kotlety z mięsa z rosołu
Adobe Stock
Newsy

Pyszne, soczyste kotleciki z mięsa z rosołu. Jeden trik i rozpływają się w ustach

Po przygotowaniu rosołu niekiedy zostają warzywa czy mięso. To doskonałe składniki, aby przygotować z nich kolejne danie. To świetny i kreatywny sposób dla zbieganych, ale nie tylko. Kotlety przygotowane z mięsa z bulionu są niezwykle aromatyczne oraz soczyste. Świetnie sprawdzą się na codzienny obiad. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Rosół jest znany i uwielbiany przez wszystkich. To najczęściej przygotowywana zupa przez Polaków. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest pyszna, rozgrzewająca oraz ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wywar przygotowuje się na bazie warzyw, a także mięsa. Włoszczyzna najczęściej jest podawana z wywarem, a drób nieraz zostaje. Wówczas idealnie sprawdzą się przygotowane z niego pyszne kotleciki. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z mięsa z rosołu?

Wywar warzywno- drobiowy jest niezwykle aromatyczny dzięki sporej ilości składników. Idąc zasadą zero waste, zamiast wyrzucać niezjedzone składniki, można wykorzystać je do przygotowania innego dania. Z mięsa z rosołu idealnie wychodzą delikatne, soczyste i bardzo smaczne kotlety. Ich przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, a smakują wybornie. Bliscy będą zachwyceni tym daniem oraz zaskoczeni kreatywnością. Taki obiad idealnie sprawdzi się dla osób zabieganych. Kotleciki świetnie komponują się z ziemniakami i surówką. 

Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 250 g mięsa z rosołu
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  • 2 łyżki ulubionych ziół (koperek, natka pietruszki)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso z rosołu obierzcie dokładnie z kości oraz chrząstek. Następnie przepuśćcie je przez maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Rozgrzejcie patelnię z masłem czosnkowym, gdy będzie rozpuszczone, dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia, kiedy będzie gotowa, odstawcie ją do całkowitego ostudzenia.
  4. Wybrane zioła drobno posiekajcie.
  5. Do zmielonego mięsa dodajcie zeszkloną cebulę, posiekane zioła, dwie łyżki bułki tartej, rozbite jajko, Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  6. Dłonie zwilżcie wodą, a następnie formujcie z masy mięsnej niewielkie kotleciki. Obtoczcie je w przygotowanej bułce tartej i układajcie je na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
  7. Kotlety smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  8. Tak przygotowane kotleciki z mięsa z rosołu podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
     
Kotlety jajeczne
pysiek/gotujmy.pl
Newsy
Obiad w 15 minut. Soczyste kotlety jajeczne. Tak pyszne, że będziecie je robić codziennie
Kotlety jajeczne to propozycja na szybki obiad. Są proste w przygotowaniu i pyszne! Jeśli nie macie pomysłu na obiad, skorzystajcie z tego przepisu!

Powstanie tego przepisu, wymusiło prawdopodobnie samo życie. Kiedyś zdobycie mięsa było bardzo trudne. Łatwiej można było dostać jajka. Wówczas w głowach gospodyń domowych, pojawił się pomysł na przygotowanie obiadu z produktów bardziej dostępnych. Minęło wiele lat, a kotlety jajeczne nadal cieszą się sporą popularnością wśród Polaków.  Pyszne kotlety jajeczne Kotlety jajeczne to doskonała bezmięsna alternatywa kotletów mielonych. Można w nim przemycić różne zioła, a miłośnicy zielonych dodatków - szczypiorek bądź natkę pietruszki. Świetnie będą smakować solo z sosem pieczarkowym lub w duecie z ziemniakami i zdrową surówką. Idealne na obiad czy kolację! Koniecznie przetestujcie przepis podany poniżej. Składniki:  7 jajek 2 płaskie łyżki bułki tartej szczypiorek ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju Wykonanie:  Ugotujcie 6 jajek na twardo. Gdy będą już gotowe, obierzcie je i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Posiekajcie drobno szczypiorek. Do startych jaj dodajcie jedno surowe, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszajcie.  Uformujcie nieduże kotleciki, a później obtoczcie je w bułce tartej.  Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę, ułóżcie na nim przygotowane kotlety. Smażcie je z każdej strony po 3-4 minuty na złoty kolor. Usmażone odsączcie na przygotowanym wcześniej ręczniku papierowym. Prawda, że proste? A do tego jakie pyszne! Kotlety jajeczne najlepiej będą smakowały z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki bądź sosem pieczarkowym. Smacznego!  

kotlety mielone po cygańsku
Pixabay
Newsy
Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia
Klasyczne mielone są pyszne, ale te w wersji po cygańsku, biją na głowę! Idealnie soczyste i aromatyczne kotlety to świetna propozycja na obiad. Dzięki sekretnemu składnikowi ich smak jest jeszcze lepszy.

Kotlety mielone to, tuż obok schabowych, najpopularniejsze polskie danie. Polacy zajadają się nimi na co dzień, jak i od święta. Dobrze przygotowane są idealnie soczyste w środku, a chrupiące z zewnątrz. W wersji po cygańsku są niezwykle aromatyczne, a to za sprawą odpowiedniego doboru przypraw. Obok tego esencjonalnego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Sekretny składnik kotletów Mielone można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i z wołowego. Jednak należy pamiętać, że im będzie tłustsze, tym smaczniejsze będą kotlety. W wersji tego dania po cygańsku, kluczową rolę odgrywają przyprawy. Oprócz klasycznej soli oraz pieprzu, dodaje się również granulowaną cebulę. To ona podkręca cały smak potrawy, a aromat jest jeszcze bardziej wyrazisty. Pominięcie tego składnika podczas przygotowań, może sprawić, że kotlety nie będą aż tak smakowite. Warto zaopatrzyć się w tego rodzaju produkt, gdyż idealnie podkreśla walory mięsa mielonego. Przepis na kotlety mielone po cygańsku Składniki: ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego 2 suche bułki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku cebula granulowana bułka tarta do obtoczenia sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Suche bułki zalejcie zimną wodą i moczcie je przez około 20 minut do ich rozmiękczenia. Mięso mielone przełóżcie do miski. Cebulę obierzcie i pokrójcie na niewielką kostkę. Dodajcie ją wraz z rozbitym jajkiem do mięsa. Bułki odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do pozostałych składników. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę, a później dodajcie do miski. Całość przyprawcie granulowaną cebulę, solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszajcie na gładką, jednolitą masę. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z...

mielone
Gotujmy.pl/Martyna239
Newsy
Dodajcie do masy na mielone ten nietypowy składnik. Zwariujecie, gdy ich spróbujecie
Aromatyczne, soczyste i pachnące - takie właśnie są kotlety mielone. Dzięki jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze pyszniejsze.

Kotlety mielone to obok schabowych, jeden z popularniejszych obiadów na polskich stołach. Zamiennie goszczą podczas niedzielnych spotkań. Odpowiednio przyrządzone są pyszne i soczyste. Wybór mięsa Mielone może być przyrządzone z praktycznie z każdego rodzaju mięsa, drobiu, wieprzowiny czy też mięsa wołowego. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji. Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na jakość produktu. Najlepiej takie mięso jest kupić bezpośrednio od rzeźnika czy w sklepie mięsnym, gdzie na bieżąco można zmielić wybrany kawałek mięsa. Wówczas mamy pewność o świeżości i wysokiej jakości produktu. Sekretny składnik Kotlety są dość popularne, a wszyscy z pewnością znają przepis na tę tradycyjną potrawę. Jednak odpowiednie przyprawienie i obróbka termiczna, wpływają na smak dania. Podczas przyrządzania kotletów, warto do masy dodać musztardę. Dzięki niej mielone będą niezwykle aromatyczne oraz soczyste. Ten smak zdecydowanie podbije wasze kubki smakowe! Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie kotlety mielone z tym wyjątkowym dodatkiem. Składniki: ½ kg mięsa mielonego 1 cebula ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki musztardy sarepskiej  2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:  Do większej miski włóżcie mięso mielone. Do środka wbijcie jajko, a także dodajcie musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz około pół szklanki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Doprawcie solą i pieprzem, ponownie wymieszajcie całość. W międzyczasie na patelni rozgrzejcie olej. Z powstałej masy uformujcie niewielkie...

Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były
Kotlety mielone każdy zna bardzo dobrze, gdyż często goszczą na stole. Tradycyjnie panierowane są bułce tartej, ale te z dodatkiem paluszków solonych są o niebo lepsze. Przygotujcie je i zaskoczcie swoich bliskich!

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego kotleta mielonego z ziemniaczkami i surówką. Gości on na stole zamiennie ze schabowym. To dwa najpopularniejsze polskie dania, które przygotowuje się zarówno na co dzień, jak i od święta. Zachwycają swoim smakiem, dzięki czemu nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Panierka z paluszków solonych Tradycyjne kotlety mielone są panierowane w bułce tartej. To klasyka, którą zna każdy. Jednak chcąc uzyskać jeszcze bardziej chrupiące danie, wystarczy zamienić bułkę na rozdrobnione paluszki solone. Dzięki nim mielone będą jeszcze bardziej aromatyczne, a z zewnątrz będą idealnie chrupać. Taka wersja kotletów z pewnością mile zaskoczy bliskich. Przepis na kotlety mielone panierowane w słonych paluszkach Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 bułka pszenna 1 szklanka mleka 80 g paluszków solonych sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę pszenną przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka. Odstawcie ją do nasiąknięcia. W międzyczasie przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem z drobnymi oczkami. Łopatkę wieprzową umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większe kawałki. Bułkę pszenną odciśnijcie z nadmiaru mleka. Mięso zmielcie w maszynce wraz z bułką. Cebulę i czosnek obierzcie z łupinek. Cebulę drobno posiekajcie, a czosnek przeciśnijcie przez praskę bądź użyjcie rozdrabniacza. Przygotowane warzywa dodajcie do mięsa wraz z rozbitymi jajkami. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie. Paluszki wyspycie do pojemnika rozdrabniacza i zmiksujcie je na niewielkie kawałki. Później przesypcie je na talerz. Z mięsnej masy uformujcie zgrabne...