Przepis na omleta z zupką chińską
Adobe Stock
Newsy

Pyszny i prosty w wykonaniu omlet z zupki chińskiej. Słyszeliście o takim sposobie jej wykorzystania?

Dzięki temu prostemu przepisowi, wasze nudne śniadanie zamieni się w super bombę. Możecie być pewni, że omlet z zupki chińskiej podbije wasze serca.
Weronika Kępa
marzec 20, 2021

Zupki chińskie to szybki przysmak dla osób cierpiących na ciągły brak czasu. Okazuje się jednak, że oprócz tradycyjnego zastosowania, można je również wykorzystać na kilka innych, mniej oczywistych sposobów. Jednym z przepysznych dań, do którego przyrządzania was zachęcamy, jest omlet z zupki chińskiej. Jego smak z pewnością was zaskoczy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na omlet z zupki chińskiej

Do odwzorowania tego przepisu, potrzebujecie tylko 7 składników i zupki chińskiej. Całość jest prosta jak konstrukcja cepa. Z pewnością nie sprawi wam żadnych problemów.

Będziecie potrzebować:

  • 1 zupki chińskiej
  • 3 jajek
  • 2 łyżeczek zielonego groszku z puszki
  • 2 łyżeczek kukurydzy z puszki
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 pieczarek
  • 30 gramów żółtego sera
  • Masła

Przygotowanie:

  1. Zupkę chińską rozpakujcie i umieśćcie w średniej wielkości misce (oczywiście sam makaron, bez przypraw w saszetce), a następnie zalejcie wrzącą wodą i odstawcie na ok. 4 minuty, tak aby zmiękł.
  2. Po upływie tego czasu odcedźcie makaron z wody i dodajcie do niego 1 łyżeczkę masła. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach wprost do miski z makaronem (chyba że używacie sypanej mozzarelli wtedy pomińcie ten krok).
  4. Do kolejnej miski wbijcie jajka, rozkłóćcie je przy pomocy widelca, a następnie połączcie z przyprawą dołączoną do opakowania z zupki chińskiej.
  5. Groszek oraz kukurydzę odcedźcie z wody. Pieczarki opłuczcie i pokrójcie na plasterki. Z kolei paprykę umyjcie, usuńcie gniazdo nasienne oraz pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Tak przygotowane składniki przełóżcie do miski z jajkami.
  6. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie wlejcie na nią jajka zmieszane z warzywami. Całość przykryjcie pokrywką i poczekajcie ok. 2 minuty.
  7. Po upływie tego czasu na połowę omleta wyłóżcie makaron z zupki chińskiej. Drugą połowę dania zagnijcie do środka (tak jakbyście chcieli go zamknąć) i smażcie jeszcze przez ok. 3 minuty.

Smacznego!

Komentarze
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Przepisy Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy!
Sałatka to idealny sposób na kreatywną przekąskę, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a nawet treściwą kolację. W tej z makaronem i kurczakiem na pewno się zakochasz! Większość składników potrzebnych do jej przygotowania prawdopodobnie masz w domu.
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Ta banalna sałatka z makaronem i kurczakiem na pewno stanie się jednym z twoich ulubionych przysmaków. Jej przygotowanie z pewnością nie zajmie ci więcej niż 30 minut , a efekt będzie naprawdę powalający! Tym bardziej, że większość składników prawdopodobnie masz w domu. Ewentualne zakupy nie powinny więc wynieść więcej niż 15 złotych! Przepis na sałatkę z makaronem i kurczakiem Będziesz potrzebować 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu (najlepiej sprawdzą się kolanka, ale możesz również użyć innego makaronu) 3 jajka 1 czerwona papryka Pół puszki kukurydzy Szczypiorek 4 łyżki majonezu Olej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka Przygotowanie W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Kiedy woda zacznie bulgotać dodaj do niej jedną płaską łyżkę soli, a następnie wrzuć makaron i gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedź i polej zimną wodą, a następnie przełóż do dużej miski. Pierś z kurczaka dokładnie umyj. Odkrój błony i miejsca, w których zgromadzony jest tłuszcz oraz ścięgna. Następnie pokrój mięso w niewielką kosteczkę i natrzyj przyprawą do kurczaka. Na rozgrzanej patelni rozprowadź trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone mięso. Smaż na średnim ogniu aż do momentu, w którym mięso całkowicie się zetnie, ok. 7 minut . Usmażone mięso umieść w misce z makaronem. W niewielkim rondelku ugotuj jajka na twardo – ostrożnie włóż jajka do zimnej wody, tak aby nie stłuc skorupki, poczekaj aż woda zacznie bulgotać i gotuj jajka jeszcze przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od wielkości jajek, im większe tym więcej czasu potrzebują). Ugotowane jajka polej zimną wodą, a następnie obierz ze skorupki, pokrój w niewielką kosteczkę i dodaj do...

Przeczytaj
sałatka śledziowa przepis
Adobe Stock
Newsy Sałatka śledziowa na Wigilię. Uwaga - znika w błyskawicznym tempie z półmiska. Nie zapomnijcie o tych dwóch przyprawach
Pomysłów na przyrządzenie świątecznych śledzi jest tak wiele, że próżno wyliczać. Możecie przecież zaserwować je nie tylko w oleju czy śmietanie, ale również w sałatce śledziowej z dodatkiem warzyw. Koniecznie pamiętajcie, żeby doprawić ją vegetą i chili. To sprawi, że będzie naprawdę wyjątkowa!
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Mówi się, że „co kraj to obyczaj”, ale w tym przypadku należy chyba powiedzieć „co dom to obyczaj”. Bowiem sałatka śledziowa, choć przyrządzana w każdym gospodarstwie, wszędzie smakuje nieco inaczej. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście wersji z sosem śmietanowo majonezowym, vegetą i chili, koniecznie nadróbcie zaległości! Przepis na sałatkę śledziową Składniki 6 filetów śledziowych 2 ogórki konserwowe 270 gramów kukurydzy z puszki 230 gramów groszku z puszki 1 jabłko 4 jajka 2 łyżki śmietany 18 proc. 2 łyżki majonezu Przyprawy: vegeta, chili  Przygotowanie Filety śledziowe umieśćcie w misce i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wymieńcie wodę i ponownie odstawcie na 1 godzinę. Proces powtórzcie w sumie 3 razy. Po namoczeniu śledzie przepłuczcie pod bieżącą zimną wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie pod skosem w niewielkie paski o grubości maksymalnie 2 centymetrów. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce. Jajka na twardo umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka zalejcie zimną wodą i odstawcie do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skorupki, a następnie kroić w kostkę. Tak przygotowane umieśćcie w misce ze śledziami. Do powstającej sałatki dodajcie również kukurydzę oraz groszek odsączone uprzednio z wody. Jabłko obierzcie ze skórki, pozbądźcie się gniazd nasiennych oraz pestek i również pokrójcie w kostkę, a następnie dodajcie do innych składników. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Na koniec do sałatki dodajcie...

Przeczytaj
śledzie z grzybami przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy Przysmak jakich mało. Śledzie gajowego. Z dodatkiem grzybów wyczarujesz wykwintny smak
Obok tradycyjnych śledzi w oleju i śmietanie podczas wigilijnej kolacji możesz zaserwować również wersję z grzybami. Ryba z ich dodatkiem z pewnością podbije serce każdego smakosza i kto wie, być może na stałe zagości w twoim świątecznym menu.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Choć na pierwszy rzut oka pomysł może wydawać się lekko dziwny to w rzeczywistości śledzie gajowego smakują naprawdę wybornie! Połączenie darów morza i lasu z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich najbliższych. Niejeden poprosi o dokładkę! Przepis na śledzie gajowego Będziesz potrzebować 4 filety śledziowe 10 gramów suszonych grzybów 30 ml oleju 30 ml octu 1 cebulę 1 łyżkę koncentratu pomidorowego Szczyptę cukru Przypraw i ziół: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka jałowca Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Do średniej wielkości miski wlej wodę, a następnie wymocz w niej śledzie. Proces powtórz 3 razy (3 razy wlej świeżą wodę i wymocz śledzie). Tak przygotowane pokrój pod skosem na paski i odstaw. Cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na rozgrzanym oleju. Namoczone przez noc grzyby odsącz z wody (ale jej nie wylewaj), pokrój w paski, a następnie dodaj do smażącej się cebuli. Na patelni umieść także przyprawy i zioła: liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka jałowca. Całość smaż jeszcze przez ok. 3 minuty, pamiętając o mieszaniu. Po upływie tego czasu na patelni umieść ocet, koncentrat pomidorowy, wodę pozostałą z moczenia grzybów, cukier oraz pieprz. Całość zamieszaj i smaż jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia. Pokrojone wcześniej śledzie połącz z pozostałymi składnikami. Tak przygotowane umieść w wyparzonym słoiku i schowaj w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy, bądź spiżarni. Po 3 dniach śledzie są gotowe do spożycia. Smacznego!

Przeczytaj
Spaghetii księcia Williama
ons
Newsy Tą potrawą Książę William skradł serce Kate Middleton. Każdy umie ją zrobić!
Pochodzący z brytyjskiej rodziny królewskiej, Książe William, postanowił zdradzić przepis na danie, które w czasach studenckich skradło serce jego obecnej żony. Jeden z polskich portali donosi, że Kate zakochała się bowiem w przygotowywanym przez męża spaghetti, a w zasadzie jego autorskim podejściu do sosu bolońskiego!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Choć Książe William nie jest zawodowym kucharzem z łatwością wymienia nazwę swojego popisowego dania. Kto by pomyślał, że jest nim właśnie, znane na całym świecie, spaghetti. Okazuje się jednak, że przygotowywany przez Księcia sos boloński nie jest zwyczajnych. Ilość składników jest naprawdę imponująca. W końcu to dzięki tej potrwie zdoby serce swojej obecnej żony. Przepis na spaghetti Księcia Williama Składniki: 250 g makaronu typu spaghetti 350 g mielonej wołowiny 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ½ szklanki mleka 1 szklanki wytrawnego białego wina 1 łyżki oliwy 2 łyżek masła parmezan natkia pietruszki przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na mieszance rozgrzanego masła i oliwy. Marchewkę i selera obierz, pokrój w kosteczkę, a następnie dodaj do cebuli. Smaż przez ok. 7 minut, pamiętając o mieszaniu. Po upływie tego czasu na patelni umieść również mielone mięso. Całość dokładnie wymieszaj i smaż aż do zarumienienia mięsa. Po kilku minutach do powstającego sosu dodaj wino. Duś aż do momentu, w którym alkohol wyparuje. Następnie dodaj mleko. Całość dopraw gałką muszkatołową i ponownie duś aż do momentu, w którym płyn odparuje. Po kolejnych kilku minutach na patelni możesz umieścić pomidory z puszki i koncentrat. Sos dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Na koniec zmieszaj makaron z sosem. Całość posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Przeczytaj