Sernik na zimno kochają niemal wszyscy. Szybko się robi, nie trzeba go piec i pilnować czy się nie przypala, można zrobić go na wiele różnych sposobów, a do tego jest pyszny. Koniecznie spróbujcie zrobić ciasto z poniższego przepisu. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy ciastka dodane do masy zmiękną.

Sernik na zimno z oczkiem - przepis

Składniki

Pierwsza warstwa

  • 600g tłustego lub półtłustego sera
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki o smaku agrestowym
  • 3/4 szklanki wrzątku

Dodatkowo

  • 170g herbatników w polewie czekoladowej

Druga warstwa

Zobacz także:

  • 400g tłustego lub półtłustego sera
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki zmiksowanych mrożonych truskawek

Trzecia warstwa - mus truskawkowy

  • 750ml zmiksowanych mrożonych truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym

Dodatkowo

  • 150g markiz orzechowych
  • 120g herbatników w polewie czekoladowej

Przygotowanie

Pierwsza warstwa

  1. Dno okrągłej tortownicy (średnica 27cm) wyłóżcie herbatnikami.
  2. Galaretki agrestowe zalejcie wrzątkiem i dokładnie wymieszajcie, aż całkowicie się rozpuszczą.
  3. Dobrze zmiksujcie jogurt z serem.
  4. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć, dodawajcie do niej małymi porcjami masę serowo-jogurtową i miksujcie dokładnie.
  5. Całość wylejcie na herbatniki, tortownicę włóżcie do lodówki, aby całość stężała.

Druga warstwa

  1. Galaretkę cytrynową rozmieszajcie z wrzątkiem i odstawcie do ostygnięcia.
  2. Zmiksujcie ser z jogurtem, a następnie dodajcie do galaretki i dokładnie zmiksujcie.
  3. Dodajcie zblendowane truskawki i wymieszajcie.
  4. Masę przelejcie na pierwszą warstwę i schłodźcie w lodówce.

Mus truskawkowy

  1. Truskawki rozmroźcie i przełóżcie na sito, aby je odsączyć.
  2. Zblendujcie je na gładką masę, przełóżcie do garnka, dodajcie cukier i zagotujcie na wolnym ogniu.
  3. Wsypcie galaretki do masy truskawkowej i dokładnie rozmieszajcie.
  4. Odstawcie do ostygnięcia.
  5. Gdy druga warstwa będzie gotowa, wyłóżcie na nią przygotowane markizy orzechowe i herbatniki, a następnie zalejcie musem truskawkowym
  6. Włóżcie do lodówki, aby całość dobrze stężała.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl