Domowy smalec
gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Pyszny smalec domowej roboty z dodatkiem cebulki. Idealny na sylwestrowy stół

Szukacie inspiracji na sylwestrowe przekąski? Przygotujcie smaczne kanapki z pysznym, domowej roboty smalcem!

Czy istnieje coś, co pasuje do imprezowych trunków lepiej niż świeży, chrupiący chleb z domowym smalcem i cebulką? Jesteśmy gotowi się założyć, że nie! Smalec, zwłaszcza domowej roboty, pasuje idealnie do klusek czy pierogów oraz oczywiście do kanapek. Są przepyszne, sycące i nikt nie może się im oprzeć! Jeżeli przygotowujecie w tym roku imprezę sylwestrową (nawet bardzo skromną), to warto przyrządzić takie przekąski. Będą wszystkim smakowały!

 

Jeszcze kilka lat temu smalec był swego rodzaju tabu. Zrobiło się głośno o złym wpływie tłuszczów zwierzęcych na zdrowie, a do tego doszły jeszcze kwestie etyczne. Wegetarianizm i weganizm stał się bardzo modny, więc już i tak otoczony złą sławą smalec stracił na popularności. Niektórzy wręcz wstydzą się przyznać, że go lubią! Teraz jednak wraca do łask – szczególnie po tym jak odkryto, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie są aż tak niezdrowe jak wcześniej sądzono. Dlatego jeśli lubicie smalec, to nie musicie się przejmować i śmiało dodawajcie go do ulubionych potraw lub zróbcie z nim pyszne kanapki! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy smalec z cebulą

Do przygotowania swojskiego smalcu będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 kg słoniny
  • 2 duże białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Majeranek
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Odetnijcie ze słoniny skórę.
  2. Pokrójcie słoninę bardzo drobno lub, jeśli macie maszynkę do mięsa, to zmielcie na dużych oczkach.
  3. Pokrojoną lub zmieloną słoninę wrzućcie do garnka i powoli wytapiajcie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wytapianie powinno trwać od 1 do 3 godzin.
  4. Następnie obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno w kostkę. Kiedy kawałki słoniny będą już pływać w wytopionym tłuszczu, dorzućcie do garnka cebulę, majeranek, sól i pieprz.
  5. Kiedy cebula się ozłoci, zgaście ogień i zostawcie garnek na kuchence do ostudzenia.
  6. Smalec przelejcie do słoiczków i odstawcie do stężenia.

Smacznego! Gotowy smalec można przechowywać w lodówce przez kilkanaście dni.

Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Domowy smalec to przysmak, który tygrysy lubią najbardziej. Zamiast czekać na zjedzenie okazałej pajdy na letnim jarmarku, przyrządźcie go w swoim domu!

To naprawdę nic trudnego. Podstawą będzie oczywiście zaopatrzenie się w solidny kawał słoniny, najlepiej takiej, która zdradza potencjał na piękne skwarki. Oznacza to jedno – słonina powinna mieć nieco mięsa i skórki. Oprócz tego do takiego smalczyku na kanapki warto dodać kawałek boczku. Dlaczego do domowego smalczyku dodaje się jabłko? To nie wszystko. Specyficzny smak i aromat smalczyku, którym kuszą turystów na przeróżnych straganach i targowiskach, leży gdzie indziej. To kwestia przypraw – majeranku, soli i pieprzu, a także nietypowych dodatków. Skrojonej drobno cebulki, a zwłaszcza jabłka. Jabłko to owoc, którego niektórzy nie spodziewaliby się w składzie domowego smalczyku. A jednak. Dodane pod koniec smażenia jabłko nada nieco charakteru, kwasowości i słodyczy waszemu przysmakowi. Przepis na domowy smalec z dodatkiem jabłka Składniki: 1 kg słoniny 50 dag boczku 2 łyżki mleka 2 małe cebulki 3 ząbki czosnku 1 jabłko Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Łyżeczka majeranku dla smaku Przygotowanie: Pokrójcie drobno, w kostkę słoninę i boczek. Przełóżcie słoninę i boczek do rondla, dużej patelni lub garnka o grubym dnie. Dodajcie odrobinę mleka i smażcie smalec na malutkim ogniu. Duście całość do uzyskania właściwej konsystencji skwarków – jeśli wolicie bardziej miękkie, czas powinien być odrobinę krótszy. Jeśli zależy wam zaś na bardziej chrupiącym skwarkach, smażcie smalec odrobinę dłużej. Obierzcie ze skórki cebulę. Jabłko obierzcie i oczyśćcie z gniazda nasiennego. Cebulkę pokrójcie na drobną kostkę, a jabłko zetrzyjcie na tarce o grubszych oczkach. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę albo drobno pokrójcie....

Chleb ze smalcem
Adobe Stock
Przepisy
Wyborna kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jeden składnik nada tej przekąsce wyjątkowego smaku
Smalec to nic innego jak tłuszcz wytopiony ze słoniny i mięsa z dodatkiem przypraw, które w tym przypadku mają niemałe znaczenie. Jeśli przyrządzacie domowej roboty smalec, koniecznie dodajcie do niego majeranek!

Dla Słowian kromka chleba ze smalcem to już niemal tradycja. W Polsce tego typu przysmak najczęściej spotykamy w chatach z góralskim jedzeniem. Co dziwne, przyrządzanie go w domach w pozostałych częściach kraju należy do rzadkości. To duży błąd! Przecież jego smak jest obłędny! Przepis na domowy smalec Będziecie potrzebować 1 kg słoniny wieprzowej 30 dag świeżego boczku 200 g podgardla wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Słoninę, boczek oraz podgardle umyjcie, a następnie pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane mięso umieśćcie na zimnej patelni. Ustawcie średni ogień i zostaw na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zamieszajcie mięso i zmniejszcie moc palnika. Odstawcie na kolejne ok. 40 minut. W tym czasie słonina powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zarumienić. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Tak przygotowaną dodajcie do wytapianego smalcu. Jednocześnie zwiększcie moc palnika. Całość smażcie jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec wytapiania smalec przyprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie zamieszajcie, a następnie odstawcie do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowany smalec przelejcie do dowolnego, najlepiej szklanego naczynia i włóżcie do lodówki. Po kilku godzinach przysmak stężeje. Gotowe! Tak przygotowany domowy smalec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek , ale również jako okrasa do pierogów czy placków ziemniaczanych . Tradycyjnie podawany jest również z ogórkiem kiszonym , który doskonale równoważy smaki. Należy jednak pamiętać, by nie nadużywać go w swojej diecie. Z uwagi na ogromną ilość tłuszczu, spożywany codziennie może być bardzo niebezpieczny...

skwarki przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie chrupkie i przepyszne domowe skwarki? Nie pomińcie tego kroku, bo bardzo stracą na smaku
Smakowite skwarki na kanapkę i do obiadu – palce lizać! Zróbcie sami swojskie skwarki z tego przepisu.

Chrupiące skwarki to obowiązkowy dodatek do wielu dań polskiej kuchni. Dziś są trochę zapomniane przez modę na zdrowy styl życia i dbanie o sylwetkę. Nie ma się co oszukiwać, że porcja tłustych skwarków nie wpływa najlepiej na figurę! Ale to właśnie one nadają idealny smak wielu polskim potrawom, takim jak chociażby pierogi ruskie albo przecierane kluski. Jakie mięso na skwarki? Ponieważ skwarki składają się głównie z wytopionego tłuszczu, do ich wykonania używa się słoniny albo boczku (w tym wędzonego). Poza tłuszczem zwierzęcym, dodaje się także mięso, które po podsmażeniu i wytopieniu ma wspaniały smak i aromat, a do tego jest przyjemnie chrupiące. Takie skwarki są genialnym dodatkiem do kanapek i różnych potraw! Przepis na skwarki Do przygotowania klasycznych, swojskich skwarków potrzebne wam będą jedynie poniższe składniki: Kilogram mięsa wieprzowego, pół na pół łopatka z karkówką 20 dag słoniny 5 cebul Pieprz Sól Przygotowanie Łopatkę i karkówkę dokładnie umyjcie i oczyśćcie. Następnie pokrójcie mięso drobno, ale bez przesady – wielkość kawałków nie ma tak dużego znaczenia i zależy tylko od waszych osobistych preferencji. Słoninę pokrójcie w kostkę. Obierzcie wszystkie cebule i pokrójcie je w piórka. Pokrojoną słoninę włóżcie do garnka i podgrzejcie, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Wtedy wrzućcie mięso wieprzowe, przykryjcie garnek pokrywką i duście przez około 20 minut. Pamiętajcie o tym, by od czasu do czasu mieszać! Inaczej mięso się przypali. Po tym czasie doprawcie solą i pieprzem do smaku i duście jeszcze przez 10 minut. W momencie, gdy wieprzowina będzie już miękka, dodajcie do niej cebulę. Duście dalej, aż zmiękną warzywa. Uważajcie, cebule się nie...

Smalec do kanapek - przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
To cudowne smarowidło będzie idealne na kanapki. Oprószcie je solą a na długo zapamiętacie ten smak
Chcecie zjeść kanapki z czymś naprawdę pysznym? Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Jeśli macie ochotę na naprawdę przepyszny dodatek do kanapek, który rozpieści wasze podniebienia, wypróbujcie ten sposób. Nie jest on dietetyczny, ale nie po to je się to smarowidło do kanapek. Smalczyk ze skwarkami Też jadło się tak u was w domach? Smalczyk ze skwarkami to rarytas, który wiele osób wspomina z dzieciństwa. Wytopiona słonina będąca nośnikiem smaku, cebula, która podkręca smak każdego dania i pyszne chrupiące skwarki. To smarowidło zachwyca smakiem i różnorodnością tekstur.  Składniki na smalczyk ze skwarkami 3 kg świeżej słoniny 300 g wędzonej słoniny 2 cebule 3 ząbki czosnku Łyżeczka majeranku Sól 2 kostki smalcu Przepis na pyszne smarowidło Zmielcie lub pokrójcie w kostkę słoninę świeżą i wędzoną.  Włóżcie słoninę do garnka i smażcie na małym gazie.  Wytapiajcie słoninę do pojawienia się lekko brązowych skwarek. Uważajcie, żeby ich nie przypalić! Obierzcie i pokrójcie czosnek i cebulę. Dodajcie do garnka ze słoniną smalec i odczekajcie do rozpuszczenia.  Przyprawcie smarowidło solą, majerankiem, czosnkiem i cebulą.  Wymieszajcie, odstawcie do ostygnięcia i odłóżcie do słoiczka.  To smarowidło jest pyszne! Smarowidło najlepiej smakuje na kromce świeżego, wiejskiego chleba, lekko oprószone z wierzchu solą. Świetnym dodatkiem do takiej kanapki są też kiszone ogórki. Niektórzy lubią doprawić jeszcze taką kanapkę mielonym pieprzem. Nie jedzcie tego za często… Choć smalczyk jest z pewnością pyszny, nie jedzcie go za często, jeśli chcecie utrzymać sylwetkę i zdrowie. To jeden z bardziej tuczących dodatków do pieczywa, jakie możemy sobie wyobrazić.  Tłuszcze zwierzęce to w większości tłuszcze...