Rabarbar pod kruszonką: zdrowy deser na sezon rabarbarowy
AdobeStock
Newsy

Rabarbar pod kruszonką: zdrowy deser na sezon rabarbarowy

Macie ochotę na coś słodkiego? Zróbcie ten rabarbar pod zdrową kruszonką

Szukacie pomysłu na deser z rabarbarem? Ten przepis na rabarbar z kruszonką was zachwyci. Zrobicie go bardzo szybko, a efekt jest zdecydowanie wart.

Rozpoczął się sezon na rabarbar. Z jego kwaśnej łodygi przyrządza się pyszny kompot z rabarbaru, sosy do mięsa, ale można też robić drożdżówki lub ciasto z rabarbarem. Mamy dla was przepis, który zadowoli wszystkich miłośników rabarbaru. Chodzi o rabarbar pod zdrową kruszonką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rabarbar pod kruszonką

Rabarbar jest w sezonie bardzo tani i szeroko dostępny. Jeśli macie własny ogródek lub działkę, dobrze wiecie, że lubi się on też rozrastać. Wykorzystajcie rabarbar do tworzenia smacznych deserów sezonowych. Ten przepis jest w dodatku bardzo zdrowy.

Składniki na rabarbar pod kruszonką

  • Szklanka mąki
  • Pół szklanki cukru lub ksylitolu w zdrowszej wersji
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 100 g masła
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Ok. 4 szklanki szatkowanego rabarbaru
  • Szklanka wody
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Zobacz także
Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźny kwas szczawiowy

Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźne toksyny

Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek

Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek

Przygotowanie rabarbaru pod kruszonką

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W rondelku rozpuść masło.
  3. Wymieszaj mąkę, cukier brązowy lub ksylitol, płatki owsiane, rozpuszczone masło, wiórki kokosowe i cynamon. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wysmaruj formę lub kokilki masłem, albo wyłóż je papierem do pieczenia. Wyłóż na formę do pieczenia ok. połowę masy z mąki i płatków.
  5. Wyłóż rabarbar, rozmieszczając go równomiernie na kruszonce.
  6. W rondelki zagotuj wodę z miodem i skrobią ziemniaczaną. Gotuj do uzyskania gładkiej masy. Możesz dodać więcej wody, jeśli jest ona za gęsta. Możesz dodatkowo dosłodzić tez kleik ksylitolem.
  7. Polej rabarbar powstałym kleikiem, starając się zrobić to w miarę równomiernie.
  8. Rozłóż pozostałą kruszonkę na wierzchu rabarbaru, krusząc ją mocno w palcach.
  9. Piecz ok. godziny do zarumienienia składników.
  10. Podawaj deser z kawą. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.

Czytaj także:

Mamy super przepis na ciekawe ciasto z rabarbarem. Jeden składnik zapewnia mu sukces SEO: Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe
Mamy świetny przepis na ciekawe ciasto z rabarbarem. Jeden składnik zapewnia mu sukces.

Rabarbar to bardzo specyficzne warzywo, które najczęściej jada się na słodko, jako dodatek do ciast, deserów, galaretek i drożdżówek . Można jadać go też z mięsami, a nawet podawać z rabarbarem kotlety mielone . Mimo wszystko faworytem są wszelkie ciasta z rabarbarem . Jego kwaśny smak świetnie współgra ze słodkimi i bardziej mdłymi elementami. Mamy super przepis na ciasto rabarbarowe. Przepis na ciasto kokosowo-rabarbarowe To ciasto koksowo-rabarbarowe jest przepyszne. Kokos i rabarbar pasują do siebie idealnie. Lekko mdły, delikatny smak kokosa podbijany jest przez wyraźny rabarbarowy posmak. Spróbujcie sami. Składniki na ciasto rabarbarowo-kokosowe 1, 5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać więcej cukru) 1 szklanka wiórków kokosowych 1/3 kostki masła 3 jajka ½ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-2 łodygi rabarbaru 4 łyżki cukru Przygotowanie ciasta rabarbarowo-kokosowego Połowę rabarbaru (3 łodygi) obierzcie i pokrójcie w plastry. Posypcie je dwiema łyżkami cukru i odstawcie na bok na jakiś czas. Pozostałe łodygi rabarbaru obierzcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 3-5 cm. Zostawcie je do udekorowania ciasta. Masło rozpuśćcie w rondelku. Odstawcie do przestygnięcia. Mąkę przesiejcie z proszkiem do pieczenia do miski. Oddajcie wiórki kokosowe i cukier puder. Wymieszajcie. Do suchych składników wbijcie jajka i wlejcie przestudzone masło oraz mleko. Miksujcie, aż do połączenia się wszystkich składników. Małą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejecie na nią połowę ciasta. Pokrojony rabarbar odsączcie z nadmiaru soku i wyłóżcie na ciasto. Wylejcie drugą część ciasta. Wierzch ciasta udekorujcie...

Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Wbrew swojej niezbyt apetycznej nazwy, pleśniak to naprawdę smaczne ciasto. Dodatkowo pomimo swojego efektownego wyglądu, wcale nie odstrasza trudnością wykonania. Tej wiosny zróbcie go z rabarbarem!

Pleśniak zwykło się robić z dodatkiem dżemu lub konfitury. Wiosną spróbujcie jednak innego wariantu tego lubianego przez wszystkich ciasta. Zamiast dżemu dodajcie do niego mianowicie świeżego rabarbaru. Gwarantujemy, że wyjdzie przesmacznie! Przepis na pleśniak z rabarbarem Składniki: 3 szklanki mąki pszennej Ok. 1 szklanka cukru 20 dag masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 długie łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru do rabarbaru 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki cukru pudru do pianki białkowej Przygotowanie: Mąkę przesiejcie przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie do mąki 4 żółtka, miękkie masło, szklankę cukru i zagniećcie ciasto. Podzielcie zagniecione ciasto na 3 równe części. Do jednej części ciasta dodajcie łyżkę kakao i zagniećcie raz jeszcze. Owińcie kulki z ciasta w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na ok. pół godziny. Wyłóżcie blaszkę do pieczenia papierem. Jedną kulę schłodzonego ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na blasze. Rabarbar umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę ok. 1,5 cm. Wymieszajcie rabarbar z łyżką cukru i wyłóżcie na blachę z ciastem. Na rabarbar wyłóżcie kakaową część ciasta – tym razem zamiast wałkowania, użyjcie tarki – ciemną, kakaową kulę ciasta zetrzyjcie na tarce na warstwę rabarbaru. Ubijcie białka, a na koniec do piany dodajcie cukier i kisiel. Na wolnych obrotach miksera połączcie wszystkie składniki i wyłóżcie równomiernie na górę ciasta. Na górę zetrzyjcie trzecią część ciasta, tym razem jasnego. Pieczcie ok. 40 min w temp.  180 st. C. Smacznego! Pleśniak to nie jedyna nasza propozycja na ciasto z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także ciekawych...

Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Mniam1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Rabarbar i kruche ciasto – to po prostu musi się udać! Zróbcie pyszną tartę z rabarbarem z poniższego przepisu.

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru Pół kostki masła Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3 żółtka Rabarbar: Pół kilograma rabarbaru 2 łyżki wody ¼ szklanki cukru Pół łyżeczki cynamonu Beza: Pół szklanki cukru 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę. Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych...

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem. Rozpływa się w ustach
Cukiereczek13/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem. Rozpływa się w ustach
Sezon na rabarbar rozpoczęty! Wykorzystajcie go do zrobienia pysznego, kruchego ciasta z dodatkiem marcepanu. Palce lizać!

Gdy przychodzi sezon na rabarbar, trzeba obowiązkowo upiec ciasto z rabarbarem! Dodajcie do niego marcepan, a będzie smakowało jeszcze lepiej. Wypróbujcie smaczny przepis autorstwa Cukiereczek13, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem Do przygotowania wiosennego ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram świeżego rabarbaru 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 200 g marcepanu 150 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka rozmiar L 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie cukru waniliowego Szczypta soli Przygotowanie: Wysypcie na stolnicę 350 g mąki pszennej, wsypcie łyżkę mąki kukurydzianej, 150 g drobnego cukru oraz saszetkę cukru waniliowego. Wymieszajcie i dodajcie 200 g zimnego masła. Za pomocą noża szybkimi ruchami siekajcie masło, zasypując je mąką. Róbcie tak do momentu, aż masło i mąka się połączą i w konsystencji będą przypominać kaszę. Oddzielcie żółtka od białek i dodajcie 3 żółtka do masy. Dalej siekajcie nożem, a pod koniec szybko zagniećcie ciasto rękami. Ważne, by zrobić to jak najszybciej – w przeciwnym razie, jeśli masło za mocno się rozgrzeje, ciasto może wam nie wyjść. Zagniecione ciasto podzielcie na 3 równe kule i włóżcie je na 1-2 godziny do zamrażarki. W międzyczasie umyjcie i obierzcie rabarbar (o tym, jak przygotować rabarbar do ciasta piszemy tutaj ), pokrójcie w kostkę, a marcepan pokrójcie w paski. Wyłóżcie papierem do pieczenia formę o wymiarach 23x33cm. Opcjonalnie można jeszcze posmarować papier masłem. Wyjmijcie ciasto z zamrażarki. Dwie kule zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach wprost do formy. Równomiernie rozłóżcie ciasto, dociśnijcie i połóżcie na nim paski...