Makaron boloński
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy

Pyszny makaron z mielonym mięsem z patelni. Prosty i szybki przepis na obiad

Szukacie super prostego pomysłu na obiad, który zrobicie szybko? Musicie go wypróbować!
Anna Urbańska
marzec 08, 2021

Posiadanie w swoim kulinarnym repertuarze kilku pomysłów na bardzo szybkie obiady to konieczność!

Często nie ma czasu na wymyślne dania, których przygotowanie zajmuje wiele godzin, ma wiele etapów i przede wszystkim: brudzi bardzo wiele naczyń.

Jeśli jesteście zmęczeni i chcecie zrobić coś na szybko do jedzenia, co zadowoli domowników, wypróbujcie ten pomysł.

Jest podobny do tradycyjnego spaghetti, ale dzięki jednemu trikowi pozwala nie brudzić dwóch osobnych garnków!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Makaron z sosem z mięsa mielonego

Przedstawiamy przepis na makaron z mięsem mielonym.

Składniki na szybki makaron z mięsem

  • 250 g mięsa mielonego np. mięsa indyka, mięsa wieprzowego, wołowego
  • 150 g dowolnego makaronu np. świderków, spaghetti
  • Puszka pomidorów
  • 200 g pieczarek
  • Cebula
  • Przyprawy np. mieszanka przypraw bolońskich
  • Olej do smażenia
  • Natka pietruszki

Przygotowanie makaronu z mięsem

  1. Pieczarki umyjcie, obierzcie je, jeśli tego wymagają i pokrójcie na cząstki.
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Rozgrzejcie na patelni olej.
  4. Wyłóżcie na patelnię mięso mielone. Rozdrobnijcie je drewnianą łyżką tak, by kawałki mięsa nie były większe niż 1 centymetr.
  5. Gdy mięso trochę się już przyrumieni, dodajcie na patelnię pokrojone i osuszone pieczarki oraz cebulę.
  6. Podsmażcie przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie, a cebula się zeszkli.
  7. Dodajcie do sosu pomidory z puszki i przyprawy do makaronu bolońskiego.
  8. Wymieszajcie zawartość patelni. Dodajcie jeszcze 2 szklanki wody.
  9. Doprawcie sos solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię surowy makaron.
  10. Zagotujcie całość i duście około 20 minut na małym ogniu.
  11. Od czasu do czasu mieszajcie, aby makaron nie przywarł do dna.
  12. Danie będzie gotowe, jak makaron będzie miękki. Gotowe danie posypcie obficie natką pietruszki.

Przyprawy do sosu

Przyprawy odgrywają w tym daniu bardzo ważną rolę. Zastosujcie mieszankę przypraw prowansalskich, albo dodajcie te zioła:

  • Bazylię
  • Oregano
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Cząber
  • Suszony czosnek

Dobrze przyprawiony sos będzie pysznie smakował i przyciągał zapachem różnorodnych ziół.

Źródło: gotujmy.pl

 

Komentarze