
Rabarbar to popularna roślina sezonowa, którą możecie dostać w marketach, na ryneczkach, a może nawet samodzielnie hodujecie go na własnej działce. Rabarbar jest bardzo kwaśny, ale po lekkim posłodzeniu dobrze komponuje się z mięsami, smakuje wybitnie pod kruszonką i jest naprawdę smaczny w galaretce. Z rabarbaru można robić też lody i kompot.
Rabarbar – warzywo czy owoc?
Sezon na rabarbar w pełni. Może przy tej okazji zastanawialiście się kiedyś czy to warzywo czy owoc?
Kulturowo przyjęło się, że rośliny spożywane na słodko, w deserach lub z dodatkiem cukru to owoce, a te podawane częściej w wytrawnej wersji, to warzywa. Tymczasem to nie jest poprawna klasyfikacja. Tak naprawdę owocem jest nawet… pomidor. Do jakiej grupy zaliczyć zatem rabarbar? Niby je się go na słodko, ale z drugiej strony przecież rabarbar wcale nie ma pestek, które są zazwyczaj w owocach?
Okazuje się, ze rabarbar to warzywo. Inaczej rabarbar nazywa się rzewieniem. Najczęściej jada się jego łodygi. Liście i korzenie rabarbaru mogą być trujące.
Czerwone łodygi rabarbaru są kwaśne i cierpkie, ale też lekko słodkie. Im bardziej intensywny kolor łodygi, tym słodszy smak rabarbaru. Mimo to, żeby wykorzystać go w kuchni najczęściej się go dosładza i dusi, lub piecze z dodatkiem cukru albo miodu.
Właściwości odżywcze rabarbaru
Rabarbar jest bardzo zdrowy, chociaż niektóre osoby powinny uważać i nie przesadzać z jego ilością z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego. W rabarbarze znajdziecie:
- Zdrowe kwasy organiczne: kwas cytrynowy i jabłkowy
- Minerały: potas, magnez, żelazo i trochę jodu
- Witaminę A (najwięcej mają mocno dojrzałe łodygi)
- Witaminę c
- Witaminę E
- Kwas foliowy
- Błonnik regulujący pracę jelit
Włączcie rabarbar do swojej diety w różnych formach, a poprawicie jej wartość odżywczą. Rabarbar jest naprawdę cenną rośliną i każdy może znaleźć swój ulubiony sposób jego przygotowania.
Czytaj także: