Pytanie o kapustę kiszoną w „Milionerach”. Odpowiedź zna tylko geniusz
ONS/AdobeStock
Newsy

Pytanie o kapustę kiszoną w „Milionerach”. Znalibyście na nie odpowiedź?

Uczestniczka „Milionerów” nie znała odpowiedzi na pytanie dotyczące kapusty kiszonej. A czy wy wiecie, która odpowiedź jest prawidłowa?

Teleturniej „Milionerzy" od lat cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków. Uczestnicy biorący udział w show, muszą poprawnie odpowiedzieć na 12 pytań. Żeby ułatwić im to zadanie, mają do dyspozycji trzy koła ratunkowe. Gra toczy się o naprawdę wysoką stawkę - okrągły milion złotych.

W jednym z odcinków tego show padło pytanie o kapustę kiszoną. A wy znalibyście na nie odpowiedź?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pytanie o kapustę kiszoną w „Milionerach”

Hanna Bumba z Krakowa, która usłyszała pytanie o kapustę kiszoną, pracuje jako specjalistka ds. bezpieczeństwa i higieny pracy.

Pytanie za 10 tys. zł brzmiało następująco:

- Który kwas nadaje kiszonej kapuście jej charakterystyczny kwaśny smak?

A. mlekowy

B. siarkowy

C. solny

D. chlebowy

Kobieta chwilę pomyślała i poprosiła Huberta Urbańskiego o zaznaczenie odpowiedzi D, czyli kwas chlebowy. Niestety, odpowiedź ta była błędna. Poprawną odpowiedzią była odpowiedź A, czyli kwas mlekowy, który nadaje kiszonej kapuście jej charakterystyczny smak.

Zobacz także
W Milionerach padło pytanie za milion złotych. Hubert Urbański zapytał o owoce. Wygralibyście?

W „Milionerach” padło pytanie za milion złotych. Hubert Urbański zapytał o owoce. Wygralibyście?

Czego nie zje laktoowowegetarianin? Pytanie w „Milionerach” powaliło uczestnika na łopatki

Czego nie zje laktoowowegetarianin? Pytanie w „Milionerach” powaliło uczestnika na łopatki

Czym jest kwas mlekowy w kapuście kiszonej?

Kiszone warzywa, takie jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona, to źródło cennego kwasu mlekowego, który nadaje im charakterystyczny kwaśny smak. Kwas ten powstaje w wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie.

Kwas mlekowy jest dla nas bardzo cenny:

  • reguluje florę bakteryjną w jelitach
  • wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii
  • zmniejsza poziom cholesterolu
  • poprawia odporność

Kwas mlekowy jest też spotykany w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak maślanka, jogurt i kefir. Bakterie w tych produktach wykorzystują oddychanie beztlenowe do rozbijania laktozy – cukru mlecznego – na kwas mlekowy. Nie oznacza to jednak, że sam kwas mlekowy jest produktem mlecznym — tak naprawdę jest on sam w sobie w 100% wegański. Skąd zatem wzięła się jego nazwa?

Kwas mlekowy ​​zawdzięcza swoją nazwę temu, że Carl Wilhelm, pierwszy naukowiec, który wyizolował kwas mlekowy, zrobił to z zepsutego mleka. 

Źródło: plejada.pl

kapusta kiszona
Newsy
Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach
Kapusta kiszona i kwaszona to jedno i to samo? Może być to zaskoczeniem dla wielu osób, ale to dwa różne produkty. I tylko jeden z nich jest tak naprawdę zdrowy!

Choć nazwy są łudząco podobne, kapusta kiszona i kwaszona to nie jest ten sam produkt. Według niektórych osób kwaszona kapusta to marna podróbka kapusty kiszonej. Z pewnością zdarzyło wam się nieraz pomylić się w sklepie i kupić tą niewłaściwą. Przychodzimy z pomocą – znamy jeden drobny szczegół, który z łatwością zauważycie już na etapie zakupów. Sprawdźcie, jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej. Kapusta kiszona - właściwości Podczas jej fermentacji z udziałem bakterii mlekowych dochodzi do przekształcenia cukrów prostych w kwas mlekowy. Jest bogata m.in. w witaminę C i E, probiotyki, wapń i fosfor oraz naturalne przeciwutleniacze. Ze względu na wysoką zawartość probiotyków kapusta kiszona jest, podobnie jak ogórki kiszone, polecana jako bardzo zdrowy produkt. Doskonale wpływa na funkcjonowanie mikroflory jelit i usprawnia pracę układu pokarmowego. Kapusta kwaszona - czym się różni od kiszonej? Z kapustą kiszoną łączy ją praktycznie tylko nazwa. Poszatkowane warzywo zalewane jest mieszanką octu, cukru oraz przypraw i składników odpowiedzialnych za konserwację. Niestety, brak w niej cennych probiotyków, z których słynie kapusta kiszona, ponieważ podczas jej produkcji nie zachodzi fermentacja. To sprawia, że kapusta ma głównie walory smakowe, natomiast jeśli zależy wam na właściwościach prozdrowotnych, wybierzcie produkty kiszone . Kapusta kiszona a kwaszona: po tym je odróżnisz od siebie Rozpoznanie produktów, które zapakowane są w folię czy wiaderko jest bardzo łatwe. W końcu na opakowaniu z pewnością znajdziecie i nazwę, i skład. Ale co zrobić, gdy kapustę kupujecie na pobliskim bazarze i nie wiecie, czy sprzedawca nie wprowadza was w błąd? To, czym należy się kierować podczas zakupów, jest kolor...

Kiszona kapusta do bigosu
Pixabay
Newsy
Jaka jest najlepsza kapusta na bigos? Świeża czy kiszona? Zdania Polaków są mocno podzielone
Bigos to kultowe danie! Okazuje się jednak, że Polacy przygotowują je w różny sposób! Zobacz, jaką kapustę na bigos najlepiej wybrać.

Szykujecie się do przygotowania bigosu i zastanawiacie się jaką kapustę wybrać? Czy oryginalna receptura na bigos to taka z kapustą kiszoną, czy świeżą? A może kapustę do bigosu trzeba najpierw opłukać? Sprawdzamy, jakie są różnice. Bigos historycznie Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, ale potrawę podobną do bigosu przygotowują też na Litwie i na Białorusi. W XVII i XVIII wieku przygotowywano bigos z naprawdę ekskluzywnych składników! Była to potrawa z siekanego mięsa ssaków, ale też ryb, a nawet raków. Do mięsa dodawało się zakwaszające produkty takie jak sok z cytryn lub ocet. Kapusta w bigosie dawniej Bigos, który znamy, w którym główną rolę odgrywa kapusta, powstał jako próba naśladownictwa tej ekskluzywnej potrawy. Zaczęto wymieniać wtedy drogie mięsa na tańszą i bardziej dostępną kapustę. Początkowo nazywano go więc „bigosem z kapustą”, gdyż samo powiedzenie „bigos” nie gwarantowało faktu, że w potrawie będzie obecna kapusta. Przepis jednak ewoluował przez lata i obecnie myśląc o bigosie, każdy z nas wyobraża sobie ciepłą potrawę z aromatyczną kapustą. Jaka kapusta w bigosie? Jedni twierdzą, że do bigosu należy dodawać jedynie kapustę kiszoną, inni robią to z mieszanką kapusty kiszonej i świeżej, aby zmniejszyć intensywność kwaśnego smaku. Według staropolskiej kuchni składnikami bigosu jest mieszanka szatkowanej kapusty świeżej i kiszonej. Mało kto będzie robił bigos jedynie z kapusty świeżej, prawie każda receptura zakłada dodanie kapusty kiszonej. Najlepiej zrobić bigos z domowej kiszonej kapusty, ale jeśli jej nie macie, smaczny będzie też taki z wykorzystaniem kupnej. Wybierzcie kapustę dobrej jakości, najlepiej z beczki lub glinianego naczynia. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnego bigosu, możecie wypłukać kapustę kiszoną...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami , a także obniża poziom cholesterolu . Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca ! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody . Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi , dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: 3 duże główki białej kapusty 1 marchewka 1 łyżeczka soli Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie...

Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy
Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 
Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego. Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są małokaloryczne Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią. Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty. Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie! Czy wiecie, że średniej...