wigili
Adobe Stock
Newsy

Pyszne śniadanie, które pomoże schudnąć po świętach. Wystarczy 1 składnik z Wigilii

To pewne. Po świętach wielu z nas będzie próbowało zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Przy okazji możemy wykorzystywać świąteczne zapasy.

Suszone śliwki to produkt, który wykorzystujemy na świętach do wielu dań. Będą stanowiły słodki akcent w bigosie, wypełnią pieczeń ze schabu, a także będą podstawowym składnikiem kompotu z suszu.

Jeśli po świętach zostanie nam sporo suszonych śliwek – nie ma powodów do obaw. Możemy je świetnie wykorzystać w jednym z odchudzających śniadań.

Kiedy minie już świąteczne obżarstwo, czas wrócić do mniej tłustego i zdrowszego dla naszego organizmu pokarmu.

Więcej błonnika, więcej białka – te hasła powinny nam przyświecać po świętach. Świetnie wpisze się w takie postanowienie nasze pyszne śniadanie, czyli koktajl ze śliwek, kefiru i płatków owsianych.

Taki pokarm to nie tylko ulga dla naszego układu trawiennego po ciężkich, świątecznych potrawach. To także sposób na pozbycie się toksyn i poprawienie pracy jelit.

Tego rodzaju posiłek możemy przygotować dzień wcześniej, bez straty walorów smakowych. Za to zyskamy trochę cennego czasu po przebudzeniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pyszny koktajl ze śliwek

Składniki:

  • Ok. 8 śliwek suszonych (nadadzą się także śliwki wędzone)
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Przygotowanie:

  • Zalewamy suszone śliwki ok. 100 ml wrzącej wody i pozwalamy im na to, by zmiękły.
  • Resztę składników wkładamy do naczynia i mieszamy. Następnie miksujemy z pokrojonymi na drobne kawałki śliwkami.
  • Podajemy od razu lub wkładamy na noc do lodówki i jemy rano na śniadanie. 
odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
To tanie śniadanie sprawia, że kilogramy lecą w dół. Zróbcie je z tych 5 składników, a zrzucicie nawet 6 kg w miesiąc
Nie macie czasu na przygotowanie śniadania, a chcielibyście zadbać o swoją sylwetkę? Nic prostszego! Przygotujcie to ekspresowe danie, a kilogramy będą lecieć w dół jak szalone!

Często spiesząc się rano do pracy, wiele osób zapomina o śniadaniu. W drodze łapie drożdżówkę lub inną kaloryczną przekąskę. Taki rytuał na dłuższą metę może skutkować przybraniem na wadze. Dla takiej grupy najlepszą opcją są szybkie w przygotowaniu posiłki, które można również zabrać ze sobą do pracy. Idealnie w tej kwestii sprawdzi się to danie. Jest pyszne, ekspresowe, a przede wszystkim niskokaloryczne. Spożywanie takiego śniadania sprawi, że wasza waga zacznie spadać. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir jest jednym z cenniejszych produktów z kategorii nabiału, które warto włączyć do codziennej diety. Zawiera wiele wartości odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń czy magnez. Jego regularne spożywanie, przyczynia się do lepszego funkcjonowania organizmu. Wśród wartościowych właściwości należy wyróżnić: idealny i naturalny probiotyk, wspiera rozwój właściwej flory bakteryjnej, uniemożliwia rozwój bakterii chorobotwórczych, wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy, pozytywnie wpływa na układ immunologiczny czy obniża poziom cholesterolu. Kefir jest idealnym dodatkiem do wielu dań, ale może stanowić także podstawę do różnego rodzaju koktajli zdrowotnych. Odchudzający koktajl z kefirem Najlepszą opcją dla osób wiecznie zabieganych jest koktajl w postaci śniadania. Można go przyrządzić już dzień wcześniej, przechowywać przez noc w lodówce, a rano wystarczy chwycić go w rękę. To ekspresowy posiłek, a jednocześnie bardzo sycący i zdrowy. Dzięki zawartości siemienia lnianego, płatków owsianych, suszonych śliwek, kakao i kefiru, stanowi w pełni zbilansowane danie. Poza tym jest tanie. Regularne picie tego koktajlu dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników, a także pozytywnie...

Bigos
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Chcecie zrobić wrażenie na rodzinie? Ten przepis na bigos zapewni wam uznanie nawet w oczach babci
Święta do piękny czas rodzinny. Potrawy, które podamy na stół muszą być przygotowane prosto z serca. Co powiecie na wyśmienity bigos z suszonymi grzybami i śliwkami?

Mamy połowę grudnia. To sygnał, by pomyśleć już o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia oraz świątecznych potrawach. Naszą głowę na pewno zaraz zacznie zaprzątać nam duża lista zakupów czy pomysłów na prezenty. Święta to jeden z najbardziej magicznych dni w roku. Dlatego każdy z nas chce przygotować je idealnie. Świąteczne potrawy będzie jeść przecież cała rodzina, więc chcemy, by były jak najpyszniejsze.  Wyśmienity bigos świąteczny  Najlepiej smakują potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur, w których królują składniki i przyprawy o zapachu świąt. Kapusta, grzyby, suszone śliwki, buraki, karp – to właśnie one kojarzą nam się ze świątecznymi potrawami.  Bigos to danie bez którego świąteczna kolacja nie wyglądałaby tak samo. Jej wykonanie może jest czasochłonne, ale gdy przygotujemy wszystkie składniki bigos tak naprawdę zrobi się sam. Lubi być gotowany długo, najlepiej w odstępach czasu, wtedy nabiera najlepszego smaku.  Babcia na pewno pochwali jego smak Aby bigos wyszedł idealny pamiętajmy o kupieniu dobrej kapusty. Musimy sprawdzić, czy nie jest kwaszona octem. Jeśli bigos ma za mało wyrazisty smak i nie jest zbyt kwaśny możemy do niego wlać wodę z ogórków kiszonych. Ona zawsze podbije jego smak. Ważne są też dodatki. W Wigilię nie jemy mięsa, więc żeby smak bigosu nie był mdły nie żałujmy przypraw, grzybów i śliwek.  Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 100 g grzybów suszonych Woda z moczenia grzybów suszonych 80 g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 10 pokrojonych suszonych śliwek 1 łyżka jagód jałowca 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 5 listków laurowych 3 łyżki miodu 3 łyżki...

Niezawodna mikstura na zaparcia. W mig oczyści wam jelita i przywróci lekkość
AdobeStock
Newsy
Niezawodna mikstura na zaparcia. W mig oczyści wam jelita i przywróci lekkość
Poznajcie miksturę, która naprawdę pozwoli wam uporać się z zaparciami. Przeczyszcza jelita jak żadna inna. Ma świetne właściwości.

Problem zaparć dotyka naprawdę wielu osób . Ciężki brzuch i niemożność wypróżnienia się to poważne problemy, które są w stanie zrozumieć tylko ludzie, którzy tego doświadczyli. Niestety wraz z wiekiem rośnie skłonność do występowania zaparć. Im jesteście starsi, tym większe prawdopodobieństwo, ze dotknie was ten problem. Na szczęście z zaparciami można skutecznie walczyć. Poznajcie miksturę, która łączy kilka aktywnych składników, które mają udowodnione działanie przeciw zaparciom. Pijcie ją często, a pozbędziecie się problemu na zawsze. Mikstura na zaparcia Żeby skutecznie walczyć z zaparciami, trzeba podejść do problemu z różnych stron. Dobrym startem jest przygotowanie mikstury, która zawiera kilka cudownych produktów, które pomogły już wielu osobom uporać się z zaparciami. Składa się z: 4 suszonych śliwek, które pomagają w wypróżnieniu dzięki obecności oligosacharydów i pektyn Kiwi – owocu, który jest bardzo polecany przy zaparciach . Pomaga nawet dzieciom. Łyżki otrębów – pokarmu, który jest bardzo bogatym źródłem błonnika, który można porównać do miotły dla jelit Szklanki kefiru – jeśli nie tolerujecie nabiału, możecie zamienić kefir na wodę, ale dodatek kefiru bogatego w probiotyki dostarczy do waszych jelit bardzo cennych substancji, które na długo usprawnią ich pracę Połowy szklanki wody – nada koktajlowi przyjemniejszej konsystencji, ale można ją tez pominąć Przygotowanie mikstury na zaparcia Suszone śliwki zalejcie szklanką wrzącej wody i odstawcie na kilkanaście minut, lub kilka godzin do nasączenia. Do blendera wrzućcie obrane kiwi, otręby pszenne i śliwki wraz z wodą z moczenia. Zalejcie miksturę kefirem. Miksujcie dokładnego połączenia się składników. Pijcie taki koktajl rano lub w ciągu dnia. Najlepsze efekty zyskacie, jeśli...

Gęsie udo
eli_555/gotujmy.pl
Newsy
Pyszne gęsie udko z kapustą i śliwkami. Z tego przepisu wyjdzie lepsze niż z restauracji
Ten przepis to gwarancja prawdziwie odświętnego obiadu. Soczyste gęsie udo z dodatkiem kapusty i śliwek nada się na każdą ważną okazję!

To danie niektórym z pewnością przywiedzie na myśl bigos. Jest mięso, jest kapusta, są śliwki. Jednak w roli głównej kapusta tu nie wystąpi. Kiszonka będzie jedynie tłem dla szlachetnego gęsiego udka. Sposób na udko gęsi Gęsina to mięso niezwykle smaczne. Sęk w tym, że jest bardzo tłuste i dość ciężkostrawne. Jednak od czasu do czasu warto sobie na nie pozwolić. Zwłaszcza w sezonie na gęsi. Ten zaczyna się właśnie na jesieni. To wtedy gęsina jest szeroko dostępna, świeża i względnie tania. Trzecim głównym elementem naszego dania będą suszone śliwki. Idealną sytuacją byłoby posłużenie się domowymi śliwkami suszonymi. Jeżeli ktoś gustuje w śliwkach suszonych i jednocześnie wędzonych, także może z nich skorzystać. Przepis na pyszne gęsie udko z kapustą i śliwkami Składniki: Dużo udo z gęsi (ok. pół kg wagi) 50 dag kiszonej kapusty 15 dag suszonych śliwek Duża cebula 5 ząbków czosnku Olej rzepakowy do smażenia Kilka liści laurowych i ziele angielskie Przyprawa do drobiu Pieprz i sól Przygotowanie: Siekamy dość drobno kapustę kiszoną, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Śliwki kroimy na dość cienkie plasterki. Gęsie udko nacieramy solą, pieprzem i przyprawą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obsmażamy wstępnie samo udo, potem dodajemy na patelnię cebulę i czosnek, po czym smażymy wszystko razem przez chwilę. Następnie w miejsce udka wkładamy kapustę, potem także śliwki. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wszystko małą ilością wody, po czym dusimy składniki przez kilka minut. Na koniec z powrotem wkładamy na patelnię udko i dusimy do miękkości mięsa. Udko podajemy na obsmażonej kapuście ze...