Pyszny przepis na danie ze szparagami. Zróbcie to kremowe risotto. Niebo w gębie!
Gotujmy.pl/czarrna
Newsy

Risotto ze szparagami i dorszem: kremowe i pyszne

Risotto ze szparagami i dorszem to idealna propozycja na szparagowy sezon. Nikt nie będzie mógł mu się oprzeć! Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na kremowy ryż ze szparagami.

Risotto ze szparagami to klasyka gatunku. Jest to tradycyjne włoskie danie, które przygotowuje się, smażąc długo ryż z dodatkiem wina, bulionu i sporej ilości masła. Risotto można podawać z owocami morza, z grzybami, ale przepyszne jest też to szparagowe risotto. Kremowy smak ryżu doskonale uzupełnia się z jędrnymi szparagami. Spróbujcie koniecznie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na risotto ze szparagami

Jeśli kochacie szparagi tak samo jak my, wiecie, ze nie potrzebują one skomplikowanych dodatków, by były pyszne. Dobry przepis jest jednak w stanie wydobyć ze szparagów jeszcze więcej aromatu i sprawić, że z pozoru zwykłe danie robi się niesamowite. Przepis na risotto ze szparagami jest prosty, smaczny i dietetyczny. Wypróbujcie go koniecznie!

Zobacz także
Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi

Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Dobre na obiad i jako przekąska

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Dobre na obiad i jako przekąska

Składniki na risotto ze szparagami

  • Szklanka ryżu do risotto
  • Ok. 300-400 g dorsza
  • Pół pęczka szparagów
  • Młoda cukinia
  • Cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Przyprawa do ryb
  • Pieprz i sól
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie risotto ze szparagami i dorszem

  1. Filety z ryb posypcie przyprawą do ryb, skropcie oliwą i odstawcie do lodówki na pół godziny.
  2. Na rozgrzanej oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Wsypcie ryż i podsmażcie aż stanie się lekko przezroczysty.
  3. Całość podlejcie bulionem i gotujcie na małym ogniu.
  4. Mieszajcie i podlewajcie bulionem w razie potrzeby. Ryż powinien chłonąć wodę.
  5. Przygotujcie szparagi. Odłamcie zdrewniałe końcówki ze szparagów. Łodygi pokrójcie w krążki, główki zostawcie w całości.
  6. Cukinię umyjcie i pokrójcie w paski.
  7. Cukinię i szparagi dodajcie do ryżu razem z pokrojonym dorszem i duście pod przykryciem do zmięknięcia ryżu.
  8. Doprawcie risotto do smaku solą i pieprzem.
  9. Odstawcie z palnika i połączcie z jogurtem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Newsy
Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Doskonały makaron ze szparagami, który zachwyci niejedną osobę. Dodatek szynki parmeńskiej i kremowego śmietanowego sosu to gwarancja sukcesu. Przepis ten powtórzycie nieraz.

Przepyszny lekki makaron ze szparagami i szynką w śmietanowym sosie à la carbonara. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Koniecznie wypróbujcie właśnie teraz, gdy szparagi możecie kupić bez najmniejszego trudu w każdym sklepie. Do tej potrawy nadadzą się zielone szparagi. Przepis na szparagi z szynką parmeńską i makaronem w kremowym sosie Składniki Pół pęczka zielonych szparagów 3-4 plastry szynki parmeńskiej 2-3 szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2 żółtka Ulubiony makaron np. tagliatelle fusilli albo penne Sól, pieprz czarny i biały do smaku Parmezan Przygotowanie Ze szparagów odłamcie zdrewniałe części, odetnijcie główki, a resztę potnijcie w plastry pod kątem. Ugotujcie główki i plasterki szparagów al dente w osolonej wodzie. Makaron ugotujcie al dente i zostawcie 1/3 szklanki wody z jego gotowania. Szalotki i czosnek drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanej patelni na oliwie. W międzyczasie pokrójcie szynkę i dodajcie na patelnię, smażcie, aż się delikatnie zarumieni. Na patelnię wrzućcie ugotowane szparagi, makaron i wodę. Doprawcie solą, pieprzem czarnym i białym. Rozmieszajcie w miseczce śmietankę z żółtkami. Zdejmijcie patelnie z ognia, dolejcie śmietankę i szybko wymieszajcie. Podawajcie posypane startym parmezanem. Smacznego! Dania ze szparagów Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystajcie z niego, ile się da. Przygotujcie tradycyjną zupę ze szparagów , szparagi pieczone z jajkiem , naleśniki ze szparagami . Te dania z pewnością zachwycą nie tylko was, ale również rodzinę czy zaproszonych gości. Szparagi nie wymagają długiej obróbki, dlatego możecie przyrządzić z nich danie, gdy nie macie...

Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie
Gotujmy.pl/Beatris
Newsy
Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie
Przepyszny przepis na majowy obiad lub kolację. Przygotujcie te pierogi drożdżowe i nadziejcie je szparagami.

Sezon na szparagi w pełni. Te warzywa są teraz tanie jak nigdy. Koneserzy szparagów muszą się pośpieszyć, bo niedługo szparagi zrobią się bardzo drogie, a potem całkiem znikną z ryneczków, warzywniaków i półek sklepów. Warto wykorzystać w pełni czas, gdy są one szeroko dostępne. Ze szparagów można robić łagodną zupę , dodawać je do naleśników , smażyć w panierce i robić z nimi przepyszne risotto . Przepisów na wykorzystanie szparagów jest bardzo dużo. Ten podbije wasze serca. Mamy dla was niezwykły przepis na drożdżowe pierogi nadziewane lekkim warzywno-serowym farszem z sezonowymi produktami na czele. Oprócz szparagów w farszu znajduje się świeża pokrzywa, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych . Drożdżowe pierogi to zaskakująca potrawa, która zadowoli gości i domowników. Przepis na drożdżowe pierogi z wiosennym farszem ze szparagów Te drożdżowe pierogi wyglądają i smakują przepysznie. Przy ich pieczeniu w domu unosi się smakowity zapach. Farsz składa się ze szparagów i pokrzywy, można robić to danie tylko w wąskim przedziale czasowym, kiedy produkty te są dostępne. Spróbujcie sami. Składniki na pierogi drożdżowe ze szparagami 1,5 szklanki mleka łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mąki żytniej 1 płaska łyżeczka soli 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki otrębów pszennych Nadzienie pierogów: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 garść młodych pokrzyw 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku 100 g twarogu śmietankowego 10 pomidorków koktajlowych 1 czubata łyżeczka sosu chili pieprz kolorowy 1/2 cebuli Białko ok. 100 g żółtego sera Przygotowanie drożdżowych...

Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi
Gotujmy.pl/Igraszkilosu
Newsy
Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi
Co powiecie na kremowe penne z białymi szparagami i kurczakiem? Właśnie trwa sezon na szparagi. Koniecznie przygotujcie z nich to genialne i bardzo proste danie.

Makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem to idealny pomysł na wiosenny obiad. W maju ruszył nareszcie sezon na szparagi  i trzeba to wykorzystać! Warzywa te nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Szparagi są niskokaloryczne (jedna sztuka waży ok. 40 gramów i ma zaledwie... 9 kalorii!), zawierają kwas foliowy, magnez, sód, żelazo, wapń, fosfor, potas, a także witaminy C, E i A. Szparagi mają także właściwości przeczyszczające oraz pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Jak włączyć je do swojej diety? Sposobów jest naprawdę mnóstwo! Penne z białymi szparagami i kurczakiem Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie w kuchni szparagów. Możecie z nich przygotować zupę szparagową , koktajl, upiec szparagi w piekarniku lub usmażyć szparagi na patelni  Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, przygotujcie makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem. Danie jest niezwykle aromatyczne, sycące i kremowe i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc nie czekajcie z ich kupieniem w sklepie czy na bazarku. Przyrządźcie z niego ten pyszny makaron, a oszalejecie na punkcie tego smaku! Składniki: 400 g makaronu penne 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek białych szparagów 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina (możecie dać ulubione białe wino) 50 ml bulionu drobiowego ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki masła Garść natki pietruszki – opcjonalnie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na...

Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
eli555/Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
Sałatka ze szparagami, mozzarellą, liśćmi szpinaku, szynką parmeńską i pomidorkami to kwintesencja letnich włoskich smaków. Wypróbujcie koniecznie i zachwyćcie gości.

Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że warto wykorzystać go w całości. Szparagi to warzywa, które można wykorzystać do setek przepisów na sałatki, zupy , tarty, przystawki, dodatki do mięs czy zapiekanek , a także dań z grilla. Warzywa te doskonale komponują się ze śródziemnomorskimi dodatkami takimi jak szynka dojrzewająca , sery czy ocet balsamiczny. Są także wyjątkowo zdrowe, niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały, dlatego warto wprowadzić je do wiosennej diety. Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami Ta lekka, pełna włoskich smaków sałatka to idealna propozycja na letnie pikniki i przyjęcia. Chociaż szybka i prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy waszych gości eleganckim charakterem i ciekawymi połączeniami smakowymi. Składniki: 250 g pomidorków truskawkowych lub cherry 100 g szpinaku baby 150 g mozzarelli mini 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej sos: 6 łyżek oleju słonecznikowego 3 łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól do smaku pieprz do smaku szparagi: 500 g zielonych szparagów 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Ze szparagów odłamcie dolne, zdrewniałe końcówki. W wąskim i wysokim garnku zagotujcie wodę z cukrem i solą. Do wrzątku włóżcie szparagi tak, żeby górne końcówki wystawały nad wodą. Szparagi gotujcie 10 minut, wyjmijcie z wrzątku i włóżcie do zimnej wody. Po schłodzeniu osuszcie szparagi papierowym ręcznikiem i pokrójcie. Szpinak i pomidorki opłuczcie i osuszcie. Pomidory pokrójcie na ćwiartki. Mozzarellę mini odsączcie na durszlaku. Do słoika wlejcie olej i ocet jabłkowy. Dodajcie cukier puder, musztardę, przyprawcie do smaku solą i...