
Macie ochotę na flaczki? To danie występuje w wielu wariantach, ale wersji Magdy Gessler na pewno jeszcze nie jedliście! Przygotujcie flaczki z tego przepisu, a wszyscy będą was pytać, jak je zrobiliście!
Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe
W sieci krąży przepis na flaki wołowe, który zdradziła słynna restauratorka.
Składniki:
- 1 kg gotowanych flaków wołowych
- 3 litry bulionu wołowego
- 2 marchwie
- 1 korzeń pietruszki
- Pół selera
- Ćwierć pora
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Płaska łyżeczka ostrej papryki
- Majeranek
- Masło
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Flaki umyjcie, włóżcie do garnka z osoloną wodą i ugotujcie.
- Obierzcie marchewki, por i selera, a następnie zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Pora pokrójcie w plasterki.
- W rondelku rozpuśćcie dwie łyżki masła, podsmażcie i podduście warzywa.
- Doprawcie solą.
- Wlejcie do garnka rosół, a gdy się zagotuje, wrzućcie flaki.
- Gotujcie przez 5 minut, dodajcie duszone warzywa i gotujcie kolejne 5 minut.
- Doprawcie mieloną papryką.
- Gotowy wywar zagęśćcie mąką i na koniec doprawcie majerankiem.
Historia flaczków
Flaki to danie znane chyba we wszystkich kuchniach świata. Zależnie od regionu przygotowuje się je nieco inaczej i z wykorzystaniem innego mięsa. W Polsce, Czechach i na Węgrzech flaczki gotuje się dość podobnie, doprawiając je papryką, by nadać im ostrego smaku. Z kolei we Francji przygotowuje się danie, którego podstawą są cielęce żołądki i flaki. W Ameryce Środkowej jada się flaki wołowe lub wieprzowe duszone z warzywami, natomiast Chińczycy uwielbiają gęstą zupę z makaronem i flaczkami. Ponieważ dawniej mięso było rarytasem, nie wolno było nic marnować i z tego powodu dania z podrobów mięsnych powszechne są we wszystkich kuchniach świata.
Polacy zajadają się flaczkami od XIV wieku. Co ciekawe, choć podroby mięsne kojarzone są raczej z tanim jedzeniem, to flaki bardzo chętnie jedli w Polsce wysoko urodzeni, a nawet król Władysław Jagiełło! Nie ma jednego standardowego przepisu na flaczki – w całym kraju robi się je na co najmniej kilka sposobów. Najczęściej wykorzystuje się flaki wołowe i żołądki wieprzowe z dodatkiem warzyw i odpowiednich przypraw pasujących do flaczków.
Źródło: kobieta.wpl,pl, Instagram