Jeśli szukacie pomysłu na szybki, niedrogi i jarski obiad, to jajka z sosem chrzanowym i ziemniakami sprawdzą się doskonale! Danie przyrządza się błyskawicznie i jest przepyszne.

Dlaczego warto jeść jajka?

Kurze jaja są bogatym źródłem białka i wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przekonajcie się, dlaczego warto uwzględnić jajka w swojej diecie!

Wspomagają odchudzanie

Jajka są bardzo sycące, a przy tym niskokaloryczne. Jedno małe jajko zawiera zaledwie 80 kalorii! Już dwa jajka na twardo sprawiają, że jest się bardzo najedzonym. Śniadanie złożone głównie z jajek nasyci was na długo i da wam mnóstwo energii.

Zdrowe dla oczu

W żółtku jajka znajdziecie luteinę, która wpływa pozytywnie na wzrok oraz chroni oczy przed szkodliwym wpływem światła słonecznego.

Zobacz także:

Witaminy

Nie sposób nie wspomnieć o ogromnej ilości witamin zawartych w jajkach. Znajdziecie w nich aż 13 witamin i minerałów, w tym: witaminę D, K, A i E, witaminy z grupy B oraz kwas pantotenowy. Minerały zawarte w jajkach to między innymi fosfor, żelazo, cynk, wapń, potas i magnez.

Przepis na jajka w sosie chrzanowym

Jajka w sosie to świetny pomysł na szybki i tani obiad! Świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami. By go przygotować, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wszystkie jajka ugotujcie na twardo i obierzcie.
  2. Obrane jajka przekrójcie na pół.
  3. W rondelku rozpuśćcie jedną łyżkę masła. Dodajcie do niego łyżkę mąki pszennej i wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Wlejcie szklankę warzywnego bulionu i wymieszajcie.
  4. Gdy składniki się połączą, wlejcie jedną szklankę śmietany i dalej mieszajcie.
  5. Podgrzewajcie sos mieszając od czasu do czasu do momentu, aż się zagotuje.
  6. Kiedy sos będzie już wrzeć, dodajcie do niego 3 łyżki tartego chrzanu oraz sól i pieprz. Zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez jedną minutę.
  7. Gotowym sosem polejcie ugotowane jajka. Smacznego! Ten przepis doskonale sprawdzi się podczas zbliżających się świąt wielkanocnych.