Risotto ze szparagami to klasyka gatunku. Jest to tradycyjne włoskie danie, które przygotowuje się, smażąc długo ryż z dodatkiem wina, bulionu i sporej ilości masła. Risotto można podawać z owocami morza, z grzybami, ale przepyszne jest też to szparagowe risotto. Kremowy smak ryżu doskonale uzupełnia się z jędrnymi szparagami. Spróbujcie koniecznie!

Przepis na risotto ze szparagami

Jeśli kochacie szparagi tak samo jak my, wiecie, ze nie potrzebują one skomplikowanych dodatków, by były pyszne. Dobry przepis jest jednak w stanie wydobyć ze szparagów jeszcze więcej aromatu i sprawić, że z pozoru zwykłe danie robi się niesamowite. Przepis na risotto ze szparagami jest prosty, smaczny i dietetyczny. Wypróbujcie go koniecznie!

Składniki na risotto ze szparagami

  • Szklanka ryżu do risotto
  • Ok. 300-400 g dorsza
  • Pół pęczka szparagów
  • Młoda cukinia
  • Cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Przyprawa do ryb
  • Pieprz i sól
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie risotto ze szparagami i dorszem

  1. Filety z ryb posypcie przyprawą do ryb, skropcie oliwą i odstawcie do lodówki na pół godziny.
  2. Na rozgrzanej oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Wsypcie ryż i podsmażcie aż stanie się lekko przezroczysty.
  3. Całość podlejcie bulionem i gotujcie na małym ogniu.
  4. Mieszajcie i podlewajcie bulionem w razie potrzeby. Ryż powinien chłonąć wodę.
  5. Przygotujcie szparagi. Odłamcie zdrewniałe końcówki ze szparagów. Łodygi pokrójcie w krążki, główki zostawcie w całości.
  6. Cukinię umyjcie i pokrójcie w paski.
  7. Cukinię i szparagi dodajcie do ryżu razem z pokrojonym dorszem i duście pod przykryciem do zmięknięcia ryżu.
  8. Doprawcie risotto do smaku solą i pieprzem.
  9. Odstawcie z palnika i połączcie z jogurtem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: