Gdybyście zapytali dowolnego Ślązaka o słynnego polskiego kucharza, na pewno bez wahania wskazałby Remigiusza Rączkę, znanego z programu „Rączka gotuje”. Mistrz na swoim kanale na YouTube regularnie publikuje filmy, gdzie prezentuje wykonanie smacznych polskich dań, w tym wiele z kuchni śląskiej. W jednym z nich pochylił się nad tematem „pyzów”, jak sam zwykł mówić Rączka, a dokładniej tego, co zrobić, by wyszły po prostu doskonałe. 

Jakie ziemniaki wybrać na pyzy?

Podstawą pyz są naturalnie ziemniaki. Powinny być to głównie ziemniaki gotowane z dodatkiem tych surowych oraz mąka ziemniaczana. Tyle wystarczy, by zrobić pyszne ciasto, ale uwaga - rodzaj ziemniaków nie pozostaje bez znaczenia.

Rączka wyjawił, że on korzysta z odmiany bellarosa. Są to ziemniaki wczesne, z czerwoną skórką. Charakteryzują się przyjemnym smakiem i są pyszne zarówno w formie klusek czy pyz, jak i zwykłego puree.

Ich zaletą jest także to, że nie ciemnieją tak szybko, jak zwyczajne ziemniaki - pyzy więc na długo zachowają ładny, jasny kolor. Jeżeli nie traficie akurat na takie ziemniaki w sklepie, wybierzcie mączyste, które na pyzy również będą w sam raz. Pan Remek przede wszystkim radzi dopytywać o właściwości ziemniaków już w czasie zakupów. Jeżeli macie trudności z ich rozróżnieniem w sklepie, kupujcie je na targu i dopytujcie sprzedawców. 

Zobacz także:

Przepis na pyzy z mięsem wg Remigiusza Rączki

Składniki:

  • 850 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 surowy ziemniak

Farsz:

  • 800 g mięsa z łopatki
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki bulionu 
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 6 sztuk ziela angielskiego 
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania ziemniaków. Gdy będą już miękkie, odcedźcie je i odstawcie do ostudzenia.
  2. Następnie mięso z łopatki pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie je do garnka, zalejcie wodą. Dodajcie 1 cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. 
  3. Zagotujcie, a następnie gotujcie mięso tak długo, aż zmięknie. Nie musi być bardzo mięciutkie. 
  4. Po ugotowaniu zmielcie je w maszynce wraz z cebulą, która się gotowała. Zmielcie też 6 ząbków czosnku. 
  5. Doprawcie jeszcze farsz majerankiem, solą i pieprzem. Można dodać do niego jajko, ale Rączka używa zamiast 2-3 łyżek wywaru z gotowania mięsa. Wymieszajcie. 
  6. Na drobnych oczkach tarki zetrzyjcie surowego ziemniaka. Dodajcie do niego ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę.
  7. Dobrze wymieszajcie i przełóżcie ziemniaczaną masę na stolnicę. Uformujcie z niej kopczyk i wytnijcie ¼ ziemniaków. W to miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną i wyróbcie ciasto. 
  8. Uformujcie z niego wałek i podzielcie na mniejsze kluski. Każdą trzeba rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć na nią porcję farszu i zlepić. 
  9. Pyzy gotujcie partiami w osolonej wodzie, po 2 minuty od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię. 

Źródło: Rączka Gotuje/YouTube