Teleturniej „Milionerzy" od lat cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków. Uczestnicy biorący udział w show, muszą poprawnie odpowiedzieć na 12 pytań. Żeby ułatwić im to zadanie, mają do dyspozycji trzy koła ratunkowe. Gra toczy się o naprawdę wysoką stawkę - okrągły milion złotych.
W jednym z odcinków tego show padło pytanie o kapustę kiszoną. A wy znalibyście na nie odpowiedź?
Pytanie o kapustę kiszoną w „Milionerach”
Hanna Bumba z Krakowa, która usłyszała pytanie o kapustę kiszoną, pracuje jako specjalistka ds. bezpieczeństwa i higieny pracy.
Pytanie za 10 tys. zł brzmiało następująco:
Zobacz także:
- Który kwas nadaje kiszonej kapuście jej charakterystyczny kwaśny smak?
A. mlekowy
B. siarkowy
C. solny
D. chlebowy
Kobieta chwilę pomyślała i poprosiła Huberta Urbańskiego o zaznaczenie odpowiedzi D, czyli kwas chlebowy. Niestety, odpowiedź ta była błędna. Poprawną odpowiedzią była odpowiedź A, czyli kwas mlekowy, który nadaje kiszonej kapuście jej charakterystyczny smak.
Czym jest kwas mlekowy w kapuście kiszonej?
Kiszone warzywa, takie jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona, to źródło cennego kwasu mlekowego, który nadaje im charakterystyczny kwaśny smak. Kwas ten powstaje w wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie.
Kwas mlekowy jest dla nas bardzo cenny:
- reguluje florę bakteryjną w jelitach
- wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii
- zmniejsza poziom cholesterolu
- poprawia odporność
Kwas mlekowy jest też spotykany w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak maślanka, jogurt i kefir. Bakterie w tych produktach wykorzystują oddychanie beztlenowe do rozbijania laktozy – cukru mlecznego – na kwas mlekowy. Nie oznacza to jednak, że sam kwas mlekowy jest produktem mlecznym — tak naprawdę jest on sam w sobie w 100% wegański. Skąd zatem wzięła się jego nazwa?
Kwas mlekowy zawdzięcza swoją nazwę temu, że Carl Wilhelm, pierwszy naukowiec, który wyizolował kwas mlekowy, zrobił to z zepsutego mleka.
Źródło: plejada.pl