kotlety z mięsa z rosołu
Adobe Stock
Newsy

Pyszne, soczyste kotleciki z mięsa z rosołu. Jeden trik i rozpływają się w ustach

Po przygotowaniu rosołu niekiedy zostają warzywa czy mięso. To doskonałe składniki, aby przygotować z nich kolejne danie. To świetny i kreatywny sposób dla zbieganych, ale nie tylko. Kotlety przygotowane z mięsa z bulionu są niezwykle aromatyczne oraz soczyste. Świetnie sprawdzą się na codzienny obiad. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Rosół jest znany i uwielbiany przez wszystkich. To najczęściej przygotowywana zupa przez Polaków. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest pyszna, rozgrzewająca oraz ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wywar przygotowuje się na bazie warzyw, a także mięsa. Włoszczyzna najczęściej jest podawana z wywarem, a drób nieraz zostaje. Wówczas idealnie sprawdzą się przygotowane z niego pyszne kotleciki. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z mięsa z rosołu?

Wywar warzywno- drobiowy jest niezwykle aromatyczny dzięki sporej ilości składników. Idąc zasadą zero waste, zamiast wyrzucać niezjedzone składniki, można wykorzystać je do przygotowania innego dania. Z mięsa z rosołu idealnie wychodzą delikatne, soczyste i bardzo smaczne kotlety. Ich przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, a smakują wybornie. Bliscy będą zachwyceni tym daniem oraz zaskoczeni kreatywnością. Taki obiad idealnie sprawdzi się dla osób zabieganych. Kotleciki świetnie komponują się z ziemniakami i surówką. 

Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 250 g mięsa z rosołu
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  • 2 łyżki ulubionych ziół (koperek, natka pietruszki)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso z rosołu obierzcie dokładnie z kości oraz chrząstek. Następnie przepuśćcie je przez maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Rozgrzejcie patelnię z masłem czosnkowym, gdy będzie rozpuszczone, dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia, kiedy będzie gotowa, odstawcie ją do całkowitego ostudzenia.
  4. Wybrane zioła drobno posiekajcie.
  5. Do zmielonego mięsa dodajcie zeszkloną cebulę, posiekane zioła, dwie łyżki bułki tartej, rozbite jajko, Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  6. Dłonie zwilżcie wodą, a następnie formujcie z masy mięsnej niewielkie kotleciki. Obtoczcie je w przygotowanej bułce tartej i układajcie je na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
  7. Kotlety smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  8. Tak przygotowane kotleciki z mięsa z rosołu podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
     
kotlety mielone po cygańsku
Pixabay
Newsy
Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia
Klasyczne mielone są pyszne, ale te w wersji po cygańsku, biją na głowę! Idealnie soczyste i aromatyczne kotlety to świetna propozycja na obiad. Dzięki sekretnemu składnikowi ich smak jest jeszcze lepszy.

Kotlety mielone to, tuż obok schabowych, najpopularniejsze polskie danie. Polacy zajadają się nimi na co dzień, jak i od święta. Dobrze przygotowane są idealnie soczyste w środku, a chrupiące z zewnątrz. W wersji po cygańsku są niezwykle aromatyczne, a to za sprawą odpowiedniego doboru przypraw. Obok tego esencjonalnego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Sekretny składnik kotletów Mielone można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i z wołowego. Jednak należy pamiętać, że im będzie tłustsze, tym smaczniejsze będą kotlety. W wersji tego dania po cygańsku, kluczową rolę odgrywają przyprawy. Oprócz klasycznej soli oraz pieprzu, dodaje się również granulowaną cebulę. To ona podkręca cały smak potrawy, a aromat jest jeszcze bardziej wyrazisty. Pominięcie tego składnika podczas przygotowań, może sprawić, że kotlety nie będą aż tak smakowite. Warto zaopatrzyć się w tego rodzaju produkt, gdyż idealnie podkreśla walory mięsa mielonego. Przepis na kotlety mielone po cygańsku Składniki: ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego 2 suche bułki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku cebula granulowana bułka tarta do obtoczenia sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Suche bułki zalejcie zimną wodą i moczcie je przez około 20 minut do ich rozmiękczenia. Mięso mielone przełóżcie do miski. Cebulę obierzcie i pokrójcie na niewielką kostkę. Dodajcie ją wraz z rozbitym jajkiem do mięsa. Bułki odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do pozostałych składników. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę, a później dodajcie do miski. Całość przyprawcie granulowaną cebulę, solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszajcie na gładką, jednolitą masę. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z...

Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były
Kotlety mielone każdy zna bardzo dobrze, gdyż często goszczą na stole. Tradycyjnie panierowane są bułce tartej, ale te z dodatkiem paluszków solonych są o niebo lepsze. Przygotujcie je i zaskoczcie swoich bliskich!

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego kotleta mielonego z ziemniaczkami i surówką. Gości on na stole zamiennie ze schabowym. To dwa najpopularniejsze polskie dania, które przygotowuje się zarówno na co dzień, jak i od święta. Zachwycają swoim smakiem, dzięki czemu nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Panierka z paluszków solonych Tradycyjne kotlety mielone są panierowane w bułce tartej. To klasyka, którą zna każdy. Jednak chcąc uzyskać jeszcze bardziej chrupiące danie, wystarczy zamienić bułkę na rozdrobnione paluszki solone. Dzięki nim mielone będą jeszcze bardziej aromatyczne, a z zewnątrz będą idealnie chrupać. Taka wersja kotletów z pewnością mile zaskoczy bliskich. Przepis na kotlety mielone panierowane w słonych paluszkach Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 bułka pszenna 1 szklanka mleka 80 g paluszków solonych sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę pszenną przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka. Odstawcie ją do nasiąknięcia. W międzyczasie przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem z drobnymi oczkami. Łopatkę wieprzową umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większe kawałki. Bułkę pszenną odciśnijcie z nadmiaru mleka. Mięso zmielcie w maszynce wraz z bułką. Cebulę i czosnek obierzcie z łupinek. Cebulę drobno posiekajcie, a czosnek przeciśnijcie przez praskę bądź użyjcie rozdrabniacza. Przygotowane warzywa dodajcie do mięsa wraz z rozbitymi jajkami. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie. Paluszki wyspycie do pojemnika rozdrabniacza i zmiksujcie je na niewielkie kawałki. Później przesypcie je na talerz. Z mięsnej masy uformujcie zgrabne...

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję
Soczyste kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jednak ich przygotowanie nie zawsze jest proste. Sprawdźcie ten patent, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Kotlety mielone to tuż obok schabowych najpopularniejsze danie w Polsce. Najczęściej jest serwowane z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami czy mizerią. Ich przygotowanie wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad, po to aby wyszły pyszne. Zastosujcie jeden trik, a za każdym razem będą idealnie soczyste. Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z dobrej jakości mięsa mielonego. Zwykło uważać się, że im bardziej tłuste mięso, tym lepsze kotlety. Do farszu zazwyczaj dodaje się również pokrojoną drobno cebulę, która podkręca nieco smak potrawy. Niektóre gospodynie dodają także przeciśnięty przez praskę czosnek. To jednak nie wszystko... Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Oprócz tego ważne jest jajko, które ma za zadanie scalić całą masę. Istotne są również przyprawy. Najlepiej sprawdzają się standardowe, czyli sól oraz pieprz. Niemniej jednak niemal cały smak potrawy powinien wychodzić od samego mięsa i. Na pewno zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły nieco za suche. Dzieje się tak, gdy nie dysponujecie wystarczająco tłustym mięsem mielonym. W takim wypadku można uratować potrawę, wykorzystując jeden sprytny trik. Wystarczy zastosować stary patent zawodowych kucharzy i do masy mięsnej dodać startą cukinię. Dzięki niej usmażone mielone będą odpowiednio pulchne i soczyste. Przetestujcie ten trik i zaskoczcie bliskich. Przepis na kolety mielone z sekretnym dodatkiem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 bułka, może być czerstwa 1 szklanka mleka 1 cebula 1 cukinia 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Bułkę przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka na około 10 minut. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce bądź bardzo drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie...

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną.  Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu. Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy. Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką Składniki: 600 mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka pszenna 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego 3 cebule ½ szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek smalcu ze skwarkami olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość...