Pyszne naleśniki bez mąki i jajek? Te 2 składniki sprawią, że nie będą gładkie i zwarte
Flickr
Newsy

Pyszne naleśniki bez mąki i jajek? Te 2 składniki sprawią, że będą zwarte, sycące i zdrowsze od zwykłych

Ten przepis to świetny pomysł dla osób poszukujących nowych, smakowitych rozwiązań kulinarnych. Naleśniki bez mleka, mąki pszennej i jajek brzmią niewiarygodnie, jednak są pyszne i sycące. Sprawdźcie to cudo. 

Naleśniki to świetne rozwiązanie na śniadanie, podwieczorek, obiad, a także deser. Nadzienia do naleśników można przygotowywać i dobierać wedle upodobań, jednak skład samych placków pozostaje praktycznie bez zmian. Do mąki i jajek, dodaje się wodę lub mleko, czasem wzbogacając je o masło lub śmietankę. Tym razem jest jednak inaczej. 

Jak zrobić naleśniki ze zmielonych płatków owsianych?

Ten wariant zachwyci z pewnością wszystkich kulinarnych odkrywców o otwartych umysłach. Delikatne w smaku, zwarte, gładkie i rumiane. Ich podstawą są płatki owsiane i woda. Takie połączenie przypadnie w szczególności do gustu osobom, które unikają jedzenia produktów z dodatkiem mąki pszennej, jak również tym, którzy pozostają na diecie wegańskiej, ponieważ nie ma tu składników pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, jajka czy mleko krowie. 

Zobacz także
Zróbcie to z jajkami a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Wspaniały trik babci

Zróbcie to z jajkami, a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Stary patent stryjenki

Jeśli popelniacie ten bląd, naleśniki nie będą złociste i chrupiące.

Jeśli popełniacie ten błąd, naleśniki nigdy nie będą złociste i chrupiące. Oto jak smażyć najlepsze

Przepis na naleśniki z płatków owsianych 

Składniki: 

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1 szklanka wody 
  • Opcjonalnie szczypta soli 
  • Tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: 

  1. Zmielcie płatki owsiane za pomocą blendera lub młynka. Możecie zmielić je na mąkę lub nieco grubiej, jeżeli chcecie uzyskać interesująca teksturę. Kolejną opcją jest użycie gotowej już mąki owsianej.
  2. Do zmielonych płatków dodajcie wodę i połączcie te dwa składniki za pomocą blendera lub łyżki. Jeżeli lubicie, możecie odrobinę posolić masę. 
  3. Na natłuszczoną patelnię wylewajcie ciasto partiami. Smażcie, aż zetnie się od spodu i delikatnie zarumieni. Następnie obróćcie i smażcie z drugiej strony, aż uzyskacie podobny efekt. 
  4. Przełóżcie na talerz i trzymajcie pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie podawajcie z ulubionym nadzieniem. Smacznego! 

Z czym podawać naleśniki z płatków owsianych? 

Te naleśniki pasują zarówno do nadzienia słodkiego, jak i wytrawnego. Podawane z jabłkiem prażonym, twarogiem lub dżemem będą stanowiły pyszny i zdrowy deser. Warto jednak pokusić się o połączenie ich z wytrawnym wypełnieniem, w szczególności, gdy postanowiliście nie mielić płatków zbyt długo i drobno.

Farsz szpinakowo-serowy, pieczarkowo-cebulowy i mięsny to klasyki wersji wytrawnej. Buraki z serem feta, kurczak z bobem, mielone mięso z fasolą i papryką na ostro - to mniej oczywiste wybory, jednak tak samo smakowite, a poza tym świetnie łączące się z charakterną teksturą placków. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na naleśniki Magdy Gessler
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Nietypowy przepis na naleśniki Magdy Gessler. Tajemniczy składnik odpowiada za ich wyśmienity smak
Magda Gessler to specjalistka od wszystkiego - także od naleśników! Przekonaj się, co do nich dodaje, że zawsze wychodzą idealnie!

Naleśniki, podobnie jak omlety i jajecznica, należą do kategorii szybkich i prostych w przygotowaniu śniadań. Choć nie są skomplikowane, to każdy ma na nie swój własny przepis. Wystarczy nieco zmienić proporcje składników, by wyczarować wyjątkowe danie w swoim własnym stylu. To danie jest naprawdę uniwersalne, a w niektórych rodzinach toczą się spory, co do tego o jakiej porze dnia należy je jeść. Niektórzy naleśniki zjedzą tylko na śniadanie, tak jak jajecznicę. Dla innych to świetny pomysł na bezmięsny obiad, kolejni traktują je tylko w kategorii deseru, a znajdą się też osoby, które te miękkie placki z chęcią pałaszują na kolację. Uwielbiają je dzieci i dorośli, choć ci drudzy chętniej próbują naleśników w wersji wytrawnej, np. z grzybami lub szpinakiem. Nietypowy składnik w naleśnikach Magdy Gessler Magda Gessler, polski autorytet kulinarny i guru wśród restauratorów, podzieliła się swoim autorskim przepisem na naleśniki. Wiecie, jaki jest ich sekret? Otóż Gessler nieco zmodyfikowała klasyczny przepis. Tak zmieniła klasyczne składniki: zamiast wody – woda gazowana zamiast oleju – masło klarowane (to masło odpowiada za ich niezwykły smak). Dzięki tym składnikom placki znacznie różnią się od klasycznych naleśników. Woda gazowana sprawia, że ciasto jest dużo bardziej puchate i pełne pęcherzyków powietrza. Z kolei dzięki zamianie oleju na masło naleśniki są znacznie lżejsze i lepiej się smażą. Przepis na naleśniki według Magdy Gessler Składniki: 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jaja 1 płaska łyżeczka soli masło klarowane Przygotowanie: Do głębokiej miski wsyp mąkę, najpierw ją przesiewając. Dodaj jajka, wodę gazowaną, mleko i sól....

Woda owsiana: cudowny sposób na odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Woda owsiana: cudowny sposób na odchudzanie
Woda owsiana ma wiele właściwości. Można ją pić, żeby schudnąć, ale pomaga też na inne schorzenia. Do przygotowania wody owsianej wystarczą płatki owsiane, woda i cynamon. Sprawdźcie, jak woda owsiana pomaga w odchudzaniu i jakie są jej inne właściwości.

Woda owsiana jest od niedawna szeroko polecana jako sposób na skuteczne odchudzanie. Jej dużą zaletą jest to, że taką wodę na odchudzanie bardzo łatwo przygotować i stosować. Woda owsiana jest też niezwykle tania. Zrobienie wody owsianej nie zajmie wam więcej niż kilka minut. Woda owsiana na odchudzanie Woda owsiana zasłynęła szczególnie jako dobry specyfik na odchudzanie. To prawda, niektórzy twierdzą, że regularne picie wody owsianej pomogło im w pozbyciu się kilogramów. Poleca się szczególnie picie wody owsianej na pusty żołądek, ale można równie dobrze popijać ją przez cały dzień. Dlaczego woda owsiana jest polecana na odchudzanie? Woda owsiana przede wszystkim jest niskokaloryczna, a powoduje uczucie sytości. Pomaga w pozbyciu się chęci podjadania i sięgania po niezdrowe przekąski. Możecie pić ją pomiędzy posiłkami, aby łatwiej powstrzymywać się przed podjadaniem i kontrolować swój apetyt. To właśnie podstawowa właściwość wody owsianej, dzięki której można schudnąć. Oprócz tego, woda owsiana dostarcza też trochę błonnika w formie rozpuszczalnych beta-glukanów. To związki niezwykle korzystne dla zdrowia jelit. Wspomagają ich pracę i odżywiają florę jelitową oraz komórki jelit – enterocyty. Jak zrobić wodę owsianą? Przepis By przygotować wodę owsianą, przygotujcie: Szklankę płatków owsianych górskich Ok. 8 szklanek wody Cynamon Opcjonalnie: wanilię Przygotowanie wody owsianej Do dużej miski dodajcie płatki owsiane. Wymieszajcie je z cynamonem i zalejcie dwoma szklankami wody. Odstawcie mieszaninę na ok. 30 minut. Przełóżcie płatki do blendera. Dodajcie ziarna wanilii, jeśli jej używacie. Dodajcie do blendera resztę wody. Miksujcie płatki z wodą przez kilka minut. Możecie dodać...

Rabarbar pod kruszonką: zdrowy deser na sezon rabarbarowy
AdobeStock
Newsy
Rabarbar pod kruszonką: zdrowy deser na sezon rabarbarowy
Macie ochotę na coś słodkiego? Zróbcie ten rabarbar pod zdrową kruszonką

Szukacie pomysłu na deser z rabarbarem? Ten przepis na rabarbar z kruszonką was zachwyci. Zrobicie go bardzo szybko, a efekt jest zdecydowanie wart. Rozpoczął się sezon na rabarbar. Z jego kwaśnej łodygi przyrządza się pyszny kompot z rabarbaru , sosy do mięsa , ale można też robić drożdżówki lub ciasto z rabarbarem . Mamy dla was przepis, który zadowoli wszystkich miłośników rabarbaru. Chodzi o rabarbar pod zdrową kruszonką. Przepis na rabarbar pod kruszonką Rabarbar jest w sezonie bardzo tani i szeroko dostępny. Jeśli macie własny ogródek lub działkę, dobrze wiecie, że lubi się on też rozrastać. Wykorzystajcie rabarbar do tworzenia smacznych deserów sezonowych. Ten przepis jest w dodatku bardzo zdrowy. Składniki na rabarbar pod kruszonką Szklanka mąki Pół szklanki cukru lub ksylitolu w zdrowszej wersji ¾ szklanki płatków owsianych 100 g masła Łyżeczka cynamonu 2 łyżki wiórków kokosowych Ok. 4 szklanki szatkowanego rabarbaru Szklanka wody 4 łyżki miodu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie rabarbaru pod kruszonką Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W rondelku rozpuść masło. Wymieszaj mąkę, cukier brązowy lub ksylitol, płatki owsiane, rozpuszczone masło, wiórki kokosowe i cynamon. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wysmaruj formę lub kokilki masłem, albo wyłóż je papierem do pieczenia. Wyłóż na formę do pieczenia ok. połowę masy z mąki i płatków. Wyłóż rabarbar, rozmieszczając go równomiernie na kruszonce. W rondelki zagotuj wodę z miodem i skrobią ziemniaczaną. Gotuj do uzyskania gładkiej masy. Możesz dodać więcej wody, jeśli jest ona za gęsta. Możesz dodatkowo dosłodzić tez kleik ksylitolem. Polej rabarbar powstałym kleikiem, starając się...

Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak
Gotujmy.pl/MonikaT83
Newsy
Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak
Tradycyjne kotlety nie musza być trudne! Pokochacie ten smak.

Kotlety mielone goszczą pewnie często na waszych stołach. To bardzo znany mięsny dodatek do obiadu. Szybko mogą się jednak znudzić. Jeśli macie ochotę na eksperyment, proponujemy wam zrobienie kotletów mielonych z dodatkiem kaparów. Bardzo wzbogacają one smak mięsa i dodają kwaskowego aromatu. Zróbcie je na obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni. Przepis na mielone kotlety z kaparami i prażonym słonecznikiem 150 g mięsa mielonego ¼ cebuli Ząbek czosnku 2 łyżki kaparów w zalewie octowej 2 czubate łyżki słonecznika 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta słodkiej papryki ½ łyżeczki suszonego tymianku świeżo mielony pieprz 3 łyżki płatków owsianych Sos do kotletów z kaparami: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ¾ szklanki mleka 2 łyżeczki musztardy Przygotowanie kotletów mielonych z kaparami i słonecznikiem Rozgrzejcie patelnię. Wyłóżcie na niej ziarna słonecznika i prażcie je, aż lekko się podpieką na rumiany kolor. Ostudźcie uprażone ziarna słonecznika. Do miski włóżcie mielone mięso. Pokrójcie drobno cebulę i czosnek. Dodajcie je do mięsa i wymieszajcie. Wrzućcie do miski słonecznik. Kapary odsączcie z zalewy i posiekajcie na mniejsze kawałki. Możecie użyć tez kaparów w całości, ale mają one intensywniejszy smak. Dodajcie kapary do miski z mięsem. Przyprawcie mięso sosem sojowym, tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem. Wyróbcie masę mięsną rękami. W benderze zmielcie płatki owsiane na mąkę owsianą. Dodajcie płatki do mięsa i wyróbcie je jeszcze raz. Gdyby była taka potrzeba, dodajcie do masy wodę. Uformujcie owalne kotleciki i smażcie je z obydwu stron na rumiano. Zróbcie sos musztardowy. Na patelnie po smażeniu kotletów dodajcie...