Regularne jedzenie tych 3 ryb może wzmagać wypadanie włosów. Dietetyczka wyjaśnia, o co chodzi
Adobe Stock
Newsy

Regularne jedzenie tych ryb może wzmagać wypadanie włosów. Dietetyczka wyjaśnia, o co chodzi

Zdrowa dieta to taka, która jest zróżnicowana i dobrze zbilansowana. Nie należy jeść wciąż tego samego, tylko tak komponować posiłki, żeby dostarczyć sobie różnych substancji odżywczych. Także ryb nie należy jeść zbyt dużo, mimo tego, że powszechnie zachęca się do ich częstego jedzenia.

To bardzo frustrujące, gdy dbacie o zdrowie, starannie dobieracie jadłospis, a tu okazuje się, że zaczynają wam… wypadać włosy. A przecież wiadomo, że zdrowa włosy, skóra i paznokcie w dużej mierze zależą od trybu życia i diety.

Na domiar złego może okazać się, że to właśnie zdrowa dieta, którą sobie z niemałym trudem zapewniacie, czyli na przykład jedzenie ryb zamiast mięsa, może przyczyniać się do wypadania włosów. Co warto wiedzieć o rybnych dietach i co jeść, żeby włosy były zdrowe i lśniące?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Te 3 ryby są zdrowe, o ile nie jedzie ich za dużo

Dietetyczka Courtney D'Angelo, w wywiadzie dla serwisu „Eat this” zdradziła, które ryby są niebezpieczne dla włosów:

- Jednymi z najgorszych pokarmów, jeśli chodzi o wypadanie włosów, są tuńczyk, miecznik, rekin i makrela królewska.

I choć ryby zawierają wiele składników odżywczych, w tym bardzo cenne kwasy omega-3, to ich nadmierne spożywanie może szkodliwie działać na niektóre funkcje organizmu. Dzieje się tak dlatego, że wymienione duże ryby są drapieżnikami, które ze swoich pokarmów pobierają duże ilości rtęci. Ta rtęć kumuluje się w ich organizmach i tym sposobem spożywamy ją także i my, jedząc tuńczyka czy makrelę.

Ilość rtęci, jaka może dostać się do żywności nie jest duża i groźna, ale jej kumulacja może stać się niebezpieczna. Nie myślcie więc, że skoro ryby są zdrowe to możecie zjeść na śniadanie kanapkę z makrelą, na obiad stek z miecznika, a na kolację sałatkę z tuńczykiem. Nic podobnego. Mięsa, w tym ryb nie należy jadać więcej niż 3-4 razy w tygodniu.

Zobacz także
Smaż rybę, jak profesjonalistka. Jeden prosty trik i nie będziesz już chciała robić jej inaczej

Tak smażą ryby profesjonaliści. 1 prosty trik i nie będziecie już robili tego inaczej

Połóżcie ten popularny kuchenny składnik na włosy. W mig je zregenerujecie

Połóżcie ten popularny kuchenny składnik na włosy. W mig je zregenerujecie

Jaka dieta najlepsza na włosy?

Jeśli przygotowując posiłki myślicie o tym, żeby tym, co jecie poprawiać swój wygląd, w tym skórę, włosy i paznokcie, pamiętajcie o włączeniu różnorodnych produktów. Zdrowa dieta, to dieta zróżnicowana i dobrze zbilansowana. Powinna zawierać następujące składniki:

  • Białko – możecie je czerpać nie tylko z mięsa czy ryb. Białko mają także produkty mleczne i strączkowe.
  • Zdrowe tłuszcze – poza rybami „dobre tłuszcze” zawierające kwasy omega 3 mają też orzechy
  • Biotynę – czyli witaminę B8 albo H. Znajduje się w wątróbce, jajkach, orzechach, szpinaku, mące pełnoziarnistej
  • Witaminę A – zawiera ją np. masło, mleko, marchewka, bataty, dynia
  • Witaminę D – najlepszym jej źródłem jest synteza pod wpływem słońca. Zawierają ją też ryby, masło, jajka, ser żółty i bardzo wiele warzyw
  • Żelazo – zawierają je: mięso, jajka, ryby, płatki owsiane, buraki, szpinak
  • Witaminę C – jedzcie warzywa i owoce, np. paprykę, brukselkę, pomidory, pomarańcze
  • Cynk – zawierają go np. pestki dyni, kakao, sery, pieczarki
  • Miedź – czerpcie go z  orzechów laskowych, migdałów, kaszy gryczanej, białej fasoli

Źródło: Radiozet.pl

Brakuje wam cynku, wit A czy białka? Pokażcie paznokcie, a powiemy wam co jeść.
Adobe Stock
Newsy
Brakuje wam cynku, witaminy A czy białka? Pokażcie paznokcie, a powiemy wam, co jeść
Jak po wyglądzie paznokci rozpoznać czego brakuje w diecie? Okazuje się, że może to być dość cenne źródło wiedzy o swoim organizmie.

Kondycja włosów, skóry i paznokci odzwierciedla ogólny stan zdrowia. Gdy zaczynają wypadać włosy, łuszczyć się skóra czy łamać paznokcie, zawsze warto zastanowić się, jaka jest tego przyczyna. Może to być symptom choroby, nie zaszkodzi więc zrobić badania i skontaktować się z lekarzem. Jedną z przyczyn zmian widocznych na włosach czy paznokciach może być niedobór w diecie witamin, minerałów czy innych składników odżywczych. Spójrzcie na swoje paznokcie i oceńcie czy wyglądają na zdrowe, czy też widać na nich jakieś zmiany. Jaka dieta zapewnia piękne paznokcie? Aby organizm funkcjonował prawidłowo, należy dostarczać mu właściwego, różnorodnego paliwa w postaci pożywienia. Nikogo nie trzeba przekonywać, że zbilansowana dieta pozytywnie wpływa na zdrowie i wygląd. Z kolei niezdrowe nawyki żywieniowe mogą powodować pojawienie się konkretnych schorzeń i dolegliwości. Gdy z organizmem człowieka dzieje się coś niedobrego, w pierwszej kolejności zauważamy zmiany w wyglądzie. Pogorszenie się wyglądu włosów czy paznokci może być więc pierwszym symptomem chorób, takich jak choroby krążenia, tarczycy, wątroby czy problemy związane z systemem immunologicznym. Niedobory składników odżywczych, a wygląd paznokci Przyglądając się swoim paznokciom można zauważyć w ich wyglądzie także nieprawidłowości związane z niedoborami wartości odżywczych w diecie, w tym witamin i minerałów. Zmiana sposobu odżywiania i uzupełnienie brakujących składników, może być najprostszym sposobem na poprawę ich wyglądu. Jednak trzeba pamiętać, że przyczyny mogą się kumulować oraz że na wygląd paznokci mogą mieć wpływ także inne, poważne choroby, których nie wolno bagatelizować. Paznokcie kruche i łamliwe Powodem łatwego...

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Jedzcie tych 5 produktów, aby nie siwieć. Pysznie smakują i opóźniają starzenie włosów
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie tych 5 produktów, aby nie siwieć. Pysznie smakują i opóźniają starzenie włosów
Co jeść, żeby opóźnić powstawanie siwizny? Włączcie do swojej diety te smaczne i zdrowe produkty. Zyska na tym nie tylko wasze zdrowie, ale również wasze włosy.

Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie biorą się siwe włosy? Siwienie włosów jest naturalnym etapem starzenia. Można go jednak opóźnić stosując odpowiednią dietę. Przyczyny siwienia włosów Poza czynnikami naturalnymi, istnieje również kilka innych przyczyn, które mogą prowadzić do siwienia naszych włosów. gdy w naszej diecie brakuje witaminy B6, B12, biotyny, witaminy D lub witaminy E, możemy doświadczyć przedwczesnego siwienia włosów może ono również mieć podłoże genetyczne może być wynikiem stresu oksydacyjnego w organizmie siwe włosy są również powszechne w przypadku łysienia plackowatego - autoimmunologicznej choroby skóry, która powoduje wypadanie włosów na skórze głowy, twarzy i innych częściach ciała. Kiedy włosy odrastają, mają tendencję do siwienia wypełnione chemikaliami farby i produkty do włosów, a nawet szampony, mogą przyczyniać się do przedwczesnego siwienia włosów, ponieważ zawierają składniki obniżające poziom melaniny Co jeść, żeby opóźnić siwienie? Jeśli przyczyną siwienia włosów jest genetyka, choroba lub starzenie się, nic nie jest w stanie zatrzymać ani odwrócić tego procesu. Jeśli jednak przyczyną są niedobory żywieniowe, możecie zatrzymać naturalną pigmentację koloru na dłużej, włączając do swojej diety tych pięciu produktów.  Owoce cytrusowe, takie jak mandarynka, mogą zapewnić włosom potężny zastrzyk witaminy C potrzebnej do produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla włosów. Są one również dobrym źródłem kwasu foliowego, który także sprzyja utrzymaniu zdrowych i silnych włosów.  Żywność fermentowana, czyli kiszonki. Obecne w kiszonkach probiotyki mają zbawienny wpływ...

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Adobe Stock
Newsy
Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Awokado to doskonałe źródło witamin i innych cennych dla zdrowia składników odżywczych. Owoc ten potrafi jednak szybko tracić świeżość, ale da się temu zapobiec z pomocą bardzo łatwego, domowego sposobu.

Awokado to prawdziwa eksplozja zdrowia. Jest polecane absolutnie każdemu, od osób na diecie po diabetyków czy osoby z problemami sercowymi lub cholesterolem. Chociaż owoc ten jest dość tłusty, zawiera praktycznie same zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-9 czy omega-6. Awokado zawiera także: Witaminę C Witaminę B6 Witaminę K Witaminę E Witaminę A Kwas foliowy (szczególnie korzystny dla kobiet w wieku rozrodczym!) Niacynę Ryboflawinę Wapń Żelazo Magnez Potas Fosfor Awokado doskonale wpływa na skórę, paznokcie i włosy, które stają się mocniejsze, gładsze i piękniejsze. To też doskonały sposób na walkę z chorobami sercowymi. Czy awokado pozytywnie wpływa na odchudzanie? To nieco bardziej złożona kwestia, ponieważ jest ono dość kaloryczne. Jednak jeśli zastąpimy tym owocem niezdrowe tłuszcze takie jak masło, olej czy sery – z pewnością będzie to miało korzystny wpływ na dietę. W każdej, nawet odchudzającej diecie, tłuszcze są potrzebne – należy kontrolować ich ilość, jednak nie należy ich zupełnie wykluczać. Kiedy zamienimy te nasycone, niezdrowe kwasy tłuszczowe na te nienasycone – mamy przepis na dietetyczny sukces, poprawę zdrowia i urody! Jak przedłużyć świeżość awokado? Wybierając awokado w sklepie, warto delikatnie sprawdzić na jakim poziomie dojrzałości jest. Jeśli skórka jest już lekko miękka, a miejsce oderwania owocu z gałęzi zapada się do środka – awokado jest już dojrzałe i gotowe lub prawie gotowe do spożycia. Jeśli jednak jest ono nadal twarde – poleży dłużej i może dojrzeć w naszej kuchni.  Można jednak zastosować ciekawy trik: jeśli obok przeciętego na pół awokado położymy cebulę, będziemy mogli cieszyć się przedłużoną świeżością owocu! Cebula powstrzyma...