Siostra Anastazja to prawdziwa mistrzyni gotowania. Przepisy tej skromnej zakonnicy z Bieszczad pokochały miliony. Jak dotąd siostra Anastazja sprzedała ponad 4 miliony książek o gotowaniu, a zainteresowanie jej przepisami nieustannie rośnie.

Dania proponowane przez siostrę Anastazję zachwycają prostotą wykonania i niepowtarzalnym smakiem. Co powiecie na smaczną domową wędlinę z przepisu słynnej zakonnicy? Przygotujcie ją, a wasi domownicy będą wniebowzięci.

Przepis na schab ze śliwką według siostry Anastazji

Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszny, domowy schab na kanapki. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko kilku prostych składników – surowego schabu, śliwek, oleju, śmietany, mąki i przypraw. Przygotujcie taki schab a na pewno zachwyci was swoim smakiem.

Składniki:

  • 80 dag schabu
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek lub moreli
  • olej
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Wzdłuż schabu, przez środek zróbcie otwór przy użyciu szpikulca.
  2. Włóżcie do środka suszone śliwki lub morele.
  3. Po bokach otwory zepnijcie patyczkiem.
  4. Tak przygotowany schab doprawcie do smaku solą, pieprzem, posypcie przyprawami i polejcie olejem.
  5. Mięso zawińcie w folię aluminiową, połóżcie na blaszkę i pieczcie w piekarniku przez 1 i 1/2 godz. w temp. 150 st. C.
  6. Po przestudzeniu pokrójcie schab w plastry.
  7. Z wywaru powstałego przy pieczeniu, śmietany i mąki, zróbcie sos.
  8. Mięso zalejcie sosem i podgrzejcie.
  9. W ten sam sposób możecie też przyrządzić schab nadziewany wiejską kiełbasą.

Z czym podawać schab ze śliwką?

Schab z przepisu siostry Anastazji najlepiej podawać na zimno na kanapce. Świetnie się będzie komponował z różnymi sosami – majonezem, musztardą lub konfiturą z żurawiny. Możecie też podać go z marynowanymi grzybami lub ogórkiem kiszonym.

Zobacz także:

Jeśli zdecydujecie się zaserwować swoim gościom lub domownikom schab ze śliwką na ciepło, możecie podać go z ziemniakami puree, ryżem, pieczonymi ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi lub świeżym pieczywem.

Źródło: siostra-anastazja.pl