
Chcesz się popisać przed świątecznymi gośćmi? Upiecz ten wspaniały miodownik, który nie dość, że wygląda naprawdę efektownie, to jest nieprawdopodobnie smaczny! Tradycyjne ciasto w unowocześnionej wersji – musisz tego spróbować!
Czeskie ciasto
Pierwotną wersją miodownika jest czeskie ciasto – przekładane kremem warstwy upieczonego i wysuszonego ciasta. Suszenie tych placków trwało czasem nawet kilka tygodni! Nasączane miodem czekały na nadejście świąt. Podobno to czekanie miało sprawić, że ciasto się lepiej zwiąże i będzie dobrze smakować.
Przepis na miodownik z kaszą manną
Dziś mamy dla was przepis na miodownik w wersji unowocześnionej – z kaszą manną! Nie musicie też suszyć placków ciasta przez kilka tygodni. Możecie wykorzystać gotowe spody do ciasta lub zrobić swoje i zostawić je na dzień lub dwa, by lekko przeschły.
Przygotujcie:
Do ciasta:
- 75 dag mąki
- 50 g masła lub margaryny do pieczenia
- Pół kubka śmietany
- Dwa jaja
- 150 g cukru
- 3-4 łyżki miodu (ciemny miód, np. gryczany lub spadziowy sprawi, że smak ciasta będzie bardziej wyrazisty)
- 2 łyżeczki sody
Do kremu:
- Pół litra mleka
- Szklanka kaszy manny
- Kostka masła
- Pół szklanki cukru
- Łyżka soku z cytryny
- Aromat do ciasta
Przygotowanie:
Ciasto:
- W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. Przesiej przez sitko i wyłóż na przygotowaną stolnicę.
- Dodaj masło, jaja, miód i cukier.
- Zagnieć ciasto i podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą z nich na równy placek.
- Placki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powinny się lekko zarumienić.
Krem:
- Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, zagotuj i wymieszaj.
- Wsyp szklankę kaszy manny i gotuj, aż całość zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.
- W osobnej misce ubij masło i dodawaj do niego po jednej łyżce ostudzonej kaszy. Wlej łyżkę soku z cytryny i kilka kropel aromatu do ciasta.
- Krem gotowy! Teraz przekładaj nim upieczone blaty ciasta. Na koniec polej wierzch ciasta polewą z gorzkiej czekolady.