Coraz częściej dieta i sposób odżywiania się wyraża poglądy ludzi na świat. To dlatego wegetarianie nie jedzą mięsa, a weganie wykluczają nawet nabiał. Zmiany w nawykach żywieniowych są tak nasilone, że restauracje wprowadzają do menu bezmięsne potrawy, a znani producenci wyrobów mięsnych wypuszczają na rynek całkiem nowe pozycje bazujące na roślinnych zamiennikach mięsa.

Jeśli czasem kupujecie te produkty i zastanawiacie się, czy można być tylko trochę wegetarianinem, to się zdziwicie: nie tylko można, ale jest ich wśród nas coraz więcej.

Czym jest reduktarianizm?

Reduktarianie, jak sama nazwa wskazuje, to osoby, które nie eliminują, tylko redukują mięso. Starają się jeść go mniej.  Zwani są inaczej fleksitarianami. Ta nazwa także dosłownie oddaje ich wybory żywieniowe. To osoby „fleksi”, czyli elastyczne w zakresie wyborów żywieniowych.

Nie jedzą mięsa na co dzień, lub ograniczają się do jedzenia „od czasu do czasu”, jednak gdy mają ochotę na boczek czy kurczaka pieczonego, to sięgają po nie. Gdy są w restauracji, wybierają stek, u cioci na imieninach lub na weselu, zjedzą flaczki czy strogonowa. To osoby, które nie chcą deklarować, że nie jedzą mięsa. Jedzą je, gdy mają ochotę lub wygodniej jest je wybrać np. w podróży.

Zobacz także:

O fleksitarianach mówi i pisze się coraz więcej. To bardzo duża grupa ludzi. Jest ich więcej niż wegetarian czy wegan i jako liczniejsza społeczność ostatecznie mogą mieć większy wpływ na ochronę środowiska z powodu mniejszej produkcji zwierzęcej, niż całe rzesze wegetarian.

To też osoby, które może nie zrezygnują z jedzenia jajek, ale wybierają droższe, od kur z wolnego wybiegu troszcząc się o dobrostan kur. Z powodu swojej liczebności mogą mieć też większy wpływ w skali światowej na poprawę warunków zwierząt hodowlanych niż weganie, którzy całkowicie rezygnują z jajek.

Inne rodzaje diet polegające na eliminacji produktów

Ludzie decydują się na wykluczanie z jadłospisu produktów z różnych powodów. Czasem motorem zmian jest zdrowie i konieczność odstawienia czerwonego mięsa czy cukru, w przypadku osób z nadciśnieniem, choroba wieńcową czy cukrzycą. Pobudki zmian sposobu żywienia mogą też tkwić w trosce o środowisko.

W takiej sytuacji odstawiane z diety są produkty, których wytwarzanie odbywa się ze stratą dla klimatu na ziemi. Są też osoby, które przestają jeść mięso czy produkty odzwierzęce z powodu empatii do zwierząt. Nie tylko nie chcą jeść mięsa zwierząt, ale też przykładać ręki do ich cierpienia w warunkach hodowli.

Czy potraficie rozpoznać po nazwie co jedzą zwolennicy wymienionych diet i jakie produkty usunęli ze swojego jadłospisu?

  • Wegetarianie – nie jedzą mięsa, w tym mięsa ryb. Najczęstszym błędem, jaki popełniają osoby, nieznające zakresu wegetarianizmu jest proponowanie wegetarianom ryb. Oni nie jedzą ryb, bo ryby to też zwierzęta, a mięso ryb także jest tkanką miękką zwierząt. Wegetarianie jedzą jednak nabiał - zarówno jajka, jak i mleko i produkty mleczne
  • Laktoowowegetarianie — to inna nazwa na określenie wegetarian, która precyzyjniej opisuje co jadają wegetarianie. Jej bardziej restrykcyjną odmianą jest dieta laktowoegetariańska. Różnica polega na tym, że z jadłospisu laktoowoegetarian wykluczone są także jajka
  • Peskatarianie – nazywani też są peskowegetarianami lub ichtiwegetarianami. To właśnie oni nie jedzą mięsa białego i czerwonego, ale dopuszczają jedzenie ryb i owoców morza
  • Weganie – nie jedzą żadnych produktów odzwierzęcych. Wychodzą z założenia, że zwierzętom, planecie i zdrowiu szkodzi nie tylko masowa produkcja i jedzenie mięsa, ale też hodowla bydła mlecznego. Podstawą ich diety są owoce, warzywa, rośliny strączkowe, nasiona i orzechy. Za ważne źródło białka uważają przetwory z fermentowanej soi takie jak tofu i tempeh, które są wysokobiałkowe i lekkostrawne
  • Frutarianie – wykluczają jedzenie nie tylko zwierząt, ale tez tych roślin, których przyrządzenie wymaga zniszczenia głównych ich części. Nie jedzą więc marchwi, buraków, sałaty czy ananasów. Ale zjadają owoce i warzywa rosnące na drzewach i krzewów, które po zerwaniu ich czy opadnięciu dalej owocują
  • Witarianie – to osoby, które w inny sposób podchodzą do pożywienia. Uważają, ze wszelka obróbka termiczna zabija najcenniejsze wartości odżywcze, witaminy i minerały, a także szkodzi środowisku. Wobec tego zjadają wszystko na surowo. Często są też wegetarianami i weganami, ale nie zawsze
  • Freeganie – jedzą tylko to, co inni wyrzucili. To grupa, która sprzeciwia się konsumpcjonizmowi, który marnuje ogromne ilości jedzenia. Starają się nie kupować jedzenia, tylko zbierać to, co już zostało wyprodukowane i kupione, a potem… wyrzucone. Najważniejszą ich zasada jest dzielenie się i nie dotyczy to wyłącznie jedzenia. Często także są weganami lub wegetarianami

Źródło: radiozet.pl, stacja7.pl