flaki wołowe przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Pyszniejsze już być nie mogą. Aromatyczne flaczki z przepisu Magdy Gessler. Spróbujesz i zaniemówisz

Mało kto zna się na gotowaniu tak, jak Magda Gessler! Poznajcie jej przepis na flaczki wołowe - są niesamowite!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Masz ochotę na flaczki? To danie występuje w wielu wariantach, ale wersji Magdy Gessler na pewno jeszcze nie jadłaś! Przygotuj flaczki z tego przepisu, a wszyscy będą cię pytać jak je zrobiłaś!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Popularne na całym świecie

Flaki to danie znane chyba we wszystkich kuchniach świata. Zależnie od regionu przygotowuje się je nieco inaczej i z wykorzystaniem mięsa różnych zwierząt. W Polsce, Czechach i na Węgrzech flaczki gotuje się dość podobnie, doprawiając je papryką, by nadać im ostrego smaku. Z kolei we Francji przygotowuje się danie, którego podstawą są cielęce żołądki i flaki. W Ameryce Środkowej jada się flaki wołowe lub wieprzowe duszone z warzywami, natomiast Chińczycy uwielbiają gęstą zupę z makaronem i flaczkami. Ponieważ dawniej mięso było rarytasem, nie wolno było nic marnować i z tego powodu dania z podrobów mięsnych powszechne są we wszystkich kuchniach świata.

Flaki w Polsce

Polacy zajadają się flaczkami od XIV wieku. Co ciekawe, choć podroby mięsne kojarzone są raczej z tanim jedzeniem, to flaki bardzo chętnie jedli w Polsce wysoko urodzeni, a nawet król Władysław Jagiełło! Nie ma jednego standardowego przepisu na flaczki – w całym kraju robi się je na co najmniej kilka sposobów. Najczęściej wykorzystuje się flaki wołowe i żołądki wieprzowe z dodatkiem warzyw.

Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe

W sieci krąży przepis na flaki wołowe, który zdradziła słynna restauratorka. Przygotujcie te składniki:

  • 1 kg gotowanych flaków wołowych
  • 3 litry bulionu wołowego
  • 2 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • Pół selera
  • Ćwierć pora
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Płaska łyżeczka ostrej papryki
  • Majeranek
  • Masło
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie

  1. Flaki myjemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy.
  2. Obierz marchewki, por i selera, a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pora pokrój w plasterki.
  3. W rondelku rozpuść dwie łyżki masła, podsmaż i podduś warzywa. Dopraw solą.
  4. Wlej do garnka rosół, a gdy się zagotuje wrzuć flaki. Gotuj przez 5 minut, dodaj duszone warzywa i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw mieloną papryką.
  5. Gotowy wywar zagęść mąką i na koniec dopraw majerankiem.
Komentarze
ciapkapusta przepis
Gotujmy.pl
Newsy Smakowity obiad z 3 składników. Zaskocz wszystkich aromatyczną ciapkapustą!
Słyszałyście o ciapkapuście? To tradycyjne śląskie danie, które każdy koniecznie musi poznać! Jest smaczne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Ciapkapusta? Co to takiego? Nie przywidziało ci się! Tak właśnie brzmi nazwa tradycyjnego, śląskiego dania zawierającego jedynie trzy składniki. Mamy dla was przepis, z którego zrobicie własną ciapkapustę w domu! Skarby Śląska Spośród wszystkich kuchni regionalnych, śląska jest chyba najlepiej rozpoznawalna i rozpowszechniona w naszym kraju. Każdy Polak choć raz w życiu jadł kluski śląskie z modrą kapustą! Kuchnia śląska jest naprawdę fascynująca. Region śląski jest bardzo rozległy, dlatego w całym tym obszarze sposoby przygotowywania dań różnią się od siebie. Powstawały przez wpływ kuchni polskiej, austriackiej, czeskiej i niemieckiej – w przeszłości ludzie tych narodowości stale mieszali się między sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się potrawami wyraźnie inspirowanymi kuchnią tych wszystkich krajów. Dzięki niemiecko-polsko-czeskiej historii Śląska wiele dań do dziś ma charakterystycznych nazw, typowych dla śląskiej gwary. Przepis na ciapkapustę Jednym ze śląskich dań o ciekawej nazwie jest ciapkapusta, zwana też ciaperkrautem czy panczkrałtem. Przygotowuje się ją z jedynie kilku składników: Boczku Kiełbasy Cebuli Ziemniaków Kapusty kiszonej Stanowi częsty dodatek do mięs lub podaje się ją samodzielnie – na przykład w formie przystawki. Aby przygotować ciapkapustę, potrzebujesz: Kilogram ziemniaków 30 dag boczku wędzonego Pół kg kiszonej kapusty 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 1 marchew Liść laurowy Łyżkę majeranku Sól Pieprz Przygotowanie Do garnka włóż kapustę, dodaj marchewkę (jeżeli nie było jej w kapuście), liść laurowy i zalej wodą. Gotuj do momentu, aż kapusta lekko zmięknie. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na dużej patelni, a gdy puści tłuszcz...

Przeczytaj
karkówka z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy Pyszna i łatwa w przygotowaniu karkówka z patelni. Jej sekret tkwi w wyjątkowej marynacie!
Lubisz karkówkę z grilla? Z pewnością pokochasz jej wersję smażoną na patelni! Jest tak samo soczysta dzięki użyciu specjalnej marynaty.
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Tęsknicie już za wiosną? My też! Zima jeszcze się nie zaczęła, a my już myślami jesteśmy na majówkowym grillu. Pyszna, pieczona kiełbaska i soczysta karkówka – aż ślinka cieknie! Jeżeli też nie możecie się doczekać dań z grilla, to mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie smaczną i aromatyczną karkówkę prosto z patelni! Sposób na soczyste mięso Pewnie nie raz zastanawiałaś się jak twoja przyjaciółka to robi, że jej mięso jest zawsze soczyste i chrupiące. Przecież żeby mieć pewność, że karkówka się upiekła i nie jest surowa w środku, trzeba ją smażyć (lub grillować) dość długo, a wówczas przecież zawsze będzie lekko wysuszona. Może sekret tkwi w odpowiednim mięsie? Zanim zaczniesz szukać najlepszego rzeźnika w mieście, zapoznaj się z przepisem na soczystą karkówkę z patelni – znamy sposób na to, by mięso nigdy nie wysychało! Przepis na marynowaną karkówkę z patelni Sekret soczystego mięsa tkwi w… marynacie! To ona nadaje mu niepowtarzalnego smaku oraz zapobiega nadmiernej utracie wody. Poznajcie przepis na wyjątkową karkówkę z patelni – smakuje tak samo jak ta z grilla, a do tego jak pachnie! Nie zdziwcie się, jeśli wasi sąsiedzi przybiegną sprawdzić, czy nie grillujecie na balkonie. Zapach karkówki z patelni jest tak samo smakowity i naprawdę trudno je odróżnić! Przygotuj te składniki: 1 kilogram karkówki Olej rzepakowy Łyżka keczupu 2-3 ząbki czosnku Płaska łyżka soli Łyżeczka pieprzu Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżka ostrej papryki Łyżeczka majeranku Przygotowanie Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj obie papryki, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej 1/3 szklanki oleju oraz łyżkę keczupu i zamieszaj dokładnie jeszcze...

Przeczytaj
roladki z kurczaka przepis
Gotujmy.pl
Newsy Jeden sekretny składnik sprawi, że rolada z kurczaka będzie wyjątkowo soczysta
Przygotowujesz duże przyjęcie dla gości? Koniecznie upiecz te smakowite roladki z kurczaka - smakują każdemu!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Martwisz się, że twoje pieczone mięso wychodzi zawsze zbyt suche? Winą może być trzymanie go za długo w piekarniku, jednak niektóre rodzaje mięsa po prostu nie są zbyt soczyste, gdy się je upiecze. Dlatego trzeba się uciec do kulinarnych sztuczek – a my je znamy! Dowiedzcie się z tego artykułu co zrobić, by rolada z kurczaka wyszła wyśmienicie! Najlepsza na imprezę Roladki drobiowe to absolutny hit każdej imprezy. Podane na półmisku z dodatkami wyglądają bardzo efektownie i doskonale nadają się na większe przyjęcia. Sprawdzą się na imieninach, urodzinach, podczas świąt czy na zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Roladki z kurczaka świetnie smakują podane zarówno na ciepło, jak i na zimno – dzięki temu są doskonałą zimną przekąską podczas dłuższych imprez. Można je podawać jako przystawkę albo danie główne z dodatkiem ziemniaków. Możliwości są nieograniczone! Roladki są nie tylko uniwersalne – delikatne mięso drobiowe smakuje wszystkim, dlatego podając je na przyjęciu możesz mieć pewność, że żaden gość nie wróci do domu głodny. Przepis na roladki drobiowe z ogórkiem Sekretem soczystych roladek są… ogórki konserwowe! Woda z ogórków będzie trzymać wilgoć w mięsie podczas pieczenia, dzięki czemu nie będzie ono wysuszone, a do tego nabierze intensywnego smaku. Aby przyrządzić te smaczne roladki, przygotuj: 3 piersi z kurczaka 1 duży słoik ogórków konserwowych 25 dag całej mozzarelli 10 dag mini marchewek Przyprawę do kurczaka Żółty ser w plastrach Ketchup Sól Przygotowanie Pokrojone w plastry filety rozbij i posyp przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli. Wyłóż nimi formę do pieczenia (np. keksówkę). Mięso powinno dokładnie przykryć dno i boki blachy. Następnie na...

Przeczytaj