Regularne jedzenie tych 3 ryb może wzmagać wypadanie włosów. Dietetyczka wyjaśnia, o co chodzi
Adobe Stock
Newsy

Regularne jedzenie tych ryb może wzmagać wypadanie włosów. Dietetyczka wyjaśnia, o co chodzi

Zdrowa dieta to taka, która jest zróżnicowana i dobrze zbilansowana. Nie należy jeść wciąż tego samego, tylko tak komponować posiłki, żeby dostarczyć sobie różnych substancji odżywczych. Także ryb nie należy jeść zbyt dużo, mimo tego, że powszechnie zachęca się do ich częstego jedzenia.

To bardzo frustrujące, gdy dbacie o zdrowie, starannie dobieracie jadłospis, a tu okazuje się, że zaczynają wam… wypadać włosy. A przecież wiadomo, że zdrowa włosy, skóra i paznokcie w dużej mierze zależą od trybu życia i diety.

Na domiar złego może okazać się, że to właśnie zdrowa dieta, którą sobie z niemałym trudem zapewniacie, czyli na przykład jedzenie ryb zamiast mięsa, może przyczyniać się do wypadania włosów. Co warto wiedzieć o rybnych dietach i co jeść, żeby włosy były zdrowe i lśniące?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Te 3 ryby są zdrowe, o ile nie jedzie ich za dużo

Dietetyczka Courtney D'Angelo, w wywiadzie dla serwisu „Eat this” zdradziła, które ryby są niebezpieczne dla włosów:

- Jednymi z najgorszych pokarmów, jeśli chodzi o wypadanie włosów, są tuńczyk, miecznik, rekin i makrela królewska.

I choć ryby zawierają wiele składników odżywczych, w tym bardzo cenne kwasy omega-3, to ich nadmierne spożywanie może szkodliwie działać na niektóre funkcje organizmu. Dzieje się tak dlatego, że wymienione duże ryby są drapieżnikami, które ze swoich pokarmów pobierają duże ilości rtęci. Ta rtęć kumuluje się w ich organizmach i tym sposobem spożywamy ją także i my, jedząc tuńczyka czy makrelę.

Ilość rtęci, jaka może dostać się do żywności nie jest duża i groźna, ale jej kumulacja może stać się niebezpieczna. Nie myślcie więc, że skoro ryby są zdrowe to możecie zjeść na śniadanie kanapkę z makrelą, na obiad stek z miecznika, a na kolację sałatkę z tuńczykiem. Nic podobnego. Mięsa, w tym ryb nie należy jadać więcej niż 3-4 razy w tygodniu.

Zobacz także
Smaż rybę, jak profesjonalistka. Jeden prosty trik i nie będziesz już chciała robić jej inaczej

Tak smażą ryby profesjonaliści. 1 prosty trik i nie będziecie już robili tego inaczej

Połóżcie ten popularny kuchenny składnik na włosy. W mig je zregenerujecie

Połóżcie ten popularny kuchenny składnik na włosy. W mig je zregenerujecie

Jaka dieta najlepsza na włosy?

Jeśli przygotowując posiłki myślicie o tym, żeby tym, co jecie poprawiać swój wygląd, w tym skórę, włosy i paznokcie, pamiętajcie o włączeniu różnorodnych produktów. Zdrowa dieta, to dieta zróżnicowana i dobrze zbilansowana. Powinna zawierać następujące składniki:

  • Białko – możecie je czerpać nie tylko z mięsa czy ryb. Białko mają także produkty mleczne i strączkowe.
  • Zdrowe tłuszcze – poza rybami „dobre tłuszcze” zawierające kwasy omega 3 mają też orzechy
  • Biotynę – czyli witaminę B8 albo H. Znajduje się w wątróbce, jajkach, orzechach, szpinaku, mące pełnoziarnistej
  • Witaminę A – zawiera ją np. masło, mleko, marchewka, bataty, dynia
  • Witaminę D – najlepszym jej źródłem jest synteza pod wpływem słońca. Zawierają ją też ryby, masło, jajka, ser żółty i bardzo wiele warzyw
  • Żelazo – zawierają je: mięso, jajka, ryby, płatki owsiane, buraki, szpinak
  • Witaminę C – jedzcie warzywa i owoce, np. paprykę, brukselkę, pomidory, pomarańcze
  • Cynk – zawierają go np. pestki dyni, kakao, sery, pieczarki
  • Miedź – czerpcie go z  orzechów laskowych, migdałów, kaszy gryczanej, białej fasoli

Źródło: Radiozet.pl

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Adobe Stock
Newsy
Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Awokado to doskonałe źródło witamin i innych cennych dla zdrowia składników odżywczych. Owoc ten potrafi jednak szybko tracić świeżość, ale da się temu zapobiec z pomocą bardzo łatwego, domowego sposobu.

Awokado to prawdziwa eksplozja zdrowia. Jest polecane absolutnie każdemu, od osób na diecie po diabetyków czy osoby z problemami sercowymi lub cholesterolem. Chociaż owoc ten jest dość tłusty, zawiera praktycznie same zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-9 czy omega-6. Awokado zawiera także: Witaminę C Witaminę B6 Witaminę K Witaminę E Witaminę A Kwas foliowy (szczególnie korzystny dla kobiet w wieku rozrodczym!) Niacynę Ryboflawinę Wapń Żelazo Magnez Potas Fosfor Awokado doskonale wpływa na skórę, paznokcie i włosy, które stają się mocniejsze, gładsze i piękniejsze. To też doskonały sposób na walkę z chorobami sercowymi. Czy awokado pozytywnie wpływa na odchudzanie? To nieco bardziej złożona kwestia, ponieważ jest ono dość kaloryczne. Jednak jeśli zastąpimy tym owocem niezdrowe tłuszcze takie jak masło, olej czy sery – z pewnością będzie to miało korzystny wpływ na dietę. W każdej, nawet odchudzającej diecie, tłuszcze są potrzebne – należy kontrolować ich ilość, jednak nie należy ich zupełnie wykluczać. Kiedy zamienimy te nasycone, niezdrowe kwasy tłuszczowe na te nienasycone – mamy przepis na dietetyczny sukces, poprawę zdrowia i urody! Jak przedłużyć świeżość awokado? Wybierając awokado w sklepie, warto delikatnie sprawdzić na jakim poziomie dojrzałości jest. Jeśli skórka jest już lekko miękka, a miejsce oderwania owocu z gałęzi zapada się do środka – awokado jest już dojrzałe i gotowe lub prawie gotowe do spożycia. Jeśli jednak jest ono nadal twarde – poleży dłużej i może dojrzeć w naszej kuchni.  Można jednak zastosować ciekawy trik: jeśli obok przeciętego na pół awokado położymy cebulę, będziemy mogli cieszyć się przedłużoną świeżością owocu! Cebula powstrzyma...

Kobieta, długie włosy
Pixabay/StockSnap
Newsy
Wprowadźcie tę zmianę w diecie, a wasze włosy będą rosły jak szalone. Wystarczy...
Na kondycję skóry i włosów mają wpływ nie tylko preparaty zewnętrzne. Co prawda odpowiednio dobrane kosmetyki to podstawa dbania o siebie, jednak dla podwojonej skuteczności na organizm trzeba działać także od wewnątrz.

Na zdrowych włosach zależy nie tylko kobietom. Ich wygląd jest spowodowany nie tylko dbałością o zabiegi pielęgnacyjne i częste wizyty w drogeriach. To co jecie, podziała na nie w pierwszej kolejności. Jesteś tym, co jesz Nie bez przyczyny uważa się, że jedzenie ma wpływ na to jak funkcjonuje człowiek. Wszystkie produkty, jakie wrzucacie do koszyka podczas codziennych zakupów, mają znaczenie dla waszego zdrowia. Niektóre produkty spożywcze wspomagają nas w sposób szczególny. Dietetycy od lat biją na alarm o zmianę nawyków żywieniowych. Miałaby ona dotyczyć obszaru codziennych rytuałów i rezygnacji z przekąsek, które w żaden sposób nie przysługują się zdrowiu. Najważniejsze, by w codziennej diecie nie zapominać o warzywach i owocach. Właśnie one nie tylko mają niewiele kalorii, ale i witaminy w nich zawarte działają w korzystny sposób na wasze włosy, skórę i paznokcie. Czasami nie ma potrzeby sięgania po kolejne drogie tabletki. Wystarczy kilka naturalnych produktów i zauważycie poprawę w wielu obszarach. Jak naturalnie pobudzić wzrost włosów? Z łysieniem i wypadaniem włosów boryka się coraz więcej osób. To nie tylko domena mężczyzn, kobiety narzekają na włosy równie często. Czupryna, która nie spełnia waszych oczekiwań może w znaczący sposób wypłynąć na wygląd i samopoczucie. Obniżone poczucie własnej wartości, wstyd i ograniczenie kontaktów towarzyskich, to tylko niektóre z następstw problemów z włosami. Nie każdego stać także na przeszczep włosów lub równie kosztowne zabiegi kosmetyczne. Czasami wystarczą naturalne metody. Niektóre są niezwykle skuteczne. Jedną z nich jest systematyczny masaż głowy. Warto dbać o odpowiednie ukrwienie skóry głowy.  Możemy...

Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Pixabay
Newsy
Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Podwyższony poziom cholesterolu doskwiera wielu Polakom. Nie należy go ignorować! Co możecie zrobić?

Cholesterol dzieli się na dwie odmiany: HDL to tzw. „dobry” cholesterol, a LDL – ten niekorzystny dla naszego zdrowia. LDL może przyczyniać się do powstawania wielu chorób takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, a także udar mózgu. Normy cholesterolu są różne w zależności od wieku, płci i uwarunkowań zdrowotnych. Pierwszym narzędziem w walce z cholesterolem jest zdrowa, zrównoważona dieta, odpowiednia dawka ruchu oraz włączenie do jadłospisu produktów zwalczających dolegliwości związane z wysokim cholesterolem, a także wspomagające trawienie i rozkład niezdrowych tłuszczy.  Jakie produkty zwalczają cholesterol? Karczochy – zawierają bardzo dużo witamin, błonnika i antyoksydantów. Zwalczają odkładanie się „złego” cholesterolu. Czosnek – posiada on bardzo wiele prozdrowotnych właściwości, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie, a ponadto może zwiększać poziom „dobrego cholesterolu”. Siemię lniane – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, wspomaga walkę z zaparciami oraz biegunkami, reguluje trawienie. Babka płesznik – nasiona babki to niezwykłe źródło błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega odkładaniu się tłuszczu, a także złego cholesterolu. Awokado – to prawdziwie cudotwórczy owoc bogaty w niezwykle korzystne dla zdrowia i piękna kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Płatki owsiane – skarbnica minerałów, błonnika i innych składników pozytywnie działających na układ krwionośny oraz trawienny. Świetne także dla wszystkich, którzy chcą zgubić kilogramy. Ryby – nie od dziś wiadomo, że wszystkie osoby zmagające się z chorobami sercowo-naczyniowymi, wysokim cholesterolem czy nadciśnieniem powinny włączyć do swojego jadłospisu ryby. Są...