Suszone śliwki to produkt, który wykorzystujemy na świętach do wielu dań. Będą stanowiły słodki akcent w bigosie, wypełnią pieczeń ze schabu, a także będą podstawowym składnikiem kompotu z suszu.

Jeśli po świętach zostanie nam sporo suszonych śliwek – nie ma powodów do obaw. Możemy je świetnie wykorzystać w jednym z odchudzających śniadań.

Kiedy minie już świąteczne obżarstwo, czas wrócić do mniej tłustego i zdrowszego dla naszego organizmu pokarmu.

Więcej błonnika, więcej białka – te hasła powinny nam przyświecać po świętach. Świetnie wpisze się w takie postanowienie nasze pyszne śniadanie, czyli koktajl ze śliwek, kefiru i płatków owsianych.

Zobacz także:

Taki pokarm to nie tylko ulga dla naszego układu trawiennego po ciężkich, świątecznych potrawach. To także sposób na pozbycie się toksyn i poprawienie pracy jelit.

Tego rodzaju posiłek możemy przygotować dzień wcześniej, bez straty walorów smakowych. Za to zyskamy trochę cennego czasu po przebudzeniu.

Przepis na pyszny koktajl ze śliwek

Składniki:

  • Ok. 8 śliwek suszonych (nadadzą się także śliwki wędzone)
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Przygotowanie:

  • Zalewamy suszone śliwki ok. 100 ml wrzącej wody i pozwalamy im na to, by zmiękły.
  • Resztę składników wkładamy do naczynia i mieszamy. Następnie miksujemy z pokrojonymi na drobne kawałki śliwkami.
  • Podajemy od razu lub wkładamy na noc do lodówki i jemy rano na śniadanie.