Posiadanie w swoim kulinarnym repertuarze kilku pomysłów na bardzo szybkie obiady to konieczność!
Często nie ma czasu na wymyślne dania, których przygotowanie zajmuje wiele godzin, ma wiele etapów i przede wszystkim: brudzi bardzo wiele naczyń.
Jeśli jesteście zmęczeni i chcecie zrobić coś na szybko do jedzenia, co zadowoli domowników, wypróbujcie ten pomysł.
Jest podobny do tradycyjnego spaghetti, ale dzięki jednemu trikowi pozwala nie brudzić dwóch osobnych garnków!
Zobacz także:
Makaron z sosem z mięsa mielonego
Przedstawiamy przepis na makaron z mięsem mielonym.
Składniki na szybki makaron z mięsem
- 250 g mięsa mielonego np. mięsa indyka, mięsa wieprzowego, wołowego
- 150 g dowolnego makaronu np. świderków, spaghetti
- Puszka pomidorów
- 200 g pieczarek
- Cebula
- Przyprawy np. mieszanka przypraw bolońskich
- Olej do smażenia
- Natka pietruszki
Przygotowanie makaronu z mięsem
- Pieczarki umyjcie, obierzcie je, jeśli tego wymagają i pokrójcie na cząstki.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę.
- Rozgrzejcie na patelni olej.
- Wyłóżcie na patelnię mięso mielone. Rozdrobnijcie je drewnianą łyżką tak, by kawałki mięsa nie były większe niż 1 centymetr.
- Gdy mięso trochę się już przyrumieni, dodajcie na patelnię pokrojone i osuszone pieczarki oraz cebulę.
- Podsmażcie przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie, a cebula się zeszkli.
- Dodajcie do sosu pomidory z puszki i przyprawy do makaronu bolońskiego.
- Wymieszajcie zawartość patelni. Dodajcie jeszcze 2 szklanki wody.
- Doprawcie sos solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię surowy makaron.
- Zagotujcie całość i duście około 20 minut na małym ogniu.
- Od czasu do czasu mieszajcie, aby makaron nie przywarł do dna.
- Danie będzie gotowe, jak makaron będzie miękki. Gotowe danie posypcie obficie natką pietruszki.
Przyprawy do sosu
Przyprawy odgrywają w tym daniu bardzo ważną rolę. Zastosujcie mieszankę przypraw prowansalskich, albo dodajcie te zioła:
- Bazylię
- Oregano
- Tymianek
- Rozmaryn
- Cząber
- Suszony czosnek
Dobrze przyprawiony sos będzie pysznie smakował i przyciągał zapachem różnorodnych ziół.
Źródło: gotujmy.pl