
Pewnie zastanawiacie się, jaki sernik może wyjść z masy, w której w ogóle nie ma twarogu... To ciasto, zwane przez niektórych „cukierniczym arcydziełem”, jest również pozbawione mąki, a wychodzi wspaniale kremowe i rozpływające się w ustach.
Mowa tutaj o serniku baskijskim, pochodzącym z Kraju Basków, czyli regionu na północy Hiszpanii. Zamiast twarogu i mąki, do masy używa się serka mascarpone, kremowych serków śmietankowych (kanapkowych), jajek, cukru oraz naturalnie tłustej śmietanki.
Co prawda ciasto wychodzi dość ciężkie i zdecydowanie nie jest dietetyczne, ale też wcale nie ma takie być - dobry sernik baskijski jest za to ultra kremowy i delikatny w smaku. Bierzcie poniższy przepis i upieczcie go sami.
Przepis na kremowy sernik baskijski
Składniki:
-
500 g serka śmietankowego Almette lub innego kremowego serka kanapkowego
-
250 g serka mascarpone
-
250 g serka Philadelphia
-
7 jaj
-
pół litra śmietanki 36%
-
1 i ¼ szklanki cukru
-
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
-
1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
-
Wyjmijcie wcześniej z lodówki śmietankę, serki oraz jajka, by osiągnęły temperaturę pokojową.
-
Przełóżcie serki do miski. Wsypcie do nich cały cukier (zarówno biały, jak i waniliowy) oraz sól. Zmiksujcie, aż masa stanie się jednolita, a cukier roztopi. Miksowanie powinno wam zająć do 2 minut.
-
Następnie, cały czas miksując na wysokich obrotach, dodawajcie do masy jajka. Należy to robić pojedynczo, co kilkanaście sekund.
-
Gdy już wszystkie jajka znajdą się w masie, czas na śmietankę. Wlejcie ją i miksujcie krótko, przez ok. 15 sekund, na niższych obrotach. Masa będzie w tym momencie dosyć rzadka, ale w ogóle się tym nie przejmujcie - właśnie taka ma być.
-
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Wlejcie masę sernikową.
-
Teraz włóżcie tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczcie w ustawieniu góra-dół przez ok. 45 minut.
-
Po zakończeniu pieczenia, zostawcie sernik w piekarniku na minimum 30 minut. Dopiero wtedy można wyjąć ciasto z pieca.
-
Nie wolno jeszcze wyciągać sernika z formy, ponieważ jest zbyt delikatny. Dlatego, sernik baskijski po przestudzeniu trzeba włożyć do lodówki na około 6-8 godzin. Po tym czasie jest już gotowy do podania.