Dla sernika nie trzeba szukać specjalnej okazji. Pasuje na święta, urodziny, imieniny albo zwyczajnie, do kawy, gdy tylko przyjdzie wam na niego ochota. To pyszne ciasto wszystkim smakuje, a do tego można je przyrządzać na różne sposoby, by za każdym razem zachwycało w nowej odsłonie.

Tym razem proponujemy wam sprawdzony, maminy przepis na bogaty sernik z brzoskwiniami i bezą. Jest dość ciężki, ale niesamowicie kremowy, słodki i tak smaczny, że nawet nie ma co go porównywać z ciastami z cukierni. 

Przepis mamy na sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (około 1,5 szklanki)

  • 1 kostka masła

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • 3 żółtka

  • 75 g cukru pudru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego, mielonego twarogu (może być z wiaderka)

  • 2 jaja

  • 200 g cukru pudru

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

  • Opcjonalnie - masło - użyjcie go, jeśli dysponujecie chudym twarogiem

Nadzienie z brzoskwiniami:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

  • 1/3 szklanki cukru

  • 5 białek

  • sól

Podane składniki wystarczą do zrobienia ciasta w formie 24x36 cm. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Rozpocznijcie od zrobienia ciasta. Połączcie przesianą mąkę z masłem, cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszajcie, szybko wyróbcie i zagniećcie. 

  2. Kulę z ciasta podzielcie na dwa kawałki, o objętości ⅔ i ⅓ całości. Mniejszą część zawińcie w folię i włóżcie do lodówki, by się schłodziła. Resztę rozwałkujcie na stolnicy i wyłóżcie nim blaszkę do pieczenia.

  3. Czas na masę serową. W misce utrzyjcie masło z cukrem i jajkami na puch. Dodajcie zmielony twaróg oraz 1 opakowanie budyniu. Dokładnie wymieszajcie mikserem, aż składniki się połączą i przełóżcie do formy z ciastem. Wyrównajcie z wierzchu.

  4. Ostatni etap, czyli brzoskwinie. Wyjmijcie je z puszki i odsączcie, a następnie ułóżcie w równych odstępach na masie serowej. 

  5. Ubijcie białka ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywno. Równomiernie rozłóżcie pianę na brzoskwiniach. 

  6. Weźcie resztę ciasta z lodówki, zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach i posypcie nim pianę z wierzchu.

  7. Formę z ciastem wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Smacznego!