
Naleśniki to świetne rozwiązanie na śniadanie, podwieczorek, obiad, a także deser. Nadzienia do naleśników można przygotowywać i dobierać wedle upodobań, jednak skład samych placków pozostaje praktycznie bez zmian. Do mąki i jajek, dodaje się wodę lub mleko, czasem wzbogacając je o masło lub śmietankę. Tym razem jest jednak inaczej.
Jak zrobić naleśniki ze zmielonych płatków owsianych?
Ten wariant zachwyci z pewnością wszystkich kulinarnych odkrywców o otwartych umysłach. Delikatne w smaku, zwarte, gładkie i rumiane. Ich podstawą są płatki owsiane i woda. Takie połączenie przypadnie w szczególności do gustu osobom, które unikają jedzenia produktów z dodatkiem mąki pszennej, jak również tym, którzy pozostają na diecie wegańskiej, ponieważ nie ma tu składników pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, jajka czy mleko krowie.
Przepis na naleśniki z płatków owsianych
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- Opcjonalnie szczypta soli
- Tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
- Zmielcie płatki owsiane za pomocą blendera lub młynka. Możecie zmielić je na mąkę lub nieco grubiej, jeżeli chcecie uzyskać interesująca teksturę. Kolejną opcją jest użycie gotowej już mąki owsianej.
- Do zmielonych płatków dodajcie wodę i połączcie te dwa składniki za pomocą blendera lub łyżki. Jeżeli lubicie, możecie odrobinę posolić masę.
- Na natłuszczoną patelnię wylewajcie ciasto partiami. Smażcie, aż zetnie się od spodu i delikatnie zarumieni. Następnie obróćcie i smażcie z drugiej strony, aż uzyskacie podobny efekt.
- Przełóżcie na talerz i trzymajcie pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie podawajcie z ulubionym nadzieniem. Smacznego!
Z czym podawać naleśniki z płatków owsianych?
Te naleśniki pasują zarówno do nadzienia słodkiego, jak i wytrawnego. Podawane z jabłkiem prażonym, twarogiem lub dżemem będą stanowiły pyszny i zdrowy deser. Warto jednak pokusić się o połączenie ich z wytrawnym wypełnieniem, w szczególności, gdy postanowiliście nie mielić płatków zbyt długo i drobno.
Farsz szpinakowo-serowy, pieczarkowo-cebulowy i mięsny to klasyki wersji wytrawnej. Buraki z serem feta, kurczak z bobem, mielone mięso z fasolą i papryką na ostro - to mniej oczywiste wybory, jednak tak samo smakowite, a poza tym świetnie łączące się z charakterną teksturą placków.