miodownik przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Pyszny miodownik z kremem na bazie nieoczekiwanego składnika. Tak przygotowany rozpieści każde podniebienie

Tradycyjne, klasyczne kremowe ciasto - idealne na święta! Poznaj ten zmodyfikowany przepis na świąteczny miodownik.
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Chcesz się popisać przed świątecznymi gośćmi? Upiecz ten wspaniały miodownik, który nie dość, że wygląda naprawdę efektownie, to jest nieprawdopodobnie smaczny! Tradycyjne ciasto w unowocześnionej wersji – musisz tego spróbować!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czeskie ciasto

Pierwotną wersją miodownika jest czeskie ciasto – przekładane kremem warstwy upieczonego i wysuszonego ciasta. Suszenie tych placków trwało czasem nawet kilka tygodni! Nasączane miodem czekały na nadejście świąt. Podobno to czekanie miało sprawić, że ciasto się lepiej zwiąże i będzie dobrze smakować.

Przepis na miodownik z kaszą manną

Dziś mamy dla was przepis na miodownik w wersji unowocześnionej – z kaszą manną! Nie musicie też suszyć placków ciasta przez kilka tygodni. Możecie wykorzystać gotowe spody do ciasta lub zrobić swoje i zostawić je na dzień lub dwa, by lekko przeschły.

Przygotujcie:

Do ciasta:

  • 75 dag mąki
  • 50 g masła lub margaryny do pieczenia
  • Pół kubka śmietany
  • Dwa jaja
  • 150 g cukru
  • 3-4 łyżki miodu (ciemny miód, np. gryczany lub spadziowy sprawi, że smak ciasta będzie bardziej wyrazisty)
  • 2 łyżeczki sody

Do kremu:

  • Pół litra mleka
  • Szklanka kaszy manny
  • Kostka masła
  • Pół szklanki cukru
  • Łyżka soku z cytryny
  • Aromat do ciasta

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. Przesiej przez sitko i wyłóż na przygotowaną stolnicę.
  2. Dodaj masło, jaja, miód i cukier.
  3. Zagnieć ciasto i podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą z nich na równy placek.
  4. Placki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powinny się lekko zarumienić.

Krem:

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, zagotuj i wymieszaj.
  2. Wsyp szklankę kaszy manny i gotuj, aż całość zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. W osobnej misce ubij masło i dodawaj do niego po jednej łyżce ostudzonej kaszy. Wlej łyżkę soku z cytryny i kilka kropel aromatu do ciasta.
  4. Krem gotowy! Teraz przekładaj nim upieczone blaty ciasta. Na koniec polej wierzch ciasta polewą z gorzkiej czekolady.
Komentarze