faworki przepis
ONS, iziona/gotujmy.pl
Newsy

Receptura na faworki od Ewy Wachowicz bije na głowę te od Gessler. Wszystko przez 1 dodatek, który wpływa na smak

Wolicie raczej pączki czy chrusty? Jeśli wybieracie to drugie, to wypróbujcie w Tłusty Czwartek świetny przepis od Ewy Wachowicz na faworki!

Do Tłustego Czwartku zostały jeszcze tylko dwa dni! Pewnie wielu z was planuje tego dnia zrobić mnóstwo pączków z różnym nadzieniem. Nie należy jednak zapominać, że poza pączkami, kolejnym popularnym tego dnia łakociem są oczywiście faworki! Cudownie kruche, chrupiące i posypane cukrem pudrem są idealną przekąską tego dnia. Zróbcie je sami w domu z genialnego przepisu Ewy Wachowicz. Palce lizać!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Tradycyjne chrusty

Faworki, chruściki albo chrusty to nazwa kruchych ciastek smażonych w głębokim tłuszczu. Popularne są nie tylko w Polsce! Zajadają się nimi również Niemcy, którzy na faworki mówią „Raderkuchen”. Ciastka te są także przyrządzane na Litwie. Robi się je z ciasta śmietanowego i smaży dokładnie tak, jak pączki.

Przepis na faworki od Ewy Wachowicz

Według tradycji Tłusty Czwartek to początek ostatniego tygodnia karnawału. Wobec tego w ten dzień dozwolone jest objadanie się. Nie ma czego sobie żałować! Zróbcie pyszne faworki, posypcie je szczodrze cukrem pudrem i tego jednego dnia, zajadajcie się nimi bez wyrzutów sumienia.

Zobacz także

Do przygotowania chruścików będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 40 dag mąki
  • 8 żółtek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka
  • Kieliszek spirytusu
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę. Dosypcie cukier, zróbcie w środku dołek, wbijcie 4 jajka i dodajcie 8 żółtek.
  2. Za pomocą noża delikatnie „siekajcie” jajka z mąką i cukrem. Gdy zaczną się z nich robić kluski, znów zróbcie dołek na środku i wlejcie w niego kieliszek spirytusu, 2 łyżki mleka oraz połóżcie 2 łyżki ciepłego masła. Masło jest sekretem tych chrupiących faworków! Ewa zawsze je dodaje do ciasta na chrusty.
  3. Powoli zagniatajcie ciasto. Gdy składniki się już połączą, zróbcie z niego kulę i przykryjcie miską, by nie wyschło.
  4. Po tym czasie przekrójcie kulę na pół i rozwałkujcie bardzo cienko.
  5. Pokrójcie ciasto w romby o długości 15 cm i szerokości 3 cm.
  6. Każdy romb natnijcie w środku i przewleczcie przez dziurkę jeden koniec, a później drugi.
  7. Do głębokiego garnka wlejcie olej, rozgrzejcie i smażcie faworki z obu stron tak, by się zarumieniły.
  8. Odsączajcie faworki na papierowych ręcznikach i na koniec posypcie cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze