Rosół jest znany i uwielbiany przez wszystkich. To najczęściej przygotowywana zupa przez Polaków. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest pyszna, rozgrzewająca oraz ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wywar przygotowuje się na bazie warzyw, a także mięsa. Włoszczyzna najczęściej jest podawana z wywarem, a drób nieraz zostaje. Wówczas idealnie sprawdzą się przygotowane z niego pyszne kotleciki. 

Co zrobić z mięsa z rosołu?

Wywar warzywno- drobiowy jest niezwykle aromatyczny dzięki sporej ilości składników. Idąc zasadą zero waste, zamiast wyrzucać niezjedzone składniki, można wykorzystać je do przygotowania innego dania. Z mięsa z rosołu idealnie wychodzą delikatne, soczyste i bardzo smaczne kotlety. Ich przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, a smakują wybornie. Bliscy będą zachwyceni tym daniem oraz zaskoczeni kreatywnością. Taki obiad idealnie sprawdzi się dla osób zabieganych. Kotleciki świetnie komponują się z ziemniakami i surówką. 

Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 250 g mięsa z rosołu
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  • 2 łyżki ulubionych ziół (koperek, natka pietruszki)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso z rosołu obierzcie dokładnie z kości oraz chrząstek. Następnie przepuśćcie je przez maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Rozgrzejcie patelnię z masłem czosnkowym, gdy będzie rozpuszczone, dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia, kiedy będzie gotowa, odstawcie ją do całkowitego ostudzenia.
  4. Wybrane zioła drobno posiekajcie.
  5. Do zmielonego mięsa dodajcie zeszkloną cebulę, posiekane zioła, dwie łyżki bułki tartej, rozbite jajko, Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  6. Dłonie zwilżcie wodą, a następnie formujcie z masy mięsnej niewielkie kotleciki. Obtoczcie je w przygotowanej bułce tartej i układajcie je na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
  7. Kotlety smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  8. Tak przygotowane kotleciki z mięsa z rosołu podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!