Czy istnieje coś, co pasuje do imprezowych trunków lepiej niż świeży, chrupiący chleb z domowym smalcem i cebulką? Jesteśmy gotowi się założyć, że nie! Smalec, zwłaszcza domowej roboty, pasuje idealnie do klusek czy pierogów oraz oczywiście do kanapek. Są przepyszne, sycące i nikt nie może się im oprzeć! Jeżeli przygotowujecie w tym roku imprezę sylwestrową (nawet bardzo skromną), to warto przyrządzić takie przekąski. Będą wszystkim smakowały!
Jeszcze kilka lat temu smalec był swego rodzaju tabu. Zrobiło się głośno o złym wpływie tłuszczów zwierzęcych na zdrowie, a do tego doszły jeszcze kwestie etyczne. Wegetarianizm i weganizm stał się bardzo modny, więc już i tak otoczony złą sławą smalec stracił na popularności. Niektórzy wręcz wstydzą się przyznać, że go lubią! Teraz jednak wraca do łask – szczególnie po tym jak odkryto, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie są aż tak niezdrowe jak wcześniej sądzono. Dlatego jeśli lubicie smalec, to nie musicie się przejmować i śmiało dodawajcie go do ulubionych potraw lub zróbcie z nim pyszne kanapki!
Przepis na domowy smalec z cebulą
Do przygotowania swojskiego smalcu będziecie potrzebowali poniższych składników:
Zobacz także:
- 1 kg słoniny
- 2 duże białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- Majeranek
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie
- Odetnijcie ze słoniny skórę.
- Pokrójcie słoninę bardzo drobno lub, jeśli macie maszynkę do mięsa, to zmielcie na dużych oczkach.
- Pokrojoną lub zmieloną słoninę wrzućcie do garnka i powoli wytapiajcie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wytapianie powinno trwać od 1 do 3 godzin.
- Następnie obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno w kostkę. Kiedy kawałki słoniny będą już pływać w wytopionym tłuszczu, dorzućcie do garnka cebulę, majeranek, sól i pieprz.
- Kiedy cebula się ozłoci, zgaście ogień i zostawcie garnek na kuchence do ostudzenia.
- Smalec przelejcie do słoiczków i odstawcie do stężenia.
Smacznego! Gotowy smalec można przechowywać w lodówce przez kilkanaście dni.