminy C 0,154 mg witaminy B1 15,68 g węglowodanów 56 mg fosforu 50 µg witaminy A 2,66 g białka 0,056 mg witaminy B2 0,98 g tłuszczu całkowitego 13 mg wapnia Dlaczego warto jeść miechunkę? Owoc ten  nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy.  miechunka jest stosowana w leczeniu zapalenia wątroby, malarii, reumatyzmu, raka, zapalenia skóry i astmy poprawia układ odpornościowy obniża ciśnienie krwi jedna filiżanka tego owocu zawiera ponad 50% dziennej wartości witaminy C, która działa jako przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami chroni wątrobę i nerki przed zwłóknieniem zawiera dużo witaminy B1 (tiaminy), która jest odpowiedzialna za produkcję acetylocholiny, neuroprzekaźnika, który przekazuje wiadomości do mięśni i nerwów poprawia wzrok, ponieważ jest bogata w witaminę A ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe spożywanie tych owoców może...