Chcesz się popisać przed świątecznymi gośćmi? Upiecz ten wspaniały miodownik, który nie dość, że wygląda naprawdę efektownie, to jest nieprawdopodobnie smaczny! Tradycyjne ciasto w unowocześnionej wersji – musisz tego spróbować!

Czeskie ciasto

Pierwotną wersją miodownika jest czeskie ciasto – przekładane kremem warstwy upieczonego i wysuszonego ciasta. Suszenie tych placków trwało czasem nawet kilka tygodni! Nasączane miodem czekały na nadejście świąt. Podobno to czekanie miało sprawić, że ciasto się lepiej zwiąże i będzie dobrze smakować.

Przepis na miodownik z kaszą manną

Dziś mamy dla was przepis na miodownik w wersji unowocześnionej – z kaszą manną! Nie musicie też suszyć placków ciasta przez kilka tygodni. Możecie wykorzystać gotowe spody do ciasta lub zrobić swoje i zostawić je na dzień lub dwa, by lekko przeschły.

Przygotujcie:

Zobacz także:

Do ciasta:

  • 75 dag mąki
  • 50 g masła lub margaryny do pieczenia
  • Pół kubka śmietany
  • Dwa jaja
  • 150 g cukru
  • 3-4 łyżki miodu (ciemny miód, np. gryczany lub spadziowy sprawi, że smak ciasta będzie bardziej wyrazisty)
  • 2 łyżeczki sody

Do kremu:

  • Pół litra mleka
  • Szklanka kaszy manny
  • Kostka masła
  • Pół szklanki cukru
  • Łyżka soku z cytryny
  • Aromat do ciasta

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. Przesiej przez sitko i wyłóż na przygotowaną stolnicę.
  2. Dodaj masło, jaja, miód i cukier.
  3. Zagnieć ciasto i podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą z nich na równy placek.
  4. Placki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powinny się lekko zarumienić.

Krem:

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, zagotuj i wymieszaj.
  2. Wsyp szklankę kaszy manny i gotuj, aż całość zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. W osobnej misce ubij masło i dodawaj do niego po jednej łyżce ostudzonej kaszy. Wlej łyżkę soku z cytryny i kilka kropel aromatu do ciasta.
  4. Krem gotowy! Teraz przekładaj nim upieczone blaty ciasta. Na koniec polej wierzch ciasta polewą z gorzkiej czekolady.