Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Pixabay
Newsy

Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste

Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Mamy odpowiedź!

Rabarbar to popularna roślina sezonowa, którą możecie dostać w marketach, na ryneczkach, a może nawet samodzielnie hodujecie go na własnej działce. Rabarbar jest bardzo kwaśny, ale po lekkim posłodzeniu dobrze komponuje się z mięsami, smakuje wybitnie pod kruszonką i jest naprawdę smaczny w galaretce. Z rabarbaru można robić też lody i kompot.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rabarbar – warzywo czy owoc?

Sezon na rabarbar w pełni. Może przy tej okazji zastanawialiście się kiedyś czy to warzywo czy owoc?

Kulturowo przyjęło się, że rośliny spożywane na słodko, w deserach lub z dodatkiem cukru to owoce, a te podawane częściej w wytrawnej wersji, to warzywa. Tymczasem to nie jest poprawna klasyfikacja. Tak naprawdę owocem jest nawet… pomidor. Do jakiej grupy zaliczyć zatem rabarbar? Niby je się go na słodko, ale z drugiej strony przecież rabarbar wcale nie ma pestek, które są zazwyczaj w owocach?

Okazuje się, ze rabarbar to warzywo. Inaczej rabarbar nazywa się rzewieniem. Najczęściej jada się jego łodygi. Liście i korzenie rabarbaru mogą być trujące.

Czerwone łodygi rabarbaru są kwaśne i cierpkie, ale też lekko słodkie. Im bardziej intensywny kolor łodygi, tym słodszy smak rabarbaru. Mimo to, żeby wykorzystać go w kuchni najczęściej się go dosładza i dusi, lub piecze z dodatkiem cukru albo miodu.

Zobacz także
Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy

Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy

Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę

Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę

Właściwości odżywcze rabarbaru

Rabarbar jest bardzo zdrowy, chociaż niektóre osoby powinny uważać i nie przesadzać z jego ilością z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego. W rabarbarze znajdziecie:

  • Zdrowe kwasy organiczne: kwas cytrynowy i jabłkowy
  • Minerały: potas, magnez, żelazo i trochę jodu
  • Witaminę A (najwięcej mają mocno dojrzałe łodygi)
  • Witaminę c
  • Witaminę E
  • Kwas foliowy
  • Błonnik regulujący pracę jelit

Włączcie rabarbar do swojej diety w różnych formach, a poprawicie jej wartość odżywczą. Rabarbar jest naprawdę cenną rośliną i każdy może znaleźć swój ulubiony sposób jego przygotowania.

Czytaj także:

Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek
Pixabay
Newsy
Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek
Rabarbar jest niezwykle zdrowy – pod warunkiem, że nie zjadacie go w całości! Na jaką część tego warzywa trzeba uważać?

Rabarbar dostępny jest tylko wiosną i latem, dlatego musicie się spieszyć, jeśli chcecie się nim nacieszyć. Jego słodko-cierpki smak wykorzystywany jest do gotowania kompotów, dżemów, a także przygotowywania wymyślnych wypieków. Bądźcie jednak uważni – rabarbar zjedzony w całości, może mieć tragiczne skutki dla zdrowia! Rabarbar – właściwości i składniki odżywcze Chociaż w Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo, w Stanach Zjednoczonych roślina ta sklasyfikowana jest jako owoc. Przez wiele osób rabarbar często uważany jest właśnie za owoc z racji na swoje zastosowanie w słodkich wypiekach i potrawach. Rabarbar zawiera bardzo wiele składników korzystnych dla zdrowia: Witaminę A Witaminę C Witaminę E Potas Kwas foliowy Magnez Sód Wapń Błonnik Jest on także bogaty w antyoksydanty i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu poleca się go osobom zmagającym się wysokim cukrem. Rabarbar to bardzo niskokaloryczne warzywo -  w 100 g zawiera jedynie 21 kalorii. Która część rabarbaru jest trująca? Kupując rabarbar w sklepie, najczęściej znajdziecie wyłącznie jego łodygi. Jeśli jednak hodujecie rabarbar sami lub kupujecie go prosto od rolnika, pod żadnym pozorem nie jedzcie jego liści! Chociaż wydawałoby się, że wszystkie warzywa wyhodowane we własnym ogrodzie, nie mają prawa być trujące – liście rabarbaru zawierają naprawdę szkodliwe toksyny, które mogą spowodować problemy z oddychaniem, drgawki, niewydolność nerek, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. Należy pilnować, aby do tego warzywa nie miały dostępu dzieci, które mogą sięgnąć po trujący liść i wziąć go do buzi. Nigdy nie podawajcie liści rabarbaru także domowym zwierzętom (np. gryzoniom) i osłaniajcie rosnący rabarbar w ogrodzie przed psami czy kotami,...

Mamy super przepis na ciekawe ciasto z rabarbarem. Jeden składnik zapewnia mu sukces SEO: Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe
Mamy świetny przepis na ciekawe ciasto z rabarbarem. Jeden składnik zapewnia mu sukces.

Rabarbar to bardzo specyficzne warzywo, które najczęściej jada się na słodko, jako dodatek do ciast, deserów, galaretek i drożdżówek . Można jadać go też z mięsami, a nawet podawać z rabarbarem kotlety mielone . Mimo wszystko faworytem są wszelkie ciasta z rabarbarem . Jego kwaśny smak świetnie współgra ze słodkimi i bardziej mdłymi elementami. Mamy super przepis na ciasto rabarbarowe. Przepis na ciasto kokosowo-rabarbarowe To ciasto koksowo-rabarbarowe jest przepyszne. Kokos i rabarbar pasują do siebie idealnie. Lekko mdły, delikatny smak kokosa podbijany jest przez wyraźny rabarbarowy posmak. Spróbujcie sami. Składniki na ciasto rabarbarowo-kokosowe 1, 5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać więcej cukru) 1 szklanka wiórków kokosowych 1/3 kostki masła 3 jajka ½ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-2 łodygi rabarbaru 4 łyżki cukru Przygotowanie ciasta rabarbarowo-kokosowego Połowę rabarbaru (3 łodygi) obierzcie i pokrójcie w plastry. Posypcie je dwiema łyżkami cukru i odstawcie na bok na jakiś czas. Pozostałe łodygi rabarbaru obierzcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 3-5 cm. Zostawcie je do udekorowania ciasta. Masło rozpuśćcie w rondelku. Odstawcie do przestygnięcia. Mąkę przesiejcie z proszkiem do pieczenia do miski. Oddajcie wiórki kokosowe i cukier puder. Wymieszajcie. Do suchych składników wbijcie jajka i wlejcie przestudzone masło oraz mleko. Miksujcie, aż do połączenia się wszystkich składników. Małą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejecie na nią połowę ciasta. Pokrojony rabarbar odsączcie z nadmiaru soku i wyłóżcie na ciasto. Wylejcie drugą część ciasta. Wierzch ciasta udekorujcie...

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni
Mamy tutaj miłośników kompotu? Przyrządźcie go z rabarbaru!

Rabarbar smakuje doskonale jako dodatek do ciast, ale nie tylko – próbowaliście na przykład kompotu z rabarbaru? Ten napój jest bardzo smaczny zarówno schłodzony, jak i gorący, świeżo po przyrządzeniu. Poznajcie wspaniały przepis na pyszny kompot ze świeżego rabarbaru autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kompot z rabarbaru Do przygotowania orzeźwiającego kompotu z rabarbaru potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma rabarbaru 1 łyżka cukru waniliowego (nie wanilinowego! O różnicach między cukrem waniliowym a wanilinowym pisaliśmy w tym artykule ) 1 łyżka miodu Cukier do smaku Przygotowanie: Oczyśćcie rabarbar, umyjcie i pokrójcie na nieduże kawałki. Wsypcie rabarbar do garnka i zalejcie 2 litrami wody. Zagotujcie i gotujcie do miękkości. Kiedy rabarbar już zmięknie, dodajcie łyżkę miodu, łyżkę cukru waniliowego oraz tyle cukru, ile chcecie do smaku. Wymieszajcie. Przykryjcie garnek z kompotem i odstawcie, by nabrał aromatu. Przed rozlaniem do kubków przecedźcie. Smacznego! Pomysły na deser z rabarbarem Gdy przychodzi sezon na rabarbar, koniecznie trzeba go wykorzystać do przyrządzenia smacznych deserów. Warty uwagi jest przepis na tartę z rabarbarem oraz bezą z wiórkami kokosowymi . To ciasto proste i szybkie w przygotowaniu! Jeśli chcecie zrobić rabarbar na słodko jeszcze szybciej, to polecamy wam przepis na rabarbar pod kruszonką . Ciekawe jest również ciasto ucierane z rabarbarem a la biszkopt z kruszonką . Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! Przyrządzając ciasto z rabarbarem, przyda się wam wiedza na temat tego, jak odpowiednio przygotować rabarbar do ciasta . Dzięki temu każdy wypiek z tym składnikiem wam wyjdzie! Z kolei jeżeli macie ochotę na eksperymenty w kuchni, to...

Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźny kwas szczawiowy
Flickr
Newsy
Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźne toksyny
Łodygi świeżego rabarbaru to przepyszny, kwaśny dodatek przede wszystkim do ciast czy deserów. Warto jednak zachować zimną krew przy jego zbiorze, by później nie odczuć popełnionych błędów na własnej skórze.

Zbierając rabarbar w ogródku lub kupując go na targu, pamiętajcie o tym, by przed przygotowaniem dania, ciasta lub deseru z jego użyciem, koniecznie odciąć liście, które zawierają najwięcej groźnego dla zdrowia kwasu szczawiowego. Oprócz kwasu szczawiowego, liście rabarbaru zawierają także inne niebezpieczne substancje w dość dużych ilościach. Mowa tutaj o kwasie cytrynowym i glikozydach. Z tego właśnie względu przyjęło się korzystać wyłącznie z łodyg rabarbaru, które z punktu widzenia biologicznego są jego… ogonkami liściowymi. Na co uważać podczas zbioru rabarbaru? Zawierające trujące substancje liście rabarbaru to nie jedyna pułapka, która może czyhać na was przy jego zbiorze i przyrządzaniu ciast z tego warzywa…  które jednak wielu z nas śmiało wlicza w poczet owoców. Rabarbar rośnie szybko przez całą wiosnę i lato, ale jego zbiór powinien ograniczać się tylko do kwietnia – czerwca.  To także spowodowane jest kwasem szczawiowym, a raczej jego zwiększoną obecnością w „starszym” rabarbarze. Jak działa kwas szczawiowy: Może działać drażniąco na skórę i błony śluzowe W reakcji z jonami wapnia zawartymi w jedzeniu może tworzyć groźny szczawian wapnia, czyli substancję, która odkłada się w nerkach jako tzw. kamienie Przyczynia się do rozwoju kamicy nerkowej Co można przygotować z rabarbaru na słodko i na wytrawnie? Sezon na rabarbar trwa. Zrywajcie i wycinajcie ostrożnie jego łodygi i cieszcie się taki przepisami, jak chociażby ten na kruche ciasto, w którym kwaśny i zdecydowany smak rabarbaru łączy się z delikatnością i szlachetnością marcepanu. Jako przykład na wytrawne użycie rabarbaru w kuchnie może posłużyć ten przepis na kotlety mielone z dodatkiem tej właśnie rośliny. Zdziwieni?...