jajka z chrzanem przepis
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy

Pyszny i niemożliwie tani obiad dla całej rodziny. Jajka w sosie chrzanowym zrobicie błyskawicznie

Miłośnicy jajek z pewnością przepadają za tym przepisem. Zróbcie na obiad smaczne jajka w sosie chrzanowym!

Jeśli szukacie pomysłu na szybki, niedrogi i jarski obiad, to jajka z sosem chrzanowym i ziemniakami sprawdzą się doskonale! Danie przyrządza się błyskawicznie i jest przepyszne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść jajka?

Kurze jaja są bogatym źródłem białka i wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przekonajcie się, dlaczego warto uwzględnić jajka w swojej diecie!

Wspomagają odchudzanie

Jajka są bardzo sycące, a przy tym niskokaloryczne. Jedno małe jajko zawiera zaledwie 80 kalorii! Już dwa jajka na twardo sprawiają, że jest się bardzo najedzonym. Śniadanie złożone głównie z jajek nasyci was na długo i da wam mnóstwo energii.

Zdrowe dla oczu

W żółtku jajka znajdziecie luteinę, która wpływa pozytywnie na wzrok oraz chroni oczy przed szkodliwym wpływem światła słonecznego.

Witaminy

Nie sposób nie wspomnieć o ogromnej ilości witamin zawartych w jajkach. Znajdziecie w nich aż 13 witamin i minerałów, w tym: witaminę D, K, A i E, witaminy z grupy B oraz kwas pantotenowy. Minerały zawarte w jajkach to między innymi fosfor, żelazo, cynk, wapń, potas i magnez.

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

buraki

Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Ten trik babci zawsze działa

Przepis na jajka w sosie chrzanowym

Jajka w sosie to świetny pomysł na szybki i tani obiad! Świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami. By go przygotować, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wszystkie jajka ugotujcie na twardo i obierzcie.
  2. Obrane jajka przekrójcie na pół.
  3. W rondelku rozpuśćcie jedną łyżkę masła. Dodajcie do niego łyżkę mąki pszennej i wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Wlejcie szklankę warzywnego bulionu i wymieszajcie.
  4. Gdy składniki się połączą, wlejcie jedną szklankę śmietany i dalej mieszajcie.
  5. Podgrzewajcie sos mieszając od czasu do czasu do momentu, aż się zagotuje.
  6. Kiedy sos będzie już wrzeć, dodajcie do niego 3 łyżki tartego chrzanu oraz sól i pieprz. Zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez jedną minutę.
  7. Gotowym sosem polejcie ugotowane jajka. Smacznego! Ten przepis doskonale sprawdzi się podczas zbliżających się świąt wielkanocnych.

 

Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Alex_M/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Miłośnicy delikatnego mięsa docenią ten przepis na aksamitne polędwiczki w sosie koperkowym – wychodzą genialne!

Polędwiczki w aromatycznym sosie koperkowym polecają się na obiad! Takie danie zachwyci wszystkich domowników, którzy (gwarantujemy!) będą jeszcze prosili o dokładkę. Zrobicie te genialne polędwiczki z przepisu autorstwa Alex_M, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na smaczny obiad Jeśli szukacie inspiracji na rodzinny obiad, skorzystajcie z fantastycznych przepisów, które opublikowaliśmy na naszym portalu: Jarskie kotlety z kalafiora Pieczone gołąbki z kiełbasą i sosem pomidorowym Ciecierzyca z warzywami w sosie – pomysł na tani, wegetariański obiad Mielone klopsy z jajkiem na twardo Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym Do przygotowania smacznych polędwiczek w sosie potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 g polędwiczek 1 szklanka bulionu warzywnego 150 g śmietany 30% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 pęczek koperku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie polędwiczki i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plastry o szerokości około 1 centymetra i delikatnie rozbijcie dłonią. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, wrzućcie polędwiczki i podsmażcie. Po usmażeniu przełóżcie polędwiczki do garnka. Wlejcie szklankę bulionu warzywnego, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy, zagotujcie i duście na małym ogniu do miękkości mięsa. Wymieszajcie 150 g śmietany z łyżeczką mąki tak, by konsystencja była jednolita bez grudek. Wlewajcie powoli do gotującego się bulionu, cały czas mieszając. Zagotujcie. Doprawcie mięso solą i pieprzem do smaku. Umyjcie koperek, osuszcie i posiekajcie bardzo drobno. Wsypcie do garnka z sosem i wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowane polędwiczki to...

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. To przysmak wielkanocnego stołu
Gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. To przysmak wielkanocnego stołu
Przygotujcie kiełbasę w ten sposób. Wasi goście i domownicy będą zachwyceni!

Biała kiełbasa króluje na wielkanocnych stołach. Jest dodawana do klasycznego żurku, ale jada się ją też gotowaną i pieczoną. Wiele osób twierdzi, że to właśnie biała kiełbasa jest największym przysmakiem na wielkanocnym stole.  Sprawdźcie, jak przygotować kiełbasę w sosie chrzanowym. To ciekawa odmiana i dobry sposób na podanie tego dania! Nie tylko na Wielkanoc. Składniki na białą kiełbasę w sosie chrzanowym 5 sztuk białej kiełbasy Kilka liści laurowych Kilka kulek ziela angielskiego Duża biała cebula Łyżka mąki Ok. pół kubka śmietany 18% 3 łyżeczki chrzanu ze słoika Masło Pieprz Sól Ząbek czosnku Koperek do podania Przygotowanie białej kiełbasy w sosie chrzanowym Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i ząbek czosnku. Doprowadźcie wodę do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajcie białą kiełbasę. Gotujcie kiełbasę na wolnym ogniu. Jeśli korzystacie z kiełbasy parzonej, gotujcie ją przez ok. 10 minut, jeśli korzystacie z kiełbasy surowej, gotujcie ją ok. 30 minut. Wyciągnijcie kiełbasę z wody i odlejcie ok. szklankę wywaru w którym gotowała się kiełbasa. Posłuży jako baza do przygotowania sosu. Cebulę obierzecie i posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie cebulę i podsmażcie lekko do zeszklenia. Na patelnię dodajcie mąkę i mieszajcie intensywnie. Powinna powstać zasmażka. Smażcie ją przez ok. 2 minuty. Na patelnię wlejcie ok. ¾ szklanki wywaru z gotowania kiełbasy. Gotujcie sos, co jakiś czas go mieszając.  Gdy sos będzie już odpowiednio gęsty, dodajcie do niego chrzan i pozostały wywar. Do śmietany dodajcie łyżkę ciepłego sosu i mieszajcie, żeby się zahartowała. Dodajcie śmietanę do sosu i dobrze wymieszajcie. Doprawcie sos...

Przepis na bitki w sosie chrzanowym
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Bitki schabowe w sosie chrzanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Bitki to danie, które zachwyci każdego fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos chrzanowy to połączenie, któremu trudno dorównać.

Bitki wieprzowe to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Tak przygotowane mięso jest kruche, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Polane sosem na bazie śmietany i chrzanu niezaprzeczalnie nie ma sobie równych. Z pewnością skradnie serca całej waszej rodziny. Przepis na bitki w sosie chrzanowym Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Jednak ileż można jeść kotlety schabowe, mielone lub udka z kurczaka. Jeśli wam też doskwiera nuda w kuchni, sięgnijcie po staropolski przepis na bitki z szyneczki wieprzowej w sosie chrzanowym. Gwarantujemy, że na pewno wam posmakują. Będziecie potrzebować: 700 gramów szynki wieprzowej 2 łyżek tartego chrzanu 4 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 2 łyżek mąki pszennej 1,5 litra wody Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na rozgrzanej patelni umieśćcie cienką warstwę oleju i ułóżcie na niej rozbite mięso (nie można tego robić zbyt ciasno, inaczej obiad się nie uda). Smażcie z obu stron tylko do lekkiego zarumienienia, a następnie zdejmijcie z patelni. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. We wrzątku umieśćcie obsmażone wcześniej mięso i duście na wolnym ogniu, aż do miękkości. W niewielkiej, czystej miseczce umieśćcie śmietanę, chrzan, mąkę oraz 1 chochelkę wywaru z mięsa. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się wszystkich składników....

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym
Gotujmy.pl/jojo
Newsy
Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym
Nie wiecie co zrobić na obiad, a zostało wam mięso z rosołu? Znamy świetny pomysł!

Znalezienie pomysłu na obiad to czasem nie lada wyzwanie. Na pewno każdy z was staje czasem przed wyborem i zadaje sobie to pytanie: Co dziś na obiad? Mamy dla was naprawdę smaczną propozycję. Ten przepis pozwoli wam wykorzystać mięso z gotowania rosołu, a jednocześnie zadowoli wszystkich waszych domowników. Przygotujcie mięso w sosie chrzanowym. Przepis na wołową sztukę mięsa w sosie chrzanowym Ten przepis jest całkiem szybki i dość nieszablonowy. Polubicie się z nim! Składniki na sztukę mięsa w sosie chrzanowym ok. 1,5 kg wołowiny pół małego selera 2 marchewki korzeń pietruszki por 1 cebula 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu sól pieprz 1 łyżka ostrego chrzanu ze słoiczka 1/3 szklanki śmietany łyżka maki tłuszcz do zasmażki łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku Przygotowanie sztuki mięsa w sosie chrzanowym W dużym garnku zagotujcie wodę. Posólcie wodę do smaku. Umyjcie wołowinę i wrzućcie do gotującej się wody dodajcie mięso. Gdy woda się ponownie zagotuje, dodajcie listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotujcie ok. godzinę pod przykryciem na wolnym ogniu. Zbierajcie szumowiny wytrącające się z mięsa przynajmniej kilka razy. Umyjcie wszystkie warzywa i obierzcie je. Po ok. godzinie gotowania mięsa, dodajcie do niego warzywa. Gotujcie ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso wyjmijcie i przykryjcie. W małym garnku rozgrzejcie tłuszcz. Podsmażcie w nim mąkę, dodajcie ok. 2 szklanki wywaru z gotowania mięsa. Dodajcie śmietanę i dobrze wymieszajcie. Zagotujcie zawartość małego garnka. Dodajcie do garnka z sosem chrzan, natkę pietruszki i koperek. Doprawcie do smaku pieprzem, odrobina cukru. Pokrójcie mięso. Podawajcie mięso polane sosem....