
Zwany „mistrzem kuchni śląskiej” Remigiusz Rączka od lat dzieli się z widzami telewizji swoimi autorskimi przepisami na dania oraz trikami, które każdy z nas może wykorzystać w kuchni. Kucharz najbardziej znany jest z programu „Rączka gotuje” nadawanego w telewizji TVP 3 oraz kanału na YouTube o tej samej nazwie. W jednym z odcinków zaprezentował swój przepis na soczystego kotleta schabowego z kością.
Kotlet schabowy Remigiusza Rączki
Jedni schabowego doprawiają tylko solą i pieprzem, a inni moczą wcześniej w marynacie. Najczęściej jej bazą jest mleko z dodatkiem cebuli i przypraw. Jakie zdanie ma na ten temat Remigiusz Rączka?
W jednym z odcinków swojego programu wytłumaczył, że sposób doprawiania zależy od kawałka schabu, z jakim mamy do czynienia. Jeżeli jest to mięso wysokiej jakości, pozyskane z młodego osobnika, wówczas (jak dokładnie stwierdził Rączka, pisownia oryginalna), „żadnego mleka nie trza”. Wówczas wystarczy mięso dobrze rozbić i natrzeć solą oraz pieprzem.
Przepis na schabowego z kością od Remigiusza Rączki
Składniki:
-
ok. 1 kilogram schabu z kością
-
400 g słoniny
-
pół szklanki mąki pszennej
-
4 jajka
-
200 g bułki tartej
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od słoniny, bo właśnie na tym tłuszczu Rączka smaży swoje kotlety. Pokrójcie słoninę w kostkę, wrzućcie do garnka i smażcie, aż się wytopi.
-
Umyjcie i oczyśćcie schab ze zgrubień i innych niepożądanych elementów.
-
Następnie, za pomocą ostrego nożna lub najlepiej tasaka podzielcie go na kotlety. Dość grube - Rączka podkreśla, że dobry kotlet z kością powinien być gruby i sam kroi je na kawałki o szerokości ok. 2 cm.
-
Teraz wylejcie odrobinę wody na deskę do krojenia lub stolnicę i przetrzyjcie ją, by była dość mokra. To zapewni odpowiednią wilgotność mięsa w trakcie rozbijania.
-
Tłuczkiem ubijcie porządnie kotlety z obu stron.
-
Teraz posypcie i natrzyjcie mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem, z obu stron.
-
Wbijcie jajka do miseczki i roztrzepcie widelcem. Do pozostałych dwóch misek wsypcie mąkę i bułkę tartą.
-
Gdy tłuszcz ze słoniny już się wytopi, wyjmijcie skwarki, a tłuszcz przelejcie na patelnię, na której będziecie smażyć swoje schabowe.
-
Każdy kotlet obtoczcie kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej, a następnie połóżcie na patelni, na gorącym tłuszczu.
-
Smażcie na średnim ogniu, aż kotlety zarumienią się z obu stron.
I gotowe! Taki soczysty, schabowy z kością możecie podać wedle własnego uznania, np. z ziemniakami i surówką. Remigiusz Rączka zamiast tego podaje schabowe z klasyczną, śląską sałatką ziemniaczaną. Smacznego!