Makaron boloński
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy

Pyszny makaron z mielonym mięsem z patelni. Prosty i szybki przepis na obiad

Szukacie super prostego pomysłu na obiad, który zrobicie szybko? Musicie go wypróbować!

Posiadanie w swoim kulinarnym repertuarze kilku pomysłów na bardzo szybkie obiady to konieczność!

Często nie ma czasu na wymyślne dania, których przygotowanie zajmuje wiele godzin, ma wiele etapów i przede wszystkim: brudzi bardzo wiele naczyń.

Jeśli jesteście zmęczeni i chcecie zrobić coś na szybko do jedzenia, co zadowoli domowników, wypróbujcie ten pomysł.

Jest podobny do tradycyjnego spaghetti, ale dzięki jednemu trikowi pozwala nie brudzić dwóch osobnych garnków!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Makaron z sosem z mięsa mielonego

Przedstawiamy przepis na makaron z mięsem mielonym.

Składniki na szybki makaron z mięsem

  • 250 g mięsa mielonego np. mięsa indyka, mięsa wieprzowego, wołowego
  • 150 g dowolnego makaronu np. świderków, spaghetti
  • Puszka pomidorów
  • 200 g pieczarek
  • Cebula
  • Przyprawy np. mieszanka przypraw bolońskich
  • Olej do smażenia
  • Natka pietruszki

Przygotowanie makaronu z mięsem

  1. Pieczarki umyjcie, obierzcie je, jeśli tego wymagają i pokrójcie na cząstki.
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Rozgrzejcie na patelni olej.
  4. Wyłóżcie na patelnię mięso mielone. Rozdrobnijcie je drewnianą łyżką tak, by kawałki mięsa nie były większe niż 1 centymetr.
  5. Gdy mięso trochę się już przyrumieni, dodajcie na patelnię pokrojone i osuszone pieczarki oraz cebulę.
  6. Podsmażcie przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie, a cebula się zeszkli.
  7. Dodajcie do sosu pomidory z puszki i przyprawy do makaronu bolońskiego.
  8. Wymieszajcie zawartość patelni. Dodajcie jeszcze 2 szklanki wody.
  9. Doprawcie sos solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię surowy makaron.
  10. Zagotujcie całość i duście około 20 minut na małym ogniu.
  11. Od czasu do czasu mieszajcie, aby makaron nie przywarł do dna.
  12. Danie będzie gotowe, jak makaron będzie miękki. Gotowe danie posypcie obficie natką pietruszki.

Przyprawy do sosu

Przyprawy odgrywają w tym daniu bardzo ważną rolę. Zastosujcie mieszankę przypraw prowansalskich, albo dodajcie te zioła:

  • Bazylię
  • Oregano
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Cząber
  • Suszony czosnek

Dobrze przyprawiony sos będzie pysznie smakował i przyciągał zapachem różnorodnych ziół.

Źródło: gotujmy.pl

 

Tanie danie bolońskie z makaronem. Z dodatkiem tych 2 składników zachwyci was swoim smakiem
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Tanie danie bolońskie z makaronem. Z dodatkiem tych 2 składników zachwyci was swoim smakiem
W tygodniu, kiedy zazwyczaj nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie, najlepiej sprawdzają się szybkie i jednogarnkowe przepisy. Idealną propozycją na obiad jest bolońskie danie z makaronem. Domownicy będą zachwyceni tą potrawą!

W czasach pandemii koronawirusa, kiedy podróżowanie jest ograniczone, a restauracje są zamknięte to większość tęskni za wieloma smakami. Jednak wiele potraw jest pracochłonna, natomiast w tygodniu nie zawsze jest czas na kuchenne eksperymenty. Dla osób lubiących kuchnię włoską i nie tylko, poleca się szybkie oraz tanie danie bolońskie z makaronem. Sekretne składniki jednogarnkowego dania Bolońska potrawa jest banalna w przygotowaniu i stosunkowo tania. Do jej przyrządzenia należy przygotować zaledwie kilka składników, które wspólnie stworzą wyśmienite danie. Kluczową kwestią jest również to, że wszystko robi się w jednym naczyniu, co oszczędza również czas zmywania. Ważnymi składnikami oprócz oczywiście mięsa mielonego i makaronu, są pieczarki oraz pomidory krojone z puszki. Te produkty dopełniają całość potrawy. Dzięki nim bolońskie danie jest aromatyczne, smaczne, a co najważniejsze zasmakuje każdemu.  Przepis na tanie bolońskie danie z makaronem, pieczarkami i krojonymi pomidorami Składniki: 250 g mięsa mielonego 150 g dowolnego makaronu 150 g pieczarek 1 opakowanie „Pomysłu na...” boloński garnek 1 puszka krojonych pomidorów olej do smażenia natka pietruszki Przygotowanie: Pieczarki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso mielone. Rozdrobnijcie je widelcem i smażcie do zarumienienia. Kiedy mięso mielone będzie podsmażone to dodajcie do niego pokrojone pieczarki. Całość duście przez chwilę. Do większej miski wlejcie puszkę krojonych pomidorów, około trzech szklanek wody, a także wspycie opakowanie „Pomysłu na...” garnek boloński. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelnię delikatnie wlejcie przygotowany sos pomidorowy oraz dodajcie...

Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym są doskonałe w smaku i szybkie w przygotowaniu. Są też pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ten przepis na klopsiki w sosie pomidorowym na pewno zostanie z wami najdłużej.

Zapiekanka z makaronu z klopsikami z mięsa indyka oraz pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym to doskonały pomysł na szybkie i proste jednogarnkowe danie. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a efekt jest wspaniały. Tym daniem z pewnością zachwycicie całą rodzinę podczas obiadu albo przyjaciół podczas spotkania. Danie jest lekkie, ale nasyci was na długie godziny. Zamiast makaronu spaghetti możecie wybrać dowolny, ulubiony makaron np. rurki penne albo kokardki. Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z makaronem Składniki na pulpety 0,5kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko Przyprawa do indyka Sól Olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy do klopsików 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej Sól do smaku Olej do smażenia 100 g startego parmezanu Dodatkowo 1 opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron wrzućcie do osolonego wrzątku i ugotujcie al dente. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, czosnek wyciśnijcie za pomocą praski i podsmażcie na oleju na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Dodajcie bulion oraz passatę pomidorową. Doprawcie cukrem, solą, oregano i ostrą papryką. Gotujcie, aż woda odparuje i sos zredukuje swoją objętość. Na drugiej patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę pokrojoną w kotkę. Dodajcie cebulę do mięsa wraz z jajkiem, solą i przyprawą do indyka. Mięso wyróbcie ręką na gładką masę i uformujcie w drobne klopsiki. Podsmażcie je z obu stron na złoto na tej samej patelni, na której smażyliście cebulę. Przygotujcie żaroodporne naczynie. N a dno wyłóżcie makaron, ułóżcie na nim klopsiki i całość...

Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki (2 linki)
Newsy
Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki
Jeżeli zastanawiacie się, jak oczyścić pieczarki i czy w ogóle trzeba pieczarki obierać, to koniecznie zapoznajcie się z poniższym artykułem.

Doświadczeni kucharze mają swoje przyzwyczajenia, które trudno jest zmienić. Dodają bekon do jajek , choć to niekoniecznie dobre dla zdrowia i gotują kaszę w torebkach . Na szczęście nie wszystkie kulinarne zwyczaje są dla was szkodliwe, ale wiele z nich niepotrzebnie zabiera wiele czasu. Na przykład obieranie pieczarek! Czy pieczarki się obiera? Pewnie czasami zadajecie sobie to pytanie przyrządzając zupę pieczarkową albo sos z pieczarkami. Ale czy rzeczywiście trzeba obierać pieczarki? Okazuje się, że… nie! Pod warunkiem, że będziecie je smażyć lub gotować. Wówczas wystarczy tylko dokładnie umyć i wyszorować pieczarki. Obierania wymagają stare i zbrązowiałe okazy. Przepis na faszerowane pieczarki z mięsem Do przygotowania smacznych pieczarek faszerowanych mięsem mielonym potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 500 g dużych pieczarek 200 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku Bułka tarta Świeża natka pietruszki Około pół szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego Szczypta ostrej papryki mielonej Pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie pieczarki. Odkrójcie nóżki i wydrążcie kapelusze tak, by było w nich jak najwięcej miejsca na farsz. Nóżki i środek kapeluszy pokrójcie bardzo drobno. Tak samo pokrójcie obraną cebulę. Rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i smażcie przez kilka minut pokrojone pieczarki z cebulą, cały czas mieszając. Na koniec dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Do miski włóżcie mięso mielone i dodajcie do...

Pomidorowy sos do spaghetti, kaszy albo ryżu. Szybki i uniwersalny
Gotuujmy.pl/Justyna92
Newsy
Pomidorowy sos do spaghetti, kaszy albo ryżu. Szybki i uniwersalny
Jeden dodatek, a tak wiele możliwości wykorzystania. Mowa oczywiście o pomidorowym sosie do spaghetti, który idealnie sprawdzi się zarówno do makaronu, jak i ryżu czy kaszy. Ten przepis jest szybki w przygotowaniu.

W ciągu tygodnia, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na eksperymentowanie w kuchni i szukanie nowych przepisów, często wybiera się sprawdzone smaki. Wówczas jest pewność, iż danie jest smaczne oraz szybkie w przygotowaniu. Jednym z takich dań jest uniwersalny sos pomidorowy, który idealnie sprawdzi się w każdym połączeniu.  Dobre mięso do sosu  Do przyrządzenia sosu, warto wybrać dobrej jakości mięso . Wieprzowe, wołowe czy drobiowe to kwestia indywidualna, aczkolwiek dobrze by pochodziło ze sprawdzonego źródła. W takie produkty najlepiej jest zaopatrywać się bezpośrednio u rzeźnika bądź w lokalnym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest bez zbędnych dodatków. Taki też składnik idealnie podkreśli smak całego dania. Uniwersalny sos pomidorowy do makaronu Przygotowany sos pomidorowy z mięsem mielonym idealnie sprawdzi się zarówno z makaronem, ryżem czy kaszą. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników oraz przypraw jest odpowiednio aromatyczne. Większa ilość sosu wystarczy na kilka dni, wówczas wystarczy ugotować wybrany dodatek. Poprzez uniwersalność za każdym razem może to być coś innego. Bliscy z pewnością będą zachwyceni takim rozwiązaniem, a wy zaoszczędzicie czas w kuchni. Przepis na uniwersalny sos pomidorowy Składniki: 500 g mięsa mielonego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki ketchupu pikantnego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ szklanki wody papryka słodka mielona papryka ostra mielona olej do smażenia bazylia sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupinek i drobno ją posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Kiedy cebula będzie miękka, na patelnię dodajcie mięso. Dobrze je...