Pyszny sernik z brzoskwiniami z przepisu mamy. Te z cukierni mogą się schować
AdobeStock
Newsy

Pyszny sernik z brzoskwiniami z przepisu mamy. Te z cukierni mogą się schować

Za każdym razem, gdy mama piecze ten sernik, goście nie chcą wyjść, dopóki nie dostaną porcji ciasta na wynos albo przynajmniej przepisu. To ciasto robi furorę na każdym przyjęciu nie bez przyczyny. Jest słodkie, aksamitnie kremowe i po prostu nie można mu się oprzeć.

Dla sernika nie trzeba szukać specjalnej okazji. Pasuje na święta, urodziny, imieniny albo zwyczajnie, do kawy, gdy tylko przyjdzie wam na niego ochota. To pyszne ciasto wszystkim smakuje, a do tego można je przyrządzać na różne sposoby, by za każdym razem zachwycało w nowej odsłonie.

Tym razem proponujemy wam sprawdzony, maminy przepis na bogaty sernik z brzoskwiniami i bezą. Jest dość ciężki, ale niesamowicie kremowy, słodki i tak smaczny, że nawet nie ma co go porównywać z ciastami z cukierni. 

Przepis mamy na sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej (około 3 szklanki)

  • 1 kostka masła

  • 5 żółtek

  • 75 g cukru pudru

  • 5 g proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego, mielonego twarogu (może być z wiaderka)

  • ¾ kostki masła

  • 1 jajko

  • 200 g cukru pudru

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Nadzienie z brzoskwiniami:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

  • 200 g cukru

  • 5 białek

  • sól

Podane składniki wystarczą do zrobienia ciasta w formie 25x40 cm. 

Zobacz także
Sernik Ani Starmach z 3 ledwie składników. Wychodzi puszysty i lekki jak chmurka

Sernik Ani Starmach z ledwie 3 składników. Wychodzi puszysty i lekki jak chmurka

Wystarczy 1 składnik, by sernik był cudnie puszysty i delikatny. To pilnie strzeżona tajemnica cukierników

Wystarczy 1 składnik, by sernik był cudnie puszysty i delikatny. To pilnie strzeżona tajemnica cukierników

Przygotowanie:

  1. Rozpocznijcie od zrobienia ciasta. Połączcie przesianą mąkę z masłem, cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszajcie, szybko wyróbcie i zagniećcie. 

  2. Kulę z ciasta podzielcie na dwa kawałki, o objętości ⅔ i ⅓ całości. Mniejszą część zawińcie w folię i włóżcie do lodówki, by się schłodziła. Resztę rozwałkujcie na stolnicy i wyłóżcie nim blaszkę do pieczenia.

  3. Czas na masę serową. W misce utrzyjcie masło z cukrem i jajkami na puch. Dodajcie zmielony twaróg oraz 1 opakowanie budyniu. Dokładnie wymieszajcie mikserem, aż składniki się połączą i przełóżcie do formy z ciastem. Wyrównajcie z wierzchu.

  4. Ostatni etap, czyli brzoskwinie. Wyjmijcie je z puszki i odsączcie, a następnie ułóżcie w równych odstępach na masie serowej. 

  5. Ubijcie białka ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywno. Równomiernie rozłóżcie pianę na brzoskwiniach. 

  6. Weźcie resztę ciasta z lodówki, zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach i posypcie nim pianę z wierzchu.

  7. Formę z ciastem wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Smacznego!

Kotlety mielone

Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Magda Gessler to jedna z największych fanek sernika. Restauratorka postanowiła zdradzić, jak przyrządza go we własnym domu. Ten przepis to gwarancja niesamowitego smaku i puszystości.

Magda Gessler, jest wielką fanką ciasta przyrządzanego na bazie twarogu. Ten tradycyjny wypiek bardzo często pojawia się w jej domu, nie brakuje go również podczas Świąt Wielkanocnych. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” postanowiła zdradzić w czym tkwi sekret jego puszystości. Przepis na sernik wiedeński według Magdy Gessler Okazuje się, że Magda Gessler nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Najpierw lądują w niej żółtka, a dopiero później ubite na sztywną pianę białka. To właśnie dzięki nim sernik staje się niesamowicie puszysty. Ponadto restauratorka wzbogaca smak ciasta aromatem z laski prawdziwej wanilii. Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 300 gramów mąki pszennej 200 gramów masła 100 gramów cukru pudru 1 jajka Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 1 kilograma twarogu 300 gramów masła 200 gramów cukru pudru 10 jajek 2 lasek wanilii 2 łyżek kaszy manny Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Tak przygotowanym ciastem wyklejcie dno tortownicy o średnicy 27 cm. Całą jego powierzchnie ponakłuwajcie widelcem, tak aby podczas pieczenia nie wypełniło się powietrzem. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego spód na ok. 20 minut.  W tym czasie przygotujcie masę serową. Na tarce o dużych oczkach utrzyjcie masło. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce i połączcie z cukrem pudrem. Całość...

Makowiec japoński
Gotujmy.pl/mycha
Newsy
Najlepszy przepis na makowiec japoński. Proste ciasto na święta z kilku składników
Jeśli chcecie podać na stół wielkanocny wyjątkowe ciasto, koniecznie wypróbujcie ten niezawodny przepis na makowiec japoński. Jest delikatny i wilgotny dzięki 1 składnikowi.

To jest idealna propozycja ciasta dla wszystkich smakoszy makowców  i nie tylko. Jeśli wprost przepadacie za wilgotnymi i delikatnymi ciastami, to ten przepis zdecydowanie przypadnie wam do gustu! Ciasto jest pyszne, wilgotne od jabłek i rodzynek. Bez spodu i bez zawijania. Proste i niezwykle szybkie do zrobienia. Czy można chcieć więcej?  Przepis na makowiec japoński  Będziecie potrzebować:  500 g suchego mielonego maku 250 g miękkiego masła 2,5 szklanki mleka 3,2% 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 1 kg jabłek prażonych ze słoika 220 g kaszy manny 6 większych jajek  garść rodzynek garść żurawiny suszonej garść moreli suszonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: polewa czekoladowa brzoskwinie z puszki Sposób przygotowania: W garnku ugotujcie 2,5 szklanki mleka z 50 g masła, cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami miodu.  Do gorącego mleka wsypcie zmielony suchy mak i gotujcie go na niewielkim ogniu aż spęcznieje, a  mleko odparuje. Dodajcie rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Odłóżcie do ostudzenia.  Resztę masła czyli 200 g zmiksujcie z 2 szklankami cukru pudru na puszystą masę.  Jajka oddzielcie od białek.  Następnie dodajcie do maślanej masy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.  Do maślano-żółtkowej masy dodajcie stopniowo ostudzoną masę makową. Wszystko razem zmiksujcie.  Na koniec dodajcie do masy prażone jabłka ze słoika oraz kaszę. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli i dodajcie do makowej masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłóżcie na blachę o wymiarach 25 cm na 40 cm wcześniej przykrytą papierem do pieczenia. Powierzchnię...

sernik
Adobe Stock
Newsy
Kremowy sernik na delicjach. Jest pyszny, wilgotny, delikatny i niesamowicie prosty w wykonaniu
Delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach, taki powinien być idealny sernik. Jeśli przygotujcie go na spodzie z delicji wiśniowych zaskoczycie gości nie tylko świetnym wyglądem, ale również wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

Sernik to jeden z ulubionych deserów Polaków, ale nie tylko. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest idealnie wilgotny, kremowy i wręcz rozpływa się w ustach. Masa serowa jest dość uniwersalna, toteż można przygotować wiele rodzajów tego wypieku. Wśród najpopularniejszych można wyróżnić sernik krakowski, wiedeński, z brzoskwiniami, z rosą czy seromakowiec. Jest tyle opcji tego ciasta, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Sernik na spodzie z delicji Przygotowanie ciasta na spodzie z gotowych ciastek to świetna forma wypieku. Nie tylko przyspiesza cały proces przyrządzania, ale również urozmaica deser nadając mu wyjątkowego charakteru. Kremowy sernik na delicjach wiśniowych to doskonała propozycja na święta czy ciasto do niedzielnej kawy. Wypiek jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Mimo wszystko robi ogromny efekt, a co najważniejsze zachwyca gości smakiem oraz wyglądem.  Przepis na kremowy sernik na delicjach Składniki: 1 kg sera twarogowego 2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie delicji wiśniowych Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Możecie je wyjąć z lodówki nawet godzinę wcześniej. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia, a na nim ułóżcie ciastka delicje. Piekarnik nagrzejcie do 170 stopni, grzanie góra- dół bez włączonego termoobiegu. Do większej miski przełóżcie twaróg, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy. Całość wymieszajcie za pomocą miksera na wolnych obrotach do połączenia składników. Długie miksowanie może przyczynić się do opadnięcia ciasta po upieczeniu. Stale miksując na niskich obrotach, do masy twarogowej dodawajcie po jednym...

Ciasto z Kubusiem i bitą śmietaną. Cudowny smak, któremu nikt się nie oprze
Gotujmy.pl/reniz
Newsy
Ciasto z Kubusiem i bitą śmietaną. Cudowny smak, któremu nikt się nie oprze
Zróbcie to ciasto dla domowników. Będą bardzo pozytywnie zaskoczeni!

To ciasto jest bardzo ciekawe przez użycie jednego ze składników w bardzo nietypowy sposób. Zróbcie je w weekend do kawy, albo kiedy przyjdą do was goście. Nie będą mogli oprzeć się temu smakowi! Wszyscy zapytają was o przepis, gwarantujemy! Przepis na ciasto z Kubusia i bitej śmietany Ciasto atrakcyjnie się prezentuje. Jego sekret tkwi w nietypowym wykorzystaniu budyniu. Zamiast robić go na mleku, do tego ciasta budyń robi się na… soku Kubuś. Daje to bardzo ciekawy, mleczno-owocowy smak wypełnienia. Wasi bliscy go pokochają. Składniki na ciasto z soczków Kubuś Biszkopt: 5 jajek cukier waniliowy 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Pozostałe składniki: 1 litr soku Kubuś 3 budynie śmietankowe z cukrem 100 g masła 2 szklanki śmietany 30 % 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny 20 dag herbatników 10 dag gorzkiej czekolady Posypka Przygotowanie ciasta z soków Kubuś Białka ubijcie na sztywno. Dodajcie do nich cukier, a następnie cukier waniliowy i żółtka. Zróbcie w ten sposób biszkopt. Wymieszajcie mocno wszystkie składniki. Dolejcie powoli olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszajcie całość do jednolitej konsystencji. Pieczcie ciasto przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Do miseczki odlejcie pół szklanki soku Kubuś. Wsypcie budynie, wymieszajcie dokładnie powstającą zawiesinę. Resztę soku wlejcie do rondla i podgrzejcie. Zagotujcie sok w rondlu. Dodajcie masło. Do gotującego się soku z masłem wlejcie zawiesinę budyniu z sokiem. Mieszajcie i gotujcie, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wylejcie na gotowy biszkopt. Ułóżcie na nim herbatniki. Odłóżcie ciasto do wystygnięcia. Zimną...