Ciepłe racuchy prosto z patelni mają wielu swoich amatorów. Podane skromnie, z cukrem pudrem lub hojniej, ozdobione owocami lub konfiturą posmakują każdemu.

Najlepsze są oczywiście te racuchy, które wyrosły na patelni. Są puchate, jędrne i delikatne w środku. Do osiągnięcia takiego efektu potrzebny wam będzie pewien składnik, którego zwykle raczej byście do racuchów nie dodali. Nie chodzi tym razem o kefir czy zsiadłe mleko, a lubiany przez wielu słodki napój z bąbelkami. 

Co dodać do racuchów, by wyszły puszyste?

Do usmażenia puszystych racuchów przyda wam się proszek do pieczenia, który spulchni ciasto. Kolejnym, niezbędnym składnikiem jest cola.

Zobacz także:

Ten gazowany, słodki napój sprawia, że racuchy stają się puchate i pięknie rosną. Wystarczy tylko jedna szklanka tego gazowanego napoju na około ¾ szklanki mąki, by uzyskać taki efekt. Bąbelki „napowietrzą” ciasto, a cukier i reszta składników zawartych w coli nadadzą racuchom bardzo ciekawego smaku.

Przyrządzone w ten sposób najlepiej smakują oczywiście z innymi słodkimi dodatkami. Nie musicie już dodawać do ciasta zbyt wiele cukru - wystarczy zaledwie szczypta. Wypróbujcie poniższy przepis i zróbcie racuchy właśnie w ten sposób. 

Przepis na racuchy na coli

Składniki:

  • 1 szklanka coli

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • cukier

  • sól

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wsypcie proszek do pieczenia do mąki, przemieszajcie i przesypcie przez sito. Dodajcie jeszcze szczyptę soli i cukru.

  2. Następnie do miski z mąką wlejcie jedną szklankę coli i wbijcie jajko. Cierpliwie mieszajcie ciasto, aż grudki znikną i będzie miało jednolitą konsystencję. 

  3. Wylejcie olej na patelnię i rozgrzejcie. Kiedy będzie już gorący, łyżką nakładajcie porcje ciasta. Smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż będą miały złoty kolor. 

  4. Po usmażeniu przełóżcie racuchy na wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników talerz, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze smażenia. Podawajcie z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem albo śmietaną.