Rabarbar to popularna roślina sezonowa, którą możecie dostać w marketach, na ryneczkach, a może nawet samodzielnie hodujecie go na własnej działce. Rabarbar jest bardzo kwaśny, ale po lekkim posłodzeniu dobrze komponuje się z mięsami, smakuje wybitnie pod kruszonką i jest naprawdę smaczny w galaretce. Z rabarbaru można robić też lody i kompot.

Rabarbar – warzywo czy owoc?

Sezon na rabarbar w pełni. Może przy tej okazji zastanawialiście się kiedyś czy to warzywo czy owoc?

Kulturowo przyjęło się, że rośliny spożywane na słodko, w deserach lub z dodatkiem cukru to owoce, a te podawane częściej w wytrawnej wersji, to warzywa. Tymczasem to nie jest poprawna klasyfikacja. Tak naprawdę owocem jest nawet… pomidor. Do jakiej grupy zaliczyć zatem rabarbar? Niby je się go na słodko, ale z drugiej strony przecież rabarbar wcale nie ma pestek, które są zazwyczaj w owocach?

Okazuje się, ze rabarbar to warzywo. Inaczej rabarbar nazywa się rzewieniem. Najczęściej jada się jego łodygi. Liście i korzenie rabarbaru mogą być trujące.

Zobacz także:

Czerwone łodygi rabarbaru są kwaśne i cierpkie, ale też lekko słodkie. Im bardziej intensywny kolor łodygi, tym słodszy smak rabarbaru. Mimo to, żeby wykorzystać go w kuchni najczęściej się go dosładza i dusi, lub piecze z dodatkiem cukru albo miodu.

Właściwości odżywcze rabarbaru

Rabarbar jest bardzo zdrowy, chociaż niektóre osoby powinny uważać i nie przesadzać z jego ilością z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego. W rabarbarze znajdziecie:

  • Zdrowe kwasy organiczne: kwas cytrynowy i jabłkowy
  • Minerały: potas, magnez, żelazo i trochę jodu
  • Witaminę A (najwięcej mają mocno dojrzałe łodygi)
  • Witaminę c
  • Witaminę E
  • Kwas foliowy
  • Błonnik regulujący pracę jelit

Włączcie rabarbar do swojej diety w różnych formach, a poprawicie jej wartość odżywczą. Rabarbar jest naprawdę cenną rośliną i każdy może znaleźć swój ulubiony sposób jego przygotowania.

Czytaj także: