miodownik przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Pyszny miodownik z kremem na bazie nieoczekiwanego składnika. Tak przygotowany rozpieści każde podniebienie

Tradycyjne, klasyczne kremowe ciasto - idealne na święta! Poznaj ten zmodyfikowany przepis na świąteczny miodownik.

Chcesz się popisać przed świątecznymi gośćmi? Upiecz ten wspaniały miodownik, który nie dość, że wygląda naprawdę efektownie, to jest nieprawdopodobnie smaczny! Tradycyjne ciasto w unowocześnionej wersji – musisz tego spróbować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czeskie ciasto

Pierwotną wersją miodownika jest czeskie ciasto – przekładane kremem warstwy upieczonego i wysuszonego ciasta. Suszenie tych placków trwało czasem nawet kilka tygodni! Nasączane miodem czekały na nadejście świąt. Podobno to czekanie miało sprawić, że ciasto się lepiej zwiąże i będzie dobrze smakować.

Przepis na miodownik z kaszą manną

Dziś mamy dla was przepis na miodownik w wersji unowocześnionej – z kaszą manną! Nie musicie też suszyć placków ciasta przez kilka tygodni. Możecie wykorzystać gotowe spody do ciasta lub zrobić swoje i zostawić je na dzień lub dwa, by lekko przeschły.

Przygotujcie:

Do ciasta:

  • 75 dag mąki
  • 50 g masła lub margaryny do pieczenia
  • Pół kubka śmietany
  • Dwa jaja
  • 150 g cukru
  • 3-4 łyżki miodu (ciemny miód, np. gryczany lub spadziowy sprawi, że smak ciasta będzie bardziej wyrazisty)
  • 2 łyżeczki sody

Do kremu:

  • Pół litra mleka
  • Szklanka kaszy manny
  • Kostka masła
  • Pół szklanki cukru
  • Łyżka soku z cytryny
  • Aromat do ciasta

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. Przesiej przez sitko i wyłóż na przygotowaną stolnicę.
  2. Dodaj masło, jaja, miód i cukier.
  3. Zagnieć ciasto i podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą z nich na równy placek.
  4. Placki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powinny się lekko zarumienić.

Krem:

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, zagotuj i wymieszaj.
  2. Wsyp szklankę kaszy manny i gotuj, aż całość zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. W osobnej misce ubij masło i dodawaj do niego po jednej łyżce ostudzonej kaszy. Wlej łyżkę soku z cytryny i kilka kropel aromatu do ciasta.
  4. Krem gotowy! Teraz przekładaj nim upieczone blaty ciasta. Na koniec polej wierzch ciasta polewą z gorzkiej czekolady.
czym przełożyć piernik
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Czym przełożyć piernik zamiast powideł? To nadzienie nada mu zupełnie nowy, oryginalny smak
W tradycyjnym wydaniu, świąteczny piernik przekładany jest powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Niektórzy rezygnują z jedzenia ciasta właśnie przez ten dodatek. Na szczęście piernik można przełożyć również innymi smakowitościami, na przykład kremem do karpatki.

Wypełniony korzennymi przyprawami piernik to podstawa Wigilijnego deseru. Większość Polaków nie wyobraża sobie świąt bez tego przysmaku. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura to cenny skarb, który każdy skrzętnie chowa w swojej kuchni.  Z pewnością część tych przepisów zakłada przełożenie piernika powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Szczególnie dzieci nie przepadają za tym dodatkiem. Jeśli więc w twojej rodzinie niektóre osoby też kręcą na niego nosem zaproponuj im jedną z tych trzech wersji piernika. Krem z kaszy manny Będziesz potrzebować: 5 łyżek kaszy manny, 350 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, cynamon. Przygotowanie: W małym rondelku umieść 250 ml mleka i zagotuj. Resztę mleka (100ml) umieść w szklance wraz z kaszą manną i wymieszaj. Kiedy mleko w rondelku zacznie już bulgotać wlej do niego zawartość szklanki i energicznie wymieszaj. Do gorącej masy dodaj cukier oraz cynamon. Całość odstaw do wystudzenia, a następnie użyj do przełożenia piernika. Krem do karpatki Będziesz potrzebować: 200 gramów masła, 500 ml mleka, ok. 60 gramów cukru, 2 opakowania budyniu waniliowego. Przygotowanie: Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 500 ml mleka i 2 łyżeczki cukru. Dzięki temu powstawała masa będzie o wiele gęstsza. Miękkie masło ubij przy pomocy miksera, a następnie cały czas mieszając dodawaj do niego porcjami wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą możesz przełożyć piernik. Masa chałwowa Będziesz potrzebować: 1 litr mleka, 300 gramów chałwy, 200 gramów masła, ok. 60 gramów cukru, 50 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 2 żółtka. Przygotowanie: Żółtka rozkłóć, a następnie dodaj do nich mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż do...

Pierogi leniwe bez mąki są jeszcze lepsze. Sprawdźcie czym można ją zastąpić
Adobe Stock
Newsy
Pierogi leniwe bez mąki są jeszcze lepsze niż te tradycyjne. Sprawdźcie, czym można ją zastąpić
Pierogi leniwe to smak, który nosi w sobie chyba każdy Polak. Są jak wspomnienie wakacji u dziadków i niedzielnego obiadu u rodziców. Słodkie, serowe, obficie polane bułką tartą z masłem. Czy może być lepiej? 

Ciężko znaleźć kogoś, kto nie przepada za pierogami leniwymi. Jednakże przygotowanie ich jest mimo wszystko dość czasochłonne, a i z całą pewnością pozostawia kuchenne blaty i podłogę w stanie wymagającym sprzątania i skrobania stolnicy... Dlatego czasami panie domów rezygnują z przygotowania pierogów. Zobaczcie, jak jeden składnik jest w stanie poradzić sobie z tymi problemami.  Co zrobić, by pierogi leniwe się nie rozpadały?  Smaczną alternatywą dla tradycyjnych leniwych pierogów jest wersja z kaszą manną. Nie jest tak czasochłonna, jak klasyczna, a dodatkowo pierogi wychodzą delikatne i wyjątkowe w smaku.  Zanim zaczniecie przygotowywać pierogi, wstawcie wodę na gaz. Nim woda się zagotuje, ciasto będzie już gotowe. Ważną rzeczą jest odciśnięcie twarogu. Musi być on suchy, wtedy pierogi nie będą się rozpadać.  Jeżeli nie lubicie kaszy manny, możecie oczywiście zastąpić ją mąką. Pamiętajcie jednak, że dzięki kaszy ciasto jest delikatniejsze, a wasze ręce i kuchnia pozostaną czyste.  Przepis na pierogi leniwe z kaszą manną  Składniki:  500 g twarogu białego  6 łyżeczek kaszy manny  10 g cukru z dodatkiem wanilii  25 g masła  1-2 jaja  cukier do smaku  Sposób przygotowania:  Twaróg odciśnijcie z wody (na przykład przy pomocy gazy) i włóżcie do miski.  Dodajcie do niego dwa rodzaje cukru, kaszę mannę oraz jajka.  Wszystkie składniki starannie wymieszajcie i odstawcie na mniej więcej 10 minut.  Ciasto rozprowadźcie po płaskim talerzu (uformujcie z niego placek). Po rozprowadzeniu powinno mieć ono grubość około 2 cm.   Pierogi leniwe możecie odrywać za pomocą łyżki....

Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Łatwe do przygotowania ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie nawet osoba bez dużego doświadczenia w pieczeniu. Robi się je szybko, nie wymaga długiego pieczenia. Lekki krem na bazie kaszy manny oraz wiśnie doskonale pasują do czekoladowego spodu.

Szukacie przepisu na ciasto czekoladowe, które jest banalne i szybkie do upieczenia? Oto on! Ciasto wychodzi lekkie i wilgotne, a krem delikatny i puszysty. Całość przełamują kwaśne wiśnie lub maliny. To ciasto, podobnie jak galaretkowiec bez pieczenia , ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych , które robi się tylko w 10 minut czy ciasto paryski kochanek z 4 składników , jest idealne dla osób, które nie lubią piec. Przepis na ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny Składniki na ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 120g masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 30g ciemnego kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Składniki na krem 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki kaszy manny 250g masła Składniki na polewę 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 300g drylowanych wiśni z syropu lub świeżych malin Przygotowanie Włączcie piekarnik i nagrzejcie go do 180 stopni. Masło utrzyjcie mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodajcie jajko i zmiksujcie. Cały czas miksując, dodawajcie do masy proszek do pieczenia, mąkę, mleko oraz kakao. Prostokątną formę (24x42cm) wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie ciasto. Pieczcie przez około 20-25 minut do suchego patyczka. W garnku zagotujcie mleko z kaszą manną. Wystudźcie. Miękkie masło utrzyjcie z cukrem, a następnie dodajcie zimną kaszę. Kremem posmarujcie wystudzone ciasto. Na wierzchu rozłóżcie wiśnie lub maliny. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i dodajcie do niej śmietankę. Wmieszajcie cukier puder i mleko, aż osiągniecie odpowiednią konsystencję. Polewą delikatnie polejcie ciasto i odstawcie w chłodne miejsce, aby stężała. Smacznego! Źródło:...

stefanka bez pieczenia
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Stefanka bez pieczenia to doskonały deser do kawy i herbaty. Dodajcie 1 składnik a jej smak powali was na kolana
Tradycyjne ciasto Stefanka jest dość pracochłonne do przygotowania, jednak w wersji bez pieczenia przygotowuje się je w kilka chwil. Dzięki dodaniu jednego sekretnego składnika jest jeszcze lepsze w smaku. Sprawdźcie sami!

Stefanka to klasyczne ciasto na spodzie miodowym z kremem z kaszy manny. Jest podawane do kawy podczas wielu uroczystości, jak i na co dzień. W tradycyjnej wersji wymaga trochę czasu do przygotowania. Wersja słodkości bez pieczenia jest znacznie szybsza w przyrządzeniu. Idealnie sprawdzi się w razie niespodziewanych gości bądź jako popołudniowy deser. Dodanie jednego składnika podczas przygotowań znacznie bardziej podkręca jej smak. Sekretny dodatek do Stefanki Szybka Stefanka na spodzie z herbatników to idealny deser dla zabieganych. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Wystarczy wyposażyć się w kilka produktów, by przyrządzić pyszne ciasto. Ekspresowa Stefanka będzie jeszcze lepsza w smaku, jeśli podczas gotowania masy z kaszy manny do garnka dodacie kakao. To dodatek, który zdecydowanie urozmaici tradycyjny deser i podkręci jego smak. Takie ciasto z pewnością zaskoczy bliskich i nim się obejrzycie, zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Przepis na Stefankę na herbatnikach z dodatkiem kakao Składniki: 450 g herbatników 1 litr mleka 1 szklanka cukru 200 g masła 1 szklanka kaszy manny 1 torebka herbaty 3 łyżki kakao Przygotowanie:  Przygotujcie blaszkę o wymiarach 22 x 28 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Zaparzcie herbatę z jednej torebki, a następnie odstawcie ją do całkowitego ostudzenia. Do garnka wlejcie litr mleka. Do niego dodajcie szklankę cukru oraz masło. Naczynie ze składnikami postawcie na kuchence i zacznijcie gotować na niewielkim ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, do garnka dodajcie kaszę manną oraz kakao. Całość dokładnie wymieszajcie do momentu zgęstnienia, aby nie pojawiły się grudki. W blaszce ułóżcie pierwszą warstwę herbatników zamoczonych w herbacie. Na nie wyłóżcie połowę gorącej masy z kaszą manną. Później na masie,...