Przepis na omleta z zupką chińską
Adobe Stock
Newsy

Pyszny i prosty w wykonaniu omlet z zupki chińskiej. Słyszeliście o takim sposobie jej wykorzystania?

Dzięki temu prostemu przepisowi, wasze nudne śniadanie zamieni się w super bombę. Możecie być pewni, że omlet z zupki chińskiej podbije wasze serca.

Zupki chińskie to szybki przysmak dla osób cierpiących na ciągły brak czasu. Okazuje się jednak, że oprócz tradycyjnego zastosowania, można je również wykorzystać na kilka innych, mniej oczywistych sposobów. Jednym z przepysznych dań, do którego przyrządzania was zachęcamy, jest omlet z zupki chińskiej. Jego smak z pewnością was zaskoczy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na omlet z zupki chińskiej

Do odwzorowania tego przepisu, potrzebujecie tylko 7 składników i zupki chińskiej. Całość jest prosta jak konstrukcja cepa. Z pewnością nie sprawi wam żadnych problemów.

Będziecie potrzebować:

  • 1 zupki chińskiej
  • 3 jajek
  • 2 łyżeczek zielonego groszku z puszki
  • 2 łyżeczek kukurydzy z puszki
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 pieczarek
  • 30 gramów żółtego sera
  • Masła

Przygotowanie:

  1. Zupkę chińską rozpakujcie i umieśćcie w średniej wielkości misce (oczywiście sam makaron, bez przypraw w saszetce), a następnie zalejcie wrzącą wodą i odstawcie na ok. 4 minuty, tak aby zmiękł.
  2. Po upływie tego czasu odcedźcie makaron z wody i dodajcie do niego 1 łyżeczkę masła. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach wprost do miski z makaronem (chyba że używacie sypanej mozzarelli wtedy pomińcie ten krok).
  4. Do kolejnej miski wbijcie jajka, rozkłóćcie je przy pomocy widelca, a następnie połączcie z przyprawą dołączoną do opakowania z zupki chińskiej.
  5. Groszek oraz kukurydzę odcedźcie z wody. Pieczarki opłuczcie i pokrójcie na plasterki. Z kolei paprykę umyjcie, usuńcie gniazdo nasienne oraz pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Tak przygotowane składniki przełóżcie do miski z jajkami.
  6. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie wlejcie na nią jajka zmieszane z warzywami. Całość przykryjcie pokrywką i poczekajcie ok. 2 minuty.
  7. Po upływie tego czasu na połowę omleta wyłóżcie makaron z zupki chińskiej. Drugą połowę dania zagnijcie do środka (tak jakbyście chcieli go zamknąć) i smażcie jeszcze przez ok. 3 minuty.

Smacznego!

Sałatka z makaronem i kurczakiem
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Przepisy
Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy!
Sałatka to idealny sposób na kreatywną przekąskę, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a nawet treściwą kolację. W tej z makaronem i kurczakiem na pewno się zakochacie! Większość składników potrzebnych do jej przygotowania prawdopodobnie macie w domu.

Ta banalna sałatka z makaronem i kurczakiem na pewno stanie się jednym z waszych ulubionych przysmaków. Jej przygotowanie z pewnością nie zajmie wam więcej niż 30 minut , a efekt będzie naprawdę powalający! Tym bardziej że większość składników prawdopodobnie macie w domu. Ewentualne zakupy nie powinny więc wynieść więcej niż 15 złotych! Przepis na sałatkę z makaronem i kurczakiem Będziesz potrzebować 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu (najlepiej sprawdzą się kolanka, ale możesz również użyć innego makaronu) 3 jajka 1 czerwona papryka Pół puszki kukurydzy Szczypiorek 4 łyżki majonezu Olej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę na makaron. Kiedy woda zacznie bulgotać, dodajcie do niej jedną płaską łyżkę soli, a następnie wrzućcie makaron i gotujcie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedźcie i polejcie zimną wodą, a następnie przełóżcie do dużej miski. Pierś z kurczaka dokładnie umyjcie. Odkrójcie błony i miejsca, w których zgromadzony jest tłuszcz oraz ścięgna. Następnie pokrójcie mięso w niewielką kosteczkę i natrzyjcie przyprawą do kurczaka. Na rozgrzanej patelni rozprowadźcie trzy łyżki oleju i dodajcie pokrojone mięso. Smażcie na średnim ogniu aż do momentu, w którym mięso całkowicie się zetnie, ok. 7 minut . Usmażone mięso umieśćcie w misce z makaronem. W niewielkim rondelku ugotujcie jajka na twardo – ostrożnie włóżcie jajka do zimnej wody, tak aby nie stłuc skorupki, poczekajcie, aż woda zacznie bulgotać i gotujcie jajka jeszcze przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od wielkości jajek, im większe, tym więcej czasu potrzebują). Ugotowane jajka polejcie zimną wodą, a...

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy
Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak
Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie. Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Będziecie potrzebować: 300 gramów filetów śledziowych 500 gramów ziemniaków 4 ogórków konserwowych 3 łyżek majonezu 4 jajek 1 cebuli 1 łyżki octu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach). Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na...

Przepis na pasztet z jajkiem
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Pasztet z jajkiem to absolutny numer 1 na Wielkanoc. 1 trik jeszcze bardziej podkręci jego smak
Przyrządzenie idealnego pasztetu, spędza sen z powiek niejednej pani domu. Zbliżające się święta dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Na szczęście wiemy, jak sprawić, by wyszedł perfekcyjnie.

Tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na przepyszny pasztet. Jak sprawić, by był idealnie mokry, smaczny i aromatyczny? Dzięki naszym radom w końcu odetchniecie z ulgą. Jak zrobić najlepszy pasztet? Klucz do najlepszego pasztetu pod słońcem, stanowi sposób jego wyrabiania - długi i bardzo staranny, który doprowadzi do powstania nieskazitelnej, jednolitej masy.  Pamiętajcie również, że pasztetu nie wolno ugniatać, przeciwnie - należy „wpompować” w niego jak najwięcej powietrza manewrując sprawnie dłonią. A co ze smakiem? Z pewnością podkręci go dodatek gałki muszkatołowej i jajek. Przepis na pasztet z jajkiem Będziecie potrzebować: 1 kilograma łopatki wieprzowej 300 gramów podgardla 250 gramów bułki tartej 120 ml mleka 1 cebuli 7 jajek Masło do wysmarowania formy Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, 3 liści laurowych, 6 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Mięso – łopatkę i podgardle opłuczcie pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotujcie ok. 2 litrów wody, a następnie umieśćcie w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami - zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Całość gotujcie przez ok. 2 godziny na średnim ogniu. Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody (nie wylewajcie jej do zlewu, może się jeszcze przydać), wystudźcie, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia. Cebulę obierzcie, podzielcie na mniejsze części i również przepuśćcie przez maszynkę (możecie też zetrzeć ją na tarce o bardzo drobnych oczkach, wybór należy do was).  Do powstałej masy dodajcie 3 jajka, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość...

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie
Sałatka jarzynowa to przysmak, bez którego polska kuchnia nie mogłaby istnieć. W wersji z burakiem i szczypiorkiem smakuje rewelacyjnie.

W skład tradycyjnej sałatki jarzynowej wchodzi marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka, groszek, ogórki kiszone, jabłko oraz majonez. Nasza propozycja, choć szalona, zawiera większość z tych produktów. Dodatkowo została wzbogacona o przepysznego i zdrowego buraka, szczypiorek i białą rzodkiew. Nie znajdziecie w niej jednak jabłka, ani kiszonych ogórków – zostały zamienione na korniszony. Przepis na sałatkę jarzynową z burakiem i szczypiorkiem Odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, a smak naprawdę niesamowity. Sałatka jarzynowa z burakiem idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Będziecie potrzebować: ½ białej rzodkiewki 1 puszki groszku konserwowego 1 pęczka szczypiorku 1 dużego buraka  2 dużych marchewek  2 średnich pietruszek 3 średnich ziemniaków  5 ogórków korniszonów 5 jajek z chowu ekologicznego 4 łyżek majonezu (najlepiej domowego) Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy zacznie wrzeć umieśćcie w niej 1 łyżkę soli. Warzywa – marchewki, pietruszki, ziemniaki, buraka oraz rzodkiew opłuczcie pod bieżącą wodą, umieśćcie we wrzątku (nie obierajcie), gotujcie aż do miękkości, odcedźcie i odstawcie do wystygnięcia. Kiedy warzywa już ostygną obierzcie je ze skórki, pokrójcie na drobną kosteczkę i przełóżcie do dużej miski. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na powierzchni wody). Tak przygotowane jajka obierzcie ze skorupek, pokrójcie w kosteczkę (lub umieśćcie w specjalnym sprzęcie do krojenia jajek) i przełóżcie do miski z warzywami. Ogórki również pokrójcie, szczypiorek drobno posiekajcie, z...