Szukacie pomysłu na deser z rabarbarem? Ten przepis na rabarbar z kruszonką was zachwyci. Zrobicie go bardzo szybko, a efekt jest zdecydowanie wart.

Rozpoczął się sezon na rabarbar. Z jego kwaśnej łodygi przyrządza się pyszny kompot z rabarbaru, sosy do mięsa, ale można też robić drożdżówki lub ciasto z rabarbarem. Mamy dla was przepis, który zadowoli wszystkich miłośników rabarbaru. Chodzi o rabarbar pod zdrową kruszonką.

Przepis na rabarbar pod kruszonką

Rabarbar jest w sezonie bardzo tani i szeroko dostępny. Jeśli macie własny ogródek lub działkę, dobrze wiecie, że lubi się on też rozrastać. Wykorzystajcie rabarbar do tworzenia smacznych deserów sezonowych. Ten przepis jest w dodatku bardzo zdrowy.

Składniki na rabarbar pod kruszonką

  • Szklanka mąki
  • Pół szklanki cukru lub ksylitolu w zdrowszej wersji
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 100 g masła
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Ok. 4 szklanki szatkowanego rabarbaru
  • Szklanka wody
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie rabarbaru pod kruszonką

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W rondelku rozpuść masło.
  3. Wymieszaj mąkę, cukier brązowy lub ksylitol, płatki owsiane, rozpuszczone masło, wiórki kokosowe i cynamon. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wysmaruj formę lub kokilki masłem, albo wyłóż je papierem do pieczenia. Wyłóż na formę do pieczenia ok. połowę masy z mąki i płatków.
  5. Wyłóż rabarbar, rozmieszczając go równomiernie na kruszonce.
  6. W rondelki zagotuj wodę z miodem i skrobią ziemniaczaną. Gotuj do uzyskania gładkiej masy. Możesz dodać więcej wody, jeśli jest ona za gęsta. Możesz dodatkowo dosłodzić tez kleik ksylitolem.
  7. Polej rabarbar powstałym kleikiem, starając się zrobić to w miarę równomiernie.
  8. Rozłóż pozostałą kruszonkę na wierzchu rabarbaru, krusząc ją mocno w palcach.
  9. Piecz ok. godziny do zarumienienia składników.
  10. Podawaj deser z kawą. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.

Czytaj także:

Zobacz także: