Zupki chińskie to szybki przysmak dla osób cierpiących na ciągły brak czasu. Okazuje się jednak, że oprócz tradycyjnego zastosowania, można je również wykorzystać na kilka innych, mniej oczywistych sposobów. Jednym z przepysznych dań, do którego przyrządzania was zachęcamy, jest omlet z zupki chińskiej. Jego smak z pewnością was zaskoczy.

Przepis na omlet z zupki chińskiej

Do odwzorowania tego przepisu, potrzebujecie tylko 7 składników i zupki chińskiej. Całość jest prosta jak konstrukcja cepa. Z pewnością nie sprawi wam żadnych problemów.

Będziecie potrzebować:

  • 1 zupki chińskiej
  • 3 jajek
  • 2 łyżeczek zielonego groszku z puszki
  • 2 łyżeczek kukurydzy z puszki
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 pieczarek
  • 30 gramów żółtego sera
  • Masła

Przygotowanie:

  1. Zupkę chińską rozpakujcie i umieśćcie w średniej wielkości misce (oczywiście sam makaron, bez przypraw w saszetce), a następnie zalejcie wrzącą wodą i odstawcie na ok. 4 minuty, tak aby zmiękł.
  2. Po upływie tego czasu odcedźcie makaron z wody i dodajcie do niego 1 łyżeczkę masła. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach wprost do miski z makaronem (chyba że używacie sypanej mozzarelli wtedy pomińcie ten krok).
  4. Do kolejnej miski wbijcie jajka, rozkłóćcie je przy pomocy widelca, a następnie połączcie z przyprawą dołączoną do opakowania z zupki chińskiej.
  5. Groszek oraz kukurydzę odcedźcie z wody. Pieczarki opłuczcie i pokrójcie na plasterki. Z kolei paprykę umyjcie, usuńcie gniazdo nasienne oraz pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Tak przygotowane składniki przełóżcie do miski z jajkami.
  6. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie wlejcie na nią jajka zmieszane z warzywami. Całość przykryjcie pokrywką i poczekajcie ok. 2 minuty.
  7. Po upływie tego czasu na połowę omleta wyłóżcie makaron z zupki chińskiej. Drugą połowę dania zagnijcie do środka (tak jakbyście chcieli go zamknąć) i smażcie jeszcze przez ok. 3 minuty.

Smacznego!