Domowy smalec
gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Pyszny smalec domowej roboty z dodatkiem cebulki. Idealny na sylwestrowy stół

Szukacie inspiracji na sylwestrowe przekąski? Przygotujcie smaczne kanapki z pysznym, domowej roboty smalcem!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Czy istnieje coś, co pasuje do imprezowych trunków lepiej niż świeży, chrupiący chleb z domowym smalcem i cebulką? Jesteśmy gotowi się założyć, że nie! Smalec, zwłaszcza domowej roboty, pasuje idealnie do klusek czy pierogów oraz oczywiście do kanapek. Są przepyszne, sycące i nikt nie może się im oprzeć! Jeżeli przygotowujecie w tym roku imprezę sylwestrową (nawet bardzo skromną), to warto przyrządzić takie przekąski. Będą wszystkim smakowały!

 

Jeszcze kilka lat temu smalec był swego rodzaju tabu. Zrobiło się głośno o złym wpływie tłuszczów zwierzęcych na zdrowie, a do tego doszły jeszcze kwestie etyczne. Wegetarianizm i weganizm stał się bardzo modny, więc już i tak otoczony złą sławą smalec stracił na popularności. Niektórzy wręcz wstydzą się przyznać, że go lubią! Teraz jednak wraca do łask – szczególnie po tym jak odkryto, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie są aż tak niezdrowe jak wcześniej sądzono. Dlatego jeśli lubicie smalec, to nie musicie się przejmować i śmiało dodawajcie go do ulubionych potraw lub zróbcie z nim pyszne kanapki! 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na domowy smalec z cebulą

Do przygotowania swojskiego smalcu będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 kg słoniny
  • 2 duże białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Majeranek
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Odetnijcie ze słoniny skórę.
  2. Pokrójcie słoninę bardzo drobno lub, jeśli macie maszynkę do mięsa, to zmielcie na dużych oczkach.
  3. Pokrojoną lub zmieloną słoninę wrzućcie do garnka i powoli wytapiajcie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wytapianie powinno trwać od 1 do 3 godzin.
  4. Następnie obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno w kostkę. Kiedy kawałki słoniny będą już pływać w wytopionym tłuszczu, dorzućcie do garnka cebulę, majeranek, sól i pieprz.
  5. Kiedy cebula się ozłoci, zgaście ogień i zostawcie garnek na kuchence do ostudzenia.
  6. Smalec przelejcie do słoiczków i odstawcie do stężenia.

Smacznego! Gotowy smalec można przechowywać w lodówce przez kilkanaście dni.

Komentarze
parówki w cieście przepis
IwonaM / Gotujmy.pl
Newsy Prosta przekąska na sylwestrowy stół. Pyszne parówki w cieście francuskim. Wystarczą 3 składniki
Nawet, jeżeli spędzacie Sylwestra w domu, to warto przygotować imprezowe przekąski - są naprawdę smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Mimo, iż tegorocznego Sylwestra spędzimy prawdopodobnie w zaciszu własnego domu z powodu wprowadzanego właśnie zakazu przemieszczania się, to wcale nie oznacza, że świętowanie jest odwołane! Możecie przecież nadal bawić się na sylwestrowej imprezie wraz ze swoimi domownikami. Kto wie, może pozwoli wam to mocniej zacisnąć więzi?   Podczas Sylwestra najlepiej sprawdzają się sycące dania i przekąski, ale niezbyt ciężkie – mogłyby wówczas wywołać senność, a przecież wszyscy chcą dotrwać do północy pełni wigoru! Do tego powinny być dość tłuste ze względu na spore spożycie alkoholu podczas zabawy (choć oczywiście można się także świetnie bawić bez dodatku procentów, do czego szczerze zachęcamy). W takich sytuacjach doskonale sprawdzają się mięsne przekąski, jak chociażby parówki w cieście! Sprawdźcie koniecznie ten przepis i wypróbujcie go w tym roku. Przepis na parówki w cieście francuskim Do przygotowania takiej sylwestrowej przekąski będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (gotowe ciasto możecie kupić np. w Lidlu) 6 parówek 1 opakowanie pleśniowego sera Przyprawa z ziół – możecie wybrać gotową mieszankę (np. zioła prowansalskie) albo ulubione zioła, jak bazylia lub oregano Oliwa z oliwek Pieprz Przygotowanie Ciasto francuskie wyjmijcie delikatnie z opakowania, rozłóżcie na stolnicy i pokrójcie w równe paski o szerokości ok. 3 cm. Powtórzcie ten krok krojąc ser pleśniowy na równe kawałki i rozłóżcie je po jednym na każdym pasku ciasta francuskiego. Posypcie ziołami. Teraz owińcie ciasto wokół każdej parówki dookoła – powinno przypominać kształtem spiralę. Gotowe parówki w cieście wyłóżcie na blasze pokrytej papierem do...

Przeczytaj