Risotto ze szparagami to klasyka gatunku. Jest to tradycyjne włoskie danie, które przygotowuje się, smażąc długo ryż z dodatkiem wina, bulionu i sporej ilości masła. Risotto można podawać z owocami morza, z grzybami, ale przepyszne jest też to szparagowe risotto. Kremowy smak ryżu doskonale uzupełnia się z jędrnymi szparagami. Spróbujcie koniecznie!
Przepis na risotto ze szparagami
Jeśli kochacie szparagi tak samo jak my, wiecie, ze nie potrzebują one skomplikowanych dodatków, by były pyszne. Dobry przepis jest jednak w stanie wydobyć ze szparagów jeszcze więcej aromatu i sprawić, że z pozoru zwykłe danie robi się niesamowite. Przepis na risotto ze szparagami jest prosty, smaczny i dietetyczny. Wypróbujcie go koniecznie!
Składniki na risotto ze szparagami
- Szklanka ryżu do risotto
- Ok. 300-400 g dorsza
- Pół pęczka szparagów
- Młoda cukinia
- Cebula
- Kilka ząbków czosnku
- 2 szklanki bulionu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- Przyprawa do ryb
- Pieprz i sól
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie risotto ze szparagami i dorszem
- Filety z ryb posypcie przyprawą do ryb, skropcie oliwą i odstawcie do lodówki na pół godziny.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Wsypcie ryż i podsmażcie aż stanie się lekko przezroczysty.
- Całość podlejcie bulionem i gotujcie na małym ogniu.
- Mieszajcie i podlewajcie bulionem w razie potrzeby. Ryż powinien chłonąć wodę.
- Przygotujcie szparagi. Odłamcie zdrewniałe końcówki ze szparagów. Łodygi pokrójcie w krążki, główki zostawcie w całości.
- Cukinię umyjcie i pokrójcie w paski.
- Cukinię i szparagi dodajcie do ryżu razem z pokrojonym dorszem i duście pod przykryciem do zmięknięcia ryżu.
- Doprawcie risotto do smaku solą i pieprzem.
- Odstawcie z palnika i połączcie z jogurtem.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: