
Pyszniejsze już być nie mogą. Aromatyczne flaczki z przepisu Magdy Gessler. Spróbujesz i zaniemówisz
Masz ochotę na flaczki? To danie występuje w wielu wariantach, ale wersji Magdy Gessler na pewno jeszcze nie jadłaś! Przygotuj flaczki z tego przepisu, a wszyscy będą cię pytać jak je zrobiłaś!
Popularne na całym świecie
Flaki to danie znane chyba we wszystkich kuchniach świata. Zależnie od regionu przygotowuje się je nieco inaczej i z wykorzystaniem mięsa różnych zwierząt. W Polsce, Czechach i na Węgrzech flaczki gotuje się dość podobnie, doprawiając je papryką, by nadać im ostrego smaku. Z kolei we Francji przygotowuje się danie, którego podstawą są cielęce żołądki i flaki. W Ameryce Środkowej jada się flaki wołowe lub wieprzowe duszone z warzywami, natomiast Chińczycy uwielbiają gęstą zupę z makaronem i flaczkami. Ponieważ dawniej mięso było rarytasem, nie wolno było nic marnować i z tego powodu dania z podrobów mięsnych powszechne są we wszystkich kuchniach świata.
Flaki w Polsce
Polacy zajadają się flaczkami od XIV wieku. Co ciekawe, choć podroby mięsne kojarzone są raczej z tanim jedzeniem, to flaki bardzo chętnie jedli w Polsce wysoko urodzeni, a nawet król Władysław Jagiełło! Nie ma jednego standardowego przepisu na flaczki – w całym kraju robi się je na co najmniej kilka sposobów. Najczęściej wykorzystuje się flaki wołowe i żołądki wieprzowe z dodatkiem warzyw.
Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe
W sieci krąży przepis na flaki wołowe, który zdradziła słynna restauratorka. Przygotujcie te składniki:
- 1 kg gotowanych flaków wołowych
- 3 litry bulionu wołowego
- 2 marchwie
- 1 korzeń pietruszki
- Pół selera
- Ćwierć pora
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Płaska łyżeczka ostrej papryki
- Majeranek
- Masło
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie
- Flaki myjemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy.
- Obierz marchewki, por i selera, a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pora pokrój w plasterki.
- W rondelku rozpuść dwie łyżki masła, podsmaż i podduś warzywa. Dopraw solą.
- Wlej do garnka rosół, a gdy się zagotuje wrzuć flaki. Gotuj przez 5 minut, dodaj duszone warzywa i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw mieloną papryką.
- Gotowy wywar zagęść mąką i na koniec dopraw majerankiem.