Pytanie za 10 tys. zł w "Milionerach". Wystarczy znać się na kuchni (uczestnik się nie znał, a Wy?)
ONS.pl
Newsy

Pytanie za 10 tys. zł w "Milionerach". Wystarczy znać się na kuchni (on się nie znał, a Wy?)

Uczestnik „Milionerów” nie znał odpowiedzi na banalne pytanie dotyczące pieczenia ciast. A czy wy wiecie, która odpowiedź jest poprawna?

Program „Milionerzy” od lat cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. W każdym odcinku uczestnicy odpowiadają na pytania, a poprawne odpowiedzi przybliżają ich do głównej wygranej, jaką jest milion złotych. Ale jeden błąd wystarczy, by stracić wygraną! Dowiedzcie się, na jakim pytaniu jeden z uczestników zakończył swoją grę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zasady „Milionerów”

By wygrać milion złotych, należy poprawnie odpowiedzieć na 12 pytań. Pozornie proste, jednak pytania potrafią być naprawdę podchwytliwe! Dlatego uczestnicy mają do dyspozycji koła ratunkowe, które mogą wykorzystać w przypadku, gdy zupełnie nie znają odpowiedzi na zadane pytanie i nie chcą ryzykować. Można zapytać o zdanie publiczność, wykonać „telefon do przyjaciela” lub poprosić o usunięcie dwóch niepoprawnych odpowiedzi, co może pomóc w wybraniu tej właściwej.

Uczestnik, który odpowie poprawnie na drugie i siódme pytanie ma gwarantowaną wygraną w wysokości 1000 zł za drugie i 40 000 złotych za siódme pytanie.

Zobacz także

Proste pytanie o gotowanie

Ostatni odcinek „Milionerów” był naprawdę emocjonujący. Jeden z uczestników dostał, wydawałoby się, bardzo proste pytanie z kategorii „Kulinaria”. Sprawdźcie, czy znacie odpowiedź:

Który z tych związków chemicznych dodany do ciasta spełni rolę proszku do pieczenia?

A. wodorowęglan wapnia

B. eter

C. wodorowęglan sodu

D. boraks

Poprawna odpowiedź to oczywiście odpowiedź C, czyli wodorowęglan sodu – jest to po prostu soda oczyszczona, którą stosuje się jako zamiennik proszku do pieczenia. Jednak nie wiedział tego uczestnik „Milionerów”, który wybrał błędną odpowiedź D! Przez ten fatalny błąd stracił on szansę na wygranie 10 tysięcy złotych, bo właśnie tyle było warte to pytanie. Musiał więc zadowolić się nagrodą gwarantowaną w wysokości 1000 złotych.

Trudne pytania w „Milionerach”

Nie tylko pytanie o sodę oczyszczoną było trudne dla osób biorących udział w „Milionerach”. Pisaliśmy o uczestniku, który zrezygnował z grania o pół miliona złotych, ponieważ nie był pewien, do jakiego dania są potrzebne starte ziemniaki i mąka. Znacie odpowiedź?

Czytaj także:

Komentarze
Najtrudniejsze pytania kulinarne z Milionerów
Pixabay
Newsy Te pytania rozwaliły na łopatki uczestników "Milionerów"! Znasz odpowiedź?
Niektóre pytania teleturniejów są uczestników nie lada wyzwaniem. Mówi wam coś tajemnicze pojęcie żulienka albo co wchodzi w skład likieru Maraskino?
Aleksandra Jaworska
listopad 03, 2020

Jedne w najbardziej wymagających polskich teleturniejów to “Wielka Gra”, czy “Jeden z dziesięciu. Teleturniejem, po którym Wikipedia i wyszukiwarka Google odnotowują największe wzrosty wyszukiwań są jednak popularni “Milionerzy”. W programie często padają pytania kulinarne, między innymi takie właśnie padło 10 kwietnia 2019 roku w odcinku “Milionerów”, podczas którego uczestniczka programu usłyszała pytanie: “Żulienka to warzywa” oraz cztery możliwe odpowiedzi: 1. warzywa zmielone na miałko, 2. warzywa ogolone na zapałkę, 3. warzywa pokrojone na zapałkę, 4. warzywa pokrojone w gruba kostkę. Co oznacza Żulienka? Warzywa “julienne” , nazywane inaczej “żulienka”, to pokrojone to pokrojone na długie, cienkie i równe słupki paski, przypominające wyglądem zapałki. W taki sposób można pokroić ziemniaki, marchew, czy selera. To także pojęcie, które znajdziemy w książkach kucharskich i przepisach kulinarnych.  W marcu 2020 roku padło pytanie bardziej potoczne, które również nie doczekało się prawidłowej odpowiedzi. Chodziło o sposób na skórkę papryki, dzięki któremu usuwa się ją najłatwiej. Oczywiście skórę papryki najłatwiej usunąć, gdy upieczesz ją w piekarniku albo nad ogniem kuchenki gazowej. Gdy papryka sczernieje, należy włożyć ją do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i potrząsać przez chwilę, dzięki czemu skórka bez problemu odejdzie. O krok od miliona W 2009 roku Panią Marzenę od miliona dzieliło tylko jedno pytanie. Brzmiało  “Odmianą jakiego owocu jest maraska, z której robi się likier maraskino" . Do wyboru jak zwykle były cztery odpowiedzi: Wiśni Jabłoni Figi Gruszy Pytanie za milion dotyczy...

Przeczytaj
Karol Fijołek nie zyje
Facebook/Karol Fijołek
Newsy Smutna wiadomość. Nie żyje uwielbiany uczestnik "Hell's Kitchen". Zmagał się z nieuleczalną chorobą 
Uczestnik 4. edycji programu, Karol Fijołek, zmagał się z cukrzycą typu II. O jego śmierci poinformowała strona Fundacji “Młodzi Propagują Sztukę”.
Aleksandra Jaworska
listopad 05, 2020

Program “Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” był emitowany na antenie Polsatu od 2015 roku. Zrealizowane do tej pory edycje zebrały kilkudziesięciu pasjonatów gotowania, którzy w finale programu walczyli o nagrodę główną - 100 tysięcy złotych oraz zatrudnienie w restauracji Wojciecha Modesta Amaro.  Jednym z najbardziej charyzmatycznych uczestników programu był Karol Fijołek , dla którego gotowania było równocześnie spełnieniem marzeń, jak i największą pasją. Łącząc przyjemne z pożytecznym, pracował w zawodzie w jednej ze znanych, wałbrzyskich restauracji. Odszedł dobry człowiek „Nie żyje Karol Fijołek, inicjator organizacji pikniku charytatywnego w Wiśle, którego podjęliśmy się przy współpracy z wieloma osobami w ubiegłym roku. Wcześniej brał udział we współorganizowanym przez nas pikniku charytatywnym w Międzybrodziu Bialskim” – podaje Fundacja "Młodzi Propagują Sztukę" Od wczoraj na profilach społecznościowych bliscy i fani żegnają się z Karolem w pełnych ciepła i życzliwości słowach. "Mały człowiek, o wielkiej duszy kulinarnej, szczere kondolencje dla rodziny" "Żegnaj. Są takie momenty, że słów brakuje... Ogromne współczucia dla rodziny" "Witajcie. W tych złych czasach odszedł od nas nasz kolega Karol Fijołek uczestnik IV edycji Hells Kitchen. Spoczywaj w spokoju"    Źródło: Wprost.pl Zdjęcie: Polsat

Przeczytaj
Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Patty/gotujmy.pl
Newsy Zapiekana pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad
Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej spożywanych przez nas mięs. Jak sprawić, by po przygotowaniu było soczyste? Rozwiązaniem może być ten przepis na zapiekankę.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Filety z piersi kurczaka to szlachetne, bogate w białko mięso. Lubią je szczególnie najmłodsi – zawiera w końcu o wiele mniej tłuszczu niż choćby mięso z podudzia. Ten mały szczegół sprawia także, że zupełnie różni się sposób przygotowania obu tych części kurczaka. Kiedy mięso z udka wymaga długiego pieczenia, smażenia czy duszenia, z piersią jest zupełnie odwrotnie. Jej delikatna tekstura bardzo źle znosi długą obróbkę termiczną. Mięso staje się wtedy wysuszone, niezależnie od tego czy było gotowane w zupie czy w sosie. Kurczak soczysty, a nie wysuszony Jak temu zaradzić? Odpowiedź może być tylko jedna – nie należy przesadzać z czasem obróbki cieplnej. Warto więc być ostrożnym, szczególnie gdy przygotowujemy kurczaka zapiekanego w sosie. Uważajmy, by sos nie był zbyt rzadki – do piekarnika należy wstawić gęsty sos, by nie czekać w nieskończoność na wyparowanie nadmiaru wody. W ten sposób nasza pierś wysuszy się na dobre. Przepis na szybką w przygotowaniu zapiekaną pierś z kurczaka z pomidorami i mozzarellą . Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 ml przecieru pomidorowego Małe opakowanie zielonych oliwek Kawałek mozzarelli (1 kulka powinna wystarczyć) Oliwa z oliwek 2 łyżki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od przygotowania sosu pomidorowego. W garnuszku zagotowujemy przecier pomidorowy z dodatkiem oliwy i przypraw (jeżeli chcemy, sos można przygotować na bazie cebuli i czosnku – podobnie jak w przypadku sosu bolońskiego). Na koniec gotowania do sosu wsypujemy starty na tarce ser mozzarella. Kurczaka kroimy na średniej wielkość i kostkę i...

Przeczytaj