Pyszne naleśniki bez mąki i jajek? Te 2 składniki sprawią, że nie będą gładkie i zwarte
Flickr
Newsy

Pyszne naleśniki bez mąki i jajek? Te 2 składniki sprawią, że będą zwarte, sycące i zdrowsze od zwykłych

Ten przepis to świetny pomysł dla osób poszukujących nowych, smakowitych rozwiązań kulinarnych. Naleśniki bez mleka, mąki pszennej i jajek brzmią niewiarygodnie, jednak są pyszne i sycące. Sprawdźcie to cudo. 

Naleśniki to świetne rozwiązanie na śniadanie, podwieczorek, obiad, a także deser. Nadzienia do naleśników można przygotowywać i dobierać wedle upodobań, jednak skład samych placków pozostaje praktycznie bez zmian. Do mąki i jajek, dodaje się wodę lub mleko, czasem wzbogacając je o masło lub śmietankę. Tym razem jest jednak inaczej. 

Jak zrobić naleśniki ze zmielonych płatków owsianych?

Ten wariant zachwyci z pewnością wszystkich kulinarnych odkrywców o otwartych umysłach. Delikatne w smaku, zwarte, gładkie i rumiane. Ich podstawą są płatki owsiane i woda. Takie połączenie przypadnie w szczególności do gustu osobom, które unikają jedzenia produktów z dodatkiem mąki pszennej, jak również tym, którzy pozostają na diecie wegańskiej, ponieważ nie ma tu składników pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, jajka czy mleko krowie. 

Zobacz także
Zróbcie to z jajkami a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Wspaniały trik babci

Zróbcie to z jajkami, a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Stary patent stryjenki

Jeśli popelniacie ten bląd, naleśniki nie będą złociste i chrupiące.

Jeśli popełniacie ten błąd, naleśniki nigdy nie będą złociste i chrupiące. Oto jak smażyć najlepsze

Przepis na naleśniki z płatków owsianych 

Składniki: 

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1 szklanka wody 
  • Opcjonalnie szczypta soli 
  • Tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: 

  1. Zmielcie płatki owsiane za pomocą blendera lub młynka. Możecie zmielić je na mąkę lub nieco grubiej, jeżeli chcecie uzyskać interesująca teksturę. Kolejną opcją jest użycie gotowej już mąki owsianej.
  2. Do zmielonych płatków dodajcie wodę i połączcie te dwa składniki za pomocą blendera lub łyżki. Jeżeli lubicie, możecie odrobinę posolić masę. 
  3. Na natłuszczoną patelnię wylewajcie ciasto partiami. Smażcie, aż zetnie się od spodu i delikatnie zarumieni. Następnie obróćcie i smażcie z drugiej strony, aż uzyskacie podobny efekt. 
  4. Przełóżcie na talerz i trzymajcie pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie podawajcie z ulubionym nadzieniem. Smacznego! 

Z czym podawać naleśniki z płatków owsianych? 

Te naleśniki pasują zarówno do nadzienia słodkiego, jak i wytrawnego. Podawane z jabłkiem prażonym, twarogiem lub dżemem będą stanowiły pyszny i zdrowy deser. Warto jednak pokusić się o połączenie ich z wytrawnym wypełnieniem, w szczególności, gdy postanowiliście nie mielić płatków zbyt długo i drobno.

Farsz szpinakowo-serowy, pieczarkowo-cebulowy i mięsny to klasyki wersji wytrawnej. Buraki z serem feta, kurczak z bobem, mielone mięso z fasolą i papryką na ostro - to mniej oczywiste wybory, jednak tak samo smakowite, a poza tym świetnie łączące się z charakterną teksturą placków. 

Kotlety mielone

Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
flickr
Newsy
Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
Płatki owsiane mają tyle wartości, że aż szkoda jeść na śniadanie zwykłe kanapki. Przekonajcie się sami.

W naszym kraju coraz powszechniej sięga się po płatki owsiane. Dodajecie do nich mleko lub jogurt, choć niektórzy bardziej cenią sobie gotowane w wodzie. Jadane są z miodem czy innym słodkim syropem i koniecznie z owocami. To danie, które możecie jeść przez okrągły rok i nadal nie mieć go dość. To dzięki dodawaniu sezonowych owoców, które zmieniają owsiankę o każdej porze roku, w całkiem inne danie. Oto dlaczego warto codziennie jeść owsiankę. Działanie zdrowotne płatków owsianych Płatki owsiane mają tak dużo korzystnych właściwości, że po prostu nie warto zastępować ich innym posiłkiem, np. zwykłymi kanapkami. Sami zobaczcie, jakie plusy przynosi regularne jedzenie płatków: Dostarczają antyoksydantów i zwalcza stany zapalne. To dzięki awentramidom występujących wyłącznie w płatkach owsianych. Wykryli je w owsiance naukowcy z Uniwersytetu Tufts. Rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi. Poprawiają metabolizm. Płatki zawierają dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i przyspiesza trawienie. Ugotowane płatki pęcznieją w brzuchu, dają uczucie sytości i powstrzymują przed podjadaniem. Poprawiają prace jelit. Płatki zawierają dużo beta-glukanu, który nadaje im żelowej konsystencji wyściełającej jelita, usprawniającej trawienie, ale też chroniącej przed chorobami jelit, w tym nowotworami. Obniżają poziom cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny znajdujący się w płatkach owsianych, obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza jego wchłanianie do krwiobiegu. Aby walka z wysokim cholesterolem była skuteczna, codziennie trzeba dostarczyć sonie 10 g błonnika. Taką porcję znajdziecie już w 100 g płatków owsianych. Obniżają poziom cukru we krwi. To dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jaki mają płatki owsiane. Ale uwaga - czas gotowania wpływa na podniesienie indeksu, dlatego diabetycy najlepiej, gdy...

Skończyła wam się bułka tarta, a kotlety schabowe już w jajku? Teściowa zawsze radziła sobie z tym tak
Adobe Stock
Newsy
Skończyła wam się bułka tarta, a kotlety schabowe już w jajku? Teściowa radziła sobie z tym w ten sposób
Używacie do panierowania schabowych jajek, mąki i bułki tartej? Poznajcie inne sposoby na zrobienie panierki do kotletów!

Klasyczne, panierowane kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą to jedno z typowych polskich dań. Smakują każdemu i zawsze sprawdzają się na obiad! Jednak panierka z bułki tartej nie jest niestety zbyt dietetyczna i częste jedzenie takich kotletów może sprawić, że będzie wam ciężej za jakiś czas zmieścić się w ulubione spodnie.  Rozwiązaniem jest robienie schabowych bez panierki lub zastąpienie bułki tartej innymi składnikami! Nieraz jesteśmy też do tego zmuszeni - powód jest oczywisty, chodzi o braki w kuchennych szafkach. Dowiedzcie się więc, czego można użyć do panierowania schabowych. Płatki kukurydziane zamiast bułki tartej do schabowych Świetnym pomysłem na zastąpienie bułki tartej jest użycie płatków kukurydzianych. Taka propozycja spodoba się szczególnie osobom, które z różnych powodów ograniczają gluten w diecie lub w ogóle nie mogą go jeść. Wystarczy, że pokruszycie płatki ręcznie lub np. za pomocą wałka do ciasta. Później trzeba obtoczyć w nich zamoczone wcześniej w jajku kotlety i usmażyć na patelni tak, jak zwykle. Pamiętajcie, by po smażeniu odkładać je na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu! Panierka z płatków owsianych do kotletów schabowych Płatki owsiane zamiast bułki tartej sprawdzą się zwłaszcza u osób, które dbają o linię. Te płatki nie wchłaniają bowiem tak dużo oleju jak bułka tarta i nie przypalają się, dlatego kotlety w panierce z płatków owsianych są znacznie zdrowsze. Najlepiej użyjcie płatków błyskawicznych, które już są rozdrobnione. Jeśli macie płatki górskie, wystarczy, że zmielicie je np. w blenderze przed przystąpieniem do panierowania. Po zmieleniu płatki będą tak sypkie, jak bułka tarta. Wiórki kokosowe zamiast bułki tartej Ciekawym pomysłem jest użycie wiórków kokosowych do panierowania kotletów schabowych. Należy użyć...

Prosty przepis na bezy z mikrofali. Dzięki nam zrobicie je w 2 minuty
Adobe Stock
Newsy
Prosty przepis na bezy z mikrofali. Dzięki nam zrobicie je w 2 minuty
Takie proste przepisy świetnie sprawdzają się zawsze wtedy, gdy macie wielką ochotę na słodycze, a mało czasu na przygotowanie deseru.

Macie ochotę na ciasto, a goni was czas? Nic straconego! Ten prosty deser zrobicie maksymalnie w dwie minuty, a smakuje jak klasyczna beza.  Serwis społecznościowy TikTok obfituje w genialne pomysły na niecodzienne triki w kuchni i pomysły na dania. Dużą popularnością cieszą się filmiki, na których pokazywane są ciekawe triki na przygotowanie znanych posiłków czy deserów w zupełnie inny, często prostszy sposób. Na przykład zwykła beza - wiedzieliście, że do jej przygotowania nie potrzeba wcale piekarnika? Można ją zrobić z pomocą mikrofalówki i to w zaledwie jedną, maksymalnie dwie minuty. Poznajcie przepis na taką ekspresową bezę z mikrofali.  Przepis na ekspresową bezę Do przygotowania szybkiej bezy potrzebne wam będą tylko te dwa składniki: Składniki: białko jajka 30 dag cukru pudru  Przygotowanie: Oddzielone od żółtka białko wlejcie do miseczki i ubijcie na sztywno mikserem albo widelcem. Powoli wsypujcie do białka cukier, cały czas ubijając.  Z powstałej masy uformujcie małe bezy. Ułóżcie na talerzu. Wstawcie talerz do mikrofali na około 3 minuty. Bezy możecie przekroić i dodać do środka smaczny krem ze śmietanki i serka mascarpone. Do tego trochę świeżych owoców i gotowe. Smacznego! Pomysły na szybkie desery Gdy brakuje wam czasu przyrządzenie czegoś słodkiego do zjedzenia, z pomocą przychodzą pomysły na ekspresowe desery. Nie wszystkie są tak szybkie jak dwuminutowa beza z mikrofali, ale ich przyrządzenie zajmie z pewnością o wiele mniej czasu niż pieczenie na przykład drożdżowego placka z owocami.  Ciekawą i prostą propozycją są ciasteczka owsiane bez pieczenia. Wystarczy w rondelku wymieszać masło, mleko, kakao, masło orzechowe oraz cukier i zagotować. Opcjonalnie do masy można dodać...

Ta przekąska to jeden ze smaków PRL. Pamiętacie słodkie kulki?
AdobeStock
Newsy
Pamiętacie słodkie kulki z płatków owsianych? Ta przekąska to jeden ze smaków PRL-u
Tęsknicie za dawnymi smakami? Przypomnijcie sobie dawne czasy i zróbcie słodkie kulki owsiane!

Dawniej, gdy w sklepach brakowało wszystkiego, rodzice dwoili się i troili, by zdobyć dla swoich dzieci różne łakocie. Kiedy na półkach królowały niezbyt smaczne wyroby czekoladopodobne, trzeba było sobie radzić własnymi sposobami. Tak powstawały pomysły na kogel-mogel, krem sułtański czy blok czekoladowy.  Jednym z nieco zapomnianych przysmaków są słodkie kulki. To proste do wykonania przekąski, składające się głównie z wiórków kokosowych lub płatków owsianych, masła (lub margaryny), kakao i mleka. Ich wykonanie jest bardzo proste, szybkie i w ogóle nie wymaga pieczenia. Choć dziś półki w sklepach uginają się od słodyczy, nic przecież nie smakuje lepiej, niż deser własnej roboty! Przypomnijcie sobie ten smak i przygotujcie kulki w domu. Przepis na słodkie kulki z płatków owsianych Do przygotowania tych przysmaków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g płatków wiórków kokosowych lub owsianych górskich 125 g masła 200 g cukru 20 g kakao 160 g mleka w proszku 3 łyżki wody 3 łyżki mleka  Jeżeli nie odpowiadają wam całe płatki owsiane, zmielcie je blenderem lub użyjcie płatków błyskawicznych.  Przygotowanie: Odmierzcie 125 g masła i rozpuśćcie w garnku.  Dodajcie wodę, kakao i cukier. Wymieszajcie i podgrzewajcie, aż składniki się połączą. Na koniec wlejcie mleko. Podgrzewajcie delikatnie mieszając, aż masa będzie idealnie gładka.  Wyłączcie ogień i do gorącej masy wsypcie mleko w proszku. Szybko wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek.  Następnie wsypcie płatki owsiane i jeszcze raz zamieszajcie. Odczekajcie, aż masa nieco...