
Sernik na zimno kochają niemal wszyscy. Szybko się robi, nie trzeba go piec i pilnować czy się nie przypala, można zrobić go na wiele różnych sposobów, a do tego jest pyszny. Koniecznie spróbujcie zrobić ciasto z poniższego przepisu. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy ciastka dodane do masy zmiękną.
Sernik na zimno z oczkiem - przepis
Składniki
Pierwsza warstwa
- 600g tłustego lub półtłustego sera
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 galaretki o smaku agrestowym
- 3/4 szklanki wrzątku
Dodatkowo
- 170g herbatników w polewie czekoladowej
Druga warstwa
- 400g tłustego lub półtłustego sera
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 galaretka o smaku cytrynowym
- 0,5 szklanki wrzątku
- 1/2 szklanki zmiksowanych mrożonych truskawek
Trzecia warstwa - mus truskawkowy
- 750ml zmiksowanych mrożonych truskawek
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
Dodatkowo
- 150g markiz orzechowych
- 120g herbatników w polewie czekoladowej
Przygotowanie
Pierwsza warstwa
- Dno okrągłej tortownicy (średnica 27cm) wyłóżcie herbatnikami.
- Galaretki agrestowe zalejcie wrzątkiem i dokładnie wymieszajcie, aż całkowicie się rozpuszczą.
- Dobrze zmiksujcie jogurt z serem.
- Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć, dodawajcie do niej małymi porcjami masę serowo-jogurtową i miksujcie dokładnie.
- Całość wylejcie na herbatniki, tortownicę włóżcie do lodówki, aby całość stężała.
Druga warstwa
- Galaretkę cytrynową rozmieszajcie z wrzątkiem i odstawcie do ostygnięcia.
- Zmiksujcie ser z jogurtem, a następnie dodajcie do galaretki i dokładnie zmiksujcie.
- Dodajcie zblendowane truskawki i wymieszajcie.
- Masę przelejcie na pierwszą warstwę i schłodźcie w lodówce.
Mus truskawkowy
- Truskawki rozmroźcie i przełóżcie na sito, aby je odsączyć.
- Zblendujcie je na gładką masę, przełóżcie do garnka, dodajcie cukier i zagotujcie na wolnym ogniu.
- Wsypcie galaretki do masy truskawkowej i dokładnie rozmieszajcie.
- Odstawcie do ostygnięcia.
- Gdy druga warstwa będzie gotowa, wyłóżcie na nią przygotowane markizy orzechowe i herbatniki, a następnie zalejcie musem truskawkowym
- Włóżcie do lodówki, aby całość dobrze stężała.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl