Napój na odporność antybiotyk
Gotujmy.pl/szynszyla
Newsy

Receptura na silny, naturalny antybiotyk za grosze. Pijcie go codziennie, a nie będziecie chorować

Pewnie też nie lubicie chorować. Dzięki tej miksturze z naturalnymi antybiotykami w mig przepędzicie wszystkie choroby!

W trakcie przeziębienia lub grypy sięgacie po leki z apteki czy raczej wybieracie naturalne metody? Jeśli jesteście fanami naturalnego zwalczania drobnych infekcji, mamy dla was prawdziwy hit! Ten napój powstał dzięki wymieszaniu wielu składników o naturalnym działaniu antybiotycznym. Łączą one swoje siły i razem działają jeszcze mocniej! Koniecznie przetestujcie tę miksturę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Naturalne zwalczanie wirusów i bakterii

Na pewno macie jakieś swoje sposoby na walkę z wirusami i bakteriami za pomocą domowych składników. Nie ma chyba osoby, która nie wiedziałaby o szczególnych właściwościach czosnku lub nie słyszała kiedykolwiek o syropie z cebuli. Nasza mikstura to jednak zupełnie nowy poziom domowych metod! Łączy aż 7 naturalnych składników o niezwykłych właściwościach, a ich działanie łączy się tworząc naprawdę potężny specyfik.

Właściwości mikstury

  • Działa przeciwwirusowo
  • Działa antybakteryjnie
  • Rozrzedza krew
  • Jest pełna antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu i poprawiają wygląd skóry
  • Działa na ból gardła
  • Może skracać czas przeziębienia

Mikstura antybiotyczna – składniki

  • Chrzan – ok. 2 łyżki
  • 2 papryczki chili
  • Pół posiekanej cebuli
  • Kawałek korzenia świeżej kurkumy lub łyżka kurkumy w proszku
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych lub przeciśniętych przez praskę
  • Tarty korzeń imbiru
  • Ok. 2 szklanek octu jabłkowego niefiltrowanego
Zobacz także
Szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem. Domowy przepis na antygrypinę. Składniki kosztują gorsze!

Szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem. Domowy przepis na antygrypinę. Składniki kosztują grosze

Będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy

Ta mikstura będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy

Przygotowanie:

  1. Posiekajcie, zetrzyjcie lub przeciśnijcie przez praskę wszystkie składniki, które tego wymagają.
  2. Wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki oprócz octu.
  3. Przygotujcie duży słoik, który pomieści wszystkie składniki.
  4. Przełóżcie do słoika wszystkie zmieszane składniki i zalejcie je octem jabłkowym.
  5. Zakręćcie słoik i potrząsajcie nim przez kilka chwil, by wszystkie składniki się połączyły.
  6. Odłóżcie słoik na ok. 10 dni, by składniki się uaktywniły. Powinien być on przechowywany w suchym i w miarę chłodnym miejscu.
  7. Po dwóch tygodniach mikstura jest gotowa do picia.

Stosowanie:

Pijcie po łyżce przygotowanej mikstury codziennie, a wirusy i bakterie będą trzymać się od was z daleka. Napój ma bardzo ostry smak, nie zdziwcie się! Na początku możecie dodawać go do szklanki wody z dodatkiem miodu i cytryny aby zneutralizować smak.

 

zlote mleko
unsplash.com/@sarahjgualtieri
Newsy
Kubek tego mleka doskonale podnosi odporność, obniża cholesterol i cukier. Wystarczy dodać jeden składnik
Słyszeliście o złotym mleku? Wzmacnia odporność, rozgrzewa w chłodne dni, a do tego rewelacyjnie smakuje.

Złote mleko to napój na bazie mleka kokosowego. Z powodzeniem można zastąpić je innym mlekiem roślinnym (na przykład migdałowym czy sojowym) albo krowim. Niezwykłego koloru oraz zdrowotnych właściwości dodaje zawarta w nim kurkuma .  Właściwości kurkumy  Przez lata niedoceniana kurkuma okazała się być nie tylko przyprawą, która dodaje daniom żółtego koloru. To prawdziwa zdrowotna bomba. Działa antynowotworowo, obniża poziom cholesterolu i cukru, usprawnia działanie układu pokarmowego, nerek i wątroby, dzięki czemu doskonale oczyszcza organizm, wspomaga odporność i zapobiega infekcjom.  Jak działa mleko z kurkumą? To doskonała mikstura, która sprawdzi się w przypadku przeziębienia i mokrego kaszlu, obniżonej odporności, bólu głowy czy odchudzania, ponieważ pomoże pozbyć się niechcianych kilogramów.  Jak przygotować złote mleko?  Złote mleko można przygotować na dwa sposoby. Na początek polecamy przygotować mleko z dodatkiem sproszkowanej kurkumy. Jeśli wam zasmakuje, zróbcie pastę z kurkumy – to świetny sposób, który pozwoli później szybko przygotować ulubiony napój do picia. Taka pasta jest świeża aż przez 3 tygodnie. Można ją wzbogacić o składniki rozgrzewające, takie jak czarny pieprzy i imbir.  Przepis na pastę z kurkumy  Składniki: 3 kopiaste łyżki sypkiej kurkumy  Pół szklanki wody  Opcjonalnie: 2-3 szczypty czarnego pieprzu i sproszkowanego imbiru  Przygotowanie: Zagotujcie wodę i wrzuć przyprawy.  Gotujcie przez kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Mieszajcie często i uważajcie, żeby pasta się nie przypaliła.  Zbyt rzadka pasta potrzebuje kilku dodatkowych chwil gotowania, a zbyt gęsta odrobiny wody.  Całość przełóżcie do szklanego...

Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?
Adobe Stock
Zdrowie
Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?
Łapie was przeziębienie? Przygotujcie ten tradycyjny syrop z cebuli, który szybko stawia na nogi.

Gdy dopada was przeziębienie albo grypa, coraz chętniej sięgacie naturalne specyfiki na zwalczanie infekcji. Dziś przedstawiamy wam przepis na prawdziwy syrop z cebuli – idealny na przeziębienie. Istnieje co najmniej kilka wariantów tego syropu. Można go zrobić z białym lub brązowym cukrem, my proponujemy cukier zastąpić miodem. Naturalny antybiotyk z cebuli Często chorujemy na infekcje górnych dróg oddechowych i o ile przy poważniejszych infekcjach zawsze powinien nasz stan zdrowia ocenić lekarz i zaordynować leki apteczne, to przy lżejszych dolegliwościach z powodzeniem możemy użyć metod, które przed laty stosowały nasze babcie. Chorobę należało wyleżeć pod pierzyną i dobrze się odżywiać. Podstawą był tłusty bulion, gotowane mięso, a nawet alkohol dla kurażu. Do tego oczywiście domowe antybiotyki, czyli miód, cebula i czosnek. Dobrze jest nadal po nie sięgnąć podczas przeziębienia, ponieważ mogą świetnie wspomóc leczenie konwencjonalne. Przepis na prawdziwy syrop z cebuli z miodem Domowy syrop z cebuli może nie pachnie najlepiej, ale szybko stawia na nogi. Składniki 1 duża cebula 1 łyżka naturalnego miodu Przygotowanie Obierzcie cebulę i zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki. Ostawcie i poczekajcie, aż cebula puści sok. Przełóżcie startą cebulę do miseczki i wymieszajcie z łyżką miodu. Mieszajcie tak długo, aż z powierzchni zniknął wszystkie pęcherzyki powietrza. Przelejcie syrop do słoika i zakręćcie. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce do 4 dni. Stosujcie kilka razy dziennie po 1 łyżeczce. Jak działa na organizm syrop z cebuli? Domowy syrop z cebuli ma działanie dezynfekujące. Łagodzi też stany zapalne. Podczas przeziębienia uzupełnia niedobory witaminy A, C, PP oraz witaminy z grupy B, Wartościowe...

sok z bzu
Gotujmy.pl
Newsy
Ten sok skutecznie powstrzymuje rozwój groźnych wirusów. Pijcie go regularnie
Szukacie czegoś na wzmocnienie odporności? Pijcie ten naturalny sok domowej roboty, a szybko poczujecie jak wracają wam siły!

W trakcie pandemii koronawirusa szczególnie martwimy się o swoją odporność. A przecież grypa, przeziębienie i inne infekcje nie zniknęły – nimi też możemy się zarazić! Dlatego w tym czasie warto zadbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak zrobić naturalny sok, który doskonale wzmacnia odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami! Od wieków używany w medycynie Czarny bez to roślina o niesamowitych właściwościach. Owoce tego dziko rosnącego krzewu od wieków są stosowane w medycynie jako remedium na różne choroby. Egipcjanie robili z niego okłady na poparzoną skórę, a w Europie syrop z bzu miał pobudzić laktację u karmiących matek. Dziś czarny bez jest składnikiem wielu leków i suplementów, a także kosmetyków. Sok z bzu na przeziębienie Czarny, dziki bez wykazuje się doskonałym działaniem w przypadku przeziębienia i spadku odporności. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe – udowodniono, że może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnej za infekcje górnych dróg oddechowych. Dlatego jeśli czujecie, że łapie was przeziębienie, to przygotujcie domowy sok z czarnego bzu! Składniki: Pół kilo owoców czarnego bzu 1 l wody 1 łyżki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczki cynamonu 1 goździk 3 łyżki miodu Przygotowanie: Owoce dokładnie umyjcie i odsączcie z nadmiaru wody. Przełóżcie do garnka owoce bzu, dodajcie imbir, cynamon i goździk. Zalejcie wodą. Zagotujcie i gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie, aż ostygnie. Lekko ciepły sok przelejcie przez sitko. Do soku dodajcie miód wedle uznania, zależnie od tego jak słodki ma być. Pamiętajcie o tym, by nie dodawać miodu do soku, gdy będzie gorący! Wtedy miód traci swoje...

Zakwas z buraka
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Bomba witaminowa, która dodaje energii, działa antynowotworowo i zapobiega infekcjom
Zalet korzystania z naturalnych właściwości warzyw jest cała masa. Przetwory i soki to jedynie część pomysłów, w których można je wykorzystać. Wypróbujcie przepis na buraczany zakwas, który ma mnóstwo zdrowotnych właściwości.

Trudno wyliczyć wszystkie plusy płynące z warzyw. Z ich bogactwa korzystają osoby na diecie, wytrawni kucharze oraz najmłodsi, choć nie zawsze równie ochoczo. Jedzenie warzyw to również najprostszy sposób na szczupłą sylwetkę. Jak zadbać o odporność dzięki warzywom? W okresie jesienno-zimowym należy pamiętać o odporności. Właśnie wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje, przeziębienia i sezonową grypę. Zamiast sięgać po specyfiki z aptecznej półki, można zajrzeć do domowej spiżarni i wyczarować równie skuteczne, ale naturalne antybiotyki. W warzywach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm może sprawnie funkcjonować przez długie lata. Warzywa nie mają dużo kalorii, zatem osoby będące na diecie sięgają po nie w pierwszej kolejności.  Zdrowym przykładem warzywa, które na dodatek można konsumować w przeróżny sposób, jest burak. To rodzaj roślin należący do rodziny szarłatowatych. Obejmuje 12 gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego, w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji, To bardzo popularne warzywo mające szereg kulinarnych zastosowań. Nie wyobrażamy sobie świąt bez barszczu , ale i buraczki z chrzanem będą najlepszym towarzystwem dla pieczonej karkówki. Buraki możemy pić w postaci soku oraz zdrowego zakwasu. Poniżej przedstawiamy przepis na taki napój. Przepis na zakwas buraczany Robi się go nie więcej niż 10 minut. Najlepiej przygotować go w dużym słoju lub kamionkowym garnku.  Potrzebny będzie 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Wkładamy je do naczynia, dorzucamy czosnek i resztę...