Rączka gotuje i poleca kotlety schabowe: "Żadnego mleka nie trza". Ale jest 1 warunek
Rączka gotuje/Facebook, Getty/iStock
Newsy

Remigiusz Rączka gotuje i poleca kotlety schabowe: „Żadnego mleka nie trza". Ale jest 1 warunek

Jak przygotowujecie swojego schabowego? Jeżeli zawsze namaczacie go w mleku, posłuchajcie rady Remigiusza Rączki. Kucharz tłumaczy, że marynata z mleka w częstych przypadkach wcale nie jest konieczna. Wykorzystajcie jego przepis i zróbcie pyszne, domowe schabowe.

Zwany „mistrzem kuchni śląskiej” Remigiusz Rączka od lat dzieli się z widzami telewizji swoimi autorskimi przepisami na dania oraz trikami, które każdy z nas może wykorzystać w kuchni. Kucharz najbardziej znany jest z programu „Rączka gotuje” nadawanego w telewizji TVP 3 oraz kanału na YouTube o tej samej nazwie. W jednym z odcinków zaprezentował swój przepis na soczystego kotleta schabowego z kością.

Kotlet schabowy Remigiusza Rączki

Jedni schabowego doprawiają tylko solą i pieprzem, a inni moczą wcześniej w marynacie. Najczęściej jej bazą jest mleko z dodatkiem cebuli i przypraw. Jakie zdanie ma na ten temat Remigiusz Rączka?

W jednym z odcinków swojego programu wytłumaczył, że sposób doprawiania zależy od kawałka schabu, z jakim mamy do czynienia. Jeżeli jest to mięso wysokiej jakości, pozyskane z młodego osobnika, wówczas (jak dokładnie stwierdził Rączka, pisownia oryginalna), „żadnego mleka nie trza”. Wówczas wystarczy mięso dobrze rozbić i natrzeć solą oraz pieprzem. 

Zobacz także
Wydało się. Podsłuchany kucharz z warszawskiej restauracji wygadał się, jak klepie kotlety schabowe

Wydało się. Podsłuchany kucharz z warszawskiej restauracji wygadał się, jak klepie kotlety schabowe

Tak polskie gospodynie dawniej robiły kotlety schabowe. Soczyste i pełne aromatu, nie to co dziś

Nie to, co dziś. Tak polskie gospodynie dawniej robiły kotlety schabowe. Soczyste i pełne aromatu

Przepis na schabowego z kością od Remigiusza Rączki 

Składniki:

  • ok. 1 kilogram schabu z kością

  • 400 g słoniny

  • pół szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 200 g bułki tartej

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od słoniny, bo właśnie na tym tłuszczu Rączka smaży swoje kotlety. Pokrójcie słoninę w kostkę, wrzućcie do garnka i smażcie, aż się wytopi. 

  2. Umyjcie i oczyśćcie schab ze zgrubień i innych niepożądanych elementów.

  3. Następnie, za pomocą ostrego nożna lub najlepiej tasaka podzielcie go na kotlety. Dość grube - Rączka podkreśla, że dobry kotlet z kością powinien być gruby i sam kroi je na kawałki o szerokości ok. 2 cm. 

  4. Teraz wylejcie odrobinę wody na deskę do krojenia lub stolnicę i przetrzyjcie ją, by była dość mokra. To zapewni odpowiednią wilgotność mięsa w trakcie rozbijania.

  5. Tłuczkiem ubijcie porządnie kotlety z obu stron. 

  6. Teraz posypcie i natrzyjcie mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem, z obu stron. 

  7. Wbijcie jajka do miseczki i roztrzepcie widelcem. Do pozostałych dwóch misek wsypcie mąkę i bułkę tartą.

  8. Gdy tłuszcz ze słoniny już się wytopi, wyjmijcie skwarki, a tłuszcz przelejcie na patelnię, na której będziecie smażyć swoje schabowe. 

  9. Każdy kotlet obtoczcie kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej, a następnie połóżcie na patelni, na gorącym tłuszczu. 

  10. Smażcie na średnim ogniu, aż kotlety zarumienią się z obu stron. 

I gotowe! Taki soczysty, schabowy z kością możecie podać wedle własnego uznania, np. z ziemniakami i surówką. Remigiusz Rączka zamiast tego podaje schabowe z klasyczną, śląską sałatką ziemniaczaną. Smacznego!

Kotlety mielone

kotlet
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Jaką grubość powinien mieć idealny schabowy? Jeśli rozbijecie go za cienko, straci cały smak
Z kością czy bez? Obecnie częściej jest spotykany drugi wariant, jednak to wersja kotleta schabowego z kostką jest smaczniejsza. Szpik w kości jest nośnikiem smaku, to on nadaje aromat całemu daniu. jak przygotować idealne schabowe? Sprawdźcie!

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami i surówką. Może nie jest to zbyt wykwintne danie, ale jedne z najpopularniejszych. Często swoim smakiem, zapachem przywraca czasy dzieciństwa, kiedy mama w niedzielne przedpołudnie krzątała się po kuchni, klepała tłuczkiem mięso, a aromat potrawy unosił się po całym domu podczas smażenia. Na samą myśl o schabowym, aż ślinka cieknie po brodzie.  Schabowy z kością czy bez? Dla części osób prawdziwym kotletem schabowym jest tylko ten z kością. Uważają, że ma on znacznie lepszy smak, który nadaje mu kostka. Wybór mięsa w tym przypadku zależy już od preferencji. Jednak należy pamiętać, aby taki schab odpowiednio wysmażyć, aby kotlet przy kostce nie był surowy. Można również je po usmażeniu dopiec w piekarniku. Przy rozbijaniu kotletów z kością, pamiętajcie, że to ona wyznacza ich grubość. Natomiast, jeśli zdecydujecie się na opcję bez kości, to kotlet powinien być pokrojony na plastry o grubości od 1,5 cm do maksymalnie 2 cm. Ważny jest także sposób klepania mięsa tłuczkiem. Należy to robić do połowy grubości, zaczynając od środka do brzegów schabu. Sprawdźcie przepis na idealne kotlety schabowe z kością! Nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Składniki: 4 kotlety schabowe z kością 2 jajka ½ szklanki mąki bułka tarta do panierowania smalec olej sól  pieprz Wykonanie: Plastry mięsa powinny mieć grubość od 1,5 cm do 2, rozbijcie je dokładnie zaczynając od środka (lub kości) do brzegów schabu. Tak przygotowane mięso przyprawcie solą oraz pieprzem, a później odstawcie na chwilę do przejścia się smaków. W międzyczasie przygotujcie składniki do panierki i rozgrzejcie...

Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad
AdobeStock
Newsy
Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad
Kotlet schabowy to podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Czy wiecie, że ma on swój odpowiednik nawet w odległej Japonii? W kraju tym nosi on nazwę tonkatsu. Jak się go przygotowuje?

Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez tradycyjnego schabowego . To danie nie tylko jest bardzo proste, ale i smaczne. Wszystko, czego potrzebujecie do jego przygotowania to plastry schabu, jajko, bułka tarta oraz przyprawy. Kotlety schabowe - co zrobić, żeby schabowy był idealnie chrupki? - to cienko rozbite plastry schabu, przyprawione z obu stron solą i pieprzem, zamoczone w jajku, zapanierowane w bułce tartej i usmażone na rumiano na oleju - co powiecie na taką marynatę do schabowych?  Czy wiecie, że danie to ma również swój odpowiedni w Japonii? W kraju tym schabowe noszą nazwę tonkatsu. Jak się je przygotowuje? Kotlety schabowe po japońsku Japońskie kotlety schabowe to tonkatsu. Robi się je podobnie jak nasze kotlety, ale wrzuca na głęboki tłuszcz - na jakim tłuszczu najlepiej smażyć schabowe?  Tonkatsu należy do grupy potraw nazywanych katsu. To nic innego jak kawałki mięsa otoczone panierką i usmażone na głębokim tłuszczu. W Japonii panierkę stanowi panko – jest ona o wiele bardziej chrupiąca i pochłania mniej tłuszczu niż tradycyjna bułka tarta. Danie najczęściej podaje się z cieniutko pokrojoną kapustą, kiszonkami, ryżem i sosem, który nosi nazwę... tonkatsu. Jak przygotować takiego schabowego? Przeczytajcie! Składniki: mięso pokrojone na kotlety (bez rozbijania) jajko mąka panko - bułka tarta i do tego dodany starty na tarce biały, świeży chleb Przygotowanie: Rozgrzewamy tłuszcz. Bardzo ważna jest temperatura tłuszczu - 175 st. C. W innym razie tonkatsu będzie tłuste i nasiąknięte zamiast być chrupiące. Smażymy zapanierowane kawałki kurczaka aż się zarumienią na złoty kolor, ok. 5-7 min. Wyjąć na papier kuchenny, odsączyć. Pokroiċ w paski łatwe do nabrania pałeczkami. Wyłożyć na poszatkowaną kapustę. Japończycy jedzą to danie z...

Co zrobić, żeby panierka do schabowego była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby panierka do schabowych była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli
Myśleliście, że na temat schabowych wiecie już wszystko? Poznajcie świetny sposób na to, by wasz ulubiony kotlet był jeszcze bardziej chrupiący. Wystarczy, że dodacie do niego 1 składnik.

Kotlet schabowy to absolutna podstawa w wielu polskich domach. Zwykle pojawia się na naszych stołach na co dzień, ale polskie gospodynie domowe przygotowują je również od święta. W czym tkwi sekret idealnego schabowego ? Przede wszystkim chodzi o dobrej jakości mięso . Kolejną ważną kwestią jest oczywiście przygotowanie. Czego można użyć zamiast bułki tartej, żeby schabowe były smaczne i przyjemnie chrupiące z zewnątrz? To... płatki śniadaniowe. Schabowe z dodatkiem płatków śniadaniowych Lubicie chrupiące schabowe? Zamiast bułki tartej użycie pokruszonych, naturalnych, kukurydzianych płatków śniadaniowych. Aby panierka trzymała się równo, powinno się myć ręce po każdym kotlecie, aby nie dotykać kolejnych kotletów ubrudzonymi dłońmi. Schabowe najlepiej jest smażyć na smalcu, klarowanym maśle lub zwykłym oleju. Tuż po usmażeniu kotlety warto położyć na papier kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajcie takie schabowe z mizerią i tłuczonymi ziemniakami . Będą smakowały genialnie! Jak wybrać najlepsze mięso na schabowego? Tylko dobrej jakości mięso jest gwarancją idealnych i smacznych schabowych. Najważniejszy jest jego kolor. Świeży schab powinien mieć ładny, różowy kolor. Jeśli mięso jest blade, najprawdopodobniej jest niskiej jakości i takie kotlety wyjdą suche i twarde. Jeśli zaś kolor mięsa jest bardzo ciemny albo widać na nim ciemne plamy, mięso jest już zepsute i nie nadaje się do jedzenia. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę przy zakupie schabu? Przeczytajcie! Jak przygotować idealnego schabowego? Na początku kroimy na plastry mięso i rozbijamy je z obu stron tłuczkiem na cieniutkie filety. Następnie przyprawiamy kotlety solą, pieprzem i ulubioną przyprawą (np. granulowanym czosnkiem, słodką papryką lub pieprzem ziołowym), po czym obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na...

Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Flickr
Triki kulinarne
Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Jak przygotowujecie ten kulinarny klasyk? Sposób smażenia jest równie ważny co sam przepis i składniki. Uważajcie, by nie wyłożyć się na kręceniu kurkiem od gazu.

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. To danie zdecydowanie należy do prostych, ale nie wyjdzie, jeśli zapomnicie o jednej ważnej zasadzie. Panierowane kawałki tłuczonego schabu, na stałe goszczą pewnie na waszych stołach. To jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Niektórzy wykorzystują schab z kością, inni wolą kotlet bez niej. Typowe składniki do przygotowania kotleta schabowego to: Smalec Jajka Sól Pieprz Kawałek schabu (z kością lub bez kości) Mąka Bułka tarta Jak zrobić dobre kotlety schabowe? Na pewno macie swój sposób na przygotowanie schabowych, które smakują wam i waszej rodzinie. Pamiętajcie jednak, że w przypadku schabowych dobry przepis to nie wszystko. Równie mocno liczy się odpowiednia obróbka i przede wszystkim… technika smażenia! Cała sztuka w przypadku schabowych tkwi w odpowiednim przygotowaniu kotleta. Schab trzeba oczywiście pokroić w plastry (jeśli nie zakupiliście mięsa już tak pokrojonego). Następnie trzeba ubić je tłuczkiem i panierować w następującej kolejności: W mące  W roztrzepanych i przyprawionych jajkach W bułce tartej To jednak nie wszystko. Clou programu zawiera się bowiem we właściwym smażeniu popularnych schaboszczaków. To dzięki niemu kotlety mają odpowiednio wyglądającą panierkę, a także chrupki smak. Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Kotlet schabowy musi być soczysty! Nie ma nic gorszego niż wysuszony kotlet schabowy. Musicie pamiętać, żeby nie smażyć go zbyt długo na wolnym ogniu. Musicie odpowiednio wyczuć właściwą temperaturę smażenia. Zbyt duży ogień może z kolei doprowadzić do tego, że panierka będzie spalona, a mięso w środku surowe. To absolutnie nieakceptowalne w przypadku wieprzowiny. Schabowe muszą być smażone w wyższej temperaturze, na...