
Dla sernika nie trzeba szukać specjalnej okazji. Pasuje na święta, urodziny, imieniny albo zwyczajnie, do kawy, gdy tylko przyjdzie wam na niego ochota. To pyszne ciasto wszystkim smakuje, a do tego można je przyrządzać na różne sposoby, by za każdym razem zachwycało w nowej odsłonie.
Tym razem proponujemy wam sprawdzony, maminy przepis na bogaty sernik z brzoskwiniami i bezą. Jest dość ciężki, ale niesamowicie kremowy, słodki i tak smaczny, że nawet nie ma co go porównywać z ciastami z cukierni.
Przepis mamy na sernik z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
-
600 g mąki pszennej (około 3 szklanki)
-
1 kostka masła
-
5 żółtek
-
75 g cukru pudru
-
5 g proszku do pieczenia
Masa serowa:
-
1 kg tłustego, mielonego twarogu (może być z wiaderka)
-
¾ kostki masła
-
1 jajko
-
200 g cukru pudru
-
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Nadzienie z brzoskwiniami:
-
1 puszka brzoskwiń w syropie
-
200 g cukru
-
5 białek
-
sól
Podane składniki wystarczą do zrobienia ciasta w formie 25x40 cm.
Przygotowanie:
-
Rozpocznijcie od zrobienia ciasta. Połączcie przesianą mąkę z masłem, cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszajcie, szybko wyróbcie i zagniećcie.
-
Kulę z ciasta podzielcie na dwa kawałki, o objętości ⅔ i ⅓ całości. Mniejszą część zawińcie w folię i włóżcie do lodówki, by się schłodziła. Resztę rozwałkujcie na stolnicy i wyłóżcie nim blaszkę do pieczenia.
-
Czas na masę serową. W misce utrzyjcie masło z cukrem i jajkami na puch. Dodajcie zmielony twaróg oraz 1 opakowanie budyniu. Dokładnie wymieszajcie mikserem, aż składniki się połączą i przełóżcie do formy z ciastem. Wyrównajcie z wierzchu.
-
Ostatni etap, czyli brzoskwinie. Wyjmijcie je z puszki i odsączcie, a następnie ułóżcie w równych odstępach na masie serowej.
-
Ubijcie białka ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywno. Równomiernie rozłóżcie pianę na brzoskwiniach.
-
Weźcie resztę ciasta z lodówki, zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach i posypcie nim pianę z wierzchu.
-
Formę z ciastem wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Smacznego!