faworki przepis
ONS, iziona/gotujmy.pl
Newsy

Receptura na faworki od Ewy Wachowicz bije na głowę te od Gessler. Wszystko przez 1 dodatek, który wpływa na smak

Wolicie raczej pączki czy chrusty? Jeśli wybieracie to drugie, to wypróbujcie w Tłusty Czwartek świetny przepis od Ewy Wachowicz na faworki!

Do Tłustego Czwartku zostały jeszcze tylko dwa dni! Pewnie wielu z was planuje tego dnia zrobić mnóstwo pączków z różnym nadzieniem. Nie należy jednak zapominać, że poza pączkami, kolejnym popularnym tego dnia łakociem są oczywiście faworki! Cudownie kruche, chrupiące i posypane cukrem pudrem są idealną przekąską tego dnia. Zróbcie je sami w domu z genialnego przepisu Ewy Wachowicz. Palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjne chrusty

Faworki, chruściki albo chrusty to nazwa kruchych ciastek smażonych w głębokim tłuszczu. Popularne są nie tylko w Polsce! Zajadają się nimi również Niemcy, którzy na faworki mówią „Raderkuchen”. Ciastka te są także przyrządzane na Litwie. Robi się je z ciasta śmietanowego i smaży dokładnie tak, jak pączki.

Przepis na faworki od Ewy Wachowicz

Według tradycji Tłusty Czwartek to początek ostatniego tygodnia karnawału. Wobec tego w ten dzień dozwolone jest objadanie się. Nie ma czego sobie żałować! Zróbcie pyszne faworki, posypcie je szczodrze cukrem pudrem i tego jednego dnia, zajadajcie się nimi bez wyrzutów sumienia.

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Do przygotowania chruścików będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 40 dag mąki
  • 8 żółtek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka
  • Kieliszek spirytusu
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę. Dosypcie cukier, zróbcie w środku dołek, wbijcie 4 jajka i dodajcie 8 żółtek.
  2. Za pomocą noża delikatnie „siekajcie” jajka z mąką i cukrem. Gdy zaczną się z nich robić kluski, znów zróbcie dołek na środku i wlejcie w niego kieliszek spirytusu, 2 łyżki mleka oraz połóżcie 2 łyżki ciepłego masła. Masło jest sekretem tych chrupiących faworków! Ewa zawsze je dodaje do ciasta na chrusty.
  3. Powoli zagniatajcie ciasto. Gdy składniki się już połączą, zróbcie z niego kulę i przykryjcie miską, by nie wyschło.
  4. Po tym czasie przekrójcie kulę na pół i rozwałkujcie bardzo cienko.
  5. Pokrójcie ciasto w romby o długości 15 cm i szerokości 3 cm.
  6. Każdy romb natnijcie w środku i przewleczcie przez dziurkę jeden koniec, a później drugi.
  7. Do głębokiego garnka wlejcie olej, rozgrzejcie i smażcie faworki z obu stron tak, by się zarumieniły.
  8. Odsączajcie faworki na papierowych ręcznikach i na koniec posypcie cukrem pudrem. Smacznego!
Kruche faworki
gotujmy.pl/dibloguje
Newsy
Najlepsze faworki tylko ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji. Sekretem ciasta jest…
Idealne faworki na karnawał nie powinny być zbyt tłuste. Muszą być kruche i delikatne. Znamy ich sekret!

Chyba nie ma wśród was osoby, która nie słyszałaby o siostrze Anastazji Pustelnik i jej pysznych przepisach. Są polecane chyba przez wszystkie gospodynie domowe, ponieważ podbiły niejedno podniebienie. Receptury siostry Anastazji na ciasta czy potrawy wytrawne są wymyślane prosto z serca i smakują jak u ukochanej babci. O ich popularności świadczy również fakt, że skromna siostra zakonna swoich książek o gotowaniu sprzedała już około 4 mln! Zagraniczne media porównywały ją m.in. do Nigeli Lawson. Jedno jest pewne: siostra Anastazja jest naszym polskim skarbem narodowym o czym pisaliśmy tutaj: link  Na karnawał najlepsze faworki  Okres karnawałowy, czyli czas największych balów i imprez, rozpoczął się 6 stycznia w święto Trzech Króli. Niestety, pandemia koronawirusa pokrzyżowała nasze plany i nie możemy wybrać się na zabawę. Karnawał to najlepszy czas na smażenie pączków oraz faworków, tradycyjnych kruchych ciastek. Dlatego proponujemy wam umilenie sobie tego czasu, przyrządzeniem przepysznych chruścików według przepisu siostry Anastazji. Naszym zdaniem jej receptura jest najlepsza, a słodkie faworki wychodzą wyjątkowo smakowite i delikatne. Jesteśmy pewni, że każdy z was będzie w kulinarnym niebie.  Idealne faworki z przepisu siostry Anastazji Przepis na faworki nie jest zbyt trudny, ale pamiętajcie, aby w napowietrzenie ciasta włożyć sporo siły, bo właśnie w tym tkwi sekret idealnie kruchych faworków . Po włożeniu do ust ciasteczka będą się rozpływać, a po rozgryzieniu kruszyć. Po prostu pycha.  Składniki: 6 żółtek 400 g mąki pszennej 12 łyżek śmietany 2 łyżki spirytusu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder i cukier waniliowy do posypania Sposób przygotowania:...

wachowicz pierogi
ONS, AdobeStock
Newsy
Trik Ewy Wachowicz na genialny farsz do pierogów. Nie zna go prawie nikt
Myślicie, że o pierogach wiecie już wszystko? Wykorzystajcie trik Ewy Wachowicz na przygotowanie farszu – smakuje obłędnie!

Uwielbiana przez Polaków ekspert od gotowania Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać doskonałymi pomysłami na różne potrawy! Autorka książek i programów kulinarnych wkrótce zmierzy się z kolejnym wyzwaniem: będzie jurorką w nowym kulinarnym show . Była Miss Polonia to niekwestionowany autorytet w dziedzinie gotowania, dlatego regularnie zdradza swoje triki i pomysły na przygotowywanie tradycyjnych potraw np. na sernik według przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem podzieliła się sposobem na przyrządzenie farszu do pierogów z kapustą i grzybami . Wypróbujecie? Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami według Ewy Wachowicz Do przygotowania smacznych pierogów z przepisu Ewy Wachowicz potrzebne wam będą składniki podane poniżej – osobno do ciasta i do farszu: Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 1 szklanka gorącej wody Składniki do farszu: 300 g kapusty kiszonej 30 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 1 cebula 1 łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie ciasta: Wysypcie przesianą mąkę na stolnicę w kształt kopczyka. W jego środek wlejcie szklankę wrzątku i nożem wymieszajcie mąkę z wodą. Gdy zaczną już robić się z niej kluski, ponownie zróbcie dołek na środku kopczyka i wbijcie w niego jedno jajko. Wymieszajcie składniki i zagniećcie ciasto. Następnie przykryjcie je i odstawcie na 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujcie. Powinno mieć grubość ok. 3 mm. Przygotowanie farszu: Dzień wcześniej włóżcie grzyby do miski i zalejcie wodą. Odstawcie na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie grzyby z wody, ale nie wylewajcie jej! To bardzo ważne – Ewa podkreśla, że woda, w której moczyły się suszone grzyby, jest doskonałym...

Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Adobe Stock/ ONS.pl
Newsy
Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Żadne święta nie mogą się odbyć bez pysznych słodkości. Doskonale z tym zgadza się Ewa Wachowicz, która regularnie na Wielkanoc je przygotowuje. Koniecznie musicie przyrządzić to ciasto według jej receptury, jest przepyszne!

Święta wielkanocne tuż tuż, a to oznacza rychłe przygotowania do tych dni. Gospodynie domowe zaczynają się już krzątać po kuchni i obmyślają menu na tegoroczne świętowanie. Na świątecznym stole oprócz tradycyjnych dań nie może zabraknąć oczywiście słodkich wypieków. Ewa Wachowicz jest jedną z tych osób, które nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez babki czy mazurka. Obowiązkowe dania u Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest jedną z bardziej cenionych osób w dziedzinie kulinariów. Od kilku lat z powodzeniem prowadzi swój program, a także blog czy media społecznościowe, gdzie dzieli się przepisami z odbiorcami. Ostatnio przyznała, że na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć typowych słodkości. Z tego też powodu, co roku podczas Wielkanocy goszczą u niej mazurki, babki wielkanocne czy serniki. To wyjątkowe wypieki, które dopełniają całość menu oraz stanowią idealny deser po śniadaniu czy obiedzie. Babka makowa Jednym z ulubionych przepisów wielkanocnych Ewy Wachowicz jest babka makowa. To szybkie, a przede wszystkim bardzo dobre w smaku ciasto. Jest dość proste w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim każdy laik kulinarny. Ciasto z pewnością zachwyci waszych bliskich i nim się obejrzycie zniknie z talerzy. Sukces gwarantowany! Przepis na babkę makową Składniki: 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g masła 1 ¼ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g maku ¼ szklanki mleka szczypta soli bułka tarta cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek dodajcie szklankę cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko utrzyjcie za pomocą miksera do uzyskania białej masy. Do jasnej masy...

seo
AdobeStock
Newsy
Te faworki zrobicie ekspresowo dzięki temu przepisowi. Nie potrzeba do wyrabiania ciasta silnych, męskich rąk!
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! To jedno z ulubionych świąt Polaków. Każdy wówczas je swój ulubiony przysmak. Najchętniej wybierane są pączki, jednak są również zwolennicy kruchych faworków.

Tradycyjny wypiek pączków jest symbolem Tłustego Czwartku, ze względu na sposób obróbki, czyli smażenie w głębokim tłuszczu. Dawniej przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, ludzie chcieli się przygotować do bardziej postnego jedzenia. Z tego powodu w ostatni czwartek przed czterdziestodniowym postem, jedli dużo i syto.  Faworek czy chrust? Nazwa tych słodkości jest stosowana wymiennie ze słowiańską jego formą, czyli chrustem. To polskie określenie metaforyczne. Porównuje delikatne ciasteczka do suchych gałązek. Natomiast „faworek” prawdopodobnie pochodzi od kokardek, którymi niegdyś przyozdabiano strój. W znacznej części Polski zdecydowanie częściej używa się tej drugiej formy. Ekspresowy deser Idealne karnawałowe ciasteczka są kruche, a także dobrze napowietrzone. Faworki tradycyjne są dość pracochłonne i potrzebują czasu. Poniższy przepis, nie wymaga podczas wyrabiania ciasta silnych męskich rąk! Ich wykonanie jest znacznie szybsze oraz łatwiejsze. Poradzi sobie z nimi nawet kuchenny laik. Sprawdźcie! Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżka miękkiego masła 3 żółtka 1 jajko 7 łyżek śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego olej  cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki połączcie, a następnie bardzo dokładnie wyróbcie na gładką i miękką masę. Stolnicę posypcie mąką, i rozwałkujcie na niej cienko przygotowane, zagniecione ciasto.  Nożem bądź specjalnym radełkiem do faworków, wykrawajcie długie prostokąty. Następnie natnijcie je podłużnie po środku. Przełóżcie jeden koniec wyciętego ciastka przez powstałą dziurkę. W większym garnku dobrze rozgrzejcie olej. Kiedy będzie w odpowiedniej temperaturze,...