Rabarbar pod kruszonką: zdrowy deser na sezon rabarbarowy
AdobeStock
Newsy

Rabarbar pod kruszonką: zdrowy deser na sezon rabarbarowy

Macie ochotę na coś słodkiego? Zróbcie ten rabarbar pod zdrową kruszonką
Anna Urbańska
maj 11, 2021

Szukacie pomysłu na deser z rabarbarem? Ten przepis na rabarbar z kruszonką was zachwyci. Zrobicie go bardzo szybko, a efekt jest zdecydowanie wart.

Rozpoczął się sezon na rabarbar. Z jego kwaśnej łodygi przyrządza się pyszny kompot z rabarbaru, sosy do mięsa, ale można też robić drożdżówki lub ciasto z rabarbarem. Mamy dla was przepis, który zadowoli wszystkich miłośników rabarbaru. Chodzi o rabarbar pod zdrową kruszonką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rabarbar pod kruszonką

Rabarbar jest w sezonie bardzo tani i szeroko dostępny. Jeśli macie własny ogródek lub działkę, dobrze wiecie, że lubi się on też rozrastać. Wykorzystajcie rabarbar do tworzenia smacznych deserów sezonowych. Ten przepis jest w dodatku bardzo zdrowy.

Składniki na rabarbar pod kruszonką

  • Szklanka mąki
  • Pół szklanki cukru lub ksylitolu w zdrowszej wersji
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 100 g masła
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Ok. 4 szklanki szatkowanego rabarbaru
  • Szklanka wody
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Zobacz także

Przygotowanie rabarbaru pod kruszonką

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W rondelku rozpuść masło.
  3. Wymieszaj mąkę, cukier brązowy lub ksylitol, płatki owsiane, rozpuszczone masło, wiórki kokosowe i cynamon. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wysmaruj formę lub kokilki masłem, albo wyłóż je papierem do pieczenia. Wyłóż na formę do pieczenia ok. połowę masy z mąki i płatków.
  5. Wyłóż rabarbar, rozmieszczając go równomiernie na kruszonce.
  6. W rondelki zagotuj wodę z miodem i skrobią ziemniaczaną. Gotuj do uzyskania gładkiej masy. Możesz dodać więcej wody, jeśli jest ona za gęsta. Możesz dodatkowo dosłodzić tez kleik ksylitolem.
  7. Polej rabarbar powstałym kleikiem, starając się zrobić to w miarę równomiernie.
  8. Rozłóż pozostałą kruszonkę na wierzchu rabarbaru, krusząc ją mocno w palcach.
  9. Piecz ok. godziny do zarumienienia składników.
  10. Podawaj deser z kawą. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.

Czytaj także:

Komentarze
kopiec kreta przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Przepisy Idealny na wizytę naszej teściowej. Kultowy kopiec kreta. Deser, który zachwyca smakiem
Chcesz naprawdę zachwycić swoją teściową? Przygotuj to klasyczne ciasto, a wszyscy będą prosili o dokładkę!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

Niedługo przyjdą goście, a ty nie wiesz jaki deser przygotować? Pomysłów na proste, szybkie i smaczne ciasta jest dużo, jednak co robić, gdy czekasz na najważniejszego ze wszystkich gości – swoją teściową? Zachwyć swoją teściową! Niewątpliwie nasze mamy i teściowe to niekwestionowane autorytety w kwestii kulinariów. Kto, jeśli nie one wie najlepiej jak przygotować przepyszne ciasta z rodzinnych przepisów? Lata ich doświadczeń sprawiają, że czasami drżymy w oczekiwaniu na ich wizytę i ocenę naszych wypieków. A już zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy przygotować ciasto, które jest absolutnym klasykiem wśród deserów! Jednak możecie się przekonać, że naprawdę nie ma się czego bać – wypróbujcie ten przepis, a wasze teściowe będą zachwycone. Kopiec kreta – klasyczne ciasto Kopiec kreta to kremowe, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto. Od dawna większość gospodyń przygotowuje znaną wszystkim wersję kopca „z paczki”. Nie ma co się dziwić – takie ciasto robi się szybko, a dokładna instrukcja załączona do opakowania ułatwia przygotowanie. Ale warto spróbować zrobić go samodzielnie – taki kopiec jest niepowtarzalny i przepyszny! Nie jest bardzo trudny w przygotowaniu i uwierzcie, że podjęty wysiłek naprawdę się wam opłaci. Kopiec kreta – przepis Do upieczenia klasycznego kopca kreta będziecie potrzebowały: Pół kilo mąki pszennej 100 g masła 2 jaja Pół szklanki cukru 1 szklankę maślanki Łyżeczkę proszku do pieczenia 4 duże łyżki kakao Pół litra śmietany 36% Fix do śmietany (dwie sztuki) 100g czekolady 3 łyżki cukru pudru 3 duże banany Łyżka soku z cytryny Przygotowanie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masło rozpuść w garnuszku lub w...

Przeczytaj
napoleonka kokosowa przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy Pyszne ciasto bez pieczenia? Ta niebiańska napoleonka robi się szybko i zachwyca wszystkich
W tej propozycji zakochają się nie tylko wszyscy fani słodkości, ale również ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika. Kokosowa napoleonka zachwyca bowiem nie tylko swoim smakiem.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Ciasta bez pieczenia to coś, co kocha każda pani domu. Te proste, szybkie i pyszne desery rozpieszczają bowiem podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki kokosowej. Przepis na kokosową napoleonkę bez pieczenia Składniki 1 litr mleka 200 gramów masła do wypieków 30 gramów mąki pszennej 30 gramów mąki ziemniaczanej 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów wiórków kokosowych 300 gramów maślanych herbatników Polewa kakaowa w saszetce (możesz przyrządzić ją również sama, jeśli wolisz) Przygotowanie W małej miseczce umieść 250 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie pojawiły się żadne grudki. Pozostałe 750 ml mleka umieść w rondelku i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier, masło, 150 gramów wiórków kokosowych i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj zrobioną wcześniej miksturę (mleko z mąką) i gotuj aż do powstania gładkiej, budyniowej masy. Formę o wymiarach 23x23 (może być też większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe) wyłóż maślanymi herbatnikami. Gotową masę budyniową wylej na ułożone w formie herbatniki, a następnie rozprowadź równomiernie i odstaw do wystudzenia na ok. 30 minut (możesz wstawić do lodówki). Na wystudzonej masie ułóż kolejną warstwę herbatników. Polewę kakaową z saszetki przygotuj według zaleceń producenta (najczęściej wystarczy ją tylko rozpuścić w kąpieli wodnej). Gotową miksturą polej ciasto. Na koniec posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Gotowe!

Przeczytaj
blok czekoladowy
Gotujmy.pl/kasia15x
Przepisy Smak dzieciństwa: blok czekoladowy! Z tego przepisu smakuje tak samo jak ten, który robiła mama
W czasach PRL-u żaden słodycz nie mógł się równać z domowej roboty blokiem czekoladowym! Dzisiaj, mimo że rynek pęka w szwach od różnego rodzaju słodkości, przepis na ten przysmak wciąż robi furorę.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Większość z pewnością dobrze pamięta nieziemski smak bloku czekoladowego przyrządzanego przed laty przez mamę. Deser na bazie mleka w proszku, kakao i masła, przez długi czas pieścił podniebienia Polaków. Dziś już sam widok sproszkowanego mleka przywodzi na myśl wiele wspaniałych wspomnień z dzieciństwa. I choć produkt ten nie jest już tak często wykorzystywany w kuchni, wciąż stanowi klucz do najlepszego na świecie bloku czekoladowego! Przepis na blok czekoladowy Będziesz potrzebować ½ szklanki świeżego mleka 2 szklanki mleka w proszku (znajdziesz je w każdym dobrze zaopatrzonym większym sklepie spożywczym, jak chociażby Lidl czy Aldi) 250 g masła do wypieków 5 łyżek prawdziwego gorzkiego kakao 1 szklanka cukru 100 g herbatników 50 g ulubionych posiekanych orzechów Opcjonalnie ulubione bakalie (rodzynki, żurawina) lub kandyzowane owoce Przygotowanie W niewielkim rondelku umieść mleko, masło, cukier i kakao. Całość podgrzej na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej masy (pilnuj, żeby się nie zagotowało). Kiedy składniki się połączą zdejmij rondelek z ognia i stopniowo zacznij dosypywać do masy mleko w proszku, cały czas energicznie mieszając. Najlepiej będzie, kiedy poprosisz o pomoc kogoś z rodziny. Wtedy wszystko pójdzie sprawniej. Do jednolitej masy dodaj pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i ulubione bakalie, a następnie delikatnie wymieszaj. Jeśli nie lubisz któregoś z wymienionych składników, po prostu go pomiń. Blok czekoladowy będzie smakował równie dobrze kiedy dodasz do niego na przykład tylko herbatniki. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej powstałą czekoladową masę. Tak przygotowany blok czekoladowy wstaw do lodówki do stężenia...

Przeczytaj
piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw.  Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis na piernik przekładany masą truskawkową Składniki na piernik 2 szklanki mąki Szklanka cukru Szklanka mleka 3 duże jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę truskawkową 2 żółtka 300 g masła ¾ szklanki cukru pudru 350 g truskawek Przygotowanie Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek. Wystudzony...

Przeczytaj