flaki wołowe przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Aromatyczne flaczki z przepisu Magdy Gessler to niebo w gębie. Lepszej zupy nigdy nie zjecie

Mało kto zna się na gotowaniu tak, jak Magda Gessler! Poznajcie jej przepis na flaczki wołowe - są niesamowite!

Macie ochotę na flaczki? To danie występuje w wielu wariantach, ale wersji Magdy Gessler na pewno jeszcze nie jedliście! Przygotujcie flaczki z tego przepisu, a wszyscy będą was pytać, jak je zrobiliście!

Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe

W sieci krąży przepis na flaki wołowe, który zdradziła słynna restauratorka.

Składniki:

  • 1 kg gotowanych flaków wołowych
  • 3 litry bulionu wołowego
  • 2 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • Pół selera
  • Ćwierć pora
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Płaska łyżeczka ostrej papryki
  • Majeranek
  • Masło
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Flaki umyjcie, włóżcie do garnka z osoloną wodą i ugotujcie.
  2. Obierzcie marchewki, por i selera, a następnie zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Pora pokrójcie w plasterki.
  3. W rondelku rozpuśćcie dwie łyżki masła, podsmażcie i podduście warzywa.
  4. Doprawcie solą.
  5. Wlejcie do garnka rosół, a gdy się zagotuje, wrzućcie flaki.
  6. Gotujcie przez 5 minut, dodajcie duszone warzywa i gotujcie kolejne 5 minut.
  7. Doprawcie mieloną papryką.
  8. Gotowy wywar zagęśćcie mąką i na koniec doprawcie majerankiem.
Zobacz także
Flaki wołowe

Flaczki z tym składnikiem są lepsze niż w niejednej restauracji. Genialnie podkręca ich smak

Przepis na flaki z dodatkiem sera żółtego

Nie uwierzycie, co niektórzy kucharze dodają do flaczków. Odważylibyście się to zjeść?

Historia flaczków

Flaki to danie znane chyba we wszystkich kuchniach świata. Zależnie od regionu przygotowuje się je nieco inaczej i z wykorzystaniem innego mięsa. W Polsce, Czechach i na Węgrzech flaczki gotuje się dość podobnie, doprawiając je papryką, by nadać im ostrego smaku. Z kolei we Francji przygotowuje się danie, którego podstawą są cielęce żołądki i flaki. W Ameryce Środkowej jada się flaki wołowe lub wieprzowe duszone z warzywami, natomiast Chińczycy uwielbiają gęstą zupę z makaronem i flaczkami. Ponieważ dawniej mięso było rarytasem, nie wolno było nic marnować i z tego powodu dania z podrobów mięsnych powszechne są we wszystkich kuchniach świata.

Polacy zajadają się flaczkami od XIV wieku. Co ciekawe, choć podroby mięsne kojarzone są raczej z tanim jedzeniem, to flaki bardzo chętnie jedli w Polsce wysoko urodzeni, a nawet król Władysław Jagiełło! Nie ma jednego standardowego przepisu na flaczki – w całym kraju robi się je na co najmniej kilka sposobów. Najczęściej wykorzystuje się flaki wołowe i żołądki wieprzowe z dodatkiem warzyw i odpowiednich przypraw pasujących do flaczków.

Źródło: kobieta.wpl,pl, Instagram

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA