Szukacie pomysłu na deser z rabarbarem? Ten przepis na rabarbar z kruszonką was zachwyci. Zrobicie go bardzo szybko, a efekt jest zdecydowanie wart.
Rozpoczął się sezon na rabarbar. Z jego kwaśnej łodygi przyrządza się pyszny kompot z rabarbaru, sosy do mięsa, ale można też robić drożdżówki lub ciasto z rabarbarem. Mamy dla was przepis, który zadowoli wszystkich miłośników rabarbaru. Chodzi o rabarbar pod zdrową kruszonką.
Przepis na rabarbar pod kruszonką
Rabarbar jest w sezonie bardzo tani i szeroko dostępny. Jeśli macie własny ogródek lub działkę, dobrze wiecie, że lubi się on też rozrastać. Wykorzystajcie rabarbar do tworzenia smacznych deserów sezonowych. Ten przepis jest w dodatku bardzo zdrowy.
Składniki na rabarbar pod kruszonką
- Szklanka mąki
- Pół szklanki cukru lub ksylitolu w zdrowszej wersji
- ¾ szklanki płatków owsianych
- 100 g masła
- Łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- Ok. 4 szklanki szatkowanego rabarbaru
- Szklanka wody
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie rabarbaru pod kruszonką
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W rondelku rozpuść masło.
- Wymieszaj mąkę, cukier brązowy lub ksylitol, płatki owsiane, rozpuszczone masło, wiórki kokosowe i cynamon. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wysmaruj formę lub kokilki masłem, albo wyłóż je papierem do pieczenia. Wyłóż na formę do pieczenia ok. połowę masy z mąki i płatków.
- Wyłóż rabarbar, rozmieszczając go równomiernie na kruszonce.
- W rondelki zagotuj wodę z miodem i skrobią ziemniaczaną. Gotuj do uzyskania gładkiej masy. Możesz dodać więcej wody, jeśli jest ona za gęsta. Możesz dodatkowo dosłodzić tez kleik ksylitolem.
- Polej rabarbar powstałym kleikiem, starając się zrobić to w miarę równomiernie.
- Rozłóż pozostałą kruszonkę na wierzchu rabarbaru, krusząc ją mocno w palcach.
- Piecz ok. godziny do zarumienienia składników.
- Podawaj deser z kawą. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.
Czytaj także: